jus archiv

jus archiv

A fogyasztói társadalom zsákutcája 1#

2010. március 09. - jus blogja

 

Pénz kontra érték és fantázia a mindennapokban



 

A fogyasztói társadalom csapdái, röviden, és csak egyszer.

A fogyasztói társadalom alapvetően a profit termelésére, maximalizására irányuló célok elsődlegességének társadalma.

A kereslet és kínálat találkozása ahol a profit realizálódik.

Kereslet egy olyan igény, ami mögött fizetőképesség áll.

Igény, a szükséglet kielégítésére irányuló vágy.

Szükséglet, az alapvető elégedettség hiánya.

Tehát minden abból indul ki, profitot kell termelni, hogy végső soron kevesek gazdagodjanak általa, és erre a célra a szükségletek manipulálása a leghatékonyabb eszköz.


Minél inkább elégedetlen vagy, annál jobban jelentkezik az igény, az elégedettségre.

Normál esetben elégedetté tud tenni, hogy süt a nap, hogy sétálsz egyet a friss levegőn, hogy eszel egy finom gyümölcsöt a fáról, hogy szeretsz és szeretve vagy, hogy beszélgetsz, hallgatsz másoktól meséket, énekeket, magad mesélsz, énekelsz, lehemperedsz a selymes fűbe, simogatsz és simogatnak, sok olyat tudnék mondani, ami elégedetté tesz és nem kerül semmibe.

Csak ebből a szempontból értéktelen az elégedettséged a fogyasztói társadalomban, mert elégedettséged nem hozott profitot.

A profitszerzők ezért egyre több utat lezárnak ahhoz, hogy ingyen juthass elégedettséghez, reklámok tömkelegével terelik vágyaidat olyan irányba, pénzt áldozz elégedettséged megteremtéséért. A verseny arra kényszeríti őket, minden nemes és nemtelen eszközt felhasználjanak, csak az ő profitjukat növeld.

Pedig éppen elég nemtelen már az is, valójában teljesen szükségtelen dolgokat kínálnak részedre, hazudva, neked ez kell.

Te, fogyasztó pedig bedőlsz, egy futó pillanatra elégedettséget érzel, majd kacat termékedet, szolgáltatásodat bedobod egy sarokban, és próbálod elnyomni a lelkifurdalásod, hiszen valódi kielégülést nem kaptál. Hogy ne bántson, lenyomod a tudatalattidba és kárpótlod magad, hogy soha ne legyen vége.


Meditterán tájakon járva, különösen a dél-horvátoknál, vagy a görögöknél mindig ámulatba ejt, a parányi kis kert, terasz idillisége. Mi mindent ki lehet hozni pár négyzetméteren! És ámulatba ejt, hogy beinvitálnak, beszélgetnek, szerényen büszkék a csodájukra, amit maguknak teremtettek.

Egyet leírok. Hatszor négy méteres csöpp kert, benne egy nagyobb fa asztal, körötte fa padok, a háziak keze munkája, nem kell napernyő, mert egy tőke szőlő és egy kiwifa lugasként fedi be, a másik kettő a házfalat borítja, hűs belsőt biztosítva, a naposabb oldalán négy-öt paradicsomfa, több, mint egy méteresen, alatta cukkini fut, a kis alacsony kerítésre kúszik a ceruzabab, a túl felén uborka, padlizsán, az utcára kihajló fügefák törzsét rózsaszín virág takarja, a pár méteres járda két oldalát fűszernövények szegélyezik, levedula illatozik a két lépcsőfok mellett. A természetes klímája az édennek így alig igényel mesterséges vízutánpótlást, néha kötözni, vagdosni kell, és burjánzik. Ebben a szín és illatpompában ebédelnek, vacsoráznak, és beszélgetnek, lágy hangon énekelgetnek, még a TV is kikerül, ha valami fontos van, bár egymásnál ritkábban van fontosabb.

Egész nyárra elég gyümölcsöt, sőt, még bornak, friss gyümölcslének, lekvárnak  is elegendő mennyiséget ad a szőlő és füge, a kiwi is folyamatosan terem, nem kell paradicsomot, uborkát, padlizsánt, babot venni, ami mindennapi ételük, friss fűszerek állnak kézhez a főzésnél, és a frissen szedett, érett kincseknél nincs ízletesebb.


