jus archiv

jus archiv

power line

2016. január 06. - jus blogja

 

Újraközlés, a poszt témája: az emberek láthatatlan és kéretlen átprogramozása a globális hatalom érdekeinek megfelelően már a gyermekkorban elkezdődik.

 

Újraközlés, a poszt témája: az emberek láthatatlan és kéretlen átprogramozása a globális hatalom érdekeinek megfelelően már a gyermekkorban elkezdődik.


Kezdetben volt a jó kis Barbie baba, akinek már a születésnapja is érdekes. Barbie 1959. március 9-én született, meglehet, ha egy nappal hamarabb mutatják be, a nők jogainak nemzetközi napján, március 8-án, azonnali támadás indul ellene, de így akkor ez elmaradt.

Barbie lassan 53 éves lesz és - nem tudom kinek tűnt fel - semmit nem változott, legalábbis nem akar változni azon nők mentalitása, akiket végigkísért életükben ez a kis „játékszer”. Akiknek a szocializációs meghatározójává vált, ma is, ötven körüli nőként is szemellenzővel követik a divatot, feszes bőrcuccokat vesznek és feszes bőrt a plasztikai sebésznél, a Barbie baba botax nővé vált. Nem csak a külsőségekben botaxosak, természetes igényük a „ugye, milyen jó nő vagyok?” mellett, a „nekem ez jár” és a legelőkelőbb helyen az ÉN szerepel. „Szeresd magad”...”neked ez jár”...”tiéd a világ” és sorolhatnám. Csak éppen kinek is jár? Hol van mögüle a valódi személyiség? Hol van a valóban igazi nő, az anya, az asszony, a melegség, az óvó szeretet, az egyedi báj?

az üzenet Barbie és Lady Gaga, avagy az üzenet


Barbie baba beprogramozta a kislányokat egy sztereotíp világba, ahol minden a program szerint működik, Barbie babák botax nőként lehetnek több diplomások, hiszen legalább annyi okos nő van köztük, mint a népesség átlagában, de csak tökéletesen végrehajtani tudnak, ha más síkon kell megoldani egy problémát, összezavarodnak. Természetes védekezés, hogy a programból nem lépnek ki, mert az felérne egy őrülettel, jönne az alkohol, a narkó...és akkor most a Ken babáról nem is ejtek szót.

Walt Disney sok kis gyereket fedezett fel, a Mickey Mouse klubja sok sztár életre meghatározó pontja lett. Így volt ezzel Britney Spears is, sikert sikerre halmozott, minden haladt az előírt programok alapján, mígnem Britney második gyermeke születése után fellázadt. Mi nők nagyjából tudjuk, ha változás áll be életünkben, vagy gyökeresen változtatni akarunk, első sorban a hajunkkal teszünk valami döbbenetest, Britney drasztikusan változtatni akart, kopaszra nyíratta a fejét. Válókeresetet adott be, és a gyerekeit akarta nevelni. Összeomlott a programja.


a bekattanásA program összeomlása

 


Hogy aztán a szanatóriumban - ahová, ugye tudjuk, mindig önként vonulnak a gazdagok és hírességek (irónia!!!) - milyen terápiával és gyógyszerekkel kezelték, már nem tudhatunk. Egy biztos, a programot sikerült visszapofozni, Britney ma ugyanaz az engedelmes Mickey Mouse kislány, aki volt tizenéves kora elején. Disney-gép.

Épp a múlt héten ünnepelte 19 születésnapját Miley, akit sokáig a sorozatból Hannah Montana-ként ismertünk. Már a sorozat sugallata is kétségeket ébreszt az ember józan agyában, hogy egy átlagos kislány hasadt személyiségként váltson - mint (s)Miley - mindig mosolygós nappali gyerekből éjszakai popsztárrá, botax dívává, ez látszólag olyan kis érdekes dolog, csak éppen gyerekek százezrei, milliói követték a sorozatot és a film valóra vált Miley személyében. Ma már nem kis Disney klub kedvenc, hanem ünnepelt popsztár, aki - bár vannak, akik vitatják a valódiságát - meztelen fotóival, kábítószerezésével sokkolja a közvéleményt.

Ami biztos, legújabb filmjében szerepe szerint már nem szende kislány, hanem szexel, kábítószerezik és barátnőivel csókolózik.

Figyelem a jónépet, lelkesen keresik karácsonyi ajándéknak a Hannah Montana játékokat. Döbbenetes, hogy egyáltalán játékoknak nevezhetjük azt, egy gyerek - ajánlott hat éves kortól - hajat fessen, make up-ot használjon, műkörmöket viseljen. Döbbenetes, hogy a személyiséget lerombolható dolgokat egyáltalán lehet kereskedelmi forgalomba hozni, hirdetni. Mindezek mit sugallnak a kislányoknak? Nem hiszem, hogy tévedek, hogy azt, önmaga természetességében nem rúghat labdába sem, az nem szép, az nem jó, „legyél más, kövesd a vonalat, fesd a hajad, tegyél sminket, ragassz körmöket, legyél más, állj be a sorba, majd mi megmondjuk neked, minek kell legyél, majd mi adjuk az álmaidat” közvetíti a program. „Ne legyél önmagad, mi készen adjuk a gondolataidat is, kövess, kövesd az utat, amit előírtunk. Kövesd Hannah Montana útját." Aki éppen szexel, kábítózik és barátnőivel csókolózik. Ez a minta. Ez a vonal.

Nem tudom, mikor jön el az, Miley - Hannah Montana - beutalót nyer egy szanatóriumba, hogy helyrepofozzák a programot. De valahogy egészen biztos vagyok benne, el fog jönni.

1985. Az év, amikor úgy gondolták, ideje nálunk is választani valakit, akit követni lehet. Csak volt egy kis bibi, a mi lányaink nem voltak még programozva.

