jus archiv

jus archiv

Boldogság keresése

2010. május 16. - jus blogja

Átpofozott régi mese

 

 

Látta, mennyi bánat, szomorúság, kegyetlenség dúl a világban, így már zsenge korában a remete életet választotta, addig fog menni, járni egyedül az utat, míg meg nem találja az örök boldogságot.

Ment télen-nyáron, magányosan, hegyeken, völgyeken át, az évek múltak, nem nyomtalan, mikor egy falun átgyalogolva mulatozó ifjak csapatába vetődött. Megkérdezték tőle, hová tart, az örök boldogságot keresem, válaszolta nekik.

- Kár azért tovább menni, itt vagyok én, mondta büszkén az egyik ifjú legény, a legnagyobb boldogság az enyém, szerencsém is volt, de küzdöttem is érte, s nézd, van szép otthonom, nagy gazdaságom, barátaim, kik velem tartanak jóban-rosszban, szerető, kedves feleségem, kell-e több a boldogsághoz?

A remete feszülten elmosolyodott, és folytatta az útját tovább.

Újabb évek teltek, öregen, betegen, nehézkes járással, de nem adta fel a keresést, mígnem egy  borongós éjszaka álmodott, nem is igazából emlékezett álmára, mégis megvilágosodást hozott számára. Reggel fogta botját és megindult a visszaúton.

Őszre tél jött, télre tavasz, majd a nyárt ősz követte, de ő csak csoszogott, vonszolta vén tagjait, muszáj volt mennie, míg jártányi ereje akad.

Egy öreg diófa árnya alatt pihent, mikor mellé telepedett egy korosabb, meglett, de életerős ember, egymásra ismertek, az ifjú boldog legény megkeseredett férfivá érett, elmesélte, mekkorát tévedett, a boldogság múlandónak bizonyult, a házat elbontotta egy vihar, a gazdaságot két éven is tönkretette az időjárás, aztán a hitelezők vitték, az asszonya megöregedett, zsémbes teremtés lett, a barátok pedig szegénységében magára hagyták, így hát ő is követi a példát, megy a remete nyomába, keresi az örök boldogságot.

- Ne menj fiam sehová, szólt a vénséges remete, én is visszaúton tartok, ott hagytam el a boldogságot, ahol valaha jártam, nem vettem észre, mert nem mutatja magát, talány az, melyből csak magam tudtam volna boldogságot varázsolni, de örökkön semmi nem tarthat, mindig és mindig kell az újabb erőfeszítés áldozata. Visszatérek, tán még megtalálom s erőm is lesz hozzá.

Arcán megenyhült mosollyal örök álomba merült.

A meglett ember becsülettel elföldelte, csak a botját tartotta magánál, hogy legyen mire támaszkodni a saját visszaútján.


Lassan ment,  nézelődve, sokszor lepihenve, csodálva a természet szépségét, a madarak vidámságát, a patak pajkos futását medrében. Mennél jobban közeledett, annál inkább ráérősen, egyre többet tépelődve azon, a végcél-e a boldogság, vagy az oda vezető út.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jusarchiv.blog.hu/api/trackback/id/tr828336614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

12711 2010.05.16. 15:44:37

Tao Te King. Szabadon: Az út. Az út olyan, hogy visz magával, akár a folyó, az úton nem a haladás a fontos, hanem a maradás, az hogy az úton maradj, Ha rátaláltál élvezd az utat, ha cseresznyefa mellett vezet, akkor évezd árnyékát, virágát, gyümölcsét (vigyázz (!) magot kiköpni!) vagy csodáld a kék égre rajzolt ágait. De találhatsz mást is: kóborló kiscicát, öledből búvó gyermeket. Ne keress, láss, találj! Ez írtam Babettnek egy bejegyzéséhez.

