jus archiv

jus archiv

God Bless You, Mr. Marx, Mr. C.L., Mrs.Kerekes...és a többi

2015. január 18. - jus blogja

nem matéria csupán az ember

nem matéria csupán az ember

 

Miért van az, hogy a letaglózó módon - azaz inkább fejrúgást alkalmazva, mintsem valóságosan megértetni próbálkozva - legharsányabban azok hirdetik a marxizmust, - az számomra kérdőjeles, hogy Marx maga marxista volt-e, de ez nem változtat a dolgok lényegén - akik maguk legalábbis a kapitalizmus kegyeltjei, haszonélvezői, hacsak nem a magántulajdonukon alapuló kizsákmányolásból létrejött értéktöbblet, profit elsajátítói? (." persze a fejekben rendet kell még tenni ".)

Miért is tűnik ebből az aspektusból figyelve legalábbis életidegennek a győzködésük?

Miért van az, hogy a jónép előtt szinte minden lejáratódott, ami a racionalitásra hivatkozik? A jónép már nem kér a racionalitásokból. Köszöni, de neki ne bizonygassanak semmit - konkrét bizonyítékok ellenére sem - mert hiába ezerszer bizonyítható, hogy ihaj-csuhaj de jó és de szép és bezzeg világ statisztikailag az a bizonyos „átkos” időszak, vagy most az a pár ország, ahol csökkenőben már, de még mindig jóléti meghatározással definiálható, ha és amit az a jónép képtelen volt annak megélni. Elméletileg belátja, hogy igen, ez így igaz papíron, de kvázi teljesen mást tapasztalt.

Hiába is jönnek a szép szavú marxisták, szocliberálisok, egy dolog van, amihez baromira értenek, az a szofisztika.

A jónép pedig azt reagálja, hogy tudod mit, legyen neked igazad, de húzz már el, és ne akard megmagyarázni, mert ki... mondhatatlanul unom, hogy te mond meg, nekem mi a jó. Miért?

Mert ami az embernek jó, az nem racionális. Hiába összefüggő dolog, akkor sem. Hiszen a mondás szerint is, a pénz nem tesz boldoggá, de a pénztelenség, az bizony boldogtalanná tud tenni. Igaz. De most és itt megesküszöm, sokkal több boldog hajléktalannal találkoztam, mint amennyi relatív jólétben élő üzletemberrel.

Racionálisan gondolkodva élnénk az életet, akkor már kihalt volna az emberiség, hiszen egyetlen egy racionális oka sincs annak, hogy valaki gyereket nemzen, vagy szüljön.

A gond valahol ott lehet, hogy sokáig azzal etették a jónépet, majd a túlvilágon...a meghatározott és kötelező vallást adták életminőség helyett. Aztán váltott a rendszer és az anyagi jobblétet adták, de elvették a vallást (erre még visszatérek), ami még működött is addig, amíg a vallásától megfosztott és immár anyagiassá, materiálissá kötelezett tudat körülnézett és látta, a körül vevő világban még többet kapnak az ottaniak, miközben a vallását sem váltották ateistára, tehát duplán fosztottnak érezte magát, így hagyta és belenyugvásával, egyetértésével rendszer váltottak felette. A vallást visszaadták, de fokozatosan elvették a jobblétet, majd annak reményét is. Hangsúlyozom, hogy jobblétet, hiszen a jólét a jóléti társadalmakon kívül - ami elenyésző hányada a földünk társadalmainak - mindig is igen nagyon kevesek (jellemzően) született kiváltsága volt, akár melyik rendszer veszem alapul.

Most ott van a jónép a vallásra rátűzve, ahonnan mozdulni is majd lehetetlen és a jobbléttől - lassan már a rosszabbléttől is - megfosztva, mire jön néhány nagyokos (hozzám képest biztos, mert én nem a tudásomra támaszkodom, mi több, próbálom azt a keveset is elnyomni) és azt harsogja, racionalitás, kedves elvtársak, racionalitás. Igen, ezt harsogták a liberálisok is.

De teljes mindegy is. Egyet én és gyanítom rajtam kívül elég sokan elutasítunk, a mi fejünkbe ne akarjon senki rendet tenni, mert eddig mindig ráfáztunk, ha fejünkben akartak rendet tenni. A mi fejünkben rend van, csak az a rend nem tetszik néhány ilyen-olyan megmondóembernek.

A harmónia, az élet harmóniája, az összetett, ott nem a fej racionalitása a győző, hanem vele egyenrangban az érzelmek megélhetősége és a lélek nyugalmának együttese. És erre a másik kettőre nem ad választ senki sem. Sem a marxisták, sem a liberálisok, sem a kereszténydemokraták, sem a bármelyik oldal.

Hiába is állítja C.L., hogy mindenki marxista, csak nem akar tudomást venni róla, Vona pedig azt mondja, hogy a magyarok kétharmada Jobbikos, csak még nem tud róla. Na, ha így haladunk, még azt is ki fogja próbálni a népünk.

Nem értem, hogy miért olyan furcsa sokaknak, az ember nem matéria önmagában, hiszen, mint matéria nem lenne különb a gépeknél, megelégedne üzemanyaggal, rendszeres generállal, és így tovább. Az ember nem csak gondolatai által több,az ember egyedi és megmagyarázhatatlan, az ember fizikailag racionális, de a racionálisan élő ember - ezt tapasztaltam - soha nem boldog, abban mindig ott szunnyad a harc, a verseny, a kétely, a győzni akarás, ami mások legyőzésében, mint öncélban merül ki, a mások felé való emelkedés vágya, a kivagyiság, és minden-minden pusztán öncélból. A jól gondolkodás nem visz az erkölcsösség felé, vitatkoznék itt Pascallal, hiszen nem lehet meghatározni, mi a jó. És mivel a gondolkodás, az maga a racionalitás, így általában nem is lehet erkölcsös. A jótét nem racionális, az nem materiális szempont, az a lélek rezdülése, a bizonyíthatatlan, megmagyarázhatatlan, de meglévő. Aki racionálisan cselekszi a jót, az érdekek mentén cselekszi, hiszen érdek ellen tenni irracionális.

A vallásra akartam visszatérni, hiszen a vallás sem más sokszor, vagy jellemzően, mint egy irányítási eszköz, tehát önmagában nem a vallás elvételével volna a baj. A baj inkább az, hogy a lélek absztrakcióit, irracionalitását, hitvilágát előbb kisajátította a vallás, mint racionális hatalmi ág. A hitet egy vallásba gyúrta bele. A hitnek nincsenek kiváltságosai, szószólói, a vallásnak lettek, hiszen ezért lett hitvallás, mint kötelezvény. És talán itt a baj. Amíg a lélek nem találhat biztos nyugalmat bárhol és ezzel együtt mindenhol, valamint mindezt öröktől-örökig garantálva, addig harmóniára sem számíthat, így amíg a racionalitás, a materialitás győzedelmeskedni akar az emberi harmónia felett, addig csak erőszakra, elnyomásra épülő társadalmat tud létrehozni, amit előbb-utóbb az emberi immunitás ledob magáról, de meglehet belepusztul. Természetesen ezt csupán a saját gondolataim, érzéseim és meglátásaim alapján mondhatom. De miért ne mondhatnám?

És a végére már csupán egyetlen kérdésem maradt, mégpedig, hogy aki annyira a marxizmus híve, aki annyira antikapitalista, az miért nem osztja el becsülettel azt amije van azok közt, akik legalább annyit dolgoznak mint ők, de valahogy nagyon rossz oldalra születtek? Tudom persze, ha osztogatnák, akkor előbb-utóbb megjelenne egy nagybácsi, aki bizton bolondokházába juttatná az osztogatót. Elvi alapon könnyű, és itt a hirdetők közt csupán elvi alapot fedezek fel.

És lehet-e hinni azoknak, akik még egyetlen emberkét sem fogadtak örökbe, holott anyagi lehetőségeik megengednék? Mert majd és akkor áldja meg őket az Isten! (Hivatkozva Vonnegutra)

És még maradt egy saját konzekvenciám, azaz miért is ne lehetne csupán korlátozni mindent, ami nem felel meg az ember ősiségének, az emberi alapoknak, a természet elvárásainak, a harmóniának? A szegényeknek kitalálták a törvényt, de jure; míg a gazdag gazdagságának függvényében vásárolhatja meg a jogait, de facto.

Miért ne lehetne elképzelni egy olyan világot, ahol csupán emberség van, tisztességgel és erkölcsösséggel? Ahol csupán a verseny van korlátozva és nem az erősebb kutya genetikája korcsosítja el az emberiséget? Ahol a korlátokat nem a hatalom, hanem a közösség állítja és garantálja?

De eddig nem akartam eljutni a gondolatokkal, csupán egy mondatot szerettem volna hozzászólásként leírni, mégpedig:

Attól, hogy az (idő előtt) leváltott (ezért bizonyítási lehetőségben megakasztott) rendszer a maihoz képest (ami vitán felül kegyetlenebb az előzőnél),  anyagilag, materiálisan élhetőbb volt a nagy átlagnak, még nem jelenti azt, hogy az jó volt és, hogy azt kéne visszahozni, én nem szeretném, én nem szeretnék egy szigorúan racionális. materiális világban élni, de ha a többség így dönt, akkor adják meg az esélyt arra, hogy akiknek nem kell, azok kivonulhassanak a társadalomból...akkor majd hiszek jó szándékukban. Ennyi.

És mint mindig...szerintem.