Molnár Csilla nagy valószínűséggel nem a Disney klub műsorain nőtt fel - akkor nálunk még a szenny nem gyűrűzött be - nem volt előtte példának a sok amerikai „sztár”, a maga keserves életével. Csilla nem idealizálhatta Barbie-sá a világot, hiszen a Barbie babát nagyjából a nyolcvanas évek elejétől lehetett nálunk kapni, mikor Csilla már tizenéves volt. Nem volt szennykultúra, nem volt kislányoknak hajfesték, műköröm és smink, nem volt Britney Spears, sem Hannah Montana. Csilla még nem volt átprogramozott szolga-robot, Csilla ember volt és ez vetett véget az életének.


 

Viszont nem árt néha elgondolkodni, milyen mentális szemetet erőszakol a látszólag békés és cseppet sem agresszív hatásaival, jól felépített szisztematikus butításával a világ programgyára, mi lesz a következménye, majd ennek alapján eldönteni, követjük a vonalat, vagy elutasítjuk.

A tét a gyerekeink. Úgy hiszem, egy-két generáció már biztosan áldozattá vált. Elég volt, vagy még többet áldozunk?

 

2011.11.30.


(Az utolsó kérdésem - ma, majd öt év távlatából szemlélve - költői. Már nem sokat tehetünk. Ettől félek.)

2016.01. 06.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jusarchiv.blog.hu/api/trackback/id/tr738336492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

178873 2011.11.30. 15:21:01

ÉN nem akarom mindig MAGAMAT előtérbe tolni, de ÉN osztom azt a számos könyvben leírt véleményt, hogy nincs manipuláció, a média hatása csak azokat éri el, akik amúgy is azt akarják hallani, látni, amit az általuk választott média sugall. Ezzel szemben ÉN nem szeretem a botaxot, de azt sem, ha sokat emlegetik - de ennek személyes oka van az ÉN életemben. :))

15184 2011.11.30. 16:01:31

1. "ÉN nem akarom mindig MAGAMAT előtérbe tolni, de ÉN osztom azt a számos könyvben leírt véleményt, hogy nincs manipuláció, a média hatása csak azokat éri el, akik amúgy is azt akarják hallani, látni, amit az általuk választott média sugall." Kb. ezt akartam mondani én is.

243343 2011.11.30. 16:11:59

1-2 Nem ebben a világban éltek. Az emberek manipulálása tudományos igénnyel megtervezetten, megszervezetten zajlik. Az eredményeit mérik, mint az idöjárást. Egy részét marketingnek nevezik. Ron Weberröl is biztosan hallottatok már. Ti pedig egyszerüen letagadjátok.

178873 2011.11.30. 16:20:07

4. ahazafia Sőt, David Halbertsamról is halottam már, valamint Oliviero Toscaniról, meg olvastam David Ogilvy könyvét a reklámról. De bizony azt is mérik, hogy aki valamire nincs ráállítódva, arról egész egyszerűen lepereg az adott téma, vagy felhúzza magát rajta. A legékesebb bizonyíték éppen az, hogy Jus is átlát rajta, meg ahazafia is pontosan látja, hogy mikor van szó agymosásról, tehát nála sem alkalmazható, ugye?

16338 2011.11.30. 16:50:55

Solide, Max Valóban csak azokat éri el totálisan, akik hagyják magukat...csak hát. Az a gyerek nézi a tévét, nézi a különböző kifejezetten gyerekcsatornákat...az enyém nem, hiszen átlátok rajta, csak ugye, bemegy az óvodába, az iskolába és ott mit lát, mit hall? Hozzák be azok, akik fertőződnek, továbbmegyek, lassan már vásárolni sem vihetem a gyereket, mert ezekkel a dolgokkal van tele az összes polc. Elsős a kislányom és van az osztályban, akinek festve a haja - a körmöt már régen festik, mint ahogy tetoválásokkal is büszkélkednek - és az a menő. És most jön a Hannah Montana és a Barbie őrületből a Monster High. Félelmetes. http://www.youtube.com/watch?v=A-FmGYFG1Ec Azt látom, én egy nagyon ritka kivétel vagyok, aki tudatosan védekezik és védi a gyerekét, és még így sem tudom megvédeni, nem tudok burkot húzni rá. sok emberben pedig fel sem merül a következmény. Ez a legnagyobb baj.

16338 2011.11.30. 16:51:50

Quodlibet, köszönöm.

16338 2011.11.30. 16:55:15

Ahazafia, számomra mindebből az a legszörnyűbb, hogy már egészen pici korukban bekerülnek a gyerekek az alanyok, az áldozatok közé, és mint írtam Solide és Max részére, ők teljesen védtelenek.

