jus archiv

jus archiv

Bűnös/ök vagy áldozat/ok

2010. október 23. - jus blogja

mivé válik a közösség, avagy megmondalak az óvónéninek

 

(Ajánlhatnám ezt a történetet J-nak is, értő olvasásra, de úgy hiszem, teljesen felesleges)

Amikor kezdtük a középiskolát, egyikünk sem ismerte a másikat, kellett pár hét, hogy legalább az alapokkal tisztában legyünk, hogy az ismerkedések után az első lazább, azonos értékelvűség melletti csoportosulások létre jöjjenek.

Harminchárman kezdtünk, és mi lányok elég könnyedén kialakítottuk a magunk háromszor hetes létszámú összetartását, a tíz fiú között azonban ez sokkal nehezebben ment. Nem csak az irányítószerepekért ment a küzdelem, hanem annak a bizonyos összetartó közösnek a megtalálásáért is. Ketten voltak, akik tartósan kimaradtak a közösségük alakításából.

L. volt az egyik, aki a magányos szerephez ragaszkodott is aztán négy éven keresztül, de ez rövid időn belül elfogadásra talált. Ő vidéki gyerek volt, soha nem ment a büfébe, nem is a közértben vásárolt reggelenként, hanem otthonról hozta a megdöbbentően vastag szelet kenyerekkel a jókora szalonnát, hagymát, és minden szünetben bicskájával falatokat vágva tömte magába. Eleinte ez irritálóan hatott az egész osztályra, de ő ebből cseppet sem engedett, viszont soha senkit nem bántott meg, így békén hagyta mindenki, bár nehezen viseltük szagos táplálkozását, megszoktuk, mi lányok hamarabb, a fiúk később, de elfogadtuk olyannak, amilyen, szokásaival együtt.

Á. már más kategória volt, ő a szellemi vezér szerepére tört, mindenkit alacsonyabb rendűnek tartva, vékony, szőke belvárosi srácként ő cikizte legtöbbet a szalonnázó-hagymázó L.-t, még akkor is, amikor már a közösség kibékült ezzel a furcsaságával, gúny alá vette a közösséghez gyorsan idomuló M.-t is, aki a tájszólásával bosszantotta, de gyakorlatilag mindenkiben talált valami olyat, amiben saját előnyeit tudta hangsúlyozni. És voltak is előnyei, első sorban a családi indíttatása neki volt a legjobb, apja a legnépszerűbb, mindenkihez szóló, nívós magazin főszerkesztője volt, anyagilag a leggazdagabb háttérrel rendelkezett, hivalkodó, a többiek számára megszerezhetetlen, utolsó divat szerinti nyugati ruházata feltűnő, zsebpénze elképesztő nagyságrendű volt, szókincsében az idegen szavak domináltak, mindez a hetvenes évek közepén. Ezek mind lényegtelenné válhattak volna, de ő ezekkel akart kitűnni, sőt irányító dominanciához jutni, mégpedig öntelt, másokat lenéző, megvető stílussal vegyítve, annak ellenére, tapasztalta az irdatlan ellenállást. A fiúk közt a kohéziót hamar biztosította, hiszen majd mindenki ellene fordult megalázottságában, így ebben merült ki az összetartás, nem volt pszichés lehetőség értelmesebb érdeket találni. Á. még akkor sem változtatott, amikor már bevett szokássá vált, hogy reggelente, vagy az első szünetben menetrendszerűen jött az Á. verés. Aktívan öt fiú verte, a többiek drukkoltak a verőknek, de még L. sem próbálta védeni, csak mi páran, lányok, ám mi sem sokáig, ugyanis Á. köztünk, védői közt is eljátszotta a felsőséges stílust, és egymás ellen agitált minket, sunyin áskálódva, hogy ezzel saját "kiskirályságát" megalapozhassa.

Osztályfőnökünk eleinte az intenzív verők szüleit hívatta be, osztotta az intőket, fegyelmit helyezett kilátásba, az elfogadás, befogadás fontosságáról tartott órákat, az erőszak tűrhetetlenségéről beszélt, de tehetetlen volt, csak annyit ért el, minél jobban védte Á.-t, annak annál nagyobb arca lett. A második félévben aztán az ofő szeme is nyílt, főként, miután a tarthatatlan helyzet miatt Á. anyja is bejárt intézkedést sürgetve, az apja pedig telefonon intézkedést követelve a fiúk védelmében, a többiek azonnali kirúgásával. Mi is megismertük így a szülőket, akik annyiban különböztek gyereküktől, hogy a társadalomban elfoglalt kiemelt szerepük tudatában, annak vélelmezett mindenhatóságára alapozva, kioktató, gúnyos, fölényes és lekezelő, mindenkit becsmérlő stílusuk hatalmi arroganciával is társult. Nem tudom, hogy mi lett volna, ha az arroganciát burkolttá teszik, és álságos, tettetett, megjátszott nyájassággal párosul öntelt, cinikus pökhendiségük, nagyképűségük, de gyanítom, a végkifejleten nem változtatott volna.

A verések folytatódtak, sőt, a szülők agresszív modora, követelései miatt még erőteljesebbé váltak. Néha elhangzott ugyan egy erőtlen, ne bántsátok már a hülyét, de az is inkább megszokásból, őszinteség nélkül.

Mit tehetett volna a tanári kar akkor, amikor már legalább az osztály fele a verőknek szurkolt látványosan, a némák pedig mereven elzárkóztak attól, Á.-val - aki nem hogy kissé szerényebbre vette volna, hanem csúcsra járatta saját hitt mindenki fölöttiségét -, egyáltalán szóba álljanak, akár iskolán kívül is. Ki kellett volna rúgniuk nyolc-tíz jó tanuló, kimagasló közösségi munkát végző, értelmes gyereket? Nem ezt tették. Á. egyre több elégtelen osztályzatot kapott, év vége felé már legalább négy tárgyból állt bukás szélén, és ekkor az iskola igazgatója kompromisszumot kötött a szülőkkel, a fiú minden tárgyból legalább hármast kap, ha átviszik másik iskolába.

A másodikat már Á. nélkül kezdtük, de az első év nyomorúsága keményen nyomot hagyott mindenkiben, az egy éves kohézió, ami Á. semlegesítésére irányult, így a közösség alaptételévé vált, megszűnt és újat felállítani már nem nagyon sikerült, ezért három közösségi összetartó csoport, és egy gyenge globális osztályközösség zárta a középiskolai éveket.

Sokat gondolkodtam azon a következő években, mi lett volna, ha két-három Á. is jár az osztályunkba, lealázni tudva így harminc másik diákot, vagy ha nincsenek olyanok, akik a szép szóból nem értés után a legdrasztikusabb eszközhöz folyamodnak, önmaguk veszélybe sodrásával is, esetleg, ha már a kezdet kezdetén kompromisszumot kötnek a tanárok a szülőkkel a közösség érdekében?

Ma is vannak általános kérdéseim. Meddig mehet el egy közösség a védekezésben? Mikor tekinthető jogosnak az agresszió? Létezik-e olyan, valaki/k/re csak a drasztikus „pofon” hat, vagy még az sem?? És ha még az sem? Felnyílik-e valaha annak/azoknak a szeme, akit egy közösségi többség elutasít, hogy talán nem is a közösségben van a hiba? Lehet, hogy egy személy rekeszt ki közösséget? Kisebbség a többséget? Mi van, ha egy személy a bomlasztó, de tisztességes-emberi módon nem akadályozható meg ebben a bomlasztásban? Mi az aljasabb, a mások lealázása, vagy a verés? A sunyi, vagy a nyílt agresszió?

Kérdések-kérdések-kérdések.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://jusarchiv.blog.hu/api/trackback/id/tr858336724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

16338 2010.10.23. 18:14:02

Max, minden döntést a helyzet függvényében, nincs általánosan elfogadható és megléphető? Ugyanakkor az agressziót, az erőszakot, de igen akár az általad említett hazugságot is ide vehetjük, az emberek 99%-a elítéli, holott adott esetben lehet pont a legjobb cselekedet. De akkor még mindig ott van a nagy kérdés, kinek a szempontjai a fontosak, az egyéné, a közösségé? A közösségen belül kinek az érdeke a fontosabb, a többségé, vagy a kisebbségé? És ha szöges ellentétben állnak egymással? Mi dönti el az adott helyzetben a jogosságot? Különösen érdekes ez akkor, ha kényszerközösségekről van szó, nem pedig szabadon választottról.

15184 2010.10.23. 18:32:57

12. Mint jobboldali és liberális és keresztény, számomra a legszentebb dolog az egyéniség és annak szabad akarata. A baloldal és a nem-liberális jobboldal számomra éppen azért elfogadhatatlan, mert ezek kitalálnak egy közösséget, majd arra hivatkozva igyekszenek eltiporni a egyént. A közösség érdeke valóban nem más, mint az azt alkotó egyének egyéni akarata. Nincs az egyénektől független közösség, ilyen nem létezik. Az egyén önzése POZITÍV tulajdonság, nem negatív. A sok egyén szabad akarata együtt létrehozza a közösséget. A közösségben pedig az egyének, mivel észlények, lemondanak szabadságuk egy kis részéről, hogy biztonságot kapjanak, így megalkotják az államot. Az államon belül pedig atöbbség dönt, mert mindig jobban egy esetleg tévedő többség, mint egy bölcs zsarnok.

16338 2010.10.23. 18:35:09

Albatross, kétségkívül vannak csoportok, más-más véleményekkel. Érdekes megnézni, kik azok akik előmoderálnak ( csak azt közlöm, amit le tudok söpörni az asztalról), törölnek ( sokszor még azt is közlik, azért, mert nem értenek vele egyet) vagy éppen átszerkesztenek ( na, ez a csúcs, ezt nevezem aljasságnak, mégpedig cinikus, öntelt aljasságnak) és melyik az a csoport, aki ezt soha nem teszi. Én nem a különféle politikai beállítottság, hanem a leírtak alapján válogatok, ki az akit még csak el sem olvasok ezek miatt. A másik pedig, amikor csoportosan akarják az általuk hangoztatott tutit beleverni az emberbe, na akkor automatikus, hogy elidegenítik az embert, és már meg sem akarja hallgatni őket. Valahogy így volt ez a politikában is, Gyurcsány kitalálta Kókát, aki ha megszólalt, veszített ezer szavazót az eszdéesz, míg ki nem múlt, aztán most ezt csinálja Gyurcsány is, ha megszólal, veszít az emeszpé még ezer szavazót, míg ki nem múlik ( persze kérdezhetném, ha Gyurcsány találta ki Kókát, ki találta ki Gyurcsányt? ) és ha lemegyünk a blogig, amikor J. megszólal, és az óhaja teljesül, veszít száz olvasót a nol...nem folytatom. : )) pedig visszatértem egy közösséghez.

16338 2010.10.23. 18:38:12

Kériszépen, nem hiszem, hogy a 15 évesek még gyerekek lennének. A helyzetszituációk meglehetősen állandóak, és a reakciók is, annyi különbséggel, hogy sok embernél felnőttkorra kialakul az önkontroll, de mit tegyenek ezek az emberek azokkal szemben, akik semmiféle tisztességes önkotrollra nem hajlandóak???