 


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jusarchiv.blog.hu/api/trackback/id/tr878336544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

251002 2015.01.18. 15:04:25

Kedves Mis! A végével kezdem... Természetesen neked is megadatik, ami bárki másnak, hogy "kitántoroghatsz" Amerikába (vagy az EU-ba), mint annyian előtted. Vagy netán a tizedik emeletről kiugorhatsz te is, hisz egyre sűrűbben van példa erre is. Ha nem fog tetszeni a rendszer. Ezt tehát tisztáztuk, nem kötelező az egész... De nem ez a lényeg. A rendszerváltáskor kaptatok egy lehetőséget. Ideje volna elszámolni, hogy mire is jutottatok vele. Békésen kaptátok a lehetőséget, konszenzussal. Semmi mást nem kérünk, csak a párbeszédet! Békésen és konszenzusra törekedve. Senki nem akar nektek rosszat. Csak azt, hogy a `89-ben megkezdett társadalmi párbeszédet folytassuk már végre, mert változtak a körülmények és volna mit újratárgyalni! A megnevezett (és meg nem nevezett) letaglózó stílusú marxisták közül bármelyikük nevében megígérhetem, hogy itt nem lesz "rendszerváltás" - csak akkor, ha a társadalom túlnyomó többsége akarja. És én nem hiszem, hogy ennek volna bármi realitása. Nem értem tehát a félelmeidet. Viszont azt megkérdezném, hogy MI AZ, AMIT NEM LEHET MEGBESZÉLNI? ÉS KI AZ, AKIVEL NEM LEHET MEGBESZÉLNI? NEM VÉLETLENÜL A LIBERÁLIS VÉLEMÉNYTERROR AZ, AMI NAPJAINKBAN A JELLEMZŐ? Szóval én nem hinném, hogy a marxisták azok, akik letaglózó módon, fejrúgást alkalmazva rontanának rátok. Ellenkezőleg! A marxisták azok, akik kétségbeesett módon próbálnak társadalmi párbeszédet kezdeményezni és a liberálisok azok, akik attól a legteljesebb mértékben elhatárolódnak. Azaz nem működik semmi, nincs semmi jobbítási szándék. mert kötitek az ebet a karóhoz: a kapitalizmus csak olyan lehet, amilyennek azt a neoliberális megmondóemberek diktálják. És ezzel már tele van a padlás! Hogy te mit értesz emberség alatt, azt igyekszem jóindulatúan megítélni. Hidd el, a másik ember mást ért emberség alatt. Ugyanannál a kérdésnél vagyunk. Te elvárod, hogy a marxisták tolerálják a te emberség-igényedet (illetve ideádat), de viszonzásként eszedbe nem jut, hogy ugyanilyen toleranciával tartozol mások igényeivel (ideáival) szemben. ................................ Az írásodnak jelentős része alaptalan és egyoldalú vádaskodás. Szó sem volt semmiféle letaglózó fejberúgásról. De nézhetünk konkrét idézeteket is, ugyanide fogunk jutni: "... miért is ne lehetne csupán korlátozni mindent, ami nem felel meg az ember ősiségének, az emberi alapoknak, a természet elvárásainak, a harmóniának?" Mi az az "ősiség"? Mik azok az "emberi alapok", a "természet elvárásai" és a "harmónia"? KINEK EZ, KINEK AZ? Mondanám szívesen, hogy igazad van! De nem érzem a toleranciát az iránt, hogy én mit értek ezek alatt a fogalmak alatt. A liberális vélemény is csak a magfáét fújja és senki másé nem érdekli. Egyre inkább az a meggyőződésem, hogy nincs a liberalizmusban szemernyi tolerancia sem. Csak beszél a szabadságról, de csupán a saját szabadságát érti alatta, a másét nem. Végezetül annyit kérdeznék meg újra, hogy miért nincs párbeszéd a "táborok" között? Miért nem szólalsz meg abban a blogbejegyzésben, amelyiket kritizálod? Semmi kifogásom a külön poszt ellen, de miért is nem lehetett abban a posztban ezt a kérdést megvitatni? Miért van szakadék a társadalomban a felek között?

163107 2015.01.18. 15:25:23

Nagyon jó írás, de nem Mis, hanem Jus.

251002 2015.01.18. 15:29:36

Bocsánat Jus! Meg persze Mistől is elnézést kérek! Félrenéztem. (De most akkor még egyszer el kell olvasnom, mert ezek szerint valamit nagyon félreértettem!)

320591 2015.01.18. 15:32:14

Jus! Üdv újra a fedélzeten! :-))) Veled ellentétben én egyáltalán nem érzem Cuba írását fejberúgásnak, annál inkább egy mélyről jövő kiáltásnak (nem üvöltésnek), amit meghall a szívem és megszólítja az agyam: ébresztő! Ugyan is sem azt nem mondta, hogy ne légy vallásos, sem azt, hogy ne légy liberális! Azokhoz szólt, akiket meg is szólított, s aki meg akarta érteni azt, amit mond... Azért mondta, mert túlságosan is arra felé haladt a világ, különösen itt Magyarországon, amikor itt az ideje, tudnunk kik vagyunk, mert úgy tűnik a sok bába között elveszett a gyerek: a magyar nemzet Tudományos fejtegetésekbe nem akarok bocsátkozni, mert már fáraszt, és ilyen mélységekben nem is tudok (a megmondó liberálisok le is néznek ezért mélységesen, illetve ezért is, mert egyébként csak azért mert én nem ők vagyok - s innentől kezdve az én szememben ők mindenki mások inkább, mint sem liberálisok. Harmónia és lélek egysége nem létezik akkor, ha valahonnan kintről meg akarják erőszakolni, s különösen akkor nem, ha ez az egyén tűréshatárán belül történik és a bőrét égeti...

338199 2015.01.18. 15:39:10

"Miért ne lehetne elképzelni egy olyan világot, ahol csupán emberség van, tisztességgel és erkölcsösséggel?" - a marxizmus ilyen világot képzel el, ami ugyanakkor racionális is, mert azért a valóságtól és a lehetőségektől nem kellene elszakadni. Hogy hülye példát hozzak, akármilyen emberséges és tisztességes valaki, mégse lehet rábízni egy vállalat vagy főleg egy ország vezetését, ha más képességei hiányoznak hozzá. De mert aki emberséges és tisztességes, az nem feltétlenül tehetséges is, rengeteg a hiba, nem azok kerülnek döntési helyzetbe, akik minden szempontból megfelelnek, hanem akik erőszakosak. Tehát az emberi tökéletlenség az akadálya annak, hogy eljöjjön a kánaán. És bizony meg kell mondani az embereknek, hogy mi a jó, mert a többségnek nincsenek határozott elképzelései a jóról, még azt se tudja igazából megfogalmazni, hogy ő mit szeretne, de ez nem is baj szerintem.

320591 2015.01.18. 15:46:07

Jus! Még csak annyit, ami látszólag nem tartozik ide, én még is alapvetően fontosnak tartom. Egyszer, nem is olya régen egy számomra igen kedves ember, azt mondta, hogy ő liberális. Kérdeztem miért is? Mert szereti a melegeket.. Majd visszakérdezett, én szeretem-e a melegeket. Azt válaszoltam: nem. Ismerek olyan embereket, akik melegek, okosak, kedvesek - szeretem őket. Ismerek olyan melegeket, aki harsányak, tisztességtelenek, pajzsként hordják a diszkriminációt, hogy pozitív diszkriminációban legyen részük... Nem szeretem őket. ...és ugye nem baj, hogy nem különböztetem meg őket más emberektől? Nos, erre nem kaptam választ...

320591 2015.01.18. 15:46:55

Pettra! re:6. Helyettem is szóltál! :-)))

16338 2015.01.18. 16:01:12

Alex! Alex, kezdjük ott, hogy jus, de ez csak annyiban érdekes, hogy Mis blogger teljesen más szegmensből nézi-látja a dolgokat, mint én. Akkor térjünk a lényegre: 1. Nem értem miért akarsz te éppen úgy, mint eddigi hatalmasaink némelyike azzal biztatni, ha nem fog tetszeni, hát el lehet menni...ez olyan eszi, nem eszi, nem kap mást, nem tűnik túl humánusnak. Én nem az országot, a hazámat vágyom elhagyni, azt legkevésbé, hiszen jogom van hozzá, én a társadalomból való kivonulás lehetőségét pedzegettem. Úgy hiszem, elég egyértelműen. 2. Milyen lehetőséget kaptunk mi - és ti nem?? - a rendszerváltáskor? Egyáltalán, mi ez a csoportképzés, hogy valaki kapott, valaki nem lehetőséget?? Szóval, mit szeretnél, számoljak be az életemről, hogy mire jutottam, milyen kitérőkkel, milyen hullámvasúton? Kit érdekelne ez? De meg már írtam is többször érintőlegesen róla. „Nem akarunk nektek rosszat.” írod, kik nem akartok és kiknek nem akartok? Nagyon zavaros ez így Alex, nekem legalábbis zavaros. 3. Nincsenek félelmeim. Én csak próbáltam reagálni C.L. Posztjára, leírni az én gondolataimat, az én meglátásaimat. Azért külön posztban, mert nem illendő ilyen terjedelmet odab...iggyeszteni egy bejegyzés alá. 4. Nekem fejrúgás szerű az, ha valaki azt közli :”Rendet kell rakni a fejekben.” Így. Kell. Az ő szempontjai szerint. Hát, ez azért bocsánat érte, de ki tud akasztani, Cubától főleg. Hiszen őt abszolút elfogadó emberként ismertem eddig. Az én fejemben rendben vannak a dolgok, maximum nem tetszik mindenkinek. De ki játszhatja Istent, hogy más fejében akarjon rendet tenni??? 5. Én sok szempontból azonosan ítélem meg a marxistákat és a liberálisokat. Az anyagelvűségük, a rámenősségük alapján biztosan. A legtöbb megmondóember náluk van. Te pont egy olyan marxista vagy, aki nyitottabb a vitára, de te sem mindig és mindenkivel. 6. Természetes, minden embernek mást jelent a humánum, a harmónia, az emberség, de hisz ez pontosan azt támasztja alá, hogy nem rációk szerint működünk!! Ha úgy működnénk, akkor gépek lennénk, lényegi különbségek nélkül! 7. Én nem vagyok tábor. Nem is érzem, hogy tartoznék táborhoz, én csak egy apró, pici ember vagyok. 8. Sem kedvem, sem időm párbeszélni. Én elolvasok mindenkit, amit szükséges beépítek magamba, néha változik is bennem ez-az, hisz az ember sem állandó, annak függvényében amit olvastam, hallgattam. Én elmondom a magam véleményét, aki akarja elolvassa, aztán ha akarja ezt-azt magába épít belőle. Én építkezek a szavakból. Vitatni nem akarok semmit. Nagyjából ma úgyis a szofisztika győz, így aztán csak keserű csalódás a vita. Amúgy pedig, a maga szempontjából mindenkinek lehet igaza, nem?

16338 2015.01.18. 16:02:17

Little, Osszián, köszönöm az olvasást.

178873 2015.01.18. 16:10:29

Hogy őszinte legyek, az a "rendet kell rakni" engem is megakasztott. Ugyanazért, mint téged, mert a rendet kizárólagosan azonosítja azzal az elképzeléssel, amit ő vall a rendről. Én is írtam reflexiót, ami úgy is kezdődött, hogy Adalékok Kokó érdekelméleti fejtegetéseihez, és az ahhoz kapcsolt Cuba féle kiegészítéshez - de aztán kitöröltem belőle a direkt részeket, egyetlen félmondatos utalás kivételével. aLEx-re meg jellemző, hogy azt hiszem, egyetlen eddigi írásodat nem olvasta (bár tévedhetek persze), viszont azonnal kategorizálni kezdett. Az ő világképében aki nem ért vele egyet az a liberális.

16338 2015.01.18. 16:11:36

Manetti, igen, azzal egyet kell értsek, hogy a harmóniához a fizikai jólét is szükséges, csak éppen egyre többször érzem azt, hogy már csak és csupán arról szól az egész, a kenyérről. Nem vagyok a vallások pártján, de a hit-telenítés zavar. És ezt nem csupán az álliberálisok óhaja. C.L. írását is érdeklődve, sok esetben azonosan gondolva olvastam, csak ne lett volna benne mindennek az alfája és omegája a racionalitás. Az élet egyharmadában az kell, a többi kétharmadról nem ejtett szót. A fejrúgást ez a mondat jelentette: " Rendet kell tenni az emberek fejében" de ezt Alexhez írt 4. pontomban már próbáltam pontosítani.