Nálunk ritka a huszon négyzetméteres kert, de mit teszünk bele? Műanyag kerti bútorokat, pár évente lecserélve, nagy színes napernyőket, a házat árnyékoló szerkezettel védjük a meleg ellen, a klímaberendezés optimális hatása miatt ajtót sem nyitunk, a füvesítést kétévente újítjuk, a szépség kedvéért rózsát, liliomot, mifenéket telepítünk, folyvást locsolunk a vezetékes vízzel, minek csatornadíjjal együtt csillagászati az ára, mert túl erős a nap, pihegünk és lihegünk, az étkezőben vagy konyhában megvacsorázunk, vendéget ritkán hívunk, mert a lakást féltjük, helyette vásárolt CD szolgál zeneként, valami DVD-ről vagy letöltéssel az esti altató film. A bazimarketben kényszerérett, félrodhadt zöldség és gyümölcsöt zabáljuk, amit drága pénzen megvettünk a heti nagybevásárlás során, aztán tároltuk az energiazabáló hűtőben, zacskóból szárított fűszerrel próbáljuk mégis ízesre varázsolni, reménykedünk, hogy a palack borunk nem tartalmaz tartósítót, a colánk pedig még elég szénsavas. A virágboltban vásárolt virágok egy-két napig csoffadnak a vázákban, valami nyári hangulatunk is legyen. Telefonon felhívjuk ismerőseinket és ha találkozni akarunk, beülünk egy méregdrága étterembe, sétálunk egy jót a belvárosban, nézzük a kirakatokat, és meglepjük magunkat egy századik felesleges vacakkal, mert valami hiányzik. Mennyit is dolgozunk mindezért??


Tudom, nincs mindenkinek pár négyzetméteres kertje, terasza, erkélye, tudom, jobban szeretünk a város közepén lakni, minden közel van, meg különben is, a város zaja, szaga, araszolgatása, anyázása nélkül már nehéz lenne az élet. Nézzük az óriásplakátokat az óriásplatánok helyett és nagyon elégedettnek látszunk. Vajon ez a folyamat természetes vágyainkból született, vagy a manipuláció már itt is hatott?

Miért választjuk a társasházak lakásait, amik ára nem alacsonyabb egy kertes házénál, ha jól körülnézünk? És amikor azt választjuk, miért nem élünk a természet által nyújtott ajándékkal, annak telekrészét tegyük emberibbé? Miért a tujákat, a díszfákat, bokrokat ültetjük bele, meghatározott mértani pontossággal, amikor művisége arra inspirál, kíméljük, hogy nem is tudjuk élvezni?


Biztos, hogy jól van ez így? Biztos, hogy ez kell nekünk?

És mit tehetünk ellene?

 



 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jusarchiv.blog.hu/api/trackback/id/tr198336422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

15184 2010.03.09. 21:44:43

Ajánlom a Perfrectly Strangers című amerikai humoros sorozatot. Abban mutatják be viccesen az amerikai és a mediterrán mentalitás közti különbségeket. Egyébként a cikkeddel nem értek egyet. Minden az embertől függ. Ha nem megy az emberek 90 %-a hipermarketbe, akkor nincs akkorra hisztéria. Ha az emberek többsége nem néz hülyeségeket, akkor is jobb. Nem a kapitalizmus tehet az ember hülyeségéről. Nem minden országban olyan hülye az átlagember, mint Magyarországon! Pl. Görögországban nem megy 90 % a hipermarketbe, akkor se, ha olcsóbb.

16338 2010.03.09. 21:57:39

Max! Én nem is a meditterán és amerikai vagy magyar tipust akarom összehasonlítva értékelni, még csak a kapitalizmust sem szándékozom itt most hibáztatni. Hanem pont azt akarom érzékeltetni, hogy minden tőlünk függ, hogy nem kell megvennünk az örömeinket, van az ajándékba is. Miért azt értékeljük jobban, amiért fizetünk? Miért arról beszélgetnek, kinek mennyibe került a nyaralás, mikor a szép tájakról, az érdekes emberekről kéne?