210292 2011.11.30. 18:24:42

..., nem neveltem gyereket, ezért nem nagyon tudok érdemben hozzászólni ... - hajlok arra, amit Solide és Max mond, - DE EZ csak egy "egészséges szellemiségű" családra vonatkozik, ahol van családi önkontrol ... , tisztában vannak a világ dolgaival, azok "értékeivel", s korrigálni tudják a káros külső hatásokat ... S - DE jaj, ott ahol mégsem, s pláne ott, ahol ezek az internacionális liberál-deviáns idiótizmusok a mérvadók ... ..., persze a "liberális demokráciákban" idiótának lenni IS elidegeníthetetlen EMBERI JOG! ......, pedig az Emberi Jogok(??!)- Gyermeki Jogok Nyilatkozatában van valami olyasmi IS, hogy minden gyermeknek JOGA VAN a "Korának megfelelő testi és lelki fejlődéshez, tanuláshoz .... S talán a Disny Clubot is A Hágíi Bíróság elé lehetne citálni Gyermekség ellenes bűnökért ...... .................................................................. ...megírtam már a múltkor: ..., Történt egyszer, hogy vasárnap délelőtt a konyhában ebédfőzéssel tevékenykedtem, Marcsika Barátosném a szobában nézte a TV-t. ... hallom, hogy valami bandaháborús gengszterfilm megy, abból IS a legkeményebb fajta! Kérdezem, hogy mit néz Drágám?! Aztmondja, hogy MESÉT! ... , legalábbis, mintha azt értettem volna, hogy mesét néz. .. de csak valami eszeveszett bandaháborús-lövőldözős-TRÁGÁR beszédet hallok ... Újra kérdem, hogy MIT NÉZ Marcsika?! ..., a válasz mst már határozottan, hogy: MESÉT! - hogy NE BASSZUS MÁ! ..., megyek megnézem ... !!! Hát a "Délelőtti Matiné Gyerekeknek" c.műsorban egy Jappány Gengszter-Ninja rajzfilmet nézett, ... !!!! ...... amit a főcím szerint magyarországon rajzoltak bérmunkában Szolnokon. ???!

16338 2011.11.30. 18:52:48

Funyi, ehhez nem kell gyereket nevelni, hogy értsük, miről van szó. A kis két-három éves Pistike leül egy kedves, aranyos erőszakmentes film elé, ami akár még a korosztályának való is lehet. Mondjuk Bruno baba kalandjai a virágos réten...aztán Bruno baba nő, növekszik a gyerekkel együtt, aki nézi...közben a piacot elárasztják a Bruno játékok...ameddigre hét-nyolc éves lesz Pistike, teljesen beépül szocializációjába Bruno...de akkor Bruno szépen kezd átalakulni, pont olyanná, mint amilyet a power igényel. Így lesz Pistike egy sémákban gondolkodó barlanglakó, akit úgy rángatnak, ahogy tudnak. Ez a gyerekek programozása. Nézz körül, már vannak, akik ebben nőttek fel. Nézd meg, milyen arányú a gátlástalanság, a kábítószer fogyasztás, a ...mondjuk a deviancia. És még csak liberális elveket sem kell hozzá vallani. Ilyen a mechanizmusa. Hogy tudod kivédeni?

210292 2011.11.30. 19:19:20

..., néha látom, s olyankor ELKÉPEDEK! ..., s szégyenkezve ugyan, de ilyenkor örülök, hogy EZ kimaradt az életemből .... :))

13066 2011.11.30. 19:22:49

Szia :) Egyetértve Veled, és az előttem szólókkal nagyon rossz irányba "haladunk" .... http://www.youtube.com/watch?v=64t_30NKwkw szerintem itt kezdődik a szülők, és az állítólagos "gondolkodó" felnőttek felelőssége...

60145 2011.11.30. 19:53:55

Azt sem tudom, ki Lady Gaga, botoxot meg egy politikus asszonyra kentek az ellenfelei, ennyi. Az unokáim ebben a világban élnek, de nagyon bízom benne, és nem alaptalanul, hogy olyan kínálatot nyújt nekik a család, amely elfogadja a maga helyén Barbie babát, Spongya Bobot, és benne van a matek, az opera, a beszélgetés, a sport, a kirándulás. Nem kívülről kell várni a segítséget, de mégsem volna baj, ha onnan is jönne!

16338 2011.11.30. 20:02:48

Funyi, megértem.

16338 2011.11.30. 20:06:57

Szia Doremi. : ) Szörnyű volt a linkelt képsorod. A hideg ráz tőle. Ez egyszerűen gyerekek elleni legaljasabb erőszak. Olyan jó lenne, ha sokan megértenék, mit is tesznek akkor, amikor engednek a csábításnak és hagyják a gyereket az árral sodródni. Csak nagyon nehéz gátat emelni, mindenhonnan beszivárog.

16338 2011.11.30. 20:10:32

Atlasz, most látom, mennyire sok az a szülő, aki nem érti, nem látja...nem mondja el nekik senki, erről nem szól felvilágosítás. Arról igen, hogy erőszakos filmeket ne...de ettől már előbbre haladt a programozás. Ártatlannak álcázza magát és valóban nevelő hatású...aztán már késő, amikor kiderül, mire is szocializálta a gyerekeinket.

210560 2011.11.30. 20:12:15

Jus, nagy kérdés a felelősség. Ki felelős a gyerekeink jövőjéért? Hogy mit olvasnak és mikor? Hogy mit néznek és mikor? Hogy mikor érnek meg egy fogalom értelmezésére? Az a gond, hogy mi, felnőttek , szintén a saját tapasztalatok és szüleink példája alapján döntünk, választunk,...példaképet is. Nem tudom Jus, hogy nehezebb-e ma olyan mértékben hatással lennünk gyermekünkre, ahogyan elképzeljük? VAgy a mi elképzeléseinket kell elfogadnunk? Kudarcos nevelés után főleg nehéz elfogadni gyermekünk választását. Fanny

243343 2011.11.30. 20:15:41

5. solide 2011. 11. 30. 16:20, ez is tévedés. Lehet tudatosan megpróbálni a védekezést, de nem lehet teljes biztonsággal megszabadulni a hatásaitól.. Különben sem egyénekröl van szó, hanem a tömegröl, akiknek se lehetösége, se ideje nincs a valóság megismerésére. Te pl. a hit-re vagy egyértelmüen kondicionálva, én esetleg az ateizmusra. Nem úgy tünik, hogy lepergett volna rólad, amit beléd akartak táplálni.