23353 2015.01.18. 16:11:56

A kapitalizmus azon alapszik, hogy a tehetségesebb, vállalkozóbb szellemű, tanultabb, keményebben dolgozó, stb.-nek lesz több esélye a sikerre. A demokratikusan megválasztott állam feladata létrehozni azon feltételeket, törvények és adók útján, ami ezt szabályozza és ami pénzt teremt arra hogy a közjó finaszírozva legyen. Ki talált ki ennél jobbat? Ha viszont csalunk, egyik vagy másik oldalon, vagy mindenütt, akkor az nem fog működni.

44711 2015.01.18. 16:17:37

kedves Jus ! Kétszer is elolvastam, hogy ne értsem félre. Szép, érzelmektől átitatott írás, amely ugyanazért apellál, amiért én is szót emeltem. Én ugyanis azért szeretném, hogy megszabaduljunk felelesleges terhektől, hogy a lekünk nyugodtan kereshesse, ami fontos neki . A többi csak félreértés és Aranyt kicsit elferdítve mondhatom Neked egy öleléssel:....akarja a fene...:-) Üdv: CL.................

16338 2015.01.18. 16:17:48

Pettra, nem kell tudni megfogalmazni az egyes embernek, ő mit akar. Nagyjából mindenki békét, nyugalmat, kiszámíthatóságot, elfogadható megélhetést. Az fontos, hogy hogyan akarja, és ahány ember, annyiképpen. A vállalat vezetéséhez kell racionalitás, mi több, kell ahhoz is, hogy mit adjak a disznónak enni és mikor. De - Manettinek írtam - a racionalitás csak egyharmada életünk részének. Gyakorlatilag csak ismételni tudnám, amit a 11-ben leírtam.

16338 2015.01.18. 16:26:06

Solide, akkor már kettőnknek tűnt fel az a mondat. Hol olvashatom a reflexiódat amit Koko és C.L. olvasásának hatására írtál?

16338 2015.01.18. 16:31:36

Little, azért a szabadversenyes kapitalizmus nem éppen arról szól, amiről te írsz itt. Nekem - személy szerint nekem, más nevében nem beszélek - nagyon hiányoznak a korlátok ebből a mi kapitalizmusunkból. Pont akkora és olyan korlátok, amik biztosítani tudják azt, hogy minden születendő ember közel egyenlő esélyt kap a boldogulásra és nem determinált a sorsa.

16338 2015.01.18. 16:37:10

Kedves C.L.! Kicsit erőszakos írásod volt ez, ha nem te írod, akkor fel sem tűnik, ettől nagyságrendekkel több emberit mutattál meg magadból eddig. Azért örülök, hogy írsz újra. Jó olvasni. Reagálni pedig ez az írásom hozzászólásként túl hosszú lett volna.

23353 2015.01.18. 16:42:42

re 17. jus (szerkesztő) 2015. 01. 18. 16:31 De a kapitalizmus az amit leírtam. Ha a megválasztott kormány a tőkéseket/vállakozókat nem szabályozza, ha a kormány és a vállalkozók és a nép maga csal az adón, és a szabályokat semmibe veszi, akkor az nem rendes kapitalizmus, az vad kapitalizmus. Ami gondolom a ti tapasztalatotok.

251002 2015.01.18. 16:58:34

RE: 9. jus (szerkesztő) 2015. 01. 18. 16:01 Még egyszer elnézést kérek a tévedésemért, bevallom, ezt benéztem. Egy liberális bloggernek gondoltalak és a szavaimat is ennek megfelelően fogalmaztam. Természetesen visszavonom a szavaimat és bocsánatot kérek! Az "el lehet menni" arra vonatkozott, hogy Magyarországon szerintem új társadalmi konszenzusra van szükség. Ami azt jelenti, hogy egyenlőre nem tudjuk, mit hoz a jövő, de bármi lesz is, az csak konszenzussal lehetséges. Nem hiszem, hogy itt rendszerváltás következne, mert nem látom a realitását. Viszont a konszenzus a lényeg. Bármi lesz is, az a túlnyomó többség egyetértésével történhet csak. Nos, bármilyen konszenzusnak lehetnek azonban ellenzői. Akik nem tudják elfogadni az új társadalmi konszenzust, ők azok, akik elmehetnek. Akik nem hajlandók alávetni magukat a túlnyomó többség demokratikus akaratának. A társadalomból való kivonulásról... Ilyen ma is van. Akik a perifériára szorít a kapitalizmus, ők a páriák. De ez nem hiszem, hogy egészséges megoldás. Ki lehet költözni egy tanyára és lehet nagy ívben tojni a világra, de a világtól nem tudod függetleníteni magadat. ................................. Számomra a marxizmus elsősorban és legfőképpen politikai gazdaságtan, egy jól körülhatárolható tudomány. Számomra ez segédeszköz a gazdaságpolitikai nézeteim megfogalmazásában. De nem hiszem, hogy ez téged bármennyire is érintene. Rád nézve nem kötelező a marxizmus. Nem fogják újra bevezetni és kötelezően előírni a marxista-leninista pártfőiskolát és nem lesz kötelező újra elvtársnak szólítani bárkit is. A véleménytolerancia annyit jelent, hogy a marxistákat is megilleti a véleménynyilvánítás szabadsága, sőt a lelkiismereti szabadság is. De szavazata minden marxistának is csak egy van, azaz nem hiszem, hogy itt bármiféle rendszerváltozásra lehetne számítani. Szóval ettől te még nyugodtan keresheted és meglelheted a lelki békédet és a harmóniát, egyetlen marxista sem fogja neked előírni, hogyan kell élned. A ”Rendet kell rakni a fejekben.” - megfogalmazás Cuba részéről szerintem annyit jelent, hogy a nyilvánvaló hazugságokat nem szabad megtűrni. Ilyen például az, hogy a mai kapitalizmusban nincs kizsákmányolás. És hogy minden ember (csak) annyit ér, amennyiért a munkaerőpiacon el tudja adni a munkaerejét. Ebben igenis rendet kell rakni!

251002 2015.01.18. 17:04:47

RE: 13. little 2015. 01. 18. 16:11 "A kapitalizmus azon alapszik, hogy a tehetségesebb, vállalkozóbb szellemű, tanultabb..." Mese habbal! Jössz a szabvány dumáddal. A mi milliárdosaink jókor voltak jó helyen és jó kapcsolati tőkével rendelkeztek. "Ki talált ki ennél jobbat?" Fantázia kérdése. Mert ha a versenyt favorizálod, akkor Liska Tibor Ökonosztát modelljében sokkal több a fantázia és a verseny. Abban ugyanis a vállalkozóra bárki más rálicitálhat, aki több befizetést vállal a közös kasszába és onnantól övé a pálya.

58395 2015.01.18. 18:31:53

Little, a kapitalista rendszerben kizárólag kapitalista kormányt választhatsz, tehát már itt bukott a demokrácia.... Amióta fennáll az USA, illetve Amerika, ott még hobó nem alakított kormányt... Tehát a kormány kizárólag tőkésekből áll fel... Ezek után az enyhén szólva is naivitás hogy a kapitalista maga ellen szabályozna... A te nézeted az, amiből süt a propaganda és az agyi kondicionálás... Hatékony az már igaz... Tényleg Jus, a LIttle fejében lévő rendrakásról mi a véleményed?

23353 2015.01.18. 19:11:26

re 21. aLEx 2015. 01. 18. 17:04 Említettem volt, ami MO-n történt az más, de ideje lenne elfelejteni. A Kennedy család is állítólag sok pénzt csinált szeszcsempészetből a prohibition alatt, nemigen hozzák fel már ellenük. Jó helyen lenni, jó kapcsolataidnak lenni, és szerencsésnek lenni az mind fontos. re 22. Kokó 2015. 01. 18. 18:31 A kapitalizmusban a kormány nem tőkésekből áll. Tegyük most ezt a tévedésedet félre.... Ismétlem, a kapitalizmus és a demokrácia az nem ugyanaz. Kínában van kapitalizmus, de nincsen demokrácia. Ha akartok demokráciát kapitalizmus nélkül, csak meg kell egy olyan pártot alakítani ami azt igéri hogy mindent államosítani fog, mint ahogyan az volt 89 előtt, oszt jó szerencsét! Rajta. Az a véleményem, hogy maga a kapitalizmus olyan mint az oxigén a levegőben. Az ellen beszélni értelmetlen. De tessék egy olyan demokratikus rendszert alkotni, ami a többségnek tetszik, pl a skandináv félét. Vigyázat, összetartás, szabályok betartása és minimális panaszkodás szükséges.....

60145 2015.01.18. 19:17:46

Az első kérdésedre a válasz ott van a Tőke előszavában, kedves Jus!

60145 2015.01.18. 19:21:26

https://www.youtube.com/watch?v=LoOIOQLi0Vc

178873 2015.01.18. 19:32:51

21. aLEx Az ír földbérleti díjakra is bárki rálicitálhatott - aztán be is vállaltak olyan befizetéseket, amelyek teljesíthetetlenek voltak, így dőlt az egész rendszer. Az is éhen halt, aki addig tisztességgel művelte a földet, az is, aki nagyobb ígéretért bérbe adta, meg az is, aki nagyobb bért ígért érte.

16338 2015.01.18. 20:19:10

Little, itt nálunk a vadkapitalizmus uralkodik, ez tény. És baromira mindegy volt eddig, hogy a választásokon leváltotta a nép az addigiakat, a következők ott folytatták, csak durvábban, mint az előző. Négy év alatt milliárdosokat lehet gyártani és milliókat nyomorba dönteni. Elszámoltatni politikust a törvények értelmében nem lehet, visszahívni sem. Azaz, a demokrácia - szabad választás - egy cseppet sem garancia arra, hogy jobb is lehetne.