16338 2010.10.23. 18:45:01

Max, egy szintig elfogadom a levezetésed, amíg szabadon választott a közösség, de amint belép az állam, már nem szabad döntés abba születni, azaz a többség döntése gyakorta pontosan az egyént tiporja el. És ez mindegy milyen berendezkedésű állam, mert nem sok különbséget látok a diktatórikus és a képviseleti demokrácia közt. Talán az első őszintébb... : ((

45691 2010.10.23. 18:55:01

15. "Úgy" már nem gyerekek,ahogyan egy 7-10 éves, de "úgy" meg nem felnőttek, mint egy 25 éves,már ha a 25 éves például nem iskolába jár még mindig. No,ha iskolás,lehet az bármilyen elit egyetem, még mindig érdemes figyelemmel lenni arra, hogy az őt körülvevő viszonyok,körülmények, szituációk még mindig rajta kívül álltak elő, azokba ő belekerül, azokat még mindig nem alakíthatta egy percre se. Még annak is van komoly logikája,hogy a társadalmak valahova a 20év környékére teszik a jogi értelemben vett cselekvőképességet,de semmiképpen se 15 környékére. Ezzel csak azt akarom mondani,hogy talán érdemes egy 15 éves gyerek esetében tartózkodni az olyan végletesnek tűnő kijelentésektől, mint amit Te is írsz, hogy " de mit tegyenek ezek az emberek azokkal szemben, akik semmiféle tisztességes önkotrollra nem hajlandóak??? " Nem látnád elég indokát annak, hogy a "hajlandóak" szót kicseréld a "képesek" szóra ? Tisztán a nem hajlandóról velem ali-alig tudnál beszélgetni, a nem képesről viszont igen hosszan,még akkor is,ha a nem képességben van egy adag nem hajlandóság is.De csak IS.:-))

70798 2010.10.23. 19:00:09

csak nem az ... magazin? tiszta Golding vagy jus:))) "Á" a legyek ura.

16338 2010.10.23. 19:21:53

Tosz, megengeded, hogy töröljem azt a három betűt, ami alkalmas beazonosításra? Ha igen, megmagyarázom, miért. Ez megint csak nem az én ötletem, hanem valós történet. És itt kezdettől ott vannak a felnőttek, úgy is mint belső, irányító hatalom (pedagógusok) és úgy is, mint külső hatalom, azaz eszközeikkel a belső hatalom felett állók. De valójában hasonló a dolog lényege. Húúú, vagy huszonöt éve nem olvastam újra, jó hogy mondod : ))

16338 2010.10.23. 19:37:06

Kériszépen, Nem gondolom változatlanul, hogy másképp működne egy 15 éves ösztöne, mint egy 25 évesé. Az idézett részed már nem a történetből, hanem a hozzászólásokból való, ahol felnőtt közösségre vetítettük ki az írásban említetteket. Felnőttek esetében természetesen létezik képesség és hajlandóság megkülönböztetése, de mivel egy mentálisan egészséges felnőtt az önkontrollra mindenképpen képes, így csak az marad, hogy nem hajlandó. Azt pedig ne várd tőlem, hogy mentálisan retardáltnak minősítsek egy általam nem ismert, orvosilag pedig pláne nem ismert embert.

70798 2010.10.23. 20:47:09

persze jus, mi az, hogy megengedem, kérem:) A goldring-ből a "R" is légyszíves

16338 2010.10.23. 21:05:03

Tosz, megtettem. : )) Á. nekem a leírtak ellenére is régi, elfogadott ismerős maradt, bár csak a közösségi portálokon - amíg nem töröltem azokról magam - kommunikáltunk. Mikor ezt írtam, beütöttem a google-ba a nevet. Meglehetősen ismert ember lett, de egyben korrupciós botrány szereplője is, tehát nem szeretném a beazonosítást.

52511 2010.10.23. 21:19:24

Az agresszió minden emberi közösség velejárója, az ember sajátja, mint a szeretet, vagy a gyűlölet. A mértéke a nem mindegy, azt kell a közösségnek szabályozni, mindenki számára elviselhető kordában tartani.

16338 2010.10.23. 21:42:09

Funyi, biztos az, hogy a közösség szabályozása megfelelő az egyén számára? Akit agresszió ér, annak szerintem nincs elfogadható mérték. a másik oldala pedig, hogy amit a közösség még elfogadhatónak érez, értelmét találja-e? Avagy, hogy lehet küzdeni egy rossz szándékú bomlasztás ellen?

45691 2010.10.23. 21:46:19

20. Ha Te a "nem hajlandóságot" simán ösztönnek tekinted,akkor velem biztos nem tudsz a témáról beszélgetni. Bocs, de azért remélem,hogy nem pedagógus vagy...:-)))

16338 2010.10.23. 22:04:26

Kériszépen, akkor tisztázzuk: Egy felnőtt, mondom FELNŐTT ember nem alkalmaz önkontrollt. Akkor: Nem képes rá??? Ha nem képes rá, azaz ez a mentális képessége hiányzik, az természetes állapot, avagy orvosilag - pszichiátriailag - jellemezhető mentális retardációval? Ha viszont mentális képessége adott az önkontrollra, azaz egészséges ember, ámde mégsem alkalmazza az önkontrollt, akkor azt hogy fejezed ki máshogy, mint úgy, hogy nem hajlandó? Még egy kérdés, ennek mi köze a pedagógiához??

52511 2010.10.23. 22:20:30

Tulajdonképpen minden megnyílvánulásunk agresszió!

45691 2010.10.23. 22:27:34

26. Valami iskolás történetről szól a poszt,nemde. ha egyébként felnöttekről van szó,olyanokról,akik nem alkalmaznak önkontrollt, akkor ott bizony súlyos dologról van szó. Ettől mégy egy 45 éves esetén is nyugodtan feltehető a kérdés,hogy miért nem alkalmazza: - nincsen neki ? akkor mit kérünk számon ? - van neki, de nem alkalmazza. Akkor talán mégis van értelme feltenni a kérdést, hogy esetleg nem képes rá ? Ha nem képes rá,annak mi az oka ? A pedagógia úgy került elő,hogy a poszt mintha egy iskolás türténet lenne.

16338 2010.10.23. 22:28:19

Természetesen Funyi, nagyon sokrétű az agresszió, lehet nyílt, lehet sunyi, lehet fizikai, lehet verbális, lehet agresszió az agresszióért, vagy büntető, lehet megelőző vagy megtorló, lehet őszinte vagy köntösbe bújtatott, lehet....sok minden lehet. És még az is igaz, ha nem megfelelő célszemélynek vallasz szerelmet, az is az agresszió egy típusa...mert azt, ha nem megfelelő a célszemély, bizony érezheti agressziónak. Azaz, a világ legszebb, legártatlanabb megnyilvánulása is relatív.

65469 2010.10.23. 22:32:14

Jus Tetszett a történet. Érdekes, hogy a kirekesztettek mennyire hajlandók felvállalni kirekesztettségüket ahelyett, hogy alkalmazkodnának. Nálunk egy valaki volt kirekesztve, mert nem tisztálkodott rendesen. Többen megmondták neki, hogy mi a baj vele, de ő inkább mártír maradt 4 évig.

175132 2010.10.23. 22:34:36

Kedves KériSzépen! „Ismerd meg önmagad!!! (Gnóthi szeauton)!” Tükör: "....Manapság szofizmának, szofizmusnak (azaz álérvelésnek) azt a jelenséget nevezik, amikor egy vitában valaki szándékosan őszintének látszó, de mégsem érvényes érvet használ azzal a reménnyel, hogy ezzel meg tudja téveszteni vitapartnerét...." “....A szofizmus kifejezést manapság két értelemben használjuk. Eredetileg a műveltséget és beszédkészséget fizetés ellenében tanító, i. e. 5. századi gondolkodókat nevezték szofistáknak. Olyan emberek voltak akik egy magasabb tudást kínáltak, főleg retorikából és abból, hogy hogyan lehet a legjobban boldogulni az életben..... Az ékesszólásra nevelésből formális rábeszélőművészetet csináltak, és az, hogy pénzért tanítottak, sok korabeli gondolkodó ellenszenvét vívta ki..... Arisztophanész gúnyolódása, Szókratész és Platón ellenük folytatott harca nyomán a szofizmus szó a látszattudós és szócsavaró pejoratív jelentést kapta. A szofizmus szó önmagában bölcseletet jelent, a görög szophisztész szó származéka, szó szerint a bölcsesség tanítói......” :) salom lecha

16338 2010.10.23. 22:35:00

Kériszépen, persze, ott iskolásokról van szó, de abban a hozzászólásban, ahol az önkontroll felmerült, váltottunk már felnőttekre. Az önkontroll egyebekben valahol már tíz évesen kell, hogy tökéletesen működjön, legalábbis a mai pszichológiai-pszichiátriai ismereteink alapján. Ha az önkontrollnál tartunk, akkor viszont kérdés lenne, miben kell korlátozni az embernek magát? Mi a durvább, a pszichés agresszió, vagy a fizikális agresszió? Ez természetesen bármely korosztályra kérdés, csak a megítélés és a lehetséges hatása más.

16338 2010.10.23. 22:41:12

Didgeridoo, itt ebben a történetben sajnos úgy alakult, hogy egy akart kirekeszteni egy közösséget, a közösség pedig agresszióval válaszolt, erre az egy személy védnökei jöttek agresszióval, .... a helyzet eszkalálódott. Itt jönnek a kérdések, amikre még ma sem tudok egyértelmű választ adni.

52511 2010.10.23. 22:45:37

Az "alkalmazkodás" = megalkuvás! ..., esetleg mi a különbség, és hol a határ, mi az elválasztóvonal?!

45691 2010.10.23. 23:24:08

32. Bocs,akkor arról kissé lemaradtam. Az önkontroll, hát ez nagy tészta,az biztos. Az is biztos,hogy létezik önkontroll már egy egyévesben is, biztos, a kérdés az, hogy ez az adott helyzetben mit jelent és mi várható tőle. Egy felnőtt esetében még azt is illik tisztázni,hogy egyáltalán mivel kapcsolatosan vetjük fel az önkontroll szükségét ? Politikai ügyek, családi-magánéleti ügyek, munkahelyi ügyek, egyházi közösségi ügyek ? Ugyanaz az önkontroll más és más helyzetekben más és más cselekvéseket vagy nem cselekvéseket indokol. A bűncselekmény meg végképp egy külön téma. Az egyik ember egressziója a másik ember irányába akkor is elítélendő,ha az pszichés vagy fizikai. Nincsen különbség, mert a cél a félelembe juttatás és az ott tartás. Ez elfogadhatatlan. Miben kell korlátozni magunkat ? Szerintem ez nem jó kérdés. A jó kérdés,hogy miben érdemes,közösségi,együttélési szempontból az önkorlátozás. Szerintem pont a másikban való félelemkeltés elkerülése szempontjából a legfontosabb az önkorlátozás.

16338 2010.10.23. 23:25:11

Funyi, az alkalmazkodás kompromisszum, ha kölcsönös, és azonos mértékű, ha aránytalan vagy egyoldalú, az megalkuvás. A kompromisszum kötéltánc, a megalkuvás egyértelmű. Sokszor a benne lévők nem is tudják eldönteni, melyikkel is van dolguk, hiszen ott az elfogultság, kell egy külső, józan ész. És eszméletlen nagy empátia. És még akkor sem biztos : (((

16338 2010.10.23. 23:28:22

Kériszépen, és kelthet félelemet egyikben a másik a gátlástalan hatalomra való törekvése, a megalázás érzése?

