jus archiv

jus archiv

Orbán romboló?...újra

2010. október 20. - jus blogja

pedig lehetne mit rombolni

 

Irigylésre” méltó magabiztossággal rombolja le Orbán az elmúlt 20 év eredményeit. Az alkotmányosságot, a jogbiztonságot, a piacgazdaságot, az öngondoskodást, a szolidaritást, az arányos teherviselést, a párbeszédet, az egyeztetést stb.

Vezeti fel Ungár Klára a blog bejegyzését, mellyel kérdéseket vet fel bennem.

Először is külön bontanám az államot alkotókat, két csoportra. Van a politikai-gazdasági elitünk és az általuk kitartott, közvéleményt agymosó értelmiség. Ha mindezeknek a családtagjait, és egyéb illegál kapcsolatát is hozzászámítjuk, lehetnek kétmillióan. Nevezzük őket elit és érdekeltsége csoportnak. Aztán van a „nép”, a maradék nyolcmillió, aki ebbe a csoportba tartozik. Nevezzük őket hangyáknak.

Most nézzük, mit rombol le Orbán.

 

Alkotmányosság. Volt Alkotmányunk? Volt. Volt Alkotmánybíróságunk? Volt. Lehetett hozzájuk fordulni? Lehetett. Jelen pillanatban van Alkotmány? Van. Van Alkotmánybíróság? Van. Lehet hozzájuk fordulni? Lehet. Lesz új Alkotmányunk? Lesz. Lesz Alkotmánybíróságunk? Lesz. Lehet majd hozzájuk fordulni? Lehet. Mi történt, ha a hangya fordult Alkotmánybírósághoz? Na jó, ez csak költői kérdés volt, mert ameddig egyáltalán tárgyalta volna az Alkotmánybíróság, már rég aktualitását vesztette a hangya, vagy a törvény. Azaz a hangyák számára tökéletesen érdektelen az Alkotmány, ami érdekes, az az Alkotmány alapján képződő törvények, és a jogbiztonság.

Tehát, mit rombol le Orbán?


Jogbiztonság. Tudna nekem valaki egyetlen olyan törvényt mondani, ami húsz év alatt nem változott? Amikor B.G. - Ungár volt párttársa – arról akart engem győzködni, azért vannak igazságos, liberális törvényeink, hogy mindig adott szituációra lehessen ráépíteni, elmosolyodtam. Kedves Gabriella, éppen itt a baj, mert innentől csak tőke (anyagi és kapcsolati) kérdése, a jogász, ügyvéd mire, mit és hogy épít fel. Azaz az elit és érdekeltsége ellen egy hangyának soha nem lesz esélye. Van olyan hangya, aki nem veszítette még el, vagy majdnem el vállalkozását, biztonságát, jelentős anyagi javát, nem sorolom, egy elit és érdekeltségéhez tartozóval szemben? Van olyan, aki nyert ilyen ügyet hangya létére? Folyton változó, liberális, kiskapukkal tűzdelt törvények közt, ahol csak az ügyvédtől függ a jogérvényesítés lehetősége, az ügyvéd viszont anyagi és kapcsolati rendszerfüggő, beszélhetünk jogbiztonságról? Ott, ahol a bűnelkövetőt illeti meg az ártatlanság vélelme, az elszenvedőt pedig bizonyítási kényszer, ez volt, most ez van, beszélhetünk jogbiztonságról?

Tehát, mit rombol le Orbán?


Piacgazdaság. Nevezhetjük piacgazdaságnak azt, ahol a multik és a hazai nagytőkések erőfölényüknél fogva diktálnak? Ahol egy közepes vállalkozás is csak kis morzsáért tud küzdeni, ahol a kiírt pályázatok eleve egy, azaz egy vállalkozásra építettek, ahol már előre lehet tudni, ki lehet az egy szem nyerő, ki tette zsebbe a pénzt? Ahol a korrupció ural minden? Ahol a közép és kisvállalkozások lehetetlenülnek el, mert olyan körbetartozás van? Ahol a nagyvállalkozás valójában semmit nem csinál, mert a valós munka megy egyre lejjebb és lejjebb, hogy majd a huszonötödik alvállalkozó szarért-hugyért megcsinálja, de még azért a kicsiért is sorba kell állnia, ha egyáltalán megkapja? Ahol éppen ezért, megspékelve a botrányos nagyságrendű közterhekkel, csak adó és járulékcsalásból tudja fenntartani vállalkozását? Ott, ahol a szeméttel engedik elönteni az országot, fogyasztási cikkeknek nevezve azokat, mert a hangyáknak már csak arra futja? Ahol úgy lehet milliárdokat keresni legálisan, hogy a természetet és a hangyákat, a hangyák értékeit pusztíthatja el az iszap? Ebben élünk, ez a mi gazdaságunk. Ezt nevezhetjük piacgazdaságnak? Vagy nyugodtan nevezzük rablógazdaságnak, úgy korrektebb.