16338 2015.01.18. 20:45:47

Alex, semmi gond. Te Mis-ként kezeltél, én pedig annak megfelelően válaszoltam. Nem véletlenül. Azért a kérdéseim, amit ott, a 9. hsz-ben tettem fel, még élnek ám, akkor is, ha a Mis tévesztésre reagálás volt. Nézd, tudom én, hogy egyhamar nem lesz itt sem marxizmus, sem más konkrétum. Két lehetőség van, vagy globális diktatúra, vagy globális káosz, amit nevezhetünk negatív anarchiának is. (Nem szeretem a szót használni ilyenformán, mert az anarchia önmagában szerintem pozitív, de mivel a népnyelv nem érti a pozitivitását, ezt használja a gyilkoló káoszra) Valamikor tizenéves korom elején olvastam én mindenfélét, amit apám cuccai közt találtam (foxi-maxi szakosító, vagy mifene, olyan felsőfok féle) és őszintén megmondva, nem a marxizmus volt, ami megfogott. Később, a középiskolában a pol.gazd. tantárgyat senki nem vette komolyan, pedig történelem helyett volt választható érettségi tárgy. Most jobban tudnék válaszolni, ha akkor én nem a történelem mellett voksolok. De nem a marxizmusról írtam. Mondd Alex, mi a nyilvánvaló igazság és mi a nyilvánvaló hazugság? És ki az, akinek joga van rendet rakni más fejében? Szerintem csakis egyhez van jogunk - megkockáztatom, hogy némileg kötelességünk is a lelkiismeretünkkel való elszámoláshoz - mégpedig, hogy elmondjuk, mi hogy gondoljuk. És kötelességünk - némileg jogunk is, természetesen - meghallgatni a másik gondolatait erről és elgondolkodni rajta. Ha ezek kölcsönösek, akkor a fejekben rend lesz. (Ha esetleg most nem lenne.) De nem biztos, hogy az mindenkinek tetszeni fog.

336586 2015.01.18. 20:52:49

Jus, úgy gondolom, most sok butaságot írtál. Nyílván jó szándékkal de azt gondolom, egyszerüen ismerethiány az oka. Nem akarom végigelemezni, de egy fontos, meghatározó dolgot kiemelnék: "hiszen egyetlen egy racionális oka sincs annak, hogy valaki gyereket nemzen, vagy szüljön" Teljesen igazad van, ha a szaporodást egyéni szempontból nézed. Az egyénnek nyílván hátrányt okoz élete során - különösen régen, amikor még nem lette öregek - az utódok nevelése. A közösség, a faj populáció szempontjántjából azonban nyilván racionális, illetve még inkább szükségszerü a szaporodás. Ez pontosan kifejezi, hogy az embernek kooperatív stratégiák szerint kell élnie, az egyéneknek optimális döntések a populációt katasztrófába döntik, ebben az esetben kihal. Játékelméletileg a kooperatív stratégiák hozama meghaladja az egyéni optimumok nyereségét. Tehát racionális döntés a közösség érdekei mentén döntenie az egyénnek! Ezt a fajta viselkedést lehet erkölcsösnek tekinteni, a 10 parancsolat is ilyen okok miatt jött létre. Persze ma az elsö parancsolat a "ne pazarolj" felhívásnak kellene lennie, ami teljesen ellentmond a fogyasztói társadalom profitorientált vezérlésének. A marxizmus nem egészen ilyen alapelvelveken nyugszik, nem is értek vele teljesen egyet, de egy útmutatás, mi közelebb vihet egy közösségi szempontok szerint müködtetett társadalomhoz. Ajánlom, ha nem olvastad, olvasd el elöbb Mérö:Mindenki másképp egyforma címü könyvét. Haladóként pedig Bereczkei Tamás müveit ajánlom. http://www.matud.iif.hu/05nov/07.html Az egyén "szabadsága" egy mítosz. Jobban tetszene, ha az emberek kötelességeiröl többet beszélnénk.

16338 2015.01.18. 20:56:25

Kokó, Little fejében sem kell rendet rakni, ha ő sok mindent olvas, tapasztal, ezeken elgondolkodik, akkor nincs teendő. De vonatkozik ez rám is, rád is, és mindenkire. Ne törj pálcát Kokó, mert Little tapasztalata teljesen más, mint a tiéd, vagy mint az enyém, vagy mint....sorolhatnám. *saját válaszomból egy részt itt töröltem, aminek elkövetkeztére előzetesen felhívtam a figyelmet

58395 2015.01.18. 20:56:40

Annyira azért nem ismerem Amerika történelmét, hogy pontos adatokkal szolgáljak, de kicsit szemezgetek belőlük... Madison, Kennedy, Truman, Carter, Clinton, ezek egyik sem lottón nyerte a vagyonát ! Vagy a Bush-ok.... Ha adott időben nem is volt vállalkozásuk, de kimondottan a tőke elkötelezettje volt mindahány... Még Regan is befektető volt a filmiparban... Hol is tettek ők keresztben a tőkének? Még átvitt értelemben sem... Sőt ha szükség volt munkahelyre egy kis közel keleti háborút mindig tudtak generálni, negyven ötven, nyolcvanezer zsoldosnak, meg a Lokheednek, meg a többinek... Nem várom el hogy belásd, hiszen meg kell szolgálnod, hogy nem toloncoltak vissza annak idején...

16338 2015.01.18. 21:02:40

Atlasz, bizonyára bennem van a hiba, ráadásul baromi régen olvastam Marxot - így elég hülyén veszi ki magát, hogy tiltakozok egy marxista propaganda ellen, belátom - de gőzöm sincs róla, mi a bánat lehet a Tőke előszavában. amennyire vissza tudok emlékezni, abban nem volt válasz a nyitó kérdésemre. természetesen megtisztelnél, ha összefoglalva leírnád. Köszönöm. A vers....??? Nem tudom. Pedig ugye, ezzel J.A. azt akarta mondani..... : ))) Minap olvastam valamit, sok olvasata lehet, ezért tetszett: http://mandiner.blog.hu/2015/01/16/arrol_hogy_mikent_mutogassuk_a_seggunket_az_ablakbol?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201501

16338 2015.01.18. 21:21:30

Napos, akkor maradjunk annál az egy mondatnál, amit kiemeltél. (Amúgy pedig, írtam is, hogy nem tudásalapból írom, amit, mert még azt a kis szerényet is igyekszem elnyomni, hiszen itt épp a ráció ellen szólok) Tehát: "egyetlen egy racionális oka sincs annak, hogy valaki gyereket nemzen, vagy szüljön" Az egyén szempontjából nincs rá oka. Gondolom ezt nem vitatod. A közösség pedig bizony szám felett indifferens. Pár száz, ezer főnél még lehet racionális ok a gyermekvállalás...hmm, nem is olyan biztos, de társadalmi szinten??? Ma már meg tudjuk termelni önmagunknak azt aktív korunkban, ami bőséggel elég életünk végéig, sőt, túltermelünk. A gyerek, az utódlás racionálisan nem indokolt. Az utódlás kizárólag ösztön, a fajfenntartás ösztöne. Szerintem. Emocionális vonzata természetesen van. És lelki, absztrakciós vonzata is. Igazából nem nagyon érdekel más, de el fogom olvasni a linkelteidet, mert sosem lehet tudni, és soha kevesebb nem, csupán több leszek általuk. Majd jól megcáfolom. : )) Ezt a mondatot azért mertem leírni, mert mind emberként részese voltam, mint szülő anya négy emberéletnek, mind adoptáló, mind csak pusztán idegen genetikákat (karitativan) embernek nevelőként. Ebben a témában otthon vagyok, vállalom a vitát. Nem elméleti, hanem gyakorlati tapasztalat háttérrel.) Másik dolog, hogy ahol az egyén tartósan hátrányba kényszerül, azt nem fogja önként vállalni, még a legcsodásabb közösségért sem. Szerintem.

14479 2015.01.18. 21:28:59

Valami zavar lehet az erőben! Hirtelen feltűnik két blogger a semmiből - pardon!, a múltból -, és rögtön ők fújják a - nem is tudom milyen - szelet. Miért?

16338 2015.01.18. 21:35:11

Pare, meglehet, hogy az elmúlt években is nap, mint nap elolvastam a fontosabb nolblog bejegyzéseket. Tudom furcsa, de ez van. Én semmit nem fújok. Amúgy valószínűleg lehet valami nem racionális - megmagyarázhatatlan - a levegőben, hogy erre sarkalt minket. Baj? Gondnak érzed? (Hányszor mondtam, írd meg te is a gondolataidat?! Soha nem tetted. Biztos erre is van valami nem megmagyarázható, irracionális sarkalás. Nálad.

44711 2015.01.18. 22:09:12

34. Pare, ne aggódj, én nem vagyok senkié, csak az imádott feleségemé. Ha hiszed, ha nem.

14479 2015.01.18. 22:20:13

O. K., Jus, Cuba! Hogy is?: I'm Sorry! :)

336586 2015.01.19. 00:28:19

33. jus (szerkesztő) 2015. 01. 18. 21:21 A gyermekvállalás természetesen ösztön, mert az evolúció beépítette a génjeinkbe ezt a cél- és szükségszerüséget. De ebböl itt csak az a példa az érdekes, hogy a köz szempontjából az optimum nem az egyének optimumjainak összessége. Ezért van szükség morálra, amikor az egyén csökkenti saját optimumának megfelelö viselkedést a köz érdekében. A példa olyan értelemben extrém, hogy az ebben az értelemben erkölcstelen fajok - kihaltak. Persze létre se jöhettek. Ebböl persze az is felismerhetö, hogy nincs olyan, hogy jó, csak olyan van, hogy ki(k)nek jó, vagy mennyire jó. Ez az egész pusztán játékelmélet, de Mózes(vagy valaki) volt annak idején olyan bölcs, hogy kitalálja a tízparancsolatot, az elmélet ismerete nélkül.. Azt hiszem, fel kell kössed a fehérnemüt, ha a játékelméletet akarod megcáfolni. :) A világ bonyolultabb annál, mint amit az ember csak úgy gondol.

251002 2015.01.19. 07:40:04

RE: 9. jus (szerkesztő) 2015. 01. 18. 16:01 Válaszolni mindenre lehet. Neked igazad van a magad szempontjából. Én viszont a marxizmusommal találtam meg a harmóniámat. A marxizmussal szemben felhozott észrevételeid egy szempontból jogosak. A történelmi tapasztalatokra utalva a marxizmus a munkásmozgalom erejét használta, hogy céljait elérje. Ugyanúgy, ahogy a polgári forradalmak is, az erőszak és a terror eszközéhez nyúlt. De kérdezem én, hol volt az empátia és a szolidaritás egyrészt a kizsákmányolókban, másrészt a polgárságban (a középosztályban)? Ha erről a folyamatról leválasztjuk az erőszakot és azt mondjuk, hogy a marxizmus is csak a meggyőzés eszközével kíván élni, akkor viszont mi kifogásod lehet a marxizmus ellen? Nem a marxizmus zavarja a te harmóniádat, hanem a szegénység, a nyomor és a kilátástalanság. (De ez a gondolatsor is csak addig a pontig állja meg a helyét, amíg a polgári társadalmakban megvan a készség a társadalmi párbeszédre és hajlandó békés úton megoldani a kizsákmányoltak által felvetett problémákat. De ettől most tekintsünk el!) Viszont azt megkérdezném: miért zavar bárkit is az, ha egy marxista a rendszerkritikus szemléletének és a tudásának a birtokában magabiztos az állításában? Senki nem tiltja az ellenérdekű félnek, hogy a legjobb tudása szerint válaszoljon a vitában. Az elméleti tudás a vitában eszköz, ha úgy tetszik fegyver, amelyet jogosan használ az ember. Tessék válaszolni rá érvekkel! Szóval, ha egy marxista a polgári demokrácia kereteit betartva politizál, akkor milyen probléma merülhet fel vele szemben? Vitatom az olyan érveket, hogy "megmondóember" volna. A kulturált vitában mindenki elmondja az érveit a párbeszédben. De az természetes, hogy célja van az érvelésének. A "megmondóember" minősítéssel sem lehet a válaszok alól kibújni. A marxista senkit nem zavar a saját harmóniájának a keresésében és senki számára nem akarja előírni, hogy hogyan éljen. A problémák, amiről a marxisták beszélnek, azok nem a marxizmus termékei, hanem a kapitalizmusé.

