jus archiv

jus archiv

Önmagunkkal mihez kezdünk?

2010. június 18. - jus blogja

a tárgy többnyire csupán ürügy

 

 

Soha nem felejtette azt a percet amikor megérintette a varázslat.

Tél végi nap volt, szürkén és komoran ölelte a köd párája, csontjaiban is érezte a jeges szorítást, ami nem engedte el, még abban a kis kocsmában sem, ahová menekült előle. A terméskőből épített kandalló hője csak a felszínét járta át, ott legbelül reszketett tovább, a forró ital sem enyhíthette kínját. Nagy sóhajjal állt fel, összeszorította magán kabátját, úgy indult kifelé, talán otthon jobb lesz, gondolta, majd besötétít, befekszik a meleg puha ágyba, iszogatva olvasni fog egy kellemes könyvet, határozta el, de nem derült jobb kedvre az ötlettől sem.

A szélső utcán indult lefelé, amikor egy megmagyarázhatatlan erő lebénította, csak állt, lábai elnehezültek, szédelgés kerítette hatalmába, zizgések tomboltak belül a fejében, minden gondolatot elűzve. Lehet csak egy perc telt el, lehet órák, nem érzékelte az időt, sem a hideget, sem az utca életét, mozaikká tört a léte.

A hang felé fordította fejét, kis antik vas kapu nyílott-csukódott csikorogva a széltől, mögötte egy csepp kis előkert, burjánzottságában is kellemes hatású örökzöldek tövében faragott kőpad, jobbra egy hasonló stílusú falikút a kis ház oldalában, hat lépcső vezetett fel a teraszra, mögötte a rejtélyes ház. Ahogy szeme befogadta, tudattalanul indult is felé, lassan, minden lépésének jelentőségét érezve lépett be a kaput kinyitva. Kezét végighúzta a vas hidegén, a kőpad érdességén, a kút moháján, a lépcső melletti támfal márványának jegességén, és ahogy megállt a teraszon, a varázslat megpörgette, lénye a ringlispil káprázatává változott.

Érezte arcának, majd bőre minden részletének forróságát, apró zilálásokkal vette a levegőt, testén, lelkén egy ismeretlen gyönyör vad táncot járva hatolt egyre mélyebbre és kapta fel az önkívületbe, hogy majd nagy sokára,  szép finoman újra visszaringassa a valóságba.

Megdöbbenten nézett körbe, lent a város, a folyó kékes szürkesége, előtte az utca, a csikorgó kapu, és a kis kert, a hat lépcső, a terasz. Tudta mi történt, minden pillanatával el tudott számolni, de éppen ennyire azt is, egy más akarat tette ezt vele, aminek engedelmeskedni kellett, aminek nem lehetett nem engedelmeskedni.

Kétségbeesetten sietett ki, szinte futott az utcán, egészen hazáig hajtogatta, nem, ez nem igaz, ilyen nincs, álmodtam, nem igaz. Többet nem találta magát, a napok, a hetek szinte lázban teltek, kicsúszott alóla az élet, tennie kellett valamit, sokáig készült rá, mígnem egy bágyadt őszi napon elindult.

A kaput becsukta valaki, de minden más változatlan volt, egy gyönyörű lakatlan épület, ahogy közeledett a vonzás egyre erősebb lett, de még meg tudott kapaszkodni saját akaratában.

Megtörte a valóság, hiszen akkor saját maga lehet őrült, gondolta, soha senkinek nem mesélt az élményéről, soha nem engedte meg, bármit is kiadjon magából erről, őrizni akarta az idők végezetéig. Egyszer, csak egyetlen egyszer kérdezett meg egy lélekbúvárt, szerinte létezhet-e olyan, a lélek önmagában megéli a test gyönyörét,  de az értetlenül tárta szét karjait, így többet nem beszélt róla.

Tudta, a ház nem csak egy ház, sokkal több, hívta, várta, valaminek kell ott lenni, azt a valamit meg kell tapasztalni, azért a valamiért született a világra, minden más elpocsékolt és felesleges dolog, mindenek kiindulója és végzete az a pont, ahol megtapasztalta a varázslatot. Olyan kristály tisztán látta mindezt, kár is lett volna kétkedő kérdéseket feltenni önmagának. Pontosan ezért kellett kapaszkodó, kellett a biztonság, így felépített egy racionális világot, amiben kényelmesen és határozottan tudott élni.