Tehát, mit is rombol le Orbán?


Öngondoskodás. Annak a nyolcmillió hangyának az átlagjövedelme nem ismert, hiszen csak a nemzetgazdasági átlagot tudjuk és abban ugye benne van a kétmillió elit és érdekeltsége jövedelme is. De legyünk nagy lelkűek, és hazudjuk azt a szépet, kétszázezer bruttó, ami nettóban nem egészen 138 ezer, forintban. Az a szerencsétlen hangya, meg vagy hitelre lakik, vagy bérel, egykutya, a rezsivel együtt máris ugrott egy százas, a maradék 38 ezerből közlekedjen, étkezzen, ruházkodjon, sőt egy életen át tanuljon, és mellette öngondoskodjon? Vagy álljon már össze valakivel, igaz, akkor a lakhatásra is nagyobbat kell számítani, de legalább enni még tud. Gyerekről, pláne gyerekekről ne is beszéljünk, mert az akkor már nem csak az öngondoskodást, de a gyerekről való felelős gondoskodást is lehetetlenné teszi. Persze, eddig fizethetett magánnyugdíj-pénztárba, igaz, onnan még kifizetés nem történt, tehát nem összehasonlítható az állami nyugdíjjal. Egy biztos, hogy a hozadékait nézve jelen pillanatban cseppet sem szívderítőbb a jövőképe, mint az állami rendszeré. Tehát az egyetlen elérhető öngondoskodási lehetőség, egy bizonyos korosztálynak kötelező, magánnyugdíj pénztári befizetés mindennek nevezhető volt, de felelős, valós öngondoskodásnak legkevésbé.

Tehát, mit is rombol le Orbán?


Szolidaritás. Szeretnék egy listát látni, ahol az elit és érdekeltsége szolidaritása, mint adózott jövedelemből történő adakozás, pontosan kimutatható. Azt tudjuk, hogy eddig minden hatalom az adakozásra szólított fel és ha a kis hangyák nem lennének olyan szolidárisak, már éhséglázadás tört volna ki. Ezt a szolidaritást a hangyák irányába valahogy nem látjuk az elit és érdekeltségi körük tekintetében. Azaz, a hangyák adakozására épített eddig mindenki. Ha azt nézzük, ez egy fikarcnyit sem változott, tán pár napja lett felszólítva a hangyatársadalom, adakozzon a vörös iszap károsultjainak, mi több, mindenki személyre szóló csekket kap, hogy ellenőrizhető legyen a szolidaritása. Akkor most hogy is van ez, én éppen azt látom, egyre jobban ez a szolidaritás lesz az élhetőség fenntartója.

Tehát, mit is rombol le Orbán?


Arányos teherviselés. Arányos teherviselésről beszélhetünk ott, ahol a vállalkozások adóját lehet optimalizálni, mégpedig legálisan, a munkabéreket pedig nem? Ahol az elit és érdekeltsége esetében a kiskapuk nyitva vannak, az adóhivatal pedig csak a hangyák, legyenek bár vállalkozók, vagy alkalmazottak, morzsáit tudja nyakon csípni? Ahol minimum jövedelmekből paloták épülhetnek, ahol a nagy hasznok kivándorolnak? Amikor az emberek egyharmada csak segélyekből és támogatásokból, adakozásokból él, amikor ezt a másik egyharmad fizeti meg, a harmadik harmad meg eltűnik a semmiben? Mikor volt itt utoljára arányos teherviselés?

Tehát, mit is rombol le Orbán?


Párbeszéd és egyeztetés. Valaki szembesítsen egy valóban érdemi párbeszéddel, aminek egyeztetés lett a vége, és kompromisszum született. Az elit és érdekeltsége párbeszélt volna a hangyákkal? Mi több, egyeztetett volna? Mert ezek szerint eddig ez mindig így volt. Márpedig, ha így lett volna, ma nem lenne Orbánnak kétharmada.

Tehát, mit is rombol le Orbán?


Amit még le lehetne rombolni, mert még stabil, az a gazdasági és politikai elit összefonódása, a minden oldalról megvett értelmiség agymosó randalírozása, az a hatalmi struktúra, ami csak a felsoroltak érdekét és hasznát nézi. Nem lenne hátrány, ha ezeket rombolná le Orbán, hogy végre közkívánatra tegyen. Igaz, ebben az elitben Orbán is benne van, mint ahogy Gyurcsány is, együtt a sok, minden oldal politikusával, a gazdaság gyakran homályba burkolt főszereplőivel, összegubancolt szálakkal egymáshoz kötődve, tehát nem nagyon bízom, hogy itt rombolni fog. Pedig bár tenné!!