243343 2011.11.30. 20:26:25

Egy kicsit álljon már meg a menet. Alapvetö probléma, hogy mi a közérdek, milyen világképre neveljük a gyerekeket. Nincs rá egyértelmü válasz - nekem lenne, de én nem vagyok a köz -, csak az un, kultúra, a kiszelektálódott hagyományok határozták meg sokáig, mi legyen. Ma azonban médiális terrorban, dezinformációs társadalomban élünk. Erröl beszélek, hogy minden hazugság. Hazudnak, amikor a gyerek felé áramlik a sz@r, amiröl azt mondják, ez a jó neked. Hazudnak, amikor a felnötteket tanítják butaságokra, gonoszságokra. Az egész politikai berendezkedés is hazugságokra épül. Ma ott tartunk, hogy minden hazugságnak jól meghatározható ára, érteke van. A tudomány is tele van hazugságokkal! ( Persze az igazából nm tudomány, csak úgy néz ki.) És akkor jönnek itt egyesek, hogy öket nem érinti. Ök nyílván minden esetben tudják pontosan, mi a valóság. Hiszen másképp nem lehetünk függetlenek az etetéstöl.

16338 2011.11.30. 20:58:35

Fanny, én itt most nem annyira a nevelést, mint a külső, erőszakosan betörő, mindent elárasztó hatásokról írtam volna. A nevelésünket magunk választjuk meg (?) elvileg. De nevel az óvoda, az iskola, a körbevevő környezet, az ismerősök, barátok, szomszédok....és a filmek, médiák. Sok hatást nem tudsz, képtelen vagy már kivédeni, ráadásul eldönteni is nehéz, miből mi lesz...amikor látod, már késő. 10-ben erről írtam egy példát Funyinak.

210292 2011.11.30. 21:13:36

12. doremi 2011. 11. 30. 19:22 Erre mondtam ÉN, hogy az Emberjogi Bíróságon, Hágában ... megérne egy próbapert ...!!

16338 2011.11.30. 21:14:05

Ahazafia, igen, ez is benne van. Ennyire ugyan nem akartam belemenni. És tudatosan nem akartam belemenni. A gyerekekkel volt egy nevelési elvem - itt most nem a sajátjaimról beszélek, de velük is - nem adok válaszokat, csak kérdezek. Felvázolok valamit és szabadon engedem a gondolataikat, a véleményüket, hogy is mondjam, kényszerítem őket, hogy egymással versengve gondolják végig a dolgokat, önállóan gondolkodni, ez a lényeg és a válaszok ráérnek, de saját válasz legyen, és akkor jöhetnek a kérdések, még az is lehet, az ellen érvelek, amit gondolok. Szóval az önálló vélemény - ami folyamatosan változik, mint a világ - az önálló megoldási képletek, a saját tudás sokkal nagyobb és biztosabb kapaszkodó, mint a kész válaszok. Ma a gyerekek - és a felnőttek - kész válaszokat kapnak, előírt sémákat, vetített világot. Ha onnan durván kiráncigálja őket valaki, vagy akár saját maguk teszik ezt magukkal, az gyötrelmes. Idő kell. Idő és türelem. Még akkor is, ha mindaz, ami körülvesz - programozás? jó szó egyáltalán? - ellene is hat. De attól még egyetértek.

27518 2011.11.30. 22:10:20

...hát én nem éltem át hasonló ártalmakat a gyerekeimnél, sem a keresztlányomnál, aki Barbi babázott. Valahogy miden külső rossz hatás kevésbé tudott keresztül jönni a mi kapcsolatunkon. Tény, hogy meseolvasáson nőttek fel, sok időt szántam erre, és az együtt töltött programok sokkal komolyabb befolyással bírtak, mint az ilyen reklámozott dolgok. Amelyik gyerek sokat van a külvilágra bízva, azt el is viszi, rosszabb esetben a helytelen irányba.

16338 2011.11.30. 22:36:38

Only, a felnőtt gyerekeim gyerekkorában - azaz a nyolcvanas, kilencvenes években - én sem láttam azt, amit most. A lányoknak volt Barbie babájuk, a fiúknak pedig G.J. figurájuk...többek közt. Sőt, néztek Tom&Jerry-t is. Akkor még az nem az volt, ami ma. És, hogy őszinte legyek, ki is maradt egy nagy időszak, ugyanis a legfiatalabb felnőtt gyerekem és a kicsi közt is 18 év a korkülönbség. Annyira fel sem tűnt volna, mi változott - lévén teljesen TV és reklám mentes életem - ha most munkaügyben nem a játék-filmek-számítógépes játékok közt lennék. Ezerrel nyomatnak és vásárolnak olyanokat, amiken felkaptam a fejem és utána olvastam. Ezért született ez a poszt. (Ja, és minimális kereslet van a magyar népmesékre, Benedek Elekre, Móra Ferencre, fajátékokra, mesefilmekben is csak Disney megy....szóval, elgondolkodtam. Az már csak hab a tortán, hogy a kislányom - 7 éves - pár hete azzal jött haza, neki lehet-e feketére festett piros mintás műkörme, mint a Vanesszáéknak, mert őt cikizik, hogy neki nincs. Mondjuk lebeszélte magát róla, mázlim volt.)

relatív 2011.11.30. 22:40:40

Ha arról 'beszélünk', hogy ki milyen alapon választja meg a sok - egyre nagyobb mértékű információhoz jutnak az emberek - hatásból a számára elfogadhatót, akkor bizonyosan ( ha beismeri, ha nem ! ) az un. szocializációja alapján fog dönteni. A véleményét mindenki annak tudatában közli -gondolom, persze vannak kivételes helyzetek IS -, hogy abban meg van győződve. Ez vagy igazság, vagy nem, de nyilvánvalóan ez vezérli a közlendőt, mert különben nem közölné ! Ezt senki sem vetheti senkinek a szemére, legfeljebb a helyes irányra vezetheti a közlő gondolatát egy megfelelően erős ténybeállítással.