13709 2010.03.09. 22:11:26

Jus igen szép is lenne....azt irod, hogy miért azt értékeljük jobban, amiért fizetünk? Mert ami másnak is érték, annak nagyobb az értéke...A harc, küzdelem árán elért eredmény is értékesebb egyeseknek...Mert ott van mögötte a teljesitmény, az akarat, az energia...Viszont valóban, ellentmondásként pedig ott van a müanyag kerti butor...Vagyis az igénytelenség..Mert azt már nem veszik sokan komolyan.. Az un. apró dolgok elvesztették jelentőségüket, nagyon idézőjelben mondom a nagy dolgok imádatát...a látványos dolgok imádatát.. Apropo...nem oly régen irtam egy ajánlót...én egy indiai irónőnél sokat tanultam: http://vali.nolblog.hu/archives/2010/01/31/Apro_Dolgok_Istene_ez_is_India/ Az Apró Dolgok Istene..nem véletlen, hogy női iró irta... ajánlom sok szeretettel :))) üdv. Nagy a zavar..:)))

16338 2010.03.09. 22:24:55

Valéria! Várj, ez csak az első rész. Mert ez is összefügg sok mindennel, mondjuk a kultúra, médiák üzletesedésével, az internet által szinte halálra ítélt könyvekről, újságokról, azok túlélési lehetőségeiről. Hogy adhatunk önmagunkkal értéket saját magunk érdekében és hogy nem biztos sírnunk kell, hanem tenni is, de hogy??????

53922 2010.03.09. 23:27:01

Az ember mindig maga választ.

53922 2010.03.09. 23:32:14

Nincs autóm, Volt, Jó ideje nincs. Ez választás kérdése. Magyar barátaim nem értik. Nekem nem nehéz lemondani az autóról, mert annak éves költségén elutazhatok néhányszor, s megismerhetek, élvezhetek új és új vidékeket, városokat, embereket. Élmény-gyüjtö vagyok, nem tárgymániás.

16338 2010.03.09. 23:52:47

Delisa! És ez nálatok jellemző? Mert én itt szélmalomharcot vívok és néznek rám, mint tyúk a piros kukoricára, ha ilyeneket mondok.

delisa 2010.03.10. 13:17:43

jus, nem tudom, mennyire jellemzö, de túl sok hasonlóról hallok, olvasok ... ahhoz, hogy ritka legyen. A svédekröl általában azt tartják, 'nyáj' népség... igazodnak egymáshoz... de ez csupán makro-ban igaz, vagyis van néhány fontos pont, vonal, melyek mentén rendezödik a társadalom... van egy keret, de azon belül, a mikrovilágában mindenki úgy él, ahogy jól esik. Ha van munkád, befizeted rendesen az adóidat, nem vered a gyerekedet, s nem lógsz a buszon... lehet ahajad lila, lakhatsz lakókocsiban, s hozhatsz magadnak thaiföldi feleséget. A környezeztvédelem, az antirasszista gondolkodás, a demokratikus játékszabályok, az ekologikus fogyasztás... része a kollektiv gondolkodásnak - ha ezt követed, növeli a személyes 'értekedet' - hiszen a kötelezök betartása nem vita tárgya - az nem is érdem. Ha tehát nincs autód, vagy csatlakozol egy auto-pool-hoz (több család tart fenn egyet, s közösen használják) - ez nagyon pozitív kicsengésü....

NN 2010.03.10. 13:21:35

Véletlenül keveredtem ide, végigolvastam, és alapvetően egyetértek, mégis álszentnek tartom a következtetést. Kertes, és _igazi_ kertes házban nőttem fel, barátom szintén, minden vágyunk ez volt, de így is örülhetünk, hogy egy 11 milliós használt lakást tudtunk venni így elsőre. Ennyiért nincs ház Budapesten, illetve ha van is, csak olyan helyen, ahonnan autóval lehet csak bejárni, amit felesleges pénzpazarlásnak tartunk (úgy látom, itt emiatt nem fog senki furcsán nézni :) ). Persze lehetne menni máshová is dolgozni, csak éppenséggel mindkettőnk szakmája olyan, hogy azzal annyit keresni, hogy legalább valamilyen lakhatást biztosíthassunk magunknak, szinte kizárólag itt lehet. Innentől a kör bezárult. Remélem egyszer tényleg lesz egy igazi vad kertünk, madarakkal, sünökkel, és igen, borzalmas műanyagszékek nélkül, házi készítésű székekkel, asztalokkal. De ez a lehetőség, bármennyire is körülnéz az ember, nem mindenkinek elérhető...