251002 2015.01.19. 07:56:26

RE: 9. jus (szerkesztő) 2015. 01. 18. 16:01 (Kiegészítés) Azt mondod, hogy te nem vagy "tábor". Dehogynem! Van egy ilyesféle táborosodás is. Félreállni, félrehúzódni, kivonulni, se ide, se oda és keresni a harmóniát. Oldalsemlegesség, ideológiamentesség stb. Bárkinek jogában áll ez, egy rossz szót sem szólhatok. Ezt az igényt is illik tiszteletben tartani és tolerálni. Emögött is tudás és életfelfogás van, ezt nevezik individualizmusnak. A legjobb útja a társadalom atomizálásának. De ugye az én igényem is jogos a nézeteim és az életfelfogásom tiszteletben tartására és tolerálására?

221471 2015.01.19. 07:57:48

http://nol.hu/gazdasag/a-leggazdagabb-1-szazalek-ul-a-vilag-vagyonanak-tobb-mint-felen-1510615 Így működik a kapitalizmus, folyamatos a tőke koncentrációja és centralizációja. Nyílik a gazdagok és szegények közti olló, növekednek a társadalmi különbségek és feszültségek, amit csak a rendszeren kívüli eszközökkel lehet csökkenteni (háború, neokolonializmus). Ezt szeretnéd? A materializmus, a marxizmus (ha megszabadítjuk proletárdiktatorikus és hibás politikai felhangjaitól és a munkásosztály helyébe bérből-fizetésből élőket helyettesítünk) jól írja le a kapitalista gazdaság működését és rámutat hosszú távon működésképtelen voltára. Persze lehet úgy tenni, mintha megtaláltuk volna az emberiség számára legmegfelelőbb társadalmat, Csak ez idáig sose jött be. Most se fog. A vallás és az uralkodó ideológia látja, hogy ez az igazi ellenfele, támadja is minden módon. Az első kísérletek elbuktak, mindegy is miért. De a Föld hamarosan betelik. És ha az 1% úgy gondolja, hogy majd a Marsra költözik, szerintem marhára téved. De persze nem minden ember marxista, sőt. Jelenleg túl kevés van.

336586 2015.01.19. 09:30:34

41. A marxista elméletet elég nehéz megszabadítani a proletárdiktatúrától. Ami a gyakorlatban persze sikerült, helyettesítették a pártvezetés diktatúrájával.

199664 2015.01.19. 10:18:54

"A társadalmak története osztályharcok története" És tegyük hozzá,hogy diktatúrák története!!Ezt én mondtam,tehát nem kötelező elfogadni,de vizsgálni azért érdemes!! Az ősközöségi társadalmat kivéve eddig minden társadalmi formációban jelen volt ak diktatórikus elemek,és és azt is ki merem jelenteni,hogy a legkecésbé diktatórikus a szocialista társadalmak a vég előtti szakasza volt!! Mit is jelent a diktatúra?!Hogy a társadalom egy politikai rétege rákényszeríti a másik félre az akaratát!!Ez eddig mindig így volt,és ezután is így lesz! Az lesz az igazi választó vonal,ha majd eldől,hogy a marxizmus,vagy vagy az újkori a tőke szabadságát fogadja el a világ népessége! Ha az előbbit,akkor megszűnik a világot fenyegető megsemmisülés veszélye,ha az utóbbi,akkor vészes gyorsasággal halad az emberiség a néhai jelző valósággá válása felé! Ha az előbbi lesz elfogadva,akkor egy olyan diktatúra fog eljönni,amely minden liberális törekvést erőszakkal,illetve fokozatosan az eszme mindenhatóságával fog megvalósítani! Azért lesz ez így,mert ha az egyéni érvényesülési kezdeményeknek a "szabaadság" jegyében engednek utat,akkor egy hatalmas ,de rövid kanyarral sietünk vissza a pusztulás felé! Most semmiféle eszmét ,emóciót ne kérjen rajtam számon senki,mert inkább az egyéni belátás,és a mondottak feletti elmélkedésre próbálok rávenni mindenkit,az ilyen hosszú,és terméketlen,másokat meggyőzni képtelen postok helyett! Ugyanis minden jó irányba induló baloldali társadalmat az a bizonyos "de" szócska kezdte ki,és változtatta pokollá! A szocializmusban ugye,elhangzott,hogy a közösség érdeke az elsődleges!És egy csoport elbőgte a liberalizmus nevében,hogy "DE" nekem ,nekünk a szabadság kell!! Azóta van szabadságuk!!Nekünk meg?!

199664 2015.01.19. 10:30:15

Aztán azzal sem értek egyet,hogy a többség érdeke az elfogadható életszinvonal!Ne felejtsük el,hogy nagyon sokan "elfogadhatónak " tartják manapság magyarországon a 47 ezer ft.-ból való "jól megélés" gondolatát!! Nem!Ma olyan életszinvonal az elfogadható,amely a mai társadalmi fejlettségnek(a legfejlettebnek) a szinvoinalát tükrözi mindenki számára!!!! Elsőre jól írja!Az emberiség 1 %-a uralja a világ gazdagságának--a 91%-át! És ebből csak egy elfogadható életszinvonal lenne az elvárás?! Az arányokból kitűnhet,hogy az az 1 % milyen luxusban,elkölthetetlen vagyonban él,míg a a 99%-nak kb 60%-a a mély nyomorban tengődik!! Akkor most miért téma a marxista tanok lehetetlensége?! Bár lehet benne valami,mert azokat már régen regényekkel lehetett volna kiegészíteni!!

16338 2015.01.19. 11:53:26

Napos, azt bátorkodtam volt mondani, hogy mára a szaporodás már sem az egyén, sem a közösség szempontjából nem racionális, ám az emberek ennek ellenére szaporodnak. Mondhatnám, a fajfenntartás ösztöne tartja életben a szaporodást. De, ez csupán azért van, lehet így, mert az ösztön parancsának végrehajtása egy olyan tartós érzést - teljesség érzete - hív elő az emberben, ami nélkül hiányérzet nehezíti az életet. a harmónia tehát csakis az ösztön kiélésével jöhet létre, még akkor is igaz ez, ha a gyerekvállalás irracionális, vagy biztos bukásra van ítélve stb. Ehhez nem kellett Mózes, Mózes csupán elejét vette annak, hogy az esetleg túlsúlyba kerülő racionalitást, az egyéni érdek szempontjait kiegyenlítse, helyre pofozza.( A hit szerint kiegyenlítse, a vallás szerint pofozza.) Nem mondom, hogy nem lehet erre is egy játékelméletet ráhúzni, mert mindenre lehet, csak éppen minek?

16338 2015.01.19. 12:16:41

Alex. engem egyáltalán nem zavar a marxisták fokozódó jelenléte, ismereteik, elképzeléseik nagyon gyakori és egyre sűrűsödő hangoztatása, a magam részéről szívesen olvasom és itt a nolblogon is a kedvenc posztolókhoz, hozzászólókhoz tartoznak részemről. Attól, hogy én a magam részéről nem vallom magam marxistának (sem) még egyik legelfogadhatóbb irányzatnak gondolom a neoliberálissal szemben. Ez nem jelenti azt, hogy tapsikolnék, amennyiben egy közel azonos társadalmi berendezkedés jönne létre, mint volt itt negyven évig. Ez akkor is igaz, ha a jelenleginél (teljesen szabadjára engedett rablókapitalizmus, gyarmati sorban lévő országgal) kizárólag jobb lehet, megkockáztatom, legalább a kétharmad részére biztosan. De mivel - sajnos - az én életemben rendszerváltásra nem számíthatok, így a vita elméleti, sok értelme nincs. Inkább látom annak értelmét, hogy mindenki mondja el a saját elképzelését, és hasznosítsa a másikéból, amit csak tud. Ha más nem, hát unaloműző, de még mindig jobb, mintsem valós drogokhoz nyúlni. Azt mondod, ha én csupán mikroközösségek esetén tudom elképzelni az egyén és közösség szimbiózisát, akkor individualista vagyok? Ha azt mondom, hogy párezer fő felett már a demokrácia is diktatúra - hiszen mindig akad, akinek az, a kisebbségben lévőknek - tán még akkor is, ha a közösségeket szabad átjárás jellemzi és működési formájukat nem felülről szabályozzák, hanem abban szabadon dönthetnek, akkor már az emberi önzőségnek adok szabad terepet? Szerintem éppen hogy nem. Szerintem pontosan ez az, ami biztosítja az egyén hasznosságát a közösség részére az elsőtől az utolsó pillanatig. Csak utópia, de szerethető. Jelen erőviszonyoknál a marxizmus is utópia és valóban szerethető azoknak, akik elfogadják a mesterséges hatalom irányítását. A közösség érdekében, természetesen.

336586 2015.01.19. 12:21:58

43. pietnik 2015. 01. 19. 10:18 Tegyük hozzá, hogy összeesküvések története.

336586 2015.01.19. 12:29:16

45. jus Ez a szaporodási ügy ugye egy állatorvosi ló. Az egyénnek "felesleges" - bár csak adiig, amíg a köz gondoskodik öregkorában róla -, a nemzetnek szükséges, az emberiségnek ma megint majdnem felesleges. :) A játékelmélet is olyavalami, ami segít megérteni, leírni a világot, hogy tudjuk, kiknek mi a jó. Hasnos lenne például, ha ma az elmélet és a példák nyomán elkezdene az ember olyan morális struktúrát létrehozni, amire a ma emeriségének lenne szüksége. De nem teszi, mert ellentmond a globalista diktatúra érdekeinek. Azt mondják, 2032-ben fog fellépni az új messiás, Imánuel. Talán ö majd köt egy legújabb szövetséget, ami alapot fog adni valamiféle világforradalomra. De én inkább azt gondolom, "keresztre fogják feszíteni", tanait pedig meghamisítják.