16338 2011.11.30. 22:57:18

Relatív, bonyolultabb, ugyanis gyerekekről beszélünk. A gyerekeknek még nincs meggyőződése. Az otthon egy dolog, a kötelező más - pld. iskola, stb. - megint más, a játszó és tanulótársak megint más, a környező világ - vásárlás, színház, közlekedés, műv.ház, egyéb programok - megint egy más, a rászakadó média - amit csak egy ideig szűrhet a szülő- újabb más. Szóval, az erősebb kutya elve érvényesül, vagy a sunyibb kutyáé, avagy a legerőszakosabb és legsunyibb kutyáé??

relatív 2011.11.30. 23:59:12

A véleményem a hozzászólásokban említettekre való reagálásként, és nem a gyermeki oktatás, nevelés sajnálatosan széles körben, és erőszakosan terjeszkedő információ-halmazzal kapcsolatban. Sajnálatos módon a termelő eszközök - és a következtében mind erőszakosabb kínálatok - ismert fejlődése hátrányaként IS megjelennek az emberi társadalomban egy mind nagyobb jövedelemre ( akár erőszakosan IS, és mindenkin átgázolva ) törekvés következtében az ( főleg a fiatal korosztályt magával ragadóan ) tapasztalható gyakorlat, ami viszont csak igen nehezen gátolható. Ehhez bizony a szülői támogatás mind szélesebb körben szükséges, ami csak az oktatás, tájékoztatás mind nagyobb igyekezetével képzelhető el !

210292 2011.12.01. 00:37:03

27. relatív (látogató) 2011. 11. 30. 23:59 IGEN! .., HA ehhez van a szülőnek testi, lelki, kúltúrális és anyagi ereje, ... vagy elragadja a gyerekét a mocsoknak az árja! - pláne, ha - mint jus témafelvetésében is, ... és doremi videójában is - maga a szülő "önmegvalósítom a gyerekem" felkiáltással tuszkolja bele! ..., babaszépségverseny, gyerekszinészet, gyerekkikbox-bébi K1, s egyébb őrületek .... s akkor a "média" már csak ráadáshab a tortán! - de mint mondám: - Én nem is tudom, mert nem neveltem gyereket ...

210560 2011.12.01. 07:00:25

20-ra Jus a nevelésből természetesen kiveszi a részét az a "mindent elárasztó hatás" amiről írtál. Azonban az alap-nevelés mégiscsak meghatározza, hogy milyen módon, milyen mennyiségben képes egyáltalán hatással lenni gyermekeinkre a külső világ nevelése...Mert a tapasztalat nevel, majdnem ugyanúgy, mint az otthoni példa. Ezért írtam amit

15138 2011.12.01. 08:02:54

Húh. Nem mindenben értek egyet. Hajfesték, műköröm, smink - kortünet. AZ én gyerekkoromban a festett hajú nő erkölcseivel baj lehetett, de gyerekként festegettem a körmömet a nagyim festékével. A lányom már festi a haját, és mit látok, éppen vissza az eredeti színére (17éves). Sztem komolyan gondolkozik, keresi magát. Most mintha abban a fázisban lenne, hogy éppen elfogadja úgy, ahogy van. Szerintem ez normális, és az sem lenne abnormális, ha műkörmökkel, pirosra festett hajjal, kifestve mászkálna, ha ahhoz van kedve. Amit nem szeretek viszont, és amiben egyetértek veletek (Jus és AHonfia), hogy tukmálják ránk, próbálnak mindenféle módszerrel befolyásolni - engem ez már határozottan idegesít. És amit a legjobban utálok, az meg a sztárcsinálás: elhitetni a fiatalokkal, hogy tévészereplés nélkül az élet nem ér semmit, az olcsó celebeket példaképnek állítani, és hülyének beállítani a mindennapos, dolgozó embert. Na, ez vissza fog ütni. A celeg-kultusz, amire akár rögtön tudnék atombombát dobni. (Ui: még mindig nem tudtam meg, ki az a Molnár Csilla)

210292 2011.12.01. 08:13:19

Nefike! Molnár Csilla Andrea: http://hu.wikipedia.org/wiki/Moln%C3%A1r_Csilla :))

15138 2011.12.01. 08:37:52

Köszi, bébike, már rémlik is valami...85-ben mentem ki a SZUba. :)

10417 2011.12.01. 09:07:02

"...minimális kereslet van a magyar népmesékre, Benedek Elekre..." Hi-hi-hi, jókor mondod, jó helyen :) http://nol.hu/lap/allaspont/20111201-maig_is_elne__ha_a_ferje_miatt_meg_nem_halt_volna

65469 2011.12.01. 10:37:25

Ha foglalkoznak a gyerekkel a szülők, vannak értelmes családi programok, beszélgetések, sport, együtt tanulás, akkor Barbie baba nem árthat. Ismerni kell Barbie babát, de nem mint ellenséget, hanem mint UFO-t.

210292 2011.12.01. 11:38:26

34. Didgeridoo 2011. 12. 01. 10:37 :)) Egyetértek!

16338 2011.12.01. 15:41:01

27. Relatív, igen. Én ebben a témában nagyon konzervatív vagyok, tehát lehet mások túlzásnak tartják, de azt gondolom, feladata lenne az államnak, hogy féken tartsa ezt a káros nyomulást. Az már megint más kérdés, milyen elfogadható eszközök lennének hozzá.