Múltak az évek, évtizedek, ha valamiért összetört, ha tragédiák érték, ha magányos napjai voltak, mindig elindult, fel a házához, ami várt rá, mindig várt, eleinte valaki még gondozta, majd az enyészet kezdett elhatalmasodni, túlburjánoztak a díszcserjék, a padot is belepte a moha, a falak enyhén vizesedtek, néhol a cserép is megmozdult, az idő kegyetlenségét azonban fel tudta oldani, az ő szemében ugyanaz a csoda maradt, ami hajdan volt, amit megérzett belőle a varázslattal.

Sokszor gondolt rá, ha tudná kié, nem törődne semmivel, mindegy mi az ára, mindenét eladná, bármit feláldozna érte, de menne, megvenné, és akkor azt is tökéletesen tudta, nem számítana, ha bármi is történne azután, mert akkor már soha többé semmi nem lenne lényeges és fontos, akkor megérkezne végre, oda amit a sors jelölt ki számára, bármi legyen is az.

Idővel aztán messzire költözött, ami és új életének ritmusa nem tette lehetővé, visszalátogasson, gondolatai is távolodtak, több év is eltelt anélkül, vágyakozása feléledt volna.

Azon az éjszakán a telihold beragyogott az ablakon, hamar elaludt ennek ellenére, nem zavarta a fény, hajnaltájban ébredt, saját sikolyára, teljesen leizzadva dobálta magát, a párja csitítgatta, nyugalom,  rosszat álmodtál, nyugalom. Nem tudott már visszaaludni, csak ült, hallgatta maga mellett a férfi szuszogását, nézte a hold teljességét és fejében megjelent a ház, apró részleteivel, a maga tökéletességében, csak az a hang ne lett volna, nem csikorgás volt, ahogy a kapu nyílik, hanem inkább nyikorgás, és egy pillanatra, de élesen bevillant egy kiakasztott tábla, eladó. Végül felkelt, és sétált, majd leült, de bármit is csinált, a nyugtalansága már pánikként telepedett rá. El kell utazzak, meg kell nézzem, nincs más lehetőség, sulykolta magába.

Nem tudta, mit fog tapasztalni ha odaérkezik, nem tudta mitől retteg jobban, ha a táblát találja, vagy annak hiányát.

Azt sem tudta, lesz-e ereje valaha elindulni a bizonyosság megismerése felé.

És teltek a napok, a hónapok....


 

A bejegyzés trackback címe:

https://jusarchiv.blog.hu/api/trackback/id/tr948336592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

44711 2010.06.18. 21:33:36

Kedves Jus ! Kicsit sántító hasonlattal azt írhatnám, hogy ez egy nagyon szép allegória, úgy egyben, ahogyan megfestetted és úgy egyben, amilyenek vagyunk. Életem egy-két évében volt egy kisváros valahol távol és abban volt egy utca és abban az utcában egy ház a múlt század húszas éveiből.Olivszürkés színű volt, nagy fák őrizték az utat a az udvar belsejébeNagyon szerettem azt a házat,nem is annyira birtokolni, mint érezni a kisugárzását ...és amikor a házról írtál, mindjárt eszembe jutott.Ez a ház.Ott és bennünk. Üdv:CL...............

16338 2010.06.18. 22:26:59

Kedves CL! Ott és bennünk. Igen. Mert a tárgy csupán ürügy, ha belegondolunk. üdv, jus

78126 2010.06.18. 22:58:37

Hogyne volna a léleknek orgazmusa! Fűbe-fába bele lehet szeretni, az örökkévalóságig.

16338 2010.06.18. 23:19:45

Anemone, vagy csak kivetítjük fűre-fára-házakra, mikor mi jön... Bár ez a ház létezik, sokszor megihlet. Nekem a tárgy.

78126 2010.06.18. 23:46:10

Mentalitás kérdése. Aki szépnek lát egy máladozó falat, egy integető fűcsomót, annak a lelke érinthető.

16338 2010.06.18. 23:55:22

Igen, ha nem így lenne, nem is lehetne róla írni, ezen nem vitatkozom, mert egyetértek. Kérdés csak az, hogy a tárgy mennyire ürügy? Ehhez pedig valószínüleg túl mélyre kell menjünk. Talán olyan mélyre, ahonnan kétséges hogy jövünk vissza. Így marad a kérdés, válasz nélkül. Nekem, legalábbis. Meg a konkrétumok nélküli sejtelem. : )

70798 2010.06.19. 00:18:17

jó leírás jus, érzékletes. A modern szavakat elhagynám..

