jus archiv

jus archiv

A nő értéke

2010. március 29. - jus blogja

 

Gondolatok a választások előtt.


A nő, ha jog és lehetőség egyenlőségben akar élni a férfiakkal...

Nem támogathat olyan programot, mellyel saját emberi érvényesülését kockáztatja, nehezíti, mely abba a csapdába csalja be, amivel pontosan kiszolgáltatottsága révén könnyen besétálhat, hiszen nő.

A nő az emberiség egyik fele, történetesen az a fele, aki testi adottságai révén alkalmas leszármazó kihordására, megszülésére és az élet első hónapjaiban táplálására. Ez az adottsága, mely egyben ajándék, egyben a csapda is.


Életünk első perceitől fogva egy folyamat részesei leszünk, mely folyamatot a leszakadásnak nevezzük. A születés már maga egy kiszakadás, majd köldökzsinór elvágásával az önállóság tanulásának időszaka. Egy ideig az anyatej szükségessége az egyetlen, ami egy apát kirekeszt a gyermeke életéből, arra a napi ötször-hatszor fél órákra. Megközelítőleg ennyi az az idő is, amit még igényel a csecsemő az anyai szívhangból, ezt később egy más szívhang, a test érzékelését egy másik test érzékelése - optimális esetben az apáé - , válthatja, felválthatja, csak a fokozatosság és állandóság dominanciája döntő. Azaz, elmondhatjuk, így a csecsemő hat és tizenkét hónapos kora közt éri el fejlődésének azt a szakaszát, már nem igényli jobban az anyát, mint az apát, az anya hosszabb távra is pótolhatóvá válik. Ez az idő megegyezik azzal, míg az időlegesen anyává avanzsált test visszaváltozik női testé.

Maximum egy éves kortól már kétszereplős a gyermek élete, és rohamosan nő a befogadóképessége, a személyek száma fokozatosan növelhető. Egy átlagosan fejlődő gyermek másfél éves kora környékén már sokkal több megszokott felnőttet és egyre több gyereket igényel maga mellé, ideje megkezdeni a kisközösségi szocializációt.

Semmi indoka nincs tehát egy gyermek szempontjából annak, hogy az anya valamikor kilenc hónapos kor táján fokozatosan a háttérbe szoruljon és egy éves kortól csak előnyére válik ha szocializációjában osztoznak a családtagok, tehát az anya visszatérjen mindenben női státuszához, dolgozzon, művelődjön, képezze magát, megkezdje a leválást gyermekétől.


Társadalmi szempontból kívánatos a hat hónap, reális a kilenc hónap egy nő kizárólag anyai szerepére, de szükséges további kilenc hónap a közös szülői szerepre, egy egészséges gyermek esetén. Ami ennél több, az már személyes motiváció és nem a gyermek érdeke, így semmi indok nincs arra, ezt anyagilag támogassa a társadalom.

A nő, ha haladó gondolkodású, kilenc hónapot, egy évet általában még természetességgel él meg, hogy nagyobbrészt anya, de többet már áldozatnak érezhet, ami a gyerek pszichés fejlődését rontja.

Sokan abba a hibába esnek, saját választásnak tekintik, ha anyagi motivációra, külső kimondott, vagy csak sugallt nyomásra, közvetített elvárásnak való megfelelésre választják a kizárólagos anyaságot. Ugyanis ez nem saját döntés, ez akkor egy pszichés kényszer.


Teljesedhet-e ki egy nő úgy, a helye az otthon marad? Bizonyára. Egy közepes méretű ház körüli teendők, és a család háttérfunkciójának biztosítása, egy átlagos négy-öt fős családnál fel is emészt bőven egy nyolc órás munkaidőt, ezen egy percig nem is szabad gondolkodni, de csak akkor, ha megfelelőnek gondolja, érzi és tudja egy nő, és nem kényszerből, vagy pszichés nyomásra hozza meg ezt a saját döntését.


Ma egy kereső általában véve, talán ha magát tudja valamilyen szinten eltartani, kettőt egész bizonyosan nem, ha pedig gyerek is van, kizárt. Az elkövetkezendő években ez a helyzet, a mutatókat és a világ, de különösen az ország gazdasági helyzetét figyelembe véve, nem igazából fog változni, jobb esetben, rosszabb esetben romlásra számíthatunk és az a reális megközelítés.