16338 2011.12.01. 15:44:39

29. Fanny, értem. Illetve nem értem. : ((

16338 2011.12.01. 15:58:03

30. Nefi, én éppen arról írtam, hogy a mai világban már összeér a két dolog. Azaz, sima út vezet a "barbietól az átprogramozásig". Azaz, nem tudom már kettébontani, mint ahogy a 25 éves fiamnál még tudtam. Gondolkodom, mikor is robbant be ilyen erővel a gátlástalanság. Azzal együtt, hogy folyamat, szerintem úgy az ezredfordulón. Meglehet, a lányod még nem esett bele, akkor még nem festették magukat - vagy anyák a lányaikat??? - hat-nyolc éves korban, még öltöztek Monster High-osan, még nem villantottak intim testrészt a fiúknak erotikusnak hitt beszólással a kisiskolás lányok. Ma ez egyáltalán nem meglepő. Mondjuk én pont benne élek, jobban feltűnik. És bosszant is kicsit, hogy sok gúnyolódást visel el a lányom, mert ő nem követi a "divatot" ilyen téren. Azért hozzátartozik, falun ezt nem tapasztalom.

16338 2011.12.01. 16:02:12

KapitányG, meg is lepődtem volna, ha M.D. nem forgatja ki Benedek Eleket. : ))) (A fene sem tudta tegnap, hogy ő pont Benedek Eleket hozza ma elítélendő példának.)

16338 2011.12.01. 16:04:49

34. Didgeridoo, húsz éve még én is ezt mondtam, sőt, talán még öt-hat éve is. A napi tapasztalataim felülírták a szilárdnak hitt véleményem. (Mondjuk, ha a világ változik, a véleménynek is lépést kell tartani vele.)

15138 2011.12.01. 16:42:01

38-ra Na, még az hiányozna, hogy ezen gúnyolódjanak... úgy értem, itt. Sztem nálunk nincs ilyesmi, de majd megkérdezem a gyerekeket. Lehet, hogy meg is mondják. Ahogy a tudásunk nő, úgy leszünk egyre üresebbek. Lehet, hogy igaza volt a Jóistennek azzal az almafával.

15138 2011.12.01. 18:25:23

Mi van, máshol dumálsz, itt meg csend van?? :) megvárlak...

16338 2011.12.01. 19:55:58

Nefi, azért nem szerencsés összehasonlítani Svájcot Magyarországgal. Itt a kiéhezett népek elfogadtak mindent, hogy húúúú, de piszkos jó, ez a nagy szabadság és jóllét, simán benyelték a szemetet, a mérget. Nem volt tradicionális semmi, hiszen - ez a kritikám mindig is megmarad - a szocializmus időszaka, a szovjetekhez való alárendelődés azzal járt, tépdesték ki a magyarság gyökereit. Egy ilyen labilis állapotban érte a "demokrácia", azaz a "liberális" mindent szabad, minden a tiéd lehet szemellenzője, ami arra kellett, kilophassák a nemzet alól az amúgy is tépázott értékeit és a vagyonát. Most mit adnak helyette? Marad az álom, a pótcselekvés. A pótlékok...és bizony, ha nem állsz be a sorba, akkor lehet gúnyolni, mert mindenki, aki nem áll be a sorba egy mementó, egy figyelmeztető felkiáltójel, arra, hogy így nem lehet. Csak éppen amíg nincs válasz arra, hogyan lehetne.... Nagyon sok mindent összefüggésében kell nézni, hogy megérthessük mások gúnyolódását, ez éppen olyan, mint a kirekesztés, vagy mint az alázás...akik ezt teszik, éppen olyan áldozatok. Csak kapaszkodnak abba, hogy nem akarják feldolgozni a "minden elveszett"-et. Azt hiszem... (Csend, mert közben barantán voltunk.)

15138 2011.12.01. 20:40:04

:) Nem annyira más Svájc, mint ahogy gondoljátok. Egyrészt, minden ötödik ember külföldi. Másrészt, a globalizáció simítja a különbségeket, ugyanazokat a hülye tévéműsorokat nézzük, ugyanazokat a kocsikat vesszük, ugyanolyan újságokat olvasunk. Nem mondom, hogy egyforma, - azt viszont készséggel elhiszem, hogy lehet, hogy más Magyarország maradt a fejemben 99-ből, mint amit ti éltek ma. Az igaz, hogy Mo-on a szélsőséges dolgok mindenben szélsőségesebbek: jobban szeretnek, jobban utálnak. Egy magyarhoz képest egy svájcis mintha függöny mögött lenne, nincsenek olyan egyértelmű, kirivó színei, hangjai... Már nem is tudom, mit gondoljak... de ezért vagyok itt.

relatív 2011.12.01. 22:37:04

Tisztelt jus ! Számomra - aki valamelyest olvasmányaim, magánbeszélgetéseim alapján 'ismerem' az 1945 utáni magyarországi 'magyarság elleni tépdesést' - távol áll az általad ( nyilván Te éltél abban az időben, és sokat szenvedtél a "szovjetekhez való alárendeződés alatt " ) leírtaktól, mert ismereteim szerint abban az időben a magyar irodalom reneszánszát érte, egyre nagyobb számban jelentek meg ( olcsón ) hozzáférhetően a magyar irodalom és líra legjelesebbjei, filmek tömkelege készült, a magyar irodalom feldolgozásaiból, és mind a színházak, mind a mozik magyar darabokat mutattak be. Talán ezt az 'ellentmondást' kellene az igazi történészeknek ( ellenében a dömpingként ismertetett hazugságoknak ) mind szélesebb mértékben feltárni, és mindenkinek elérhetővé tenniük ! Manapság viszont a hazug beállítások tömegével találkozhatunk ( ebből az inkriminált időkről IS ) , valamint ócska külföldi förmedvényeket ( persze vannak kivételek IS ) ami az ízlések elmocsarasításában jelesül érvényesül és itt IS tömegével jelenik meg többek írásaiban !