16338 2010.03.10. 14:13:58

Delisa! Köszönöm az információt. Úgy látom, nálunk a környezettudatos gondolkodás, az ekologikus fogyasztás sehol nincs, sem propagálva, sem alkalmazva. Igaz, ezeknek van anyagi vonzata is, de sok esetben nem is keressük, hogy tudnánk így élni, vagy legalábbis sok elemét beépíteni életünkbe. Pedig ha keresünk és számolunk, több olyat találnánk, ami még olcsóbb, megfizethetőbb is.

16338 2010.03.10. 14:28:52

NN ! Kiragadtál egy mondatot, de máshogy értelmezted, lehet, én nem fogalmaztam pontosan. Úgy mondanám, HA van választási lehetőségünk, adott összegből melyiket, akkor ma már jellemzőbb, hogy a nem emberközelebbit választjuk. És erre kérdezem, miért? Ez csak egyetlen példa volt. Kérdezhetem azt is, ha gyalog húsz percre van a bank, biciklivel hat perc, autóval is, mert lámpák és kerülők, és van időnk, lábunk, biciklink, autónk, miért elsősorban az autót választjuk? De értetted és szerintem jól értetted a lényegét tekintve. Köszönöm, hogy olvastál.

NN 2010.03.10. 15:30:01

Ha így értetted, akkor tényleg egyetértünk. Valószínűleg nekem a számomra legfájóbb rész ugrott ki a szövegből, épp az, hogy szeretném, szeretnénk, és nem tudtunk ilyen környezetet teremteni. De ami késik. ;) Azt látom én is, hogy sokan elvesznek abban a csapdában, hogy fontosabb lesz újabb és újabb vagyoni javakat megszerezni, egyre többet keresni, mint valójában élni és élvezni az életet, pedig ez kell, nagyon kell. Kertünk ugyan nincs, de minden hétvégén, amikor csak lehet, bringára kapok és irány az erdő, mert a piszkos városban tévé előtt tespedve vagy plázát járva tölteni a hétvégét, az nem okoz örömöt. Viszont barátokkal - néha tucatnyian, néha csak páran -, sőt néha egyedül távol lenni a "civilizációtól", az az igazi pihenés, feltöltődés. Küzdeni verejtékkel emelkedőkön felfelé, ahol a barátok akkor is megvárnak, ha te vagy az utolsó, aztán lefelé száguldani, ami tömény adrenalin, és a lejtő alján csupa porosan mindenki egymásra vigyorog... Sok kis kihívás és elérhető cél, nekem ez az élet legjobb része. Örülök, hogy többen is hasonlóan gondolkodunk.

16338 2010.03.10. 15:54:01

NN ! Éreztem én a hozzászólásodból, hogy hasonlóan vélekedünk. Amit leírtál, az tökéletesen fedi azt, hogy milyen sokat tehetünk önmagunkért, vidámságunkért, harmóniánkért, úgy, hogy nem kerül semmibe. És még mennyi apró és nagy trükk van ehhez!!!! Csak meg kell találni és élni vele.

14479 2010.03.10. 17:02:57

Az igazság odaát van. Pardon!, valahol félúton.

14479 2010.03.10. 17:25:46

Attól félek, a fogyasztói társadalmat v.-hogy rossz irányból támadjuk. Mert hogy a kereslet adott - miért nem kínálunk mást, értelmeset? Nem ez lenne a szabadság lényege?

16338 2010.03.10. 18:10:01

Pare! Egyrészt igazad van, de fogyasztói társadalomban annyi értéket, értelmest nem lehet kínálni, mint amennyi profitot be akarnak söpörni. Másrészt, az értelmes és értékes dolgok nem hoznak akkora profitot. Harmadsorban pedig, ha értelmes és értékes dolgokat kínálnak, akkor egyre értelmesebbé és értékesebbé válik az ember, mentális és pszichés fejlődése által önmaga fog gátat szabni saját felesleges dolgok iránti igényének, azaz saját maga tudatosan csökkenti a profit termelődését. Na, ez egy nagyon leegyszerűsített és nem is szakszerű megközelítés, egy közgazda most sikításban törne ki, de legalább érzékelteti a dolgok lényegét. Viszont itt én most arra akartam kitérni inkább, hogy tudunk önmagunknak értéket előállítani, úgy az ne kerüljön semmibe, és ez okosan csinálva mennyivel többet érhet, mint a megfizetett dolgok, az érték és az értékes élet nem kizárólag pénzfüggő. A hangsúly a kizárólagosságon.