52511 2010.10.23. 23:51:06

36. jus No ezzel "A Kölcsönösséggel" van mindig a baj!

16338 2010.10.24. 00:02:38

Funyi, meg az arányossággal is. Csak az nehezebben észlelhető.

13250 2010.10.24. 03:47:40

No, akkor az első álomból ébredve ideértem. Sokat megbeszéltetek már, ami eszembe jutott. Maxvaléhoz hasonló dolgokból kiindulva bennem is az fogalmazódott meg először, hogy az alaptörténetnek vajon hány elemét kell megváltoztatni, hogy az így leírtan egyértelműnek látszó jogos verés a pökhendi verbális agresszió ellenében ne a megvert által magának keresett büntetés, hanem indok nélküli üldözés legyen? Elég hozzá a többségi ítélet nem is elítélése, csak megkapargatása is szerintem. Erre épül a másfelé az iskolai erőszak kezelésére használt mediáció, ahol a gyerekeket, már a kicsiket is az észlelt bullying esetén a vitázó felektől független nem-bíróságra hívják kibeszélni, mi váltotta ki az indulatokat és ki hogyan tud hozzájárulni a megszüntetéséhez. A másik Funyi 23-beli gondolatával való majdnem teljes egyetértésem. Ugyanis nem elég csak a valóban az élet természetes részét képező agresszió szintjét kontrollálni, csöppet sem közömbösek sem az agresszió formái, sem forrásai. Az első azért, mert nyílt, erős formái negatív spirált képesek beindítani, amiből valóban totális háború alakul ki, mint ahogy a szemetes helyeken is könnyebben szemetel mindenki akár a teljes lepusztulásig. A második azért, mert valóban akár támogatni kell a nyers erőszak elleni szintén agressziónak számító kontrollált mértékű és formájú ellenállást (a sztrájkot és nem géprombolást), míg a primér erőszak mögött is olyan kezelendő problémák lehetnek, amik nem felelnek meg az agresszió helyén nyíltan kimondott okokkal, mivel a valós okok vagy a megoldás másutt van (Ez is átvihető a felnőtt társadalomra).

178205 2010.10.24. 06:30:53

A kennelpszihopatákat ezen a portálon méltó módon jellemző, professzori üdvözletem és pluszom ezért a blogért kedves Bloggerina. Az agresszió legocsmányabb formája, ami itt a kennelben divik. Mézesmadzagra eresztett álszolidaritásban hempergő , alacsony formátumu vizipacik és pókok , a maguk egymással haverkodó pózában osztják az áligazságok gazságát errefelé. Ennél undoritóbb agresszió aligha létezik közösségben. Ez a portál az ő gumigerincük közösségi áldozata....DDDD

52511 2010.10.24. 08:08:54

41. pszichopatak " / .... Az agresszió legocsmányabb formája, ami itt a kennelben divik. Mézesmadzagra eresztett álszolidaritásban hempergő ..... / "

16338 2010.10.24. 11:03:38

Bo, megpróbáltam kihámozni és egyszerűen megfogalmazni gondolataidat, lehet a fordításom nem sikerült tökéletesre. Azt írod, első ránézésre jogosnak tűnő fizikai agresszió átválthat indok nélküli üldözésbe. ezzel egyetértek. Viszont a közösséggel szemben alkalmazott pszichés agresszió váltotta ki a válasz fizikait. A pszichés agresszióját Á-nak semmi nem tudta megszüntetni, igaz, annak volt indoka, a kizárólagos irányító szerepének bármi áron való megszerzése. Írod, mediáció. Tapasztalatom az, hogy a mediáció elfedi és elnyomja a problémákat, és bár a felszín békésnek tűnő marad, lent olyan indulatok forrnak, amelyek ha kitörnek, kő-kövön nem marad, ráadásul mindenki számára léleknyomorító, a mediáció nem tud megváltoztatni személyiségjegyeket. Saját szakmámban látom, milyen káros szerepe van a facilitátornak, az összes oldali érdekelt idővel bólogat, mert megváltoztatni nem képes semmit, csak álcázásra kényszeríteni, így még az általa okozott kényszerítés is minden oldal sérelemérzetét hozza elő. A leírt esetben egyértelmű volt az, hogy miből fakadt az ok és okozat, tehát az okot kellett kezelni, amit ellehetetlenített a mindenáron történő hatalom megszerzése és a létező hatalmi erőszakos beavatkozás. A második gondolatod már nehezebb. Azt kéne először is tisztázni, hogy a személyiség alapját képező tulajdonságok megváltoztathatóak-e, illetve meddig terjedhet az önkontroll, lehet-e kontroll alatt tartani az alapot, elnyomva azt? Persze, itt visszatértem az első gondolathoz. Változatlanul megmaradtak a kérdéseim.

16338 2010.10.24. 11:13:37

Pszichopatak, gyakorlatilag én nem erről a blogközösségről írtam, bár a tegnapi J. általi verbális és pszichés agresszió, főként annak sikeressége juttatta eszembe ezt az írásomat. Amit leírsz, valós és létező probléma, lehet agresszívan, nyíltan támadni és lehet mosolyogva, buksisimogatással elterelni és úgy gyilkolni. Az álságosság - ami valójában a legocsmányabb - előbb-utóbb kibukik, de a végeredményen csak annyit változtat, hogy az elkövető is áldozatnak tudja éreztetni magát, tovább megyek, valójában általában annak is érzi. Nekem pedig a leghalványabb elképzelésem nincs, hogy mit lehetne ez ellen tenni.

45691 2010.10.24. 11:19:03

37. Nem hogy kelthet, az egyértelműen azért van,hogy félelmet keltsen.

15138 2010.10.24. 11:19:18

Ki lehet közösíteni, de nem szabad megverni. Nincs joga hozzá senkinek, hogy verjen egy másikat.

16338 2010.10.24. 12:03:46

Kériszépen, akkor már csak egy kérdés marad, ha ez a félelemkeltő nem korlátozza önmagát, mit tehet ellene a közösség, és mi az, ami sikerre is vezethet?

52511 2010.10.24. 12:04:52

46. Nefelejcs Joga van! ... - Még ölni is,- megtették, megteszik, s meg fogják tenni! ..., a tízparancsolat is úgy kezdődik, hogy "Ne ölj!", de mindig megtalálják, hozzá a magyarázatot és a jogot! / a szentség védelmétől a csak ig / ... '56-ban is rámondták a Népre, hogy csőcselék, és megtoroltak, őltek, .... 2006-ban is rámondták a Népre, hogy csőcselék, és vertek, tömegbelőttek ... , Ráadásul ugyanazok! Az idén miért is nem!? ..., mert már nem "Megtorlók" vannak hatalmon ....

16338 2010.10.24. 12:08:14

Nefi, a kiközösítés nem agresszió? Azaz azt mondod, hogy bizonyos fajta agresszió megengedhető? Mivel a nevezett is pszichésen bomlaszt, így a közösség is pszichésen védekezhet? A pszichés hadviselés hová vezet? Itt a helyzetet bonyolítja, hogy a legfelsőbb hatalom - szülők befolyásossága - uralma alatt tartja a közvetlen hatalmat - pedagógusok - ami egyértelműen hatástalanítani tudja a kiközösítést. Nem olyan egyszerű ez. : )))

45691 2010.10.24. 12:37:07

47. Egyetlen egy dolog van,amiben bízhatunk : a félelemkeltésen alapuló bármely megoldási kísérlet vagy rögtön kudarcba szalad,vagy előbb-utóbb. De eleve kudarcra van ítélve,nem eredményes közösségi siker élményt. Az a kérdés,hogy a közösség mennyire gyorsan látja be,hogy a sikertelenség mögött ez áll, és mennyire gyorsan tud vagy legalább törekszik elhagyni saját maga a felelemkeltésen alapuló megoldási módokat. Nincsen más esélyünk, ebben például az állami beavatkozások , a hatalmi belenyúlások inkább csak rontani tudnak. A közösségi tapasztalás helyes felismerései vihetnek csak közösségeket előre, semmi más.

52511 2010.10.24. 13:00:08

50. KériSzépen .., Vagyis az egymás iránti "Kölcsönös" bizalom! ... :))

45691 2010.10.24. 13:22:49

51. Nem az Funyi, hanem az egymás iránti kölcsönös bizalom.

16338 2010.10.24. 13:44:00

Kériszépen, azzal egyetértek, hogy a hatalmi beavatkozás csak ront a helyzeten, azzal is, hogy a kölcsönös félelemkeltés kudarc, mert jó eredményt, sikert nem hozhat. És itt van, amikor arról ír Funyi és te is, csak más megközelítésben, hogy kölcsönösség, kölcsönös érdek a kölcsönös bizalom. Ám mi van akkor, ha nincs kölcsönösség, ha csak egyik irányból van nyitás, a másik irányból nem felismert a kölcsönösség szükségessége? Hovatovább, egyik irányból komoly vágyott pozícióról való lemondás ez, azaz az egyéni érdek szemben áll a közösségi érdekkel? Az egyéni érdek, már csak az ember természeténél fogva is dominánsabban jelentkezik a közösségi érdeknél. Ha a személyiségfejlődés megállt azon a fokon, hogy létfenntartási szükséglet az egoizmus, akkor ott mit lehet tenni?

45691 2010.10.24. 14:16:27

53. Mondanál nekem egy példát erre,hogy csak az egyik irányból van nyitás ? Az van,hogy szerintem ezek így nagy általánosságban nem jól átbeszélhető tételek, mert olykor igazak, olykor meg nagyon nem igazak lehetne egyes szituk. Én avval vigyáznék,hogy általában mi a közösségi érdek. Erre ,olyan közösségek,mint mi is, magyarok,egy igen keserves múlttal, hajlamosak vagyunk valami túlidealizált szépséget képzelni, amelyhez képest az egyéni érdek mindig alacsony lesz. Ez nem nagyon értelmes alapállás,mert felesleges önsanyargatáshoz vezet, és az meg eleve kizár nyílt együtt műkökdési lehetőségeket akár. Túl sokat képzelünk,mint elérhető közösségi cél, ehhez képest,mint egyén alulteljesítünk, aztán ezért a közösségi eredményt is rossznak ítéljük, kész a csapda. Megdöbbentő talán,de én nem vagyok rossz véleménnyel a magyarok jelen közösségi állapotáról annyira,mint általában a magyarok. Nem vagyok elégedett se,mert lehetne jobb,de nem látom a katasztrófát. ( No, politikai-hatalmi-állami értelemben már nagyon nincsen jó véleményem,de az egy másik történet. Én most,mint nemzet,mint közösség gondoltam.)