210560 2011.12.02. 16:49:43

Jus azt írod, hogy nem érted válaszomat. Nos saját tapasztalásból gondolom, hogy nagyobb jelentősége van a családi nevelés szerepének, mint a közösséginek és a külvilágnak, mint azt te feltételezed. Mert adott szituációban mégis aszerint döntünk, amit egészen kis gyerek korban láttunk, belénk rögződött. Hogy ez aztán miképpen módosul, mennyire erős a kötés (családi példaképeinkhez) az már más téma. Egyébként a közösség szerepe - hatása lehet pozitív is, a birkaszellemből kiindulva talán több fecske pozitív mintát is szolgáltathatna, ha...ha...azok az emberek, aki kb az 1960-as évek Magyarországában hittek - pontosabban az akkor kapható látható értékekre célzok - vajon miért nem élnek ma vele? Vagy élnek, csak nem arra fókuszálunk? Hanem a nyugati kultúra erőteljesen jelen lévő - főleg negatív következményekkel járó - helyzeteit, programjait emeljük ki? A média szintén ehhez segít hozzá. Hogy miért? Talán mert a dráma (tragédia, halál, nyomor, meghasonlás) többeket kényszerít figyelemre, mint a pozitívum? Az a szellemi tréning, ami hiányzik, sztem a pedagógia feladata lenne, elsősorban. De lehet, hogy tévedek Fanny

60145 2016.01.06. 06:11:34

Korábbi hozzászólásomban ma is érvényes véleményem olvasható. Amit hozzáteszek: a mindenkori társadalom hat az egyénre, a családra, és igyekszik beilleszteni a nemcsak a törvények, hanem a szokások közé is. A mérték a lényeg! A teljes elutasítás a pszichiátriába vezet, a telses alkalmazkodás pedig a személyiség megsemmisüléséhez. Üdv Jus! Jó Téged újra látni!

350078 2016.01.06. 09:18:13

Jus, nekem az a véleményem, hogy ez az örökös "beszórás" minden kérdésben olyan mértékű és hatású, hogy azt felmérni is sem tudjuk. Minden érték, minden eredeti gondolat szétverése az elsődleges cél, a tulajdonság nélküli "népek", az impulzusokra kiszámíthatóan és azonnal reagáló tömeg. Természetes folyamatok, ha vannak is, szinte ismeretlenek, mert a "világsajtó" -ból azt biztosan nem lehet megtudni.

16338 2016.01.06. 09:37:27

Atlasz, te azt mondod, hogy a mindenkori társadalom igyekszik beilleszteni a tagjait, csoportjait a törvények és szokások közé. Én sem állítok látszólag mást, mégis az apró különbségek teszik drasztikusan ellentétessé a véleményeinket. Én azt állítom ugyanis, hogy a globális hatalom írja elő - pld. uniós jogharmonizáció, nemzetközi egyezmények, stb. - egy - egy nemzetnek a kötelezvényeket, rájuk kényszerítve az akár nemzetidegen törvényeket, kialakítandó szokásokat. Megölve a sajátost, az egyedit, a tradíciókat. Márpedig, annyit azért tudhatunk, hogy hagyományok nélkül olyanokká válunk, mint hegedűs a háztetőn. És azt mutattam volna be, hogy milyenek is ezek az új szokások, amikbe szinte kényszerítve vagyunk, hogy tűrjük. A kötelező alkalmazkodás megöli a gyerekeinket. Én inkább ezt tartom tartós pszichiátriai kórképnek.

16338 2016.01.06. 09:52:16

Cuba, jó múltkor olvastam, hogy az Apple tulajdonosának a gyerekei az alábbiaktól vannak hermetikusan elzárva: számítógép, internet, televízió, okostelefon. És hagyományos, tekintélyelvű nevelést kapnak. Ebből én arra következtetek, hogy csak a pórnép "átprogramozására" találtak fel sok mindent. (Személyes. Mi a kisebb gyerekünket a természetbe próbáljuk menekíteni, de a kötelezőségek miatt nem tudjuk megóvni mindentől, csupán enyhíteni a kárt.)

89722 2016.01.06. 12:39:23

50. jus: Igen, fontosak az apró különbségek a megfogalmazásban. Itt a nolblogon - még ha a provokációktól eltekintünk is - alapvető fogalmakat igen különböző értelemben használunk. Kötekedhetnék, mert metaforikusan fogalmazol, hogy senki sem látta az általad említett előírást. Vagy megemlíthetném, hogy a jogszabály, az erkölcs, a szokás - az nem ugyanaz, mire jönne a válasz, hogy pl. a divat is diktál. Ennek semmi értelme. Egy tudós barátom dolgozik egy összegző-elemző kéziraton, amely a rendszerváltás óta történtekkel, benne a globális kapitalizmus szerepével foglalkozik. Érdekel, mert pontos. Ha mérete is ide illő lenne, feltenném, a véleményautomaták dacára is. De nolblog sem lesz.

60145 2016.01.06. 12:51:29

Igen, lebuktam, én voltam egykor Asztal is. Feltettem 4-5 anyagot ezen a néven azért, hogy kiderüljön, az Atlaszként szerzett szimpátiák nélkül hogy értékelik 2009-ben írásaimat a szerkik. Jól értékelték, megnyugodtam. Ezeket a dolgozatokat piszkozatoltam később. Aztán felraktam néhány vendégszöveget is. Semmi jelentősége. A költözés miatt tévedtem Asztalhoz.