Azaz hiú ábrándozás, az esetek döntő többségében, hogy egy nő maradjon csak otthon, mert a férje eltartja. A nő jövedelemszerző munkájára még sokáig szükség lesz.


Anyaságra, mint fő tevékenységre tehát gyerekenként egy évet számíthatunk, ha az apa is vállalja, amit vállalnia természetes, ha nem, akkor másfél évet, két gyerek vállalása esetén tehát jellemzően az aktív 40-45 évből csupán három az, ami szükséges kiesés a hivatásból-munkából.


Akkor viszont első számú szempont, hogy munkájában tudjon érvényesülni annyira, megkapja azt a biztonságot, amit egy bejelentett állás jelent, úgy egészségbiztosítás, mind nyugdíjbiztosítás terén, valamint azt a cseppet sem elhanyagolható szempontot is nézni kell, azonos munkáért, azonos bért kapjon, annyit, mint férfi kollégája. Ne mondhassa egy munkáltató, nem alkalmazom a huszonévest, mert szülni fog, a harmincon-negyvenen évest, mert kisgyereke van, a negyven-ötvenen évest, mert már öreg.

Ahhoz, munkájában érvényesülni tudjon a nő, természetesen egy alapozó és folyamatos tanulási lehetőségnek is biztosítottnak kell legyen. Szerencsére ma már nem annyira általános, hogy pályaorientációnál eleve nőies irányba terelik a lányokat. Mit tartunk nőies foglalkozásnak?

Talán két olyat tudnék mondani, ami valójában inkább nőies, az ápoló-gondozó és a kozmetikus, de ma már a rosszul fizetettség okán elnőiesedett többek közt a kereskedői, a pedagógusi, nem hálapénzes orvosi pálya is. Miért kéne ilyen irányba motiválni lányainkat, természetesen ebben benne van az is, ha tehetsége, képességei ilyen irányba ambicionálják, akkor miért ne? Fő szabálynak kéne elfogadni, olyan képzést válasszon, amiben nem szakmát, hanem egy életre szóló hivatási irányt alapoz meg, olyat, amiben valójában ki tud teljesedni, ami örömet, harmóniát hoz az életébe. Mert sokan csak menekülnek az anyaságba, még mindig.


Amikor egy nő teljes, harmonikus és biztonságos életet és idős kort akar megérni, fontos, hogy anyagi függetlenségét is megalapozza. A munkában töltött évei alatt saját, önálló és nem mellékes jövedelme legyen, hogy ez a jövedelem a nyugdíját is előteremtse, csak ebben az esetben biztosított  teljesen független, kényszer nélkül, belső motivációktól vezérelt egyenrangú társa legyen a választott férfinek, így biztosított a harmonikus családi élet. Nem mondom ugyanakkor azt, egyéb esetben nem érhető ez el, csak azt, hogy nem biztosított, ugyanis, ha valami oknál fogva váltásra kényszerülne, nagy mértékben hátráltatná az anyagi függőség annak meglépésére. Amikor kényszer tart össze egy családot, akkor pedig nem beszélhetünk boldog, harmonikus életről.


A nő, ha fontos számára az egyenlőség, azt keresi, amikor választani akar, melyik formáció ígéri számára azt az esélyt, egyenrangú, egyenlő lehetőségű nőként, polgárként tudjon majd boldogulni. Ki az, aki nem kényszeríti, és nem is befolyásolja ösztönzésekkel, pusztán élete 6-7%-os szakasza miatt arra, otthon maradjon, ki az, aki nem ezt üzeni kampányszövegében, kampányneveivel (-nének lenni idilli), programjában. Ki az, aki nem egy felé irányítja, hanem maximális választási lehetőséget helyez kilátásba számára magánéletében is, és mellette nem hároméves gyest, és főállású anyaságot ígér, minimális, de a társadalmat mégis nagyon megterhelő összeggel, hiszen egy modern gondolkodású nő számára ezek csapdák. Számára csak az számít elfogadható programnak, ahol a tanuláshoz, a hivatáshoz, a munkavállaláshoz és gyermek vállalásához, neveléséhez a feltétel az intézményi háttér biztosítása, munkahelyek és alkalmazkodó munkaidőknek fontossága mindkét szülő számára egységes feltételeket ígér, de adott esetben semmilyen ráhatással nem erőszakolja meg az aktuálpolitika a szabad választását abban sem, ha csak a hivatásának szeretne élni, gyermekvállalás nélkül.