16338 2010.10.24. 14:39:05

Kériszépen, én gyakorlatilag egy kis közösségről írtam, de pillanatokon belül átléptük a küszöbét, és általános közösségről szóltak a kommentek. Ezért is van, hogy más hozzászólóknál is visszakanyarodok az alaptörténethez, vagyis egy mikroközösséghez. A társadalom is közösség, ez tény, de társadalmi szintű közösségnél már nagyon-nagy szórások lehetnek és a hatalom is állandóan változik, mi több, nem is egyértelmű, hogy a politikai vagy a gazdasági hatalom az irányító, egyáltalán, hogy a legfőbb irányító....tehát nem valószínű, ezt az írást ki lehetne vetíteni egy államra, vagy nemzetre, mint közösségre. Másfelől pedig ott van, hogy míg a mikroközösséget gyakorlatilag szabadon választjuk és szabadon léphetünk oda be, onnan ki, addig a társadalmi közösség kényszerközösség. A kényszerközösségnél pedig óhatatlanul erősebb az egyéni érdek. Mondom a példát: A mikroközösségnél maradva, ha a többségben lévők nyitnak, és leállnak a bomlasztóval szembeni fizikai agresszióval, ő viszont nem nyit, hanem igénybe véve a hatalmi - itt ugye a pedagógusokat is hatalmában tartó befolyásos szülőket értve alatta - segítséget, tovább viheti a bomlasztást, saját maga dominanciájának megszerzése érdekében.

45691 2010.10.24. 15:25:49

55. Bocs,megint félreértésben vagyok,azt hittem,hogy a poszt szerinti kisközösségtől,ráadásul iskolai kisközösségtől a kommentek során már eltértünk. Most akkor visszatérünk. Oké,ez is jó. A példát illetően szerintem érdemes két ügyet külön tenni. Az egyik ügy maga az osztálytárs, aki ugye megérkezik egy közösségbe,egy igen erőszakos domináns szándékkal. Nincsen ebben fizikai erőszak,csak éppen minden más,nagyon irritáló viselkedés,fennhéjázás, dicsekvés anyagi javakkal,farmertől cipőig stb. A fogadó közösség reakciója a gyors kijózanító üzemmód : elkezdik leckéztetni, mégpedig fizikailag és rendszeresen. Egyik elitélhetőbb,mint a másik, lévén azonban gyerekekről szó, ez a morális felismerés ott még enm elvárható, tehát számon sem kérhető. A reakció logikusságát illetően nincsen kétségem a többségi reakció jogosságát illetően, s lévén,hogy a verés nem megy túl a verésen, úgy értem a fizikai sérülés okozás egy adott randa pontján, még erre is azt mondom,hogy van alapja. Gyerekek ugyanis. A szülői beavatkozás már egészen más eset. Ha a dominanciára törekvő kölök szülei a saját társadalmi állásukat az iskola felnőtt közösségében, a pedagógusoknál próbálják meg érvényesíteni,annak érdekében, hogy igazolják a kölök viselkedését,akkor ez már valóban egy súlyos társadalmi jelenségre világít rá,már a beavatkozás sikerének esélyét illetően. Ennek egy kiegyensúlyozott felnőtt társadalom esetében semmi esélye sem lehetne,a kiegyensúlyozottságot illetően beleértem a nem diktatúrás jelleget is. A példa a hetvenes évek beli,diktatúra van, minden felnőtt magatartás torzul ennek megfelelően. Azonban a példa jól mutatja, hogy még diktatúrában sem tudott sikerre menni az ügy,mert a kölköt át kellett vinni egy másik iskolába,sajnos azt az árat emez közösség kénytelen volt megfizetni,hogy a tanulmányi eredményei valósága ellenére a távozás alkujában ott volt a jegyek felfelé hazudása. Tanulság csak egy oldalon lehet, a kölök szüleinél. Ha a másik,új közösségben nem tudják rávenni a kölköt más vielkedésre,akkor semmit se tanultak. Ez annak a kölöknek a felnőtt életében akár tetszik,akár nem világos módon jelen lehet, akár nagyon rosszul élő -bármily gazdag - egyén formájában. Ezt minden szülő eldöntheti,akár gazdag,akár szegény, hogy igazolja a kölök ilyen viselkedését,vagy próbál változtatni. A püfölő közösség helyzete is érdekes,mert a püfölés sikere nem szabad,hogy azt jelentse,hogy minden helyzetben alkalmas megoldás a püfölés. Nem tudom, de például tartok tőle, hogy egy ilyen esetet akkor nem lehetetett az osztályban pedagógussal együtt kibeszélni, az eset után,hogy könnyebb legyen a felismerés, s csak remélem, hogy egy hasonló esetben,most ,szabadságban, a pedagógusok eléggé bátrak egy ilyen sztroi után összülni a közösséggel. Az fontos, hogy amikor a püfölő közösség elkezdett püfölni, akkor már nehezen lehetett volna ezzel leállni. Ugyanis itt nem egy nyitás - nem nyitás szitu van, hanem egy frissen összeálló közösségben feltűnő randa dominanciás eset. A gyerekek még alig ismerik egymást, ez egy spontán reakció volt, nélkülözött minden előzetes,alapos személyes ismeretségeken alapuló összeállást. Szerintem esély sem volt abbahagyni. Igy alakult, erre ezt lehet mondani, ez lett. Ha nem így alakul, akkor mondjuk harmadikban ez már elő se fordult volna, szerintem.

16338 2010.10.24. 19:09:04

Kériszépen, szépen összefoglaltad, bár azzal, hogy milyen torzulást okozott ez a kamaszoknál kihatva a későbbi évekre, nem érintetted. A kis csoportokból soha nem tudott már valós összetartó közösség lenni. Ez a hetvenes években gyerek-kamasz-fiatal felnőtt képezi most a látszólagos demokráciánk alapját. Mégpedig: Meglepő volt, hogy nem olyan régen ( pár hete ) egy szintén gyerekközösségben tapasztaltam hasonló szituációt, igaz, a szülők itt nem a befolyásos hatalmukkal éltek vissza, hanem pont ellenkező okra hivatkozva tartották zsarolva a pedagógusokat és lépni senki nem mert. (Jelenleg nem tudom, hogy áll az ügy) Azaz semmi nem változott, csak a szerepek cserélődtek fel. De ha átlépünk felnőtt mikroközösségbe, akkor pont ezt látjuk, erre történetesen itt a blogon volt a példa. Igaz, a felnőtt közösség nem alkalmaz verést, vagy kiközösítést, csak mellőzést egy nagyobb résztől, ám ez semmiben nem befolyásolja azt, aki a saját ízlése szerint szeretné szűrni a blogolók megjelenhetését, és ennek érdekében sorra "nyomja fel", követeli nyíltan a szerkesztőtől az általa nem elfogadható blogok törlését, blogolók letiltását. nem első eset, nem második, hanem sokadik, és mint eddig mindig, most is fejet hajtott a szerki és törölt vagy tíz vagy tizenöt bejegyzést. Akkor most ugyanaz van, mint a hetvenes években? Diktatórikus maradt minden? Mind a gyerek, mind a felnőtt közösségekben? Megmaradt a társadalom közösségeinek torzult jelleme? És mit lehet tenni ellene?

120353 2010.10.24. 19:20:23

Kedves jus! 6 milliárd kérdés lenne és 6 milliárd válasz. Ennyien vagyunk mások és ennyien rendelkezünk eltérö reakciókkal, eltérö szituációkban. Maxval 1973-as szituációjára, ma 2010-ben már más lenne a válasz, ha egyáltalán egy ilyen helyzet ma is elöállna. Változó körülmények változó szereplöket hoznak magukkal, akikenek ugyancsak változó a kérdésfeltevésük és stintén változnak az arra adandó válaszaik. Ez egy végtelen történet és nincs benne katarzis. Egy bizonyos helyzetben, az akkori egyéniségeddel és az akkor rendelkezésedre álló eszközeidel (ebben benn van a társadalom által nyújtott lehetöségek, törvények, szokások összessége is) reagálsz. Egy hét múlva lehet, hogy másként tennél, de 20 év múlva egészen biztosan. Tudod, a patak, meg a beléj való lépés skizofréniája... Amúgy +++ :)

16338 2010.10.24. 19:52:13

Adamant, én is azt mondom, minden válasz újabb tíz kérdést szül. Ami viszont megdöbbentett, hogy nem csak mai gyerekközösségben, de felnőttközösségben is kísértetiesen hasonló szituációk zajlanak, mintha változatlanul a hetvenes évek diktatórikus rendszerében ragadt volna az emberi tudat. Pedig sem a víz, sem az ember nem ugyanaz...akkor hogy is van??

52511 2010.10.24. 20:44:35

59. jus (szerkesztő) Az egyéni emberi tudat mindig abba ragad, amiben kezdődik .., a végződéséig! Hogy is van a Bibliában?! - Mózes is azért bolyongot negyven évig a pusztában, mert egy generációnak ki kellet halnia, - szolgalelkű népet nem vihetett a Paradicsomba! ..., ezt a kérdést még Ő is csak így tudta megoldani!

16338 2010.10.24. 21:07:34

Funyi, nem tudom, nekünk elég-e e negyven év. Már a következő generáció is meg van fertőzve, úgy látom. Bár tévednék!!

45691 2010.10.24. 22:05:07

" Kériszépen, szépen összefoglaltad, bár azzal, hogy milyen torzulást okozott ez a kamaszoknál kihatva a későbbi évekre, nem érintetted. A kis csoportokból soha nem tudott már valós összetartó közösség lenni. Ez a hetvenes években gyerek-kamasz-fiatal felnőtt képezi most a látszólagos demokráciánk alapját. " Ez biztosan túlzón merész ugrás,Jus. A látszólagos demokárciánk sem látszólagos, csak egy olyan közösség küszködik vele, amely nem a hetvenes évek középiskolai élményei miatt élte meg eddig a szabadságát kudarcként. Nem kell elhinni,hogy az elmúlt húsz év egy darab kudarc ! Sőt.

16338 2010.10.24. 22:41:48

Kériszépen, mit adott szabadságként a demokrácia? Az üzletekben vehetsz minden szart, igaz, már egyre kevesebbnek telik arra is, fogyasztási cikknek nevezzük a gagyit, ennivalónak az élelmiszer-jellegű készítményt, utazhatunk bármikor, bárhová, már akinek van még miből, lassan már félünk este az utcára menni, vagy a hatos villamosra felszállni, mert tele piti kétkezi bűnözővel a város, lakni vagy lakunk bérleménybe, amire és fenntartására rámegy majd egy átlagfizetés, vagy hitelt fizetünk, egyre elviselhetetlenebb részletekkel, a közüzemi díjaink lassan magasabbak, mint sok eu-s országban, a jellemző jövedelmünk meg harmadannyi, a rendőr nem véd meg, csak megbüntet, mert rossz helyen parkolunk, de ha minket rabolnak ki, csak széttárják a kezüket, már feljelentést sem teszünk, a kötelezően fizetett eü intézményeit nagy ívben elkerüljük, ha meg akarunk gyógyulni, a bíróság évekig csücsül az ügyünkön, a kintlévőségeinket behajtani lehetetlen, de a bankok azonnal lecsapnak, ha csak egy részlettel elmaradunk.....ha pedig mindezt megírjuk egy blogba, jön a kedves blogger és feljelent a szerkinél, és még indexre is tesznek. Jaj, a fehérgalléros bűnözőket nem is említettem, akik a korrupcióval keresték rajtunk, a mi adónkból szarrá magunkat, sem a politikusainkról, akik a kisemberek lehetőségeit privatizálták. Én ezt látom Kériszépen, de talán mondanál olyat, ami sikertörténet. Igyekszem elhinni.