336586 2016.01.06. 13:12:18

Szoktam nézni TV-n különbözö kozmológiai ismeretterjesztö filmeket. Nem a tartalmuk miatt, hanem az elég látványos felvételek, szimulációk miatt. Aztán mégis a tartalmukkal gyülik meg a bajom. Kiderül, hogy ismeretterjesztés címén sok butaságot, valótlanságot terjesztenek. Hiszen el lehet adni a filmeket a TV-társaságoknak. Szóval csak arra akartam kijukadni, hogy ahol nincs is politika, ott se lehet manapság megbízni az információkban. A jéghegy csúcsa, amikor kiderül ( ha pl. nem veszett el), hogy egyesek doktori dolgozata is kevesebbet ér, mint a papír, amire írták. Lassan oda jutunk, hogy a középiskolában ellenörizni kell, a gyereknek a valódi másodfokú egyenletmegoldó képletet tanították-e meg, vagy valami marhaságot. De az emberek vágynak arra, hogy hazudjanak nekik. Valami szebb világot, mint a valóság. A vallásban, a politikában, a szerelemben. Így nem csoda, csak mocsokság, hogy gyerekeinket is fel akarják a profit érdekében használni.

16338 2016.01.06. 13:15:43

Atlasz, nem tudnál kötekedni, mert a jogharmonizáció eleve előírás volt. A jogharmonizáció következtében a verseny szabadsága, a gazdasági szereplők közti teljes egyenlőség biztosítása, melybe az állam nem avatkozhat be. És így tovább. Így aztán szép lassan kikoptak az értéket közvetítők, helyükbe a gazdasági erővel rendelkezők benyomták a maguk szennyét. Benedek Elek helyett W.Disney ordenáré szupergiccsei, leépítő, hülyítő agyamentségei szórakoztatják a jövő generációját. (Most karácsoni kép, tele akciós, ezres alatti W.D. könyvekkel a bolt főhelyen, míg a magyar népmesék, vagy B.E. , de akár a mai Lázár Ervin sem volt háromezer alatt eldugott sarokban. Mit tudnak megvenni a szülők?Folytathatnám.) Ezerrel nyomatják a tananyagban a számítástechnikát, minden az internet lett, de már nem kell szépen kézírni, a tanárok facebookon üzennek a gyerekeknek, miközben ezeken zúdul rájuk a mérhetetlen agresszív és káros reklám. (Kislányom ma a volt osztálytársam által írt tankönyvből tanul. És én ismertem Uborkát, és én nem tudom, hogy az aki pedig meggyőződéses ökológiabarát, hogy védheti a vegyszeres gyomirtás, trágyázás, kártevőirtás szükségességét? Hogy taníthatja ezt a gyerekeknek?) A baj, hogy ezektől még a legtudatosabban élve sem lehet függetlenedni. Utolsó bekezdésedhez: kire milyen szemüveget adtak, vagy vett magára, ahhoz képest gondoljuk pontosnak a meghatározásokat. Kinél van a bölcsek köve??

16338 2016.01.06. 13:19:53

Napos, valami hasonlót írtam fentebb Atlasznak. Nem igen tudnék mást mondani én sem, mint amit írtál. Egyetértek.

60145 2016.01.06. 16:14:38

Nagy különbségek nincsenek álláspontjaink között, beleértve Solide-ét és naposét is. 55. jus: Itt azért vannak problémák. "Mi" léptünk be. Gorenjét és más, mindenféle jót akartunk, mint ahogy Fa szappant és nem Vörös Moszkvát korábban. Mi, úgy általában. Nem volt kötelező se belépni, se Persillel mosni háziszappan helyett. Az utóbbi ma sem tilos. A könyvesboltban is maga választ mindenki, amíg pártunk és kormányunk ismét hozzá nem fog a jóra tanításhoz. Vannak már kezdeményei ennek. Igen, a Facebookot is ugyanúgy lehet használni jóra és rosszra, mint a kőbaltát vagy az atomenergiát. Abszolút független csak egy bizonyos elmebetegségben szenvedő lehet. Társadalmi méretekben pedig a legfüggetlenebb Észak-Korea, amelynek, mint az köztudott, a globális kapitalizmus ad enni. Szóval abszolút függetlenség a valóságban nincsen. Örülök, hogy benéztél a nolblogra elbúcsúzni. Viszlát!

16338 2016.01.06. 17:33:52

Atlasz, ha nem lennénk uniós tagok, valószínűleg akkor sem tudnánk függetlenedni teljesen. Ugyanis sok minden nem ismer határt, például a műholdas adások, az internet és a többi. Mindennek annál nagyobb a hatása, minél több pénzzel rendelkezik, aki szórja a szemetet, a hazugságot, az aljasságot. Ugyan most itt nem az uniós tagságról van szó, de ha már felvetetted...én addig is normális mosószert használtam, igaz, ma már inkább mosószappant, mosószódát, trisót stb. mert a legtöbb kapható márka hiperallergén, azaz pocsék, káros. A könyvesboltban mindenki azt vesz, amit enged a pénztárcája. A legtöbb család nem engedheti meg magának a havi tizenezres kiadásokat könyvre. Sokan egyálalán nem tudnak erre költeni, az átkosban azért filléres tétel volt a kultúra. A facebook pedig - egyéni véleményem - a legotrombább hülyítő, agymosó, butító, ráadásul diktatórikusan ki és letiltó szemétség. Ami ellen tiltakoztunk, a megfigyelés, azt most önként és dalolva teszik sokan. /Direkt rád kerestem és mit ad Isten, te is : )))/ A teljes megfigyelhetőség és védtelenség állapotába van ott mindenki. Nem búcsúzni jöttem én a nolblogra, még van egy kis idő, addig írok, vagy újrázok. De azért viszlát Atlasz!

320486 2016.01.07. 09:45:41

A facebookot és egyéb modern információs megoldásokat nem tartom rossznak, amennyiben nem visszük túlzásba, hiszen az információ hatalom - nekünk, közrendűeknek is. S nem csak információ, hanem annak gyorsasága is. A facebookkal egyetlen bajom, hogy nem tudom, hol lehet beállítani azt, hogy csak az ismerőseim által posztolt vagy megosztott dolgokat, és a hozzászólásaikat lássam a hírfolyamban, a sok lájkolt oldalt ne.
süti beállítások módosítása