16338 2015.01.19. 12:36:06

Elsőre, ha végigolvasod azt, amit írtam, abban benne van, hogy baromira utálom a szabadversenyt, a korlátozatlanságát, és ezért az eddigiek közül a legkegyetlenebbnek tartom. A verseny, a másik legyőzése folyamata a mai kapitalizmus létének, ahol egyszer csak elfogy a versenytárs és egy marad, a világ ura. A versenyben az új belépőknek esélyük sincs, azaz a verseny csak azoknak szól, akik már időtlen-idők óta uralkodnak az anyagi javaik segítségével. Nem kell itt nekem linkeket betegyél, nagyon is jól tudom, hogy mi van a világban, és borzadok tőle. De ettől számomra még nem tetszik a marxizmus, és nem is szeretném. Nem értem, miért gondoljátok úgy, hogy az a mindennek legjobbika, csak pusztán, mert azt ismeritek? Mert annak már tanulmányoztátok az elméletét, és félig-meddig a gyakorlatát? Ez azt jelenti, hogy más nem is lehet? Miért ne lehetne? Nem vagyok vallásos, mi több, a vallásokat idegenkedve nézem - mégsem gúnyolódnék rajtuk, hiszen ember vagyok - de riaszt a materializmus. Nekem nem adott magyarázatot a kérdéseimre. Ha gy társadalom-irányítási rendszernek a kötelező alapja a materializmus, abban én - és a hívők éppen úgy - csupán diktatúrát és erőszakot látnánk. Gondolom, ha a volt majd' marxista alapokon álló berendezkedést, hatalmat nézem. De abban nincs köztünk vita, ahogy a mai világot látjuk. esetleg árnyalni másképp árnyaljuk, a lényegen nem változtat.

16338 2015.01.19. 12:42:23

Pietnik, akkor véleményed szerint nincs is más lehetőség, mint a neoliberális vagy marxista diktatúrák egyike? (Én a demokráciát is diktatúrának érzem, csak sunyibb, mert álcázott. Mondom én érzem így.) Ha ez valóban így lenne, akkor kénytelen lennék a marxistára szavazni. Aztán felakasztani magam.

15138 2015.01.19. 13:09:16

Szia Padruga, csodálkozva olvastam, hogy te mit éreztél, mikor Cubát olvastad - én pont az ellenkezőjét, nekem jót tett. Én persze ritkán olvasok ilyesmit. Viszont jelzem, hogy a marxisták osszák el a vagyonukat meg nekem esett rosszul. :) Én félek, minden fillérhez ragaszkodom. Ha valaki azt mondaná, hogy visszaadják a szoc-musomat, itthagynék mindent a fenébe, osztanék, és elmennék oda, ahol nem féltem a megélhetésem miatt, nem féltem, ha beteg voltam, hogy ellátatlan leszek, nem féltem, hogy nem lesz munkám. Marxistának tartom magam, (majd biztos lesz, aki nem hiszi és jobban tudja), öt év marxizmus-leninizmus tanulás után. A tegyünk rendet a fejekben meg naccerű, mert szerintem is hatalmas kavarodás van a fejekben. Az enyémben tutira, de veszem észre magam körül is, mások fejeit hallgatva. Nincs egy definició, egy párt, egy vélemény, amiben legalább a többség egyetértsen. Szerinted nem mutat ez arra, hogy azért rendet kéne tenni a fejekben? Merénylettől félni, vallásos alapon a 21 sz-ban? EU-t alakítani, miközben szétesett egy másik? Muzulmánok állnak sorban Európa előtt, miközben más muzulmánok meg többekre vadásznak, és elhagyják Európát, hogy iszlám államot alapítsanak? Kikiáltani egy háborút szennyesnek, aztán folytatni? Te Jus, nagy-nagy rendet kéne tenni a fejekben. Ne vedd rossz néven Cubától, se tőlem.

301782 2015.01.19. 13:41:33

szia jus, Kokónál írtam, hogy nálunk valahogy az a kifejezés, hogy érdek, lejáratódott. Pedig van érzelmi érdek és van racionális érdek és van fair üzlet, nem csak piszkos érdek és piszkos, lelketlen üzlet. Sőt, van, hogy lelketlen, ettől függetlenül nem piszkos. Az adok-kapok minél inkább hasonlítson emberséges és a mindenkori szabályokat legnagyobb mértékben betartani kívánó, a moralitás érdekeit tiszteletben tartó üzlethez. A moralitás érdekében..írtam. Avagy az élet becsületének érdekében...de mindenképpen ne az ember lealjasítása felé mutató módon kéne "csinálni" a jelent és a jövőt. Hol racionálisan, hol ösztönből...de kontroll nélkül soha! üdv Valika

16338 2015.01.19. 13:57:49

Napos, hát akkor szaporodjunk még egy kicsit. : ) Az egyén ma már meg tudja termelni - elméletileg, természetesen - az egész életére valót akár húsz év alatt, azaz nincs szüksége utódokra a róla való gondoskodáshoz öreg éveire. A társadalomnak minimális termelőerő utánpótlásra, ráadásul csupán minőségire van szüksége, hogy fejlődjön, ám rendkívül sok felesleges utánpótlás feszíti a teherbírását. Az emberiség pedig - ha nem is vészesen - de már ma túlszaporodott. A globalista diktatúra érdeke a meglévőt is leredukálni egymilliárd alá. Az emberi ösztön azonban szaporodni akar. Ha nem teheti az elégedetlenség feszülté teszi, ami alap elégedetlenséget, boldogtalanságot okoz. Nem lenne semmi ilyen gond, ha a ráció mentén nem akartak volna beavatkozni a természetes szaporodásba. Amikor az ösztönt felülírja a ráció, akkor összeomlik minden. Kérdés: tudsz a világtörténelemben olyan természeti népről, amelyik túlszaporodott?

60145 2015.01.19. 14:22:23

32. jus (szerkesztő) : Arra utaltam, hogy Marx szerint az, aki tőkés a társadalmi munkamegosztásban, az lehet jó ember, apa, társadalomtudós, politikus, hirdethet bármit, mert ezt nem tőkésként teszi. Nincs ellentmondás. A következetes katonatiszt persze odahaza stokiztatta a gyerekét, mert otthon is katona volt. József Attila azt akarta mondani, amire gondolsz, egy kis irodalmi szublimálással. A tanmesédhez: az ancienne regimet valóban az arisztokrácia buktatta meg, mert neki volt pénze, ideje, műveltsége a felvilágosodás eszméinek befogadására. Gúnyolták magukat, a rendszert,. A parasztok egyszerűen nem értek rá.

16338 2015.01.19. 14:26:45

Nefi!!! : )) Hol bujkáltál eddig??? De örülök neked!! Hol olvastál te tőlem ilyet, hogy a marxisták osszák el a vagyonukat??? Ne már. Azt írtam, hogy a legharcosabb marxisták általában a rendszer kegyeltjeiből kerülnek ki, és addig, amíg legalább egy gyereket (írhattam volna azt, hogy nincstelen embert stb.) nem fogadnak örök pártfogoltság alá, addig nem tudok nekik hinni, legalábbis kétlem, hogy őszinte a vágyuk a "mindenki tehetsége szerint és mindenki igénye szerint"-re. Feltűnő ez olyan esetben is, amikor sok marxista kijelenti, annak megfelelően több jár a közösből, minél többet, tovább tanult valaki. Itt falun tapasztaltam meg, ahol a jellemző iskola a szakmunkással ér véget, hogy ezek az emberek fizikai munkából tudnak így élni és ötven éves korukra leamortizálódnak. Harmincegy-két év a produktív. Míg az egyetem(ek)et végzettek a hetvenes éveikben is nem csak tudnak, de ragaszkodnak is dolgozni, hiszen nincs ami leamortizálja őket, illetve ismerik és élnek a rekreációval. Azaz, legalább ötven év a produktív időszakuk. Akkor hol igazságos az, hogy a produktív időszak-milliomos még sokkal jobban legyen megfizetve is? Ennek ellentéte pedig sok esetben az "átkosban" (idézőjel!!!) volt, amikor egy gyári munkás akár három-négyszeresét megkereste egy pedagógusnak. Valamiért nekem az az érzésem, hogy a marxisták jelentős része a régi rendszer kegyeltjeiből kerül ki, és talán még azt is megkockáztatom, hogy családtörténetileg jellemzően mindig is meg tudták találni a kegyeltséget. Ha ez viszont így van (és nem csak érzés) akkor egyértelműen a könnyebb versenyt választók a marxisták. És mi van azokkal, akik egyszerűen csak tennék becsülettel, tisztességgel a dolgukat, de nem akarnak versenyezni??? Kinek van joga a fejekbe rendet tenni? És milyen rendet? Ki határozhatja meg, mi a rend, ami kívánatos? Én örülök Cuba visszatértének is, neked meg elmondhatatlanul, és sok mindenben értem én az igazatokat, de sok mindenben máshogy gondolom. Tudod, én egyik rendszernek sem voltam kegyeltje...."nem vagyok egy perspektivikus alkat". : )) Még sok mindent szándékoztam írni a felvetésedre (naná, hogy iszlám ügyben is), de most mennem kell és öt óra előtt biztos nem érek vissza.

199664 2015.01.19. 14:49:41

Na,akkor most itt(is) álljunk meg egy pillanatra!! Már ami a Föld túlszaporulását illeti!Nagyon érdekes,és megvitatásra alkalmas ,és szükséges kérdés,ami ugyan részletkérdést,de fontos!! És itt kapcsolódik a marxista világnézet kiegészítéséhez,és a jelen problémák nem marxista megoldásához!! Jus említi,hogy a Föld népessége túlszaporodott,ugyan csak enyhén,de túl!! A globalista hatalom szerint pedig (georgiai tanúkövek!!!) szerint is 500 millió alatt kell tartani a világ népességét!! Ezen diktátum,ahogy kiveszem itt egyesek szavaiból,a kicsit is körülnézők között ,azért eléggé közismert!? És a háttérhatalom tesz is róla,hogy ezt az értéket rövidesen el is érjük!! És ez az a bizonyos pofátlanság, a neoliberalizmus irdatlan pofátlansága!! Csak a mai helyzetet nézve a globális tőke uralma kifejlesztett egy ún. fogyasztói társadalmat! A fogyyasztói társadalom működésének alapelve,hogy a tömegeknek minél több,és olcsóbb(ez relatív!!) árut tudjunk eladni,és a szükségletek,és az igények növelésével(reklámok,fejlett technika alkalmazása,stb!) ezt minél nagyobb fokozatra kapcsoljuk az elsajátítható profit érdekében! Ennek érdekében felfuttatta a Föld népességének számát,növelve a fogyasztók létszámát,és azok kizsákmányoltságát!Nem a kizsigerelt emberiség bűne a túlszaporulat,hanem a kapzsi tőkéé!!Ezzel párhuzamosan az állítólagos,ember által okozott klímaváltozás,a Föld természeti kincseinek kiapadása,a Föld elszennyezése,stb!Mert ,gondolom én,ezek a bűnök nem a rozsdás autóját pöfögtető-tologató,élelmiszer,energia-gondokkal küzdő,a végtelenségig kizsigerelt dolgozó a felelős,hanem a környezetkíméletlen,kapzsi tőke! És ennek a tőkének a jeles képviselői ,akik igyekeznek a háttérben maradni, a legnagyobb hirdetői annak,hogy a Föld lélekszámát 500 millió alá kell csökkenteni! És ennek az elméletnek az egyik képviselője a világ leggazdagabb emberének kikiáltott Bill Gates,és neje!!(bár biztosan nem a leggazdagabb,csak a legismertebb,aki kénytelen mutatkozni!!)És érdekes módon sem ő,sem David Rockefeller nem magát ajánlotta elsőként a kihalás szerepére,sőt ,azon mesterkednek,hogy a kék vérvonal összes képviselője rajt lgyen a túlélők listáján! És a kezükön olyan vagyonok vannak,amellyekkel a Földet ugyanezzel a létszámmal boldoggá lehetne tenni,és megtisztítani minden ember által okozott szennyeződéstől,háborútól,embertelenségtől!! Ehelyett az emberiség dolgozó részét több munkára,kevesebb jövedelemre,létminimum,vagy az alatt életmódra,és kihalásra,a maradékot szolgasorsra szánják! És akkor most megvetjük a marxistákat?!Ugyan!Tulajdonképpen csak azért marxisták,mert volt egy Marx nevű ember,aki a kapitalizmus,vagyis az elembertelenedés társadalmi viszonyának az egyre súlyosbodó törvényszerűségeit feltárta,és figyelmeztette az emberiséget a jövőtlen jövőjére?! A szabadság jegyében fogant embertelen jöbőjére!!