45691 2010.10.24. 23:23:36

A magyaroknak,Jus,ez a húsz év adta meg elsőzör, és ezt tessék szó szerint érteni,először a történelem során,hogy leváltsa azt aki a politikai hatalmat gyakorolja,mégpedig szabályos,titikos és szabad választásokon. A vesztes önként kénytelen volt minden esetben átadni az újonnan választottnak a politikai hatalmat. Ilyen itt soha a k...va életben nem volt. És szarba vesszük. Ez egy jó nagy hiba. 1848-ban ,vagy 1956-ban pl. ezért emberek meghaltak, és ezt ettől függetlenül szarba vesszük. Hogy van ez ? Miféle dolog ez ? Minden más,amit írsz,akár moshol máshol is elmondható. Laktam egy ideig olyan helyen,amire mi itt azt mondjuk, hogy hűűű, a gazdagság netovábbja....iszonyú szegénységet is láttam, iszonyú boldogtalan embereket is láttam, iszonyú csalásokat is láttam és tudnám sorolni. És egyszer eljutottam olyan közép-afrikai helyre, ahol meg az,ahogyan mi élünk csak regényekben olvasható. Nem,bocs,mert nem tudják,mi a könyvesbolt. Viszont azt látom és tudom,hogy mennyi lapostévé fogyott, hogy több moblitelefon van,mint ahány lakos,hogy annyi saját tuladjonú ingatlanunk van,mint szinte sehol a világon ( ebbe ugyan kissé belerokkannak sokan ), hogy tízezrek állják meg a helyüket máshol dolgozva, hogy iszonyú sokan tisztességesen küszködve próbálnak itt is előbbre jutni és tudnám sorolni a rengeteg olyat,amire okkal lehetnénk büszkék is, ha élveznénk ennyira marhára azt,hogy panaszkodunk. nem kötelező elhinni, hogy ez a nemzet pont annyi eséllyel éli a mindennapjait, mint bármelyik más Európában. Csak jobb lenni mégis hinni ebben, ezen hitetlenségünk nagyban oka egyébként a létező kudarcainknak is, amik vannak, de bőven. Viszont, ami húsz éve ugyancsak nagyon nagy dolog,hogy a kudarcaink ki tudnak derülni, a közösségi kudarcaink nem tudnak rothadt titkok maradni többé, mint 90 előtt. Meg 45 előtt, meg Trianon előtt. Ez ijesztő is persze, de mondd, mi másból tudunk tanulni ?

52511 2010.10.24. 23:33:39

64. KériSzépen ..., ebben viszont igazad van! ..., "bele vagyunk ragadva a régi tudatunkba" ..... ?!

16338 2010.10.25. 00:00:48

Kériszépen, abban amit én itt leírtam, nem az a szomorú, hogy ez van, hanem az, hogy nem így indult!! Ha belegondolsz, évről évre rosszabb a helyzet, és az utolsó pár évben a zuhanás, és a rombolás iszonyatosan felpörgött. Nem akarok itt neked most példákat sorolni, sokszor leírtam már, volt, amin vitatkoztunk is, bár ott is csak a jogbiztonságba nyitottál vitát, de ez nevetséges ami itt megy már mióta. Nem panaszkodom a magam részéről túl sokat, de amit látok, az felháborít. Nézd, nekem megvan a magam háza, nincs hitelem, valahogy megélünk. Még. Viszont amikor azt látom, a jövedelmek olyanok, hogy tanakodni kell, lakjanak vagy egyenek, már, ha egyáltalán van jövedelem. És ez nem a válsággal kezdődött!! Próbáld megmagyarázni annak, aki nem mer gyereket vállalni, mert fogalma sincs, holnap lesz-e munkája, vagy kap-e olyan munkát, ahol egy gyereket is el tud látni mellette, mert a munkaidő és a bér kicsit nem áll össze ezzel. Próbáld elmagyarázni annak, aki már ledolgozott harmincöt évet és még van a nyugdíjig - jelen számítás szerint, de lehet addigra már több - tizenegynehány éve, de lehet, nyugdíja még annyi sem lesz, hogy mélynyomorra teljen. Magyarázd el annak az ötven évesnek, akinek ha megszünik a munkahelye, soha a büdös életben már munkát nem kap, hacsak nem valami nehéz fizikai segédmunkát, amit jó, ha még öt évig tud végezni. Nem sorolom. szóval magyarázd már el nekik, hogy milyen kurva szerencsések, mert négy évente választhatnak, abból az elitből, akik úgy összeforrtak a gazdasági elittel, hogy már teljesen mindegy melyiket választod, max annyi előnye van, látszólag jól bosszút álltál a leváltotton. Nekem sok mindent meg lehet magyarázni, hogy nekünk itt milyen kurva jó, egy szegény afrikai országhoz képest, vagy egy diktatórikus országhoz képest, de én csak azt szeretném, ha magunkhoz képest nem zuhannánk már tovább, miközben a fejünk fölött és belőlünk élő elit pofátlan gazdagra tömi magát, és mossa az agyunkat a fizetett embereivel. Persze nekem nem csak ezzel van problémám, de ezzel ez. Na jó, most elragadott az indulat.

52511 2010.10.25. 00:53:31

66. jus Szép vagy, amikor indulatos vagy! :))) !

45691 2010.10.25. 01:11:16

66. Az anyagi körülményeinket illetően bizonyos vagyok abban,hogy rosszabbul állunk,mint lehetne. Ha csak erről lenne szó,egyetértek. Nincsen veled vitám, csakhogy én azt is gondolom,hogy a tény mely szerint a lehetőségeiunkhez képest is rosszul állunk, és nem csak Californiához képest, az azért nem egy széles közvélekedés. Az okot illetően meg, hát, namost én ,gazdasági ügyeket illetően itt tisztán neolibnek vagyok tekintve, de nem bánom. Szóval az okok sokfélék,és döntően csak rajtunk múló okok, nem másokon. Azonban bőven kevesek a "rosszlétünkhöz". Ahhoz sok más is kell. Az indulattal nekem semmi bajom, az kell is, a fontos, hogy ne a másik támadására használjuk, ha lehet,hanem saját magunk kifejezésére.Akkor nem gáz. Azt én rettentő fontosnak tartom,hogy az elitünk belőlünk van,Jus. Sőt,már nálam is eggyel fiatalabb korosztály van ott, nem is kicsit. Szóval,olyan mint mi. Nem foghatunk mindent rájuk, sőt, eléggé nagy baj, hogy pont a rosszabbik,gynegébb énünknek akarnak megfelelni, mert csak annyira bátrak ,mint mi magunk szembenézni akárminkkel is. És nagyon-nagyon fontos,hogy próbáljuk elhagyni a marxi sémákat. Ez nem könnyű,mert nagyon hosszú ideig ez volt. " A belőlünk élő pofátlanul gazdag elit " nekem semmi érvényes üzenettel nem bír,őszintén szólva.

45691 2010.10.25. 01:14:07

65. Funyi,ha a politika valamiben itt nagyon sáros,az pont az, hogy az összes régi rossz tudatunkat okosan kihasználja. Ez eléggé beteg holmi,miközben vannak új és jó tudataink is. Egy okos elit, amelyik nem akarja,hogy ennyire utálja egyik-másik oldal, az új és jó tudatokra próbálni apellálni, amely persze ugyanúgy machináció és pr, de hasznos, mert olyan is lehet.

52511 2010.10.25. 08:33:20

69. KériSzépen No ez érne még meg egy-két különmisét, ez az elit! - az elmúlt százegynéhány évben a "Magyar Elit" soha sem a Nép és a Nemzet pártján állt ( néha ideig-óráig azt hazudta ), hanem mindig a hatalom, az elnyomó hatalom pártjára! ... ..., gondolj más középeurópai nemzetek elitjére ..., pl: a Lengyelekre ... A magyar elitnek nincs tartása, nincs becsülete, nincs hitele, s undorodik a saját népétől! - Ne csodálkozz a nemzet erkölcsi és mentális állapotán .... !!

16338 2010.10.25. 08:50:34

Funyi, 67-re Kösz, jobb szeretnék okos lenni : ))

16338 2010.10.25. 09:09:38

Kériszépen, csak kivered már reggel a biztosítékot! Lépjünk túl a marxi tételeken? Már túlléptünk mióta, sőt, igazából soha el sem kezdtük, de ezen is lépjünk túl. A kapitalizmus berobbantotta nálunk is a fogyasztói társadalmat, és arról nem én, hanem éppen ez a szabadrablásos kapitalizmus tehet, hogy minden pénz kérdése, tehát, ha az életérzés minőségét veszem, ha az életminőségét, akkor nem tudok kilépni az anyagi dolgok mögül. Pénzért kapsz ételt, lakhatást, egészséget, gyereket, védelmet, igazságot, mindent, még a politikust is pénzért kapod, csak éppen az anyagiakhoz való hozzáférés lett lekorlátozva a nagyközönség részére, lekorlátozva? már sok esetben teljesen megszüntetve. Innen aztán oda minden. Bár igazad van, láttam én már kukázó hajléktalanokat, a koldult pénzből kannásborral feltöltve felhőtlen vidáman táncolni, a luxus szórakozóhely háta mögött!!!Jó kis perspektíva, nemde? Az elitünk belőlünk van? Azért nagyon nem volt mindegy, hová született amikor rendszerváltás volt, nem volt ez annyira a véletlenre bízva!! Belőlünk van? Ha nagyon leegyszerűsíted, belőlünk, csak éppen már csillagászati távolságban és talán nekik nem ártana erre felhívni a figyelmüket, mert kurvára elfelejtik. Miért Kérszépen, tán az elitünk nem belőlünk él? Megtermeli a maga javát? Ez új. Minezek mellett abban igazad van, hogy a bennünk élő sémákból sokat maguk javára fordítanak, így aztán szépen megosszaák a népet és egymás ellen hangolják, bár, mintha az sem mai keletű dolog lenne, hogy boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa. Na tessék, nem száz, ezerévekre is visszamehetsz, miért is jó, ha hülye marad az a nép, meg aztán szegény is, hiszen a népmesékben is mindig a szegényfiú győz. Kár, hogy nem vagyok vallásos, a mesékben pedig már vagy negyven éve nem hiszek.

16338 2010.10.25. 09:17:02

Funyi, 70-re Elég jól leírod a magyar elitet, aki semmit nem változik, annak ellenére, hogy valahogy a nyugati, meg északi, meg déli részeken - és akkor nem is léptünk ki a kontinensről - valahogy tudtak némi humánus változáson átesni, és kissé demokratikusabbá válni. Persze, lehet azt mondani, hogy a népben van a hiba, de valójában, ha tényleg a magyar társadalom erkölcsi és mentális állapotát nézzük, akkor eszembe jut az is, a fejétől bűzlik a hal.

52511 2010.10.25. 09:51:39

73. jus ..., Igen! "A NÉPBEN VAN a HIBA"! .... A Magyar elit egyik fele MA IS ezt sugalja! ..., lebutázza, lebunkózza, leidiótázza, lefasisztáza, - legszivesebben LEVÁLTANÁ! Vagyis akkor miről is beszélünk?! ..., mégha nem is politizálnánk! - de nem tehetjük meg, mert a politika betúródott még a legintimebb világunkba is, nem és nem tudod kizárni, mert mindenben benne van! Áldozatok vagyunk, megerőszakolt minket a politika!