16338 2010.06.19. 00:34:42

Tosz, van benne igaszságod, gondoltam rá, de valamiért mégis így kellett az oda. Nem tudom miért. Azért meglehet, ha lefut átírom azt a pár szót.

FENTE LEVENTE 2010.06.19. 08:04:52

Érzékeny Búcsu (Fentésen) Télen-nyáron nincs több csak egy kabátom, (Arany János) Kesztyű melyben fogom hideg lapátom, (Fente Levente) Alig-alig tartóztatom az ujját, (Arany János) Vékony bőrén hideg issza aszúját. (Fente Levente) Vén kabátom,oh,miért hagysz engem el? (Arany János) Nélküled a szél magasba emel; (Fente Levente) Nem találsz te sehol ilyen gazdára, (Arany János) Szakadtan is kimoslak én tisztára. (Fente Levente) Vékony a te egészségi alkatod: (Arany János) Bőröd szita,darabokra szaggatod, (Fente Levente) Eddig én is adtam egy kis meleget, (Arany János) Hidegséged béléseddel vereget. (Fente Levente) Nem fogadtam hű szerelmet pap előtt, (Arany János) Más és akkor,-kabátom volt azelőtt: (Fente Levente) Cifra köntös rám hiába kacsintott, (Arany János) Nem adok sem pengőt,se egy forintot. (Fente Levente) Hej pedig volt egy időben pénz elég, (Arany János) De elverte uraság,csőcselék. (Fente Levente) Csak egy szóval mondtam volna:menj öreg! (Arany János) "Menj kabát"vár a ló,rajta egy nyereg. (Fente Levente) Jobb időkben nem tenné azt sok barát- (Arany János) Ahogy csiszollak én mint a zongorát: (Fente Levente) Illik-e most idehagynod engemet, (Arany János) Úgy,úgy magára hagynod a lelkemet? (Fente Levente) De minek a szemrehányás!hű valál, (Arany János) Zsebedben arany-pénzt szegény nem talál. (Fente Levente) Egyszerű és igénytelen valami, (Arany János) Én a két szemedbe fogom vallani. (Fente Levente) Nem ohajtál cifraságot,díszjelet: (Arany János) Galléroddal egészséges viselet... (Fente Levente) Az is,az is lekopott már ami volt: (Arany János) Bánatod mélyből a magasba sikolt! (Fente Levente) Nem soká élsz,könnyű azt megjóslani: (Arany János) Milliárdra haláltűzben oszlani, (Fente Levente) Fogsz heverni,megvetett rongy,útfelen: (Arany János) Nem voltál még"kalapfejű"úr velem. (Fente Levente) Fognak ottan jőnni-menni emberek, (Arany János) Kabátommal alvóságot felverek; (Fente Levente) Azt a ruhát a koldus sem veszi fel, (Arany János) Szemétdombnak dagadt gyomra teszi el. (Fente Levente) Már bocsátlak.Menj,kiszolgált veterán, (Arany János) Kisíró könnyfoltokból nézel te rám: (Fente Levente) Az idő ha éltem is majd elnyüvé, (Arany János) Ott fönt,majd ott válik egyértelművé? (Fente Levente)

16338 2010.06.19. 09:37:06

Fente Levente, : )))

13709 2010.06.19. 10:20:17

Jus igy van... a hát nem "csak egy ház"...sokkal több...ahogy már az előttem szólók szépen megfogalmazták :))) A ház mi vagyunk...

16338 2010.06.19. 11:25:49

Vali, lehet akár így is értelmezni. : ))

60145 2010.06.19. 17:41:50

7. Ha nem elhagyni, kicserélni. De ha nem szólsz, Tosz, talán csak egyhelyen állít meg.

16338 2010.06.19. 18:26:16

Atlasz, neked is köszönöm a kritikát, mint Tosznak. Kicsit átírtam a kifogásolt kifejezéseket, szavakat. Remélem, így már elfogadhatóbb.

12635 2010.06.19. 20:49:54

ami Neked ház, tárgy, az nekem pillanat, hangulat, szín, fény, érzés...

16338 2010.06.19. 22:23:26

Gordius, kellett egy ürügy, ez a ház mindig jó arra. Értelek.
süti beállítások módosítása