14479 2010.03.10. 18:32:27

Emberarcú kapitalizmus. Másképp: az emberek nem eredendően hülyék... Megoldás: az nincs... Azaz: kreativitás. Ha egyszerre érdekes és értékes amit kínálunk?

16338 2010.03.10. 18:45:44

De az embereket el lehet hülyíteni, és a lebutított emberek a legjobb eszközök is egyben. Megoldás, biztos lenne, de kinek az érdeke? Marad az utópisztikus álom, vagy a kis, kreatív lépésekkel haladjunk...szemben az árral?

14479 2010.03.10. 19:36:19

A "Ne vásárolj!" szlogennek pl. semmi értelme. Igenis vásárolj! Mondjuk: függetlenséget a civilizációtól, meg a vele járó kiszolgáltatottságtól. Némi szabályozás azért nem ártana...

120353 2010.03.10. 21:50:11

Szia Jus ! Kösz +++ Baromi pesti gyerek vagyok. Úgy alakult, hogy se lóvé, se "kertes" családtag. Szóval por, füst, zaj, büz nevelt fel (leszámítva a kevésbé büdös GRUNDOT, ahol legalább akkoriban még focizni lehetett.) De: emlékszem a nagyinál falun - gádoros (érthetö a szó... ?) háza volt - kinnt a gádoron volt egy faszenes sütö, azon ettem életem legjobb rántottáját, és ott néztem a legközelebbröl a nyári vihart. És éreztem az esö, a vihar szagát ! Az esö elmúltával a levelekröl lecsöpögö víz hangját hallottam és százmillió illatot éreztem és láttam ahogy az elsö hatalmas esöcseppek a porba esve kisebb "robbanást" okoztak, porfelhöt verve. Igen, a kis kert is ad valamit, ami egyszeri és megismételhetetlen, de egy életen át emlékszel rá. Hát csak gondozd a huszon négyzetmétered, birtok az is csak mások ezt nem tudják... Üdv "A"

11812 2010.03.11. 10:42:58

1 dimeziós ember Igen. Hajtanak mint az állat, aztán egyszer csak azon veszik magukat észre, hogy üres a házasságuk, a gyerek felnőtt nélkülük, és keserűen nézik a LCD vagy milyen televíziót, amikor este hazaérnek a legújabb autójukkal. Hát. Egyszer élünk, jól kell élnünk. De nem így.

44431 2010.03.11. 10:51:18

6. delisa 2010. 03. 09. 23:32 Mi meg autóval bejártuk egész Európát a gyerekekkel, mert mi is élménygyűjtők vagyunk. Az autó volt az eszköz hozzá. Nem értem tehát az autó ellenességed.

15524 2010.03.11. 11:50:36

Azt hiszem, megint sikerült fülön fognod valami nagyon lényegeset.

16338 2010.03.11. 12:09:02

Pare! Ha nem eszközök vagyunk, hanem individumok, tehát függetlenek is, akkor pontosan tudjuk önmagunkat szabályozni, és talán ez az, amit nem ártana járványszerűen terjeszteni, sokféle, de szabad, független gondolkodást.

16338 2010.03.11. 12:10:06

Adamant! Úgy tűnik, egyetértünk, köszi, hogy olvastál!

16338 2010.03.11. 12:10:59

Kalimpa! Pontosan. : ))

16338 2010.03.11. 12:14:22

Mizar! Csak egy példa volt Delisánál az autó. Sok helyen és sok esetben nem tudsz autó nélkül elérni fontos dolgokat, csak még több esetben feleslegesen is tartjuk és használjuk, ne lovald bele magad egy mondatba.

16338 2010.03.11. 12:17:25

Marja! Köszi, nincs még vége, hiszen a fogyasztói társadalomban sok minden áruvá vált, a kultúra, a sajtó, a blog, a politika stb...azt gondoltam, feszegetem egy kicsit, a saját látásmódommal.

12711 2010.03.11. 16:10:18

Mit tehetünk? :(
süti beállítások módosítása