44711 2010.10.25. 10:04:21

kedves Jus ! Nagyon jó kérdéseket teszel fel. Bizonyosan nem véletlen az sem, hogy a válaszok keresésénél mindenkinek az jut eszébe, ami ő maga és ezt vetíti ki a társadalmi viszonyokra is.Néha az ember élete végéig nyalogatja az egykor kapott sebeket, ez látszik a kommentekből is, akkor is, ha az idő elmossa a fájdalmat és csak a tapasztalatot hagyja meg belőle. Egy közösség olyan, amilyennek a vezetői teszik.Általában, de ezen belül is igaz, hogy így is mindig maradnak emberek, akik nem értenek semmiből, csak a kemény szóból és cselekvésből..Különösen ilyenkor fontos, hogy van-e valaki, aki felvállalja az összetűzést, felismeri-e azt, hogy végül is kinek van igaza és oda áll-e melléjük, képes-e intellektuális vagy gyakorlati képességeit az érdekükben bevetni, vagy megmarad benne a félelem , vagy inkább a koncban való részesedés kényelmének igénye.Még a legjobb közösségek is igénylik a biztos pontot, az amihez képest, az kihez képest. Nekem jó gyerekkorom volt, mindenkinek ilyet kívánok. A szüleim szerettek,a testvérem is, mindig a legjobb tanuló voltam az osztályokban , általában mindennek megválasztottak az osztálytársaim és amolyan állandó vezető voltam. Nagyon jól fociztam és a leggyengébb fiúkból csináltam egy csapatot, akikkel a területi versenyeken is elég jól szerepeltünk és amikor ezt a lányok is értékelték, nos az volt az egésznek az igazolása úgy igazából.Szép emlék az is, amikor külföldiként mégis megkértek, hogy játsszak az egyetemi kosárlabda-válogatottban , még állampolgárságot is kaptam volna a továbbiakban , ha nem döntök mégis egy veszélyesebb, de nagyon igaznak tartott ügy mellett, ahol a legkeményebb körülmények között tapasztalhattam meg, mi a közösség és mit számít, milyen a vezetője. Ezért gondolom azt is, hogy a legnagyobb demagógiát is le lehet győzni, a legvérmesebb társulattal is fel lehet venni a harcot , hogy a történelemnek nincs vége és amíg az egész nem változtatható meg, addig személyes felelősségünk is, hogy odatesszük-e magunkat az és azok ellen, akik gyalázatosan viselkednek.Csak egy fontos:...soha nem szabad félni. Még "ezektől" sem, s a legnagyobb tűzben is meg kell őriznie az embernek a hideg fejét és a kitartást..Azzal nem tudnak mit kezdeni....:-) Üdv:CL.....................

16338 2010.10.25. 10:25:01

Funyi, bár azt elismerem, hogy a politika áldozata lett a "nép", de én nem szeretek áldozat lenni, most sem szeretnék ebbe beletespedni. Talán ez dühít legjobban, amikor arról akarnak itt győzködni, hogy egyik vagy másik oldalon, de maradjunk csak azok. Bár van benne rációjuk, a megkeseredett áldozat jobban kezelhető, irányítható és félrevezethető.

16338 2010.10.25. 10:45:33

Kedves Cuba, egyetértek. Bár minden emberben van aggodalom, vagy szorongás, ha nem is magáért, azokért, akikért felelősséggel tartozik, mert felelősséget vállalt. ( És én néha még meg is rettenek önmagamtól, de abból kilépni nem tudok. ) Eszembe jutott újra a hajdani középiskolás én, az örök lázadó - lázadásban én is irányító szerepet töltöttem be -, hányféle módon próbáltak letörni, megtörni, a fenyegetésekkel, az alázásokkal, de akkor hirtelen olyan józanul tud az ember gondolkodni, a hideg racionalitás és csak a cél maradt előttem, és az is, milyen természetességgel tudtam visszautasítani azt is, megvegyenek. Talán ebből még maradt annyi, hogy kitartson arra a "kis időre".

13709 2010.10.25. 11:33:04

szia Jus abban maximálisan egyetértek Funyival, hogy nincs élet agresszió nélkül....Meghalnánk...csakhogy az agressziót - magát a kifejezést - hajlamosak vagyunk csupán negatív indulatként értelmezni... A kiegyensúlyozó kontroll (ön - és köz) kell hogy állandóan egyensúlyba tartsa a mérleget, ha ez elbillen, nincs megfelelő törvény (akarat, érdek, egyezség) akkor van a baj... Akárhol... (nemigen tudok sajna blogozni, de amikor tudok jövök :))) szia :)

16338 2010.10.25. 11:43:33

Szia Vali, talán az lenne a tökéletes, ha meghagynánk az agressziót pozitív értelemben, és ellentétes előjellel akkor használnánk, ha nem lépne be az önkontroll a közösség érdekében? Így válhatna az önkontroll közkontrollá és az agresszió egy szükséges dologgá. Persze, akkor már valamilyen szinten forradalomról beszélünk, akármilyen kicsiről, de forradalomról. Érdekes, hogy sokan ugyanoda tesszük a pontot. A végkövetkeztetések nagyjából azonosak, dacára az eltérő megfogalmazásoknak. : ))

13709 2010.10.25. 11:55:24

igy van Jus....assszem erre gondoltam én is.. Sajnos nem olvastam azt az ominózus postot,amire hivatkozol (J), talán meglelem...

16338 2010.10.25. 12:31:28

Jehura gondolsz, Vali? Nem egy, több ilyen posztja volt aznap, sorban nyomta fel a bloggereket, bloggerinákat, hogy t. szerki, azonnal tüntessék el ezt és ezt, töröljék, majd amikor a szerki szépen törölgette ezeket, újra reklamált, hogy ne csak a főoldalról, hanem végleg, és így tovább...beleesett például Tökös, vagy Sayuri Geisa is, most nem jut eszembe a többi, de volt vagy tízen valahány, amikor Jehu óhaja maradéktalanul teljesült, akkor ő törölte ezeket a követelő posztjait saját maga. Ami érdekes, hogy én hogy kerültem ki az ajánlóba???? : )))

45691 2010.10.25. 12:41:21

72. Jus, ha a pénz,akkor legyen a pénz. A magyar társadalom elsöprő többsége olykor a hisztériáig futó dühvel állapítja meg a számára megfellebezhetetlen alapigazságot : a politikai elit lopja az állam pénzét, és kizsákmányol ( mert össze van fonódva a gazdasági elittel ) + a gazdasági elit kizsákmányol és lop (mert össze van fonódva a politikai elittel ). Mindeközben a magyar társadalom hibátlanul annak ad a politikai hatalom gyakorlására felhatalmazást, amely párt programjának megvalósításához még többet kell elvenni a társadalomtól közhterhek formájában. Ha még sokáig elhisszük, hogy létezhet olyan SZJA csökkentés, hogy az állam az egyik kezével ad kb 400milliárd SZJA kedvezményt,a másik kezével meg - ahhoz hogy azt adhassa - elveszi 14 hónapra a magán nyugdíj befizetéseket,akkor őszintén szólva gond van. Ha a magyar társadalom simán elhiszi, hogy egy 13.bér és nyugdíj nem a gyereke,unokája életét teszi tönkre, akkor gond van. Ha a gazdasági elit kizsákmányol, akkor a szakszervezetek őrült sztrájkokkal kellenne tiltakozzanak. Milyen szakszervezetek ? Ne,már Kérikém, a szakszervezeti vezetők lopnak. Ez így Jus,nem fog menni. Már pénzügyi értelemben. Illetve fog menni,csak ez a társadalom mindig kicsit szegényebb lesz, miközben a saját lehetőségei is jobb anyagi életre adnának okot. Ki csap itt be kit ? Ha a társadalom azt hiszi, hogy a Tesco kizsákmányolja, akkor azt is elhiszi,hogy nem lehet áthárítani eg plusz forgalmi adó szerű adót. Egy áruházban,amelyben 50000 termék van ! Komolyan ? Ha egy társadalom elhiszi, hogy a külföldi tulajdonos semmi másért nem jött ide,mint,hogy lopjon tőlünk, akkor el fogja hinni, hogy okos dolog csak a külföldiekre válság adót kivetni. Hogy közben az miért nem tűnik fel botrányként,hogy a kormányfő a Magyar Köztársaság mittudomén milyen térdszalagrendjével tüntette ki azt a francia céget,aki az Alföldi Porcelán gyárta nyúlta le, azt nem tudom. Miközben az ugyancsak francia Corát extra adóval bebünteti. Hm ? Ha a válságadót kivetik a kiskereskedelemre, amely a mérlegei szerint 30milliárd veszteséget mutatott ki, de nem vetik ki a nagykereskedelemre,amely a mérlegei szerint 160milliárd profitot mutatott ki, és ez nem tűnik fel gondként,akkor gond van. Ha a válságadóból kimaradnak olyan , itt egyértelműen aljas csalóként beállított iparágak,mint a gyógyszeripar ( amely simán "kitalálta" a kamu vírust,csak,hogy eladhasson ugyi ),és ez nem tűnik fel,akkor gond van. Ha nem tűnik fel, hogy az elkulcsos SZJA ( támogatom ) semmit se ér,ha a gyerekkedvezményeket beletuszkolják ( nem támogatom ), akkor gond van. Ki csap be kit ? Már pénzügyi értelemben. ( Mert egyébként tudod, a pénz nem minden szerintem.)

52511 2010.10.25. 13:11:37

76. jus (szerkesztő) ..., nem voltál, - nem is lettél volna - KATONA! "A Parancsot megbaszni NEM lehet!" - mert szaporodik, s hadbíróság jár érte! - kérdezik a népet?! ..., dehogy kérdezik! Érte és Érdekében teszik! ..., még a kantin négyelemis Takarítónője is, aki azt hiszi magáról, hogy KATONA a HAZA VÉDELMÉBEN! ... - Természetesem a többiek ellen, a fasiszták ellen, a magyarok ellen, a családok ellen, a férj és feleség ellen! Legyünk BUZIK elvtársak! ... soha, sehol a világon, A Magyar Népköztársaságban BŰNCSELEKMÉNY volt BUZINAK LENNI, s 3év bőrtönnel lehetett buziskodni a többi buzival a bőrtönben! - ott eggyesültek a buzik, a buzikkal buzisan! ... Mindezt találták ki a SZOCIALISTA ERKÖLCS NEVÉBEK! ..., - A KÚRVÁKKAL DETTÓ! ..., a fatolvaj "Cigánybűnözés nem is beszédtéma" ... A Magántulajdon és a Puska viszonyának kérdése ( vannak ilyen demokratikus társadalmak ), mert ezt is meg kellene társadalmi szinten beszélni! Igen tudom! ..., NINCSEN CIGÁNYBŰNÖZÉS! ....., csak a NÉP, a Gazdaság, meg a "a ZIDIÓTA ZEMBEREK ÉRZIK ÚGY", hogy az a rohadt büdös cigány Gazsi, aki ...., satöbbi, a szemem láttára ELLOPJA A ZUBORKÁMAT! .... osttakkor ÉN mijazanyámpicsáját gondolhatok, ,mit is tehetek akkor, amikor Budapesten a Pozsonyiuti kispolgári hitüket, zsidóságukat, honukat és hazájukat megtagadó KIKERESZTELKEDET zsidók azt mondják nekem tisztességes becsületes magyarnak, hogy ÉN IS DOBJAK el kaszát-kapát, tagadjak meg Népet-nemzetet-hazát-családot ... satöbbit! És ez nem kompromisszum kérdése, ezen nincs mit párbeszédelni sem! ÉN TISZTESSÉGES, BECSÜLETES EMBER VAGYOK! ..., magyar és baloldali .... ..., s hagy ne tűrjem el, hagy sem emberileg, sem, mint nemzet, s sem mint nép, hogy mindebben MEGERŐSZAKOLJANAK! Hiszen ÉN vagyok ÉN, s a sok ének vagyunk a többség, az Újlipótváros meg csak egy szűk körzet a a budapesti Dunaparton, a Margithíd-és a Vizafogó között ( Szanyisták és Gyurcsányisták, hiszen marhatöknagyságú érett vénpicsával már kétfelé is lehet ülni! ), s nehogy már ez a 3-5ezres hontalan népség oktassa ki a Magyarságot magyarságból, a Nemzetet a világpolgár-hontalanságból! A Tiszességet és a becsületet nem is kérem számon rajtuk, hiszen azt is megtagadták!