199664 2015.01.19. 15:04:18

55-re! Jus!! Az csak egy tévhit,hogy azok,akik a szocializmusban magas kort,és huzamos alkotói éveket éltek meg a dolgozókkal szemben,azok voltak a marxisták!Ez egy őrültség!!Ez nem lehet semmiféle társadalomszemlélet,elemzés alapja,mert ez vezetett a mai tévhitekhez!!Bár azok nem is annyira tévhitek,mint inkább hazugságok! Azért a helyedben óvatosabb lennék a marxizmus,és a marxisták megítélésében,mert ha így folytatod,akkor előbb-utóbb az RTL Klubon futó XXI. század.c. műsor gondolkodóival foglak azonosítani! Nagyon elterjedt a marxizmus szidásának lejáratásának igénye,és ha szétnézel a világban ,akkor jobboldalról,és a volt"marxistáktól" nem hallasz mást,mint a szocializmus utólagos átkozását!! Ez nem más a hazai reakció részéről,mint a mosakodás az elmaradt jólét, és a rendszerváltás sikerének (szándékolt ) elmaradása,és a mai állapot fentartásának igazolása,a nemzetközi részről pedig a tőkés társadalom,és a burzsoázia fenntartásának igénye!! Visszafelé megy a magyarázat,holott esetünkben összehasonlítási alapnak kéne lennie a szocializmus eredményei,és a mai helyzet,társadalmi életélmény között!! Ez még nem történt meg,de nem is fog,ha a világ jelen urai szándékait nézzük!

16338 2015.01.19. 16:35:13

Vali, ha érdek, akkor mindenképpen racionális. Még akkor is, ha aminek érdekében az nem anyagias érdek. De ez csupán egy apró kis szelete ennek az egésznek. Kontroll, rendben, de ki lehet az az Isten, aki kontrollt állíthat ember elé? Mert, hogy korlátok nélkül elveszne az ember, az valószínű, csak éppen valahogy a külső korlátok eredménytelenek, ha nincs belső fék, belső korlát. Így válik el egymástól a szabadság és a szabadosság. Szerintem.

16338 2015.01.19. 16:36:58

Atlasz értem, és köszönöm a pontosítást.

16338 2015.01.19. 16:52:46

Pietnik, mondd már meg nekem, hol állítottam én azt a baromságot, hogy a marxisták magas kort,és huzamos alkotói éveket éltek meg a dolgozókkal szemben???? Előbb olvasd már el, mit írtam, az úgy kezdődik : sok marxista kijelenti...ezt te hogy olvashattad félre???? Nem értem. Más. A föld népessége véleményem szerint már elérte és meghaladta az optimálist, de ha nincs mesterséges beavatkozás, akkor a föld önmaga helyre fogja állítani az optimumot. Valóban ennyi embert még károsodás nélkül el tud tartani a föld, ha egyensúlyi állapotából mesterségesen nem billentik ki. Azt gondolom - szoktam olvasni a hozzászólásaidat másoknál - mi nagyon sok dologban egyet értünk, amiben pedig nem, az a jövő legelfogadhatóbb útjának vázlata. Abban viszont megint nincs vita, hogy ha sürgősen nem lesz változás, akkor valóban elképzelhető, hogy meglépi(k) a föld ura(i) a milliárd alá való népességcsökkentést. De ez ellen a marxizmust én nem tudom elképzelni. De nagyon nem.

58395 2015.01.19. 17:24:11

Jus! Marx nem ígért megoldást, csak egyet tudott de azt majd kétszáz éve... Körvonalazni tudta a jövőt, és jelezni tudta hogy ha nem változik a tendencia mi következik... Nem volt forradalmár... A jelent, még a Marx által leírt jelent is, nekünk kell megoldani itt és most... De erre nincs kapitalista megoldás... Az csak a szekéren ülőknek van... Akik nem férnek/fértek a szekérre, azoknak kel a saját megoldásukat kitalálni... Egyik sem lesz humánus, a másik olvasatában....

15138 2015.01.19. 19:02:21

Jus, hát te írtad fentebb, hogy "és a végére csak egyetlen kérdésem maradt... miért nem osztja el becsülettel azt, amije van"... lehet, hogy már nem értek jól magyar. :) Kinek van joga rendet tenni a fejekben? Annak, aki tudja, hogy mi fekete és mi fehér. Annak idején ezt bemagoltuk, és azért tudtuk,hogy mi az osztály, mi a forradalom, mi a tőkés kizsákmányolás, mi egy SZOCI párt és mi egy polgári, hogy mit mondjon egy balos, és mit várjunk egy jobbostól. Tisztán tudtuk, nem volt kecmec. Most meg mintha mindent elfelejtettünk volna. Fasisztázunk boldog-boldogtalant, kizárunk magunk közük másokat, mindenki meg akarja mondani - de már senki nem akarja megtanulni. Persze, hogy zűr van a fejekben. Ha gyors választ akarok valamire, megyek Rónagyurihoz. Ha történelem érdekel, írok Atlasznak. Ha marxizmus hiányzik, az Cuba és Zsuzsa. Ha észhez akarok térni a nagy kommunizmusomból, akkor Grani hamar helyretesz, Ilyesmire gondolok. Úgyhogy, amit Cuba írt, nekem releváns és igaz, és jó. És csak csodálkoztam, hogy benned meg ennyire más érzéseket keltett. De jó, hogy szólsz, jött és megmondta, hogy... elfelejtettem, hogy mit. :) Marx már a kiáltványban megírta a globalizációt, de csak a tőkééét. Hogy ez a nagy új honfoglalás mit hoz, arra nem gondolt. Hogy mit jelent ma az internacionalizmus? nem mondta. Azt sem, hogy hogyan viseljük el egymást. De nem kell mindig kész megoldásokra várni, nem?

15138 2015.01.19. 19:09:01

Kokó és Little közti dilemmáról az a véleményem, hogy Little többet tudhat, mint egy átlag kanadai (jól tévedek? Kanada?), de hogy nyugaton az emberek legalább olyan agymosottak, mint anno mi voltunk és főleg, amit rólunk hittek, az hétszentség. És pontosan, megkérdőjelezem, hogy nyugaton szocialista pártok vannak (a francia például), hiszen Marx szerint ezek polgári pártok, soha eszükbe nem jut a rendszert megváltoztatni, legfeljebb élhetőbbé akarják tenni, mostanában egyre kevesebb sikerrel. Furcsa módon épp Svájcban működik ez a legjobban, hogy megszavazzák a max.fizetést, hogy nem kérnek több szabadnapot, hogy lemondanak a sztrájkjogról. Népszavazással. Azaz nem holmi pártok döntenek. És ezért gondolom, hogy az volt szocializmushoz itt állnak a legközelebb, ahol dolgozók vannak a legtöbben, tehát gyakorlatilag dolgozók döntenek. Fura, nem?

16338 2015.01.19. 19:31:00

Kokó, hogy Marx nem ígért megoldást?? Én nem is Marxszal, hanem a marxistákkal vitázom, legalábbis nem értek egyet. Ők ugyanis tudni vélik a tuti megoldást. Aki pedig azt mondja: "én mondom az igazat, a tutit ", az sok ocsmányságot képes elkövetni, ez a hosszú évtizedek tapasztalata nálam. (Soha nem hiszek annak, aki állítja, hogy tud, de hajlamos vagyok együtt gondolkodni azzal, aki önmaga tudásában isörökkön kételkedik) Nem tudom a megoldást, de azt sem tudom, mi az, ami biztosan nem lehet megoldás. Azt én is úgy gondolom, hogy a szabadverseny, a verseny korlátlansága, a neoliberalizmus, és a többi, biztos olyan megoldást kínál csak, ami az emberiség igen nagyon elhanyagolható hányadának, pár százalékának hozhat csak megoldást. Tudod Kokó, én a múlt rendszerben sem fértem fel a szekérre, ebben sem, valami baj velem lehet. Vagy a rendszerekkel?

199664 2015.01.19. 19:37:13

60-ra! Jus! Az 55-ös hozzászólásból következtettem arra,amire te egy kicsit felhorkantál!Nos,lehet,hogy nem úgy értetted,ahogy én,de az én értelmezésem ez volt!Legalább is nagyon belefér az én gondolatmenetembe! Igyekszem minnél egyszerűbben,és mindenki számára érthetően írni,és a mai társadalmi folyamatokat a mai,hétköznapi emberek szinvonalán magyarázni,mert hiszen azokat fel felrázni,akik nem látnak világosan,nem értik a ma történéseit! Ami pedig a megoldást illeti,azzal egyetértek,hogy nem a marxisták fogják azt megtalálni!Miértis?!Ugyanis a" marxista" az csak egy fogalom,ami nem fog megoldani semmit sem! Marx pedig nem megoldásokat sugallt,hanem elemezte a tőkés társadalom összefüggéseit!A megoldást ama gondolkodóinak,a mi igényeink szerint kell megoldaniok!! De az a megoldás lehet ám a Marx által megfigyelt,lejegyzett,és a ma társadalomtudósai észrevételével kiegészített elvei alapján! Ugyanis Marx idejében még nem,de ma már léteznek alapvető,törvénybe foglalt emberi jogok,és ha már azok szigorú értelmezésére,és betartására kerítünk sort,akkor már nagyot léptünk előre!