139820 2010.05.16. 16:01:23

valahol - vagyis már több helyen is - azt olvastam, hogy nem a célállomáshoz való elérés a boldogság, hanem maga az út, melyet végigjárunk addig, hisz mikor eljutunk a vágyott kapuig, addigra olyan jellem formálódik belőlünk, melytől igazán tudjuk értékelni az élet szépségeit, míg egy rövidebb szakaszt megtéve a remény beteljesüléséig, korántsem biztos, hogy élvezete is oly hatalmas lesz, mint a megtett lépéseknek....

12711 2010.05.16. 16:12:14

2. Lami Szerintem is erről van szó. Pontosítva: Az úton tudni kell boldogan járni, nem feledve, hogy amit megélünk, a valóság mindig a pillanat, és a pillanatok milyensége adja az életet és az élet minőségét. Akit borzaszt a múlt és rémít a jövő, nem lehet boldog. Nem keresni kell, a boldogságot, hanem élni! Észrevenni a jót, nehogy nagy akarásunkban elsétáljunk mellette. A jó dolgok általában kicsik: egy szem cseresznye, egy mosoly vagy egy szerelmes éjszaka.

13709 2010.05.16. 16:49:06

egyértelműen az út az amiért vagyunk.

16338 2010.05.16. 17:27:24

Pontosan ezért írtam a végére az utolsó bekezdést. Ám, ha az út maga a boldogság, de örök, egy életen át tartó boldogság, tehát út sincs, akkor a megérkezések a boldogtalanságok? A zuhanás? És akkor kezdődik előről? Periodikus hullámzás? Akkor viszont csak meg kell néha érkezni. A boldogság célja a boldogtalanság? Agyalok.

12711 2010.05.16. 17:33:52

".... megérkezések a boldogtalanságok" Talán. Legalábbis ha az út végei.

16338 2010.05.16. 17:58:40

Ha megérkezés, akkor az utak végei, gondolom. De akkor mire az egész ? Avagy mégiscsak a periodikus hullámzás a vonzó? De az hülyeség lenne. Vagy mégsem? Na igen, ha nincs rossz, nincs viszonyítási alapja a jónak Ha nincs sötét, nem lenne világos és így tovább.

12711 2010.05.16. 18:07:06

Marad a Tao http://impulzus.sch.bme.hu/dome/docs/tao.html

12635 2010.05.16. 18:18:42

szerintem az út is boldogság és a megérkezés is, aztán egy kis nyugtalanság, mert új utat keresünk... a sok sok út maga az élet, persze nem is mindig boldog az az út, de akkor is megyünk...

16338 2010.05.16. 18:44:17

12szer! Itt is, ezt a linket is köszönöm!

16338 2010.05.16. 18:46:27

Ez igaz Gordius, de ha olyan jó, ha olyan boldog az út is, a megérkezés is, akkor mi a fenének az a nyugtalanság? Akkor miért keresünk új utakat? Mert menni kell, hogy érezzük élünk?

12635 2010.05.16. 21:47:32

az új utak keresését, nem új boldogság keresésére értettem, hanem a fejlődésre, a továbbhaladásra gondoltam... ha valamit teljesítettünk, egy kitűzött célt... mindig találunk újat... nem így van?... cél, újabb cél, szerintem kell... még ha apró is és hétköznapi is... ez az egész az út...

16338 2010.05.16. 22:09:25

Ha új utakat keresel Gordius, egyben új boldogságot is keresel, hiszen azért keresed, mert már nem elég a fejlődésedhez a régi. Attól még nem biztos, fel kell add a régi, még működő és jól működő boldogság-pontjaidat, csak már nem elég, vagy ha elég is, kell valami más, hogy teljesebb legyen az életed. Talán egy ösztön, ami arra késztet, a legtöbbet hozd ki, mit lehet ebből az életből, mert ki tudja, lehet csak ennyi volt és nincs tovább. Ha elfogadom - én mondjuk érdektelenség hiányában nem foglalkozom ilyennel -lehet még és még életed, nincs jogfolytonosság, tehát azt és itt kell megtenned a kiteljesedésért, amit meg tudsz tenni, de törekedni muszáj rá, van egy belső kényszer. És nem biztos igazam van, de eddig jutottam a mai agyalásomban.
süti beállítások módosítása