Hiszen egy nő értékét nem az általa világra hozott gyermekek száma, nem anyasága, hanem a társadalom, az emberiség számára végzett hasznos tevékenysége határozza meg. Pont úgy és annyira, mint a férfiakét.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jusarchiv.blog.hu/api/trackback/id/tr578336428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13709 2010.03.29. 11:42:44

Helyes :))) választás lehetősége....stb..mindennel egyetértek....kedves Jus :) üdvözöllek ujra itt :)

16338 2010.03.29. 12:39:24

Valéria! Igen, kéne választási lehetőség, ma nem nagyon van. Ha ma valaki szülni mer, kizárja magát a munka-hivatás világából, hiszen sem bölcsődék, sem óvódák, ha pedig vannak, helyhiány...ráadásul egyáltalán nem igazodnak a munkaidőkhöz. Inkább megfizettetik a dolgozó, adózókkal a gyest három évre, pedig egy gyerek nem igényli, vagy kitalálnak főállású anyaságot, megint csak azok finanszírozzák, akik adóznak. Ez így nem választás, ez így kényszer. Ráadásul sok választási üzenet még jobban ezt erősíti. A választást ne a társadalom finanszírozza, ilyen egyszerű lenne, na és munkahelyek kellenének...Nem egyszerű.

53922 2010.03.29. 13:12:32

Szerencsés, ha az ember - nöként is - válszthat... ha nem kérik örökké töle számon a reprodukciós kötelességét, s az azzal járó kötelezettségeit. Az még jobb, ha választása találkozik a környezet - szükebb s tágabb - elfogadásával, mi több: támogatásával. Harmónia és egyensúly. Belül s kívül. Miért volna különös, ha mindkettöt szeretnénk elérni?

70798 2010.03.29. 13:21:30

szia jus:) nem tudom ki adott erre mínuszt, de azt pláne nem, hogy miért. érdekes a fejtegetésed. jó a levezetésed, és kiváló a szöveg. pusszancs! tosz

16338 2010.03.29. 13:57:06

Delisa! Így a hazai választások közeledtével kezd újra aktuálisabbá lenni a téma, hiszen a valamikori vivmányainktól már jól eltávolodtunk, és sajnos több választási párt egyre inkább arra terelget minket, nőket, szüljük a gyerekeket és maradjunk csak otthon. Most nem túl jól érzem magam a bőrömben, mint nő, társadalmi szinten. Vannak komoly aggályaim a jövőt illetően.

12635 2010.03.29. 14:03:29

jó írás, jó fejtegetés, igazad van... (tudom, részben magánügy, de a nő választása témához illeszkedik, aki még fiatal, előtte áll minden és még VÁLASZTHAT, én pontosan olyan modern nőként éltem már le az életem jó részét, ahogy írtad, választottam, két gyereket neveltem, örömmel és nem nehézkesen, sosem sírtam az úgynevezett. 3. műszak miatt, szerettem dolgozni és szerettem a munkámat, de jól megfért nálam a család és a munka, miután leéltem életem jó részét, most nincs választásom, pedig tele vagyok ambicióval, négy évig választhattam a munkanélküli segély, a fekete munka, a szociális segély és az ellátatlan álláskereső variációk között, azaz nem is válaszhattam, ez volt, nem a saját ambíciómnak köszönhetem, alamizsnaként, más valaki jótéteményként most dolgozhatok, de a korábbi folyamatos és lelkes munkavégzésem biztosította nyugdíj várható mértéke időközben a béka hátsója alá süllyedt ,hol az én választásom, kötél? méreg? Duna? egy frászt, imádok élni!, de az egész iszonyú megalázó)

16338 2010.03.29. 14:05:32

Tosz! Sokat finomítottam rajta, a nyers változat érdekesebb volt, csak kissé harcosabb.