16338 2010.10.25. 13:48:20

Funyi, inkább érzem, amit mondasz, mit értem. Igen, sok minden összefügg, és sok minden igazság is van benne, bár én kicsit máshogy gondolom, tehát kicsi eltolódások vannak gondolatiságunk között. Először is, nem hiszem, hogy téged irritálna egy meleg, ha nem kérkedik vele, ha nem büszke rá, mert ezzel a kérkedő-fölényes-büszkeséggel válik a melegből buzivá. Nem hiszem, hogy te lerohadt-büdös cigányoznád azt, aki végzi a dolgát, neveli a gyerekét, próbál tisztességgel megélni, csak a neve, vagy a bőre színe utal cigányságára. Nem hiszem, hogy te azt a zsidó származású embert, aki lakjék bár a Poszonyi úton, hont és hazát megtagadónak bélyegeznéd, akivel ha leülnél beszélgetni, és tapasztalnád, hogy épp úgy gondolkodik sok dologról mint te, vagy én, vagy többségünk, nem kioktat, hanem megérteni akar és szeretné, ha te is megértenéd, hiszen zsidónak születni ez semmivel nem rosszabb, vagy jobb, mint - jelen vonatkozásban - magyarnak. Akik lejáratták a melegeket, a cigányokat, a zsidókat, a szocialistákat, azokkal van a bajod, és azok hidd el nekem, többet ártanak maguknak a melegeknek, cigányoknak, zsidóknak, szocialistáknak vagy szoc.demeknek, mint az ellenség. Magad is szoc. vagy szoc.dem.nek ( baloldalinak) vallod magad, gondold el, hogy mekkora sérelem lenne az számodra, ha emiatt köpködnének rád, büdös komcsiznának le, azonosítanának a kommunisták, szocialisták nevében - hangsúlyozom nevében - elkövetett bűnözőkkel. Pedig a te hited rendes ember hite, így hát hidd el, rendes ember is lehet buzi, cigány, zsidó vagy szoci. Akik kioktatnak téged, akik próbálják magyarázni a magyarázhatatlant, akik a pofádba röhögnek megvető önteltséggel, akik számára te egy félrepöckölhető senki vagy, azok az ártók, azokkal van a bajod, még akkor is, ha ezek közt sok a buzi, a zsidó, a cigány, a szoci, akkor se kell bedőlni annak, hogy ők mind ilyenek. Nem. Nem igaz. Ők ártanak a saját "csoportjuknak" is, és tán még élvezik is, hogy sokan nem azért fordulnak ellenük, mert nem rendes emberek, hanem mert buzik, mert cigányok....így vonnak ezek a szemetek védőbástyát maguk köré a rendes melegekből, a rendes cigányokból, a rendes zsidókból, a rendes szocikból. Mert csak kétféle ember van, rendes ember és nem rendes ember. Ez a mottód, ugye??

16338 2010.10.25. 14:05:00

Kériszépen, ha valaki hülye a közgazdaságtanhoz, az én vagyok - hja, pedig valamilyen szinten, de tanultam - tehát itt én labdába nem rúgok, és mivel sem azt nem akarom, hogy megetessenek, sem azt, hogy hülyeséget beszéljek, így nem megyek bele ilyen mértékbe abba, amit fejtegetsz. Kérdéseim: Mennyi pénzt visz el a korrupció egy évben? Az mennyi húsz év alatt? ( Erre vannak becsült adatok, gondolom te tudod, én olvastam többször, de nem jegyeztem meg) Milyen kár érte az országot a rabló privatizációval, primerként( érték alatti privatizáció), illetve kihatásaiban? ( munkahelyek, piacok megszűnése, stb.) Ilyen kérdéseket bárki fel tud tenni, gondolhatunk a pénznyelő, lenyúló állami, önkormányzati cégekre, az autópálya építésekre, a négyes metróra, stb. stb.összességében horribilisek a kidobott pénzek, ezekhez képest a népjólléti kiadások kutyafülék. Amikor szavaz a nép, akkor tán olyanra szavaz, hogy szerezze vissza a választott új hatalom az eddig eltüntetett pénzeket. Olvasd el Fics mai írását, véleményem szerint valahogy így gondolkodtak, gondolkodnak azok, akik a Fideszre szavaztak most. És talán mindig ez a mozgatórugó. Amúgy a ki csap be kit? levezetésed nagy részével egyet is értek, ha nem is mindennel. De ez nem az én területem, így hülyeséget nem akarok mondani.

52511 2010.10.25. 14:12:26

..., hányszor leírtam, hogy mit mondott a "nagyfater"! ..., van az ember, s vannak a NEM EMBEREK, s aztatat mongyák, hogy .... de .... -De oszt ne csesztd meg!

45691 2010.10.25. 14:21:28

85. Az pedig a végképp legelfogadhatatlanabb állás egy magát szabadnak és demokratikusnak gondoló társadalom esetében, hogy " ja,én nem vagyok közgazdász ! ". Én se vagyok közgazdász, Jus. Az álláspontoddal adod meg a felhatalmazást a tényleg bármire.

16338 2010.10.25. 14:38:40

Funyi, idézlek: Csak kétféle embör létezik, röndös embör, és nem röndös embör! .. És én azt mondom, a nem röndös embör szereti maga elé húzni a röndös embört, hogy magát álcázza egy csoport védelme alatt, annak a csoportnak a röndös emböreit is kihasználva, ezzel megtéveszt és aljaskodik.

16338 2010.10.25. 14:41:51

Kériszépen, más, ha azt mondom, nem vagyok közgazdász, és más az, ha azt mondom, hülye vagyok hozzá. Én ez utóbbit mondtam. De attól még nem mindenhez vagyok hülye!!!

45691 2010.10.25. 15:03:40

89. Én biztos nem tartanálak hülyének,Jus,nem is írtem ilyet. Itt rengeteg nem hülye ad nagyon régóta felhatalmazást teljesen hülye programokra a pártoknak. Ez egy érdekes közösségi jelenség.

16338 2010.10.25. 15:11:04

Kériszépen, ezzel az utolsó két mondatoddal eljutottunk oda, hogy nincs min vitatkozni, hasonlóképpen gondolom magam is. Kiegészíteném azzal, hogy akkor is felhatalmazást ad, ha nincs program, vagy ha tudván tudja, a választási program a szavazás napjának urnazárásáig érvényes csak.

52511 2010.10.25. 18:38:01

84. jus (szerkesztő) Pontosan ezt mondom ÉN IS! ... Azt nem értem, hogy MI NEM ÉRTHETŐ EZEN!? ...ja persze, ha a nemértők nem is akarják érteni?! ..., De akkor nekem MI DOLGOM lenne a nemértőkkel, az érteni nem akarókkal?! H a nem akarják érteni, akkor NE ÉRTSÉK, NEM KELL MINDENKINEK MINDENT MEGÉRTENIE! .... - Csak NE az ÉRTETLENEK, a NEM MEGÉRTŐK legyenek hatalmon, s akkor a NÉP és a NEMZET is nyugodtabban elviseli a nemértőket, ha csak a margón kívül vannak! ..., mint ahogy a tegnapi "ünnepi" nap is bizonyíték erre ... Ennyi!

45691 2010.10.25. 18:47:37

91. Nincsen más,Jus, ezt tanulni kell. Ez ugyanis már az ex-komcsi országokra se jellemző, hogy program nélküli pártot választanak, vagy hogy teljesen irreális programnak hisznek stb.stb. Helyettünk ezt senki meg nem teheti, tart ameddig tart. Jó lecke most ez a nyugdíj ügy is pl.

52511 2010.10.25. 19:13:53

88. jus " / ... És én azt mondom, a nem röndös embör szereti maga elé húzni a röndös embört, hogy magát álcázza egy csoport védelme alatt, annak a csoportnak a röndös emböreit is kihasználva, ezzel megtéveszt és aljaskodik. ..... / " EZT mondom ÉN IS! Azokat a bizonyos "Pozsonyi-uti aberált-zsidó" nem röndös zsidó népséget személyesen is ismerem, - ők is ismernek engem. A TV híradóban nézem, ez is-az is, meg amaz is ott van ...., aztán meg a kapcsolan a Gyurcsányblogon, meg itt a Nolon "Verik a nyálukat", ahogy a gyuccsánnnymonttanekik! Ezért mondom róluk, amit mondok! .... meg persze a politikai okok miatt is mert hát politizálunk! ... és a nagyrészükkel tényleg el lehet beszélgetni bármiről, s lehet sörözni, meg kirándúlni és piknikezni, de ha rájuk jön a "senkiházizsidóskodás" akkor nem lehet velük mit kezdeni, akkor bizsereg a seggükben Gyurcsány fasza! - és megállíthatatlanul meg akarják váltani a világot és Magyarországot! ..., EZ sem baj, csak HATALMI TÉNYEZŐ, a Magyar Szociáldemokrácia, a Magyar Közélet meghatározói NE LEGYENEK SOHA, de SOHA TÖBBÉ! Ők még soha életükben nem voltak Borsodban, Nógrádban, Békésben, mint ahogy azok sem voltak sohasem Budapesten, s Újlipótban meg mégúgysem! Csak a Gyurcsány használja ŐKET "hasznos idiótaként / ala Yankari-per Lenin /, ugrásra készen állnak minden Csartára- Életmenetre- Cipőpucolásra- Deáktéri táncikára, mert ŐK A DEMOKRATÁK és a KÚLTÚREMBEREK! A Nemzet, a Haza, az Ország, a Köztársaság a Nép és a Nemzet az le van szarva, ezeket a fogalmakat NEM IS ISMERIK! ...

52511 2010.10.25. 19:21:13

93. KériSzépen .., No EZ a LEGNAGYOBB BAJ! NEN HITBŐL, NEM BIZALOMBÓL, NEM KÍVÁNALOMBÓL és AKARATBÓL választotta a nép a Fideszt, hanem a mérhetetlen ELÉGEDETTSÉGTELENSÉGBŐL, a Népet és Nemzetet ELBORÍTÓ ÚTÁLATBÓL, a BALLIBERÁLISnak HAZUDOTT NEMZETRONTÓ RABLÓBANDA és a KORMÁNYAI iránt érzett útálatból! ..., ennek nem lesz jó vége, de az eddiginek is muszáj volt már végetvetni! Ennyi!

