jus archiv

jus archiv

Az árvíz nem mérlegel

2010. június 06. - jus blogja

de a sorsok determináltak

 

 

Áradnak a vizeink, sok helyen a tetőzés minden idők legmagasabb vízállásával következett-következik be, még nem tudhatjuk, mi lesz a mérlege ennek a katasztrófa-helyzetnek.

Sokan már elveszítették ingatlanuk, házuk, lakhatásuk lehetőségét a bent maradt értékeikkel együtt, sokan ez után fogják. Munka, lehetőség a jövedelemre nincs, vagy alig van, ha mégis, az elérhető bér jellemzően arra elég, életben maradjanak, de még álmodni sem enged nagysága arról, valaha újra lakni tudjanak, ha elveszítették egzisztenciájuk, újra teremtsék azt.

A hatalom gondoskodni fog a krízis-alapból azokról, akiket sújtott az ár, utal ki gyorssegélyt, pár tízezret, az újra építéshez, százezeres vagy milliós kamatmentes, halasztott visszafizetésű kölcsönt, indokolt esetben kérhető lesz a visszafizetés elengedése, lesz állam által támogatott rendkívül kedvező árvízi hitelkonstrukció. Újra épülnek majd paloták, mert a gazdagok, gazdagabbak, csókosok élni tudnak majd ezekkel, mi több, visszaélni, mint eddig is, nekik megvan a kapcsolatrendszerük, azok pedig, akik nyomorúságos körülmények közt tengődtek eddig is, abból a százezerből, amit nekik fognak esetleg nyújtani, vesznek egy lepukkadt vályogházat, olyan helyen, ahol ennyiből kapnak, ahol se munka, se közlekedési lehetőség, ámde közel egy patak, egy folyó, alacsony a gát, fáradtságos munkával élhetővé teszik maguknak, mígnem pár év múlva jön a következő áradás és kezdődik minden előröl...


ReTRo hét órát a vízben töltve segített a védekezésnél,  beszámolója itt olvasható.

...............

 


Egy kicsit más, de ez is árvízi.


Dunakeszi, Duna-sor.

 

ház a Duna-soron

 

 

A rév a legalacsonyabban fekvő részén van, ha magas a Duna vízállása, biztosan kiönt, ennek ellenére a régi kicsi, szerény házak helyét ma már villák tucatjai tarkítják, álomszép hely, van is kereslet az itteni ingatlanok után, bár még vegyes az összetétel, szegényebbek és extrém gazdagok is lakják.

Néha eladó telek is akad, mint ezen a fényképen látható, nem kis pénzért.

 

 

49 millió

 

 

A kép tavalyi, azóta elkelt, megerősített beton véd-gát mögött épül az új házikó. Valószínűleg a tripla garázsban elfér majd a motorcsónak is, hogy ilyenkor is tudjanak közlekedni. Ugyanis most ez van az utca helyén

 

 

Duna-sor 06.05.

 

 

Pár napja még ilyen volt

 

 

alkony, Duna-sor, 06.01.

 

 

Tegnapra ugyanott ez lett

 

 

Duna-soron 06.05.

 

Ma tovább emelkedett a vízszint, az oszlop, ahonnan szombaton fényképeztem, már megközelíthetetlen.

 

ahol tegnap fotoztam, már megközelíthetetlen 06.06.

 

 

tovább áradt 06.06.

 

És a víz emelkedik, a tetőzés hétfőre várható.

Dunakeszinél péntek óta nem emelkedett jelentősen a vízszint, ám a Duna-sort teljesen elönti majd az ár. A Rév utcai szakasz már vízben áll, s a folyó terjeszkedik. A sétányon lakóknak elegendő mennyiségű homokzsákot osztottak ki. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jusarchiv.blog.hu/api/trackback/id/tr388336640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

12595 2010.06.06. 10:09:17

Jus, tegnap majd hét órát álltam a vízben Sajóecsegen. Nem tudom elmondani...

12595 2010.06.06. 10:26:12

Azért megpróbáltam: http://hatodikalabardosedz.freeblog.hu/archives/2010/06/06/Het_ora_a_vizben_-_Sajoecseg/

14055 2010.06.06. 10:37:16

Nem tudom Jus, emlékszel-e a nagy tiszai árvízre, ami után az ország apraja nagyja ment építeni, apám majd 3 hónapig volt oda, társadalmi munkában épültek az új házak a károsultaknak. Nem nagyon hallani, hogy az utóbbi 20 évben homokzsákon kívül sokat költöttünk volna az árvízvédelemre, azt sem gondolom, hogy most, ha levonul az ár, felépítjük újra a házakat a kárt szenvedőknek, tartok tőle, hogy úgy lesz, ahogy írtad. Az ember szinte mindig akkor jön rá, hogy milyen jó volt valami, amikor már elveszett..

16338 2010.06.06. 10:39:19

Retro, iszonyú ami van és ami még várható, erre nem elég a képzelet, ha valaki nincs ott. Minden tiszteletem a tiéd, a tieteké, akik ott vagytok, és hálám is azok nevében akiken segítetek, vagyis mindent megtesztek, amit lehet. A víz most az úr.

16338 2010.06.06. 10:40:50

Zsuzsa, maradéktalanul egyetértek.

13118 2010.06.06. 11:27:50

2-re hm. pedig magabiztosan nyilatkozott többes szám első személyben a vezénylő. hogy a rendőrséget, a polgárőrséget és a katasztrófavédelmet, meg még rabokat is. igaz, homokról és zsákjáról nem szólt. lapátokról és ásókról sem.

20372 2010.06.06. 18:30:52

Most üt vissza, hogy a rendszerváltáskori nagy bős-nagymarosozáskor a kádból a bízzel együtt a gyereket is kiöntöttük! Annyit "vízügyi lobbiztak" anno, hogy szétvertek egy jólműködő vízügyi -vízvédelmi rendszert. 89-ben a jól képzett "keménymag" 18.000 emberből állt, ehhez szükség esetén többtízezer embert lehetett a gátakra írányítani. Mindezt jól képzett mérnökök vezették. Csalhát jött a váltás, vele jó néhány olyan "értelmiségi" , aki azért lett környezetvédő, mert eredeti szakmájában kevesebbet ért el,mint amire számított, vagy egyenesen csődött mondott! A vizügyi mérnökből ellenség, hazaáruló lett! Most szívunk, de rendesen, ez van!

14479 2010.06.07. 17:43:16

"...azok pedig, akik nyomorúságos körülmények közt tengődtek eddig is, abból a százezerből, amit nekik fognak esetleg nyújtani, vesznek egy lepukkadt vályogházat, olyan helyen, ahol ennyiből kapnak, ahol se munka, se közlekedési lehetőség, ámde közel egy patak, egy folyó, alacsony a gát, fáradtságos munkával élhetővé teszik maguknak, mígnem pár év múlva jön a következő áradás és kezdődik minden elölről..." Ennek megakadályozása lenne a nemes feladat! És talán nem is lehetetlen? Egyébként volt egy időszak az életünkben, amikor semmilyen legális jövedelmünk nem volt... És nem tudtunk jövedelemigazolást beszerezni a fiunk kollégiumi elhelyezéséhez.
süti beállítások módosítása