16338 2015.01.19. 19:57:39

Nefi, na látod, hogy nem írtam olyat, hogy osszák el a marxisták a vagyonukat. Amit megállapítottam, hogy elvi marxistának könnyű lenni, és megkérdeztem, aki annyira nem ért egyet azzal, hogy igazságtalan az elosztás, az miért nem osztja a sajátját azok közt, akik nála is többet dolgoztak, de mindig kimaradtak a jóból? Ez nem felszólítás, ez kérdés. Akkor az az igaz, amit bemagoltattak? Ilyen alapon az is igaz lehet, amit most magoltatnak be. És hol? Észak Koreában, Izlandon, Algériában, Németországban, Oroszországban, Malajzián, vagy hol??? Ki tudja mi a fekete és a fehér? És hol a biztosíték, hogy nem téved? Csodálkozol, hogy bennem megütközést keltett Cuba írása? Nefi, én nem mondom, hogy nem volt jó - visszasírom jó - a múlt rendszreben, például a kiszámíthatóság, csak tudod vannak dolgok, amit soha nem tudok megbocsájtani és elfelejteni. Nem voltam a rendszer kegyeltje, mi több, rendesen megszívatott egy életre szólóan is. Ha abból már csak tíz százalék újra előjönne, hát...így igen, bennem megütközést is tud kelteni, ha egy erőszakos marxista véleményt olvasok. Tudod mennyire hiányzik Grani??!!! Mindig, minden helyzetben helyre tudta tenni az embert. Szerettem az anarchizmusát. Is. Meg a jól elrejtett humanizmusát. És így tovább. Svájc? De hiszen éppen Svájc áll legközelebb az anarchizmushoz, ezért hát hogyne lenne a legjobb. Csak hát a múltat ne háborgassuk, meg az első milliót. : ))

251002 2015.01.19. 20:28:04

RE: 64. jus (szerkesztő) 2015. 01. 19. 19:31 Nem kellene neked sem skatulyázni az embereket! Az is egy durva összemosás, ahogyan egy kalap alá veszed a "megmondóembereket" az értelmes emberrel, aki ráadásul valami konkrét tudással is rendelkezik a marxizmus területén és lehet vele vitatkozni. A kettő szerintem nem ugyanaz, de nálad valahogy mégis egy skatulyába kerülnek. Megmondom őszintén, hogy ez szerintem sértő, ami pusztán abból táplálkozik, hogy te magad nem rendelkezel kellő tárgyi ismerettel ahhoz, hogy meg tudd különböztetni a két esetet.

251002 2015.01.19. 20:31:08

RE: 64. jus (szerkesztő) 2015. 01. 19. 19:31 (Kiegészítés) Megmondom őszintén, hogy nem lehet csodálkozni azon, ha az embernek elmegy a kedve még a beszélgetéstől is, amikor azt vágják a fejéhez, hogy ő egy marxista megmondóember. A fene akar megmondóember lenni. Akkor inkább meg sem szólalok, ha efféle gyanúba keveredek.

16338 2015.01.19. 21:16:30

Alex, szétbontom a hozzászólásodat, úgy válaszolok 1. nincs és nem is szándékozom konkrét tárgyi tudást szerezni sok mindenből, pld. marxizmusból sem (a marxista is általában valamilyen, de az átlag a végletekből is tevődik össze, hiszen ahány, annyiféle, de te pont azon marxisták egyike vagy, aki rugalmasan áll a dolgokhoz, aztán ott van pld. Nefi, aki cseppet sem rugalmas, hanem totál marxista, már-már néha kommunista, de soha senkit nem állt neki győzködni, végtelenségig elfogadó, mert az ember benne a legerősebb, aztán ott van X:Y. aki zsigeri gyűlölettel van mindenki iránt, aki nem marxista, vagy a másik X.A. aki szájából csakis propagandaszöveget hallok és legkevesebb hülyének néz és bélyegez mindenkit, aki, nem ért vele egyet, nem sorolom) 2. nincs is kedvem vitatkozni, szerintem a vita nem vezet sehová 3. soha nem mondtam - idézhetnéd, mert ma félreértésekből áll a nap - hogy te marxista megmondóember lennél 4. ha szeretném, hogy konkrét tudással rendelkeznél mindenről, amiről mégis van véleményed, akkor szerinted ez kivitelezhető?? Szeretnék írni arról, hogy még azt a minimális életterünket is hogy vágja haza, ha aláírják a szabadkereskedelmi megállapodást az usával. Hozzá tudnál szólni? Lenne véleményed róla? Vagy csupán az által is engedélyezhetsz az írásról véleményt, amit abban az írásban olvastál? (Ez látszólag nem függ össze azzal, amit itt fejtegettem négy pontban, de mégis. )

251002 2015.01.19. 22:10:28

RE: 69. jus (szerkesztő) 2015. 01. 19. 21:16 "... soha nem mondtam (...) hogy te marxista megmondóember lennél..." Valóban. De olyan lekezelően beszélsz a marxizmusról, mintha annak a nevében csak megmondóemberek prédikálhatnának. Ezt csak azért teszed (és azért teheted), mert nem ismered a marxizmust. Nem mondod ki, hogy én egy megmondóember vagyok, de minden szavadból érződik, hogy aki a marxizmussal érvel, az csak megmondóember lehet. Tehát - közvetve - mégiscsak megmondóembernek minősítesz. Nem teszel (mert nem is tehetsz, hiszen nem ismered a marxizmust) különbséget azok között, akik a tudásuk alapján érvelnek és azok között, akik csak propaganda frázisként használják (használták a múltban) a marxizmust - és azt is a dogmatikus formájában tették. Megértem, hogy te ettől a dogmatikus marxista propagandától megcsömörlöttél. Azt is megértem, hogy az önmagukat lejárató, hiteltelen marxistákból neked eleged van (mellesleg nekem is). De azt nem fogadom el, amikor általában a marxizmust minősíted le (és az most részletkérdés, hogy ezzel együtt engem is). Ez - még egyszer mondom - nem származhat másból, mint abból, hogy te magad sem ismered a marxizmust. Ez persze nem bűn, de hiányosság. Ezt neked kell belátni! Te olyasmiről mondasz most (lesújtó) véleményt, amit nem is ismersz. Ez nem helyes! Még egyszer mondom, egy marxista neked nem írhatja elő, hogy te magad marxistaként gondolkozz. De az jogos igénye lehet, hogy a párbeszédben felhozott érveit mérlegeld a te - bármilyen, saját - világnézeted alapján. És az érveire joggal vár el ellenérveket. Innentől kezdve pedig nem érv az, hogy a vitapartner "megmondóember". .............................. Cuba Libre írására én is azt válaszoltam, hogy korántsem mindenki marxista. Az erre adott válaszát én úgy értelmezem, nem is arról van szó, hogy mindenkinek marxistának kellene lennie, csak arról van szó, hogy mindenkiben megfogalmazódhat a gondolat, mely szerint lényegében a marxista alapelvek mindenki érdekeinek megfelelnek. Már aki őszintén gondolja... Azaz szerintem CL nem fogalmazott a legszerencsésebben és nem fogalmazott mindenki számára közérthetően, hisz például te sem értetted meg, amit írt. (Persze nem kizárt, hogy én tévedek. Ez esetben elnézést kérek!) Azon a megfogalmazásán, hogy a "fejekben rendet kell csinálni", én simán átléptem, mert nem értelmeztem konkrét csendőri feladatként. Általában véve pedig igaza lehet. MINDENKI TEGYEN RENDET A SAJÁT PORTÁJÁN, azaz a fejében! Mi ezzel a baj? Rád bízza, hogy mit értékelsz kidobandónak, avagy megtartandónak a sok kacat közül. A mérlegelésedre bízza a dolgot, azaz kvázi arra kér, hogy valljál szint. Én így értelmezem a "rendcsinálást". Máskülönben pedig nyilvánvaló, hogy senki nem rendelkezik egy másik ember felett SEM olyan jogkörrel, SEM olyan lehetőséggel, hogy annak fejében rendet csináljon. Ilyen szempontból nézve teljesen értelmetlen a tiltakozásod.

336586 2015.01.19. 23:46:07

53. jus (szerkesztő) 2015. 01. 19. 13:57 Túlszaporodott? Viszonylagos fogalom. A Húsvét szigeteken elfogytak az eröforrások, összeomlott a társadalom. Ázsiából mi indította el a népvándorlást? Európából az USA-ba özönlöttek, mert nem volt föld. Hitler életteret akart szerezni. Jó, a második kettö nem természeti népek. Jus, az emberiség lábnyoma már nagyobb, mint a föld használható felülete. Az, hogy a Föld 100, vagy akár 1000 évig el tud tartani ennyi embert, az nem jelenti, hogy hogy hosszú távon is úgy marad. Nemrég hallottam egy méhésztöl, hogy mézben Mo-on 100-év alatt 1/10-re esett a cinktartalom. A termöföld nem bírja hosszú távon az intenzív gazdálkodást. Nem tudunk bele mindent visszapótolni. De már nincs az emberek környezetében tiszta víz, a legközelebbi fajrokonaink pedig kihalnak. Mert elvettük az életterüket. Még a dínók kihalásakor sem volt akkora fajpusztulás a Földön, minta amit az ember okoz. Nem tud ennyi embert sem eltartani a Föld hosszú távon. De lehet, hogy a megoldást a yellowstoni szupervulkán hozza el. Kb. 600e évente tör ki, legutóbb 640e éve. Ha bekövetkezik, vége az emberi civilizációnak. Talán 70e ember majd túléli, mint a 70e évvel ezelötti szupervulkánt. A gorillákra mi a vagyunk a nagyobb veszély, a vulkán nélkül elusztulnak..Nem kell hozzá 100 év sem. A globalisták érdekét én is írtam, de a gondolkodásunkat meg kell próbálni függetleníteni az agymosástól. Ahhoz pedig az is hozzá tartozik, hogy valami akkor is igaz lehet, ha azt mossák az agyunkba ami az érdekük.

143501 2015.01.20. 13:36:32

Jus, szerintem félreértés úgy venni Cuba rendcsinálásról írt mondatát, mintha ő akarna rendet tenni mások fejében. Szerintem mindenki tegyen rendet a magáéban úgy, ahogy Nefitől is olvastam. Tehát nem szégyen, ha "szakemberhez" fordul a ember, aki tájékozottabb egy-egy területen, mint mi vagyunk.

251002 2015.01.20. 19:14:56

RE: 72. Úgy van! Mindenki tegyen rendet a saját fejében! De erre kényszeríteni nem lehet senkit sem... Ha valaki akar gondolkozni, az teheti. Ha kíváncsi mások véleményére, akkor meghallgatja, mit mondanak mások. Ha valakinek rossz emlékei vannak az előző rendszerből, az egyáltalán nem biztos, hogy "marxistákkal" találkozott. Abban a rendszerben is voltak bőven, akik csak a körülményekhez alkalmazkodva voltak - mai hasonlattal élve - "álbaloldaliak" (azaz megjátszották a marxistát. Hiba volna az ilyen emberek alapján általánosítani a marxizmusra és a marxistákra.
süti beállítások módosítása