45691 2010.10.25. 19:52:26

95. Igen Funyi, utálatból,győlöletből, undorból stb. legfeljebb elutasítani lehet, de nem választani. Szerintem a következő választás is pont igy lesz, ad erre elég okot a mostani kormány is,de ne feledd, az utálatnak, undornak is meg kell felelnie a Fidesznek, különben miért szavzatak volna rá ennyien ? Most mondta volna, hogy ez nem mehet tovább ? Persze,hogy mehet tovább. Ez volt az egyetlen programjuk, de azért ez nem logikátlan, hatalmi szempontból és nem is olyan borzasztó, társadalmi szempontból, mint elsőre tűnik. Csak éppen azt nem segíti,hogy a nagy többség egy kicsit mindig jobban éljen. Minden másra igen alkalmas.

52511 2010.10.25. 20:08:43

96. KériSzépen .., egyetértünk ....

16338 2010.10.25. 20:18:45

Funyi, nekem érthető amit mondasz, mert sikerült már annyira megismerjelek, még akkor is, ha blogokból-kommentekből nehéz megismerni valakit és rengeteg félreértésre ad módot ez a sajátságos kommunikáció. Van olyan blogger, ( már) személyes kedves ismerős egyben akivel sikerül gyakran félreértenünk egymást, legalábbis én úgy érzem, ő állandóan mást akar kiolvasni soraimból, mint amit írok, ellenben személyes beszélgetésnél nyoma sincs a félreérthetőségnek, és remekül meg tudjuk hallgatni és érteni egymás (is) véleményét, pedig sok dologban nem értünk egyet. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy sokkal jobban oda kell figyelnem a megfogalmazásra a matrixban. A másik, Újlipótvárosban öt nagyon közeli ismerősöm lakik, ezekből kettő értelmiségi ( közgazda ill. mérnök), egy szolgáltató-vállalkozó, egy kereskedő és egy életművész. Négy férfi, egy nő. Három zsidó, egy nagyon magyar és egy sváb, mind politizál. Négyet ezek közül nagyon szeretek, becsülök. Egyetlen egy van, akitől a hideg ráz, akire pont illik mindaz, amit leírtál. Akkor, ha azt mondom, az újlipótvárosiak, öt ismerősöm veheti magára és négy nem felel meg az ismérveidnek, ha azt mondod, újlipótvárosi zsidók, három ismerősöm veheti magára, és kettő nem felel meg ismérveidnek, ha azt mondod, újlipótvárosi értelmiségiek, kettő veheti magára és egyik sem felel meg annak amit mondasz. Tehát megsértesz öt embert, holott csak egy életművészre vonatkozik, arra viszont nagyon. Ezért kéne odafigyelni, hogy ne bánts meg olyanokat, akik látszólag beletartozhatnak a csoportodba, hiszen egy miatt veheti magára öt a példámban is. Értem én mire gondolsz, de hidd el, vannak akik pont azért nem értik, mert egyből bekattan, rájuk is gondolhatsz. Azokat az ocsmány viselkedési formákat magam sem viselem, iszonytat. Egyszer tettem egy olyan kijelentést aminek igencsak negatív kicsengése volt, és az egyik ott hozzászóló bloggerina egyből félreértette, így vagy nyolc hónapig úgy került, mint...mert úgy hitte, róla szól, hiszen látszólag illett rá. Ma ezzel a bloggerinával nagyon is jóban vagyunk, levelezgetünk, megtárgyalunk sok mindent, és én nagyon örülök, hogy lett egy ilyen kedves blog-barátnőm ( jó, van másik is). A véletlen hozta úgy, tisztázódott a félreértés. Egy nagyon jó és kedves ismerőssel lennék ma szegényebb, ha nem jön ez a véletlen. Nagyon hosszú volt, de lehet így érthető.

16338 2010.10.25. 20:25:38

Kériszépen, ezt szoktam mondani, hogy figyelni kéne, kit és miért ikszel be a választó, de igazából választani nem lehet ott, ahol nincs választék!! Nem vagyok derűlátó a fidesz kapcsán, de van egy pár feladat, amit talán ők véghez tudnak vinni, és kissé tisztul a dolog, aztán, hogy ezt megteszik-e ( most úgy látom, van amiben igen, van amiben nem) és mennyire, hogy ők mennyiben élnek vissza a hatalommal? A jövő zenéje. Kritikusan, de türelmesen szemlélődöm. Az viszont aggasztó, hogy itt még mindig csak bosszú-szavazás volt, nem tanulta meg a többség a felelős döntést, mentségükre, mint ahogy írtam, választék sem igazából volt.

45691 2010.10.25. 20:35:27

99. Igen,persze szent meggyőződésem,hogy itt az a párt lehetne , tudna jó hosszan berendezkedni a hatalomba, amelyik hazudva, ha másképpen nem lehet győzni, mindennek komplett és nyíltan szembe fordul, mint amit a közönség hisz. Csak pozitiv élménnyel lehetne kifordítani a magyar világot a sarkaiból. Olyanokra gondolok, hogy pl. szept11-én néztem a CNN-ben, a hivatalos.állami megemlékezések egyikén Obama beszélt, egy másik helyen a volt elnök,Bush felesége. Milyen lett volna,ha az iszapkatazstrófa másnapján minden parlamenti párt elnöke együtt lemegy a helyszínre ? Kiszállnak egy autóból és együtt megnézik, mi a teendő. Dobott volna a nemzet egy hátast, de az jó döbbenet lett volna. Miért nem jut egyenlőre ilyen senki eszébe itt ?

16338 2010.10.25. 20:38:56

Kériszépen, mert nem érdekük. Mert nálunk még balkáninak sem mondható a demokrácia állapota, mert a nép szereti a meséket, a hatalom pedig jobban kezelheti és hülyítheti őket, ha megosztja az embereket.

45691 2010.10.25. 20:45:07

101. Minden nép szereti a meséket is, mesék nélkül nincsen közösség, csakhogy ha valaki venne egy jó nagy levegőt,és bemondaná a frankót,kiderülne, hogy a magyarok nem csak a meséket szeretik, hanem a valóságot is, még ha nehéz is,de nagyon.

16338 2010.10.25. 22:37:50

Még tavaly, írtam egy posztot, amiben kifejtettem, ha valakire szavaznék, az az lenne, aki azt mondaná, annyira szét lett bombázva az ország - átvitt értelemben - hogy iszonyú nehézségek árán lehet csak helyretenni, a gondok itt és itt vannak, a megoldás ez lenne, de akkor zuhanó életszínvonal, a klasszikus vér-verejték-könnyek, de minden mozzanat el lesz magyarázva, mindent lehet kontrollálni, biztos rohannék arra szavazni. Valamiért nem érdeke ez a hatalomra vágyóknak, és akkor kérdezem miért? És válaszolom azt, hogy saját maguk vagyonának a duzzasztása az elsődleges cél, amit csak zavarosban könnyű megejteni. Lassan eljutunk odáig, hogy megérted, miért is mondom, a politikai-gazdasági elit összefonódását, a rablógazdaságot a nyomorunk okozójának!!

52511 2010.10.25. 22:47:03

98. jus No jó! - ebbe már belefáradtam: Nekem nem KELL antifasisztának lennem, hiszen természetemből fakadóan az vagyok, nekem nem KELL, demokratának lennem, hiszen az vagyok, nekem nem kell toleránsnak lennem, hiszen az vagyok, nekem nem KELL .... Nekem elég, ha ÉN tisztességes Becsületes Ember vagyok! .., s meg is vagyok elégedve magammal! A megmondók, a ki- és bemondók, a meghatározók, az okoskodók és a többi tripperesagyú buzi foglalkozzon a saját pöcsével, vagy a saját pöckével, s leszarom ŐKET! ..., igaz világ életemben leszartam ŐKET, minden cselekedetem és gondolatom az enyém, ÉN csináltam! Autonom Personal vagyok! - sokan ezért szeretnek, sokan meg pont ezért nem szeretnek!

45691 2010.10.25. 23:11:15

103. Te Jus, Te elhiszed,hogy ennyire szar a helyzet ? Egy fenét, ezt én ha meghalok se fogom érteni. Nincs háború, nem kell a vér és könnyek és a szeppoku,stb. semmi ok sincsen erre. Ilyet ?

16338 2010.10.25. 23:25:40

Funyi, nekem nem kell magyaráznod, sokat olvastalak, a posztjaidban is, kommentekben is, láttam, hogy támadnak és mivel, te egy röndös embör vagy, nagyapád is ezt mondaná. Szerintem ezen a blogon is van három-négy olyan, aki támad téged, pedig valószínüleg ők is tudják, mennyire ostobák, és nincs igazuk, így alajas amit tesznek. Azok meg nem számítanak. Csak azt próbáltam érzékeltetni, hogy egy rendes ember, aki még jól is lát dolgokat, arra is figyeljen, esetleg más rendes embereket is megbánthat, hiszen a virtuális térben nagyon könnyű félreérteni a másikat. Márpedig a rendes embereknek nagyon össze kéne tartani. Na jó, már én is belefáradok. : ))

16338 2010.10.25. 23:32:02

Kériszépen, én el. Ha az adósságállományt nézem, ha a lakóssági eladósodást nézem, ha a foglalkoztatási rátát nézem, ha a munkalehetőségeket nézem, ha a népszaporulatot nézem, ha a költségvetési hiány szinten tartásához szükséges kiadáscsökkentéseket nézem, ha a hazai újérték-előállítás arányát nézem, ha az oktatás színvonalának csökkenését nézem, ha az erkölcsi züllést nézem, ha a ....mondjál olyat - ezt már kértem - ami derűlátásra adhat okot. És ne azt, hogy szabadon választhatunk, kérlek!!

45691 2010.10.27. 00:23:52

107. Hát én, optimistaként győzködjek egy pesszimistát ? Az még senkinek se sikerült. :-)))

16338 2010.10.27. 00:36:35

Kériszépen, én csak itthon vagyok pesszimista ennyire. : ))) Figyeld majd a posztjaimat úgy februártól!!! ( Vagy mégsem??) : ((

45691 2010.10.27. 01:18:11

és hogy van, elmosolyodsz,mihelyst elemeli a pilóta a gépet a betonról, és savanya vagy,ahogy a gép Ferihegyen landol...:-))) Na, ne má...akkor ez a Te nagy kiábrándultsági együtthatód csak valami önkifejezési forma,mintsen valódi meggyőződés.

16338 2010.10.27. 08:42:06

Nem konkrétan egy rövid távollétre gondoltam. : )) Inkább arra akartam célozni vele, hogy a világon sok helyen hasonló berendezkedésű ország van, és akik elmentek - ha nem is örökre, de nagyon hosszú távra - nem változnak, mégis pár hét múlva már kiegyensúlyozottak, vidámak, harmonikusak lesznek. Ha élhető egy ország, akkor valahogy eszébe sem jut az embernek pesszimistának lenni.
süti beállítások módosítása