16338 2010.03.29. 14:13:56

Gordius! Én is megéltem, amit te, simán és lelkesen három gyerekkel, nagyobbrészt egyedülállóként, még a karrier is működött. Most???? Vissza a múltba. Újra van miért harcolni. Ha nem is magunkért, de gyerekeinkért, ráadásul nekem az ötből három lányom van. Értük is. Az utolsó két bekezdésed megérne egy külön posztot.

11812 2010.03.29. 15:02:23

nekem is háromgyerek, én is nagyrészt egyedülállóként!

12635 2010.03.29. 15:11:33

jus, van róla egy egész külön honlapom, a kutyát sem érdekel, de itt is benne van a két önvallomás posztban... egy része

16338 2010.03.29. 15:32:44

Kalimpa! És működött, ugye? Nekem most két kicsim van, egyedülálló sem vagyok, de nem igazából működik. Már most sem. Mi lesz még??? Hová tegyük azt a voksot, hogy teljes emberek maradhassunk?

16338 2010.03.29. 15:34:47

Gordius! Kezdtelek visszamenőleg olvasgatni, azt pedig megköszönném, ha a honlapod linkjét ide tennéd!

12635 2010.03.29. 16:07:56

szívesen... bár kicsit szégyellem, mert maga az oldal béna... mivel nem érdekelt senkit, feladtam az agyusztálását, nem tudtam kezelni a varázslót, próbáltam átalakítani fejleszteni, később is, de nem jött össze, inkább a másik blogommal törődtem, a munkanélküliség viszont rajta van... www.sorsfordulo.eoldal.hu ha ezt beütötted akkor a 3. az enyém, Pillanatok néven és így kezdődik: talán tényleg sorsforduló.. nem tudom miért csak így lehet megtalálni... unni fogod, mert akkor még nagyon elkeseredett és nagyon harcos voltam...

12635 2010.03.29. 16:28:16

hú, most látom, hogy tényleg béna és eltűnt valahogy legalább a fele pl. a Szociális és Munkaügyi Minisztériumba írt levelem valamikor átneveztem ls feltettem az utazást, hogy színesebb legyen, na akkor tűnhetett el és észre sem vettem, de a gépemen biztos megvan...bocsi

16338 2010.03.30. 18:02:18

Gordius! Már megtaláltam, kezdtem is olvasni, de nem sok időm volt. Vigyázz, ami késik, nem múlik!!! :))

14479 2010.03.30. 20:23:14

A magyar országgyűlés egyik szégyene, hogy nem szavazta meg a női képviselői kvótát. Csak józan belátás kérdése, mennyire szükséges lenne, hogy ők is arányosan képviselhessék magukat a politikában.

16338 2010.03.30. 20:39:34

Pare! Igen, jó lett volna egy kvóta, de ez már veszett fejsze nyele. Attól tartok, a helyzet az új kormányzás alatt tragikus lesz a nők szempontjából és ez ki fog hatni sok mindenre, amikről ebben a bejegyzésben nem írtam.

14479 2010.03.30. 20:46:24

Hajrá! Pl.: valóban családbarát politika, kompromisszumkészség...

16338 2010.03.30. 21:01:09

Mivel a születésszám is a nőkön múlik, nem valószínű nagyon szülnének, ha ezzel bezárul előttük az élet, és a továbbiakban a férfitől függnének. De ez csak egy dolog. Az nem családbarát politika, hogy adok húszezret, aztán maradj otthon és nyomorogjatok! De hajrá! talán, majd, egyszer...

12635 2010.03.30. 23:43:40

15-re találtam még többet is a témáról, másik blogon...

sol 2010.09.10. 00:58:00

Üdv! Mennyire igazatok van! Bár megoldódnának országunk gondjai és minden embert a foglalkoztatás szempontjából és az az egész élet értelmében mint embert és nem külön mint csak nőt és (csak) férfi(ember)t vennének számba.
süti beállítások módosítása