Azon pedig lehet vitatkozni, amit csinál, azt hogy lehetne jól, jobban csinálni, de rombolással vádolni ott, ahol már előtte is csak romhalmaz volt, egy kicsit durva.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jusarchiv.blog.hu/api/trackback/id/tr418336470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

16338 2010.10.19. 22:13:34

Lancelot, nem is azt feszegette Ungár, hogy milyen volt az eddigi Alkotmányunk, hanem azt jelentette ki, hogy Orbán lerombolja az alkotmányosságot. Ha azt írja, nem tisztességes dolog erőből alkotmányozni, még akkor sem, ha erre felhatalmazták a választók, akkor azt mondom, bizony ebben van igazság. Azt majd meglátjuk, milyen is lesz az új...lehet véleményezni. Aztán, hogy érdekel-e valakit a "nép" véleményezése?? Erre nem tudok válaszolni. Vagy, vagy.

16338 2010.10.19. 22:19:53

Jehu, prejudikálsz. Próbálj meg arra szorítkozni, ami már megtörtént, ne tényként beállítani azt, amitől tartasz. Ami megtörtént, az, hogy a fidesznek korlátlan hatalmat adtak a választók. Ez ellen nem tehetsz semmit, ez a demokráciával jár, bár igen nagy elkeseredés lehet ott, ahol ez megtörténhet! Talán itt kéne elkezdeni gondolkodni, hogy mi vezetett ide, milyen kormányzás?

78126 2010.10.19. 22:25:18

Az első bekezdéssel nem értek egyet : ha az értelmiségit nagyvállakozókra cserélném, se volnék biztos benne, hogy nem nagyon igazságtalan kategorizálás ez. A hangyák részéről valóban óriási mutatvány még létezni, ez így van, ahogy sorolod. A többit privátban írom.

relatív 2010.10.19. 22:27:48

Azzal a 2/3-al erősködni igazán pofátlanság, hiszen ez egyrészt nem a választásnak megfelelő arány - csak a nem átgondolt választási rendelkezés következménye a Parlament ilyen arányú torzítását eredményezi - másrészt, ha már kialakult egy demokratikus csoportot éppen ez kötelezne a mind nagyobb egyeztetés gyakorlatára. ( Csak csendben jegyzem meg - mindenki tudja -, hogy az annyit szídott "baloldal" kormánya sokkal nagyobb aránya esetében bizony nem élt vissza azzal, hanem törekedett a saját fékeinek kiépítésére !!! ) A kötelező belépést pedig a nyugdíj-rendszer biztonságossá való kialakítása végett határozta el az akkori kormány, de a választás lehetőségének széles biztosítása mellett ! A visszalépésre eddig IS volt lehetőség egy záros határidőben, a kötelezettség pedig csak egy távoli korhatár alatt volt eleve meghatározva, tehát nem kell össze-vissza beszélni, meg kell nézni az érvényes rendeletet előbb ! 14.-hez ! Ez a "mi" vagyunk hatalmon pedig utal egyértelműen a helytelen beállítottságodra, mert a hatalom nem kisajátítható egy országon belüli csoportok egyikére sem, ez csak a mostani pár ember törekvése. Ebbe a csoportba tartozol ? Sajnállak !!! Tudni illik az ország vezetése nem egy csoport, hanem egy ország érdekében történik - már a demokratikus keretekben -, ami nem jelenti az egyik csoport kiszolgáltatottságát sem a másik felett ! Amiről Te gondolkodsz az a diktatúrában létező valami !!!

16338 2010.10.19. 22:28:48

Didgeridoo, valahogy én is így látom.

16338 2010.10.19. 22:32:59

Anemone, én nem a globál értelmiségit írtam, hanem a megvett értelmiségit. Nem mindegy!!!

65469 2010.10.19. 22:47:10

19. relatív A választási lehetőség teljesen ismeretlen, akkor alakult nyugdíjpénztárak között kötelező volt. A kutyafülét lehetett bárkinek visszalépnie. "A magánnyugdíjpénztári tagok egy része számára az Országgyűlés által 2009. június 29-én elfogadott törvény lehetővé teszi, hogy 2009. december 31-ig visszaléphessen a társadalombiztosítási (tb) nyugdíjrendszerbe. A lehetőség azon pénztártagok számára nyílik meg, akik 2008. december 31-ig betöltötték az 52. életévüket, és önként (nem pályakezdőként) váltak magánnyugdíjpénztári taggá."

16338 2010.10.19. 22:50:07

Relatív, mint írtam egyik válaszban, nekem is vannak aggályaim az erőből történő alkotmányozás ügyében, lehet véleményezni, azt nem tudhatjuk, érdemi lehetőség ez, vagy sem. Érdekes a választás, ha ilyen eredmény születik. Abban igazad van, hogy az első emeszpé-eszdéesz kormánynak is így együtt volt 2/3-a, mégis egyeztettek, de az is igaz, hogy a harmadik ilyen kormány alatt Gyurcsány kijelentette, hiába nincs mögöttük már a választói akarat, akkor is demokratikus úton kerültek kormányzati pozícióba, és ki is fogják tölteni. Orbán most azt mondja, ha már ez az eredmény született, akkor élni is fognak vele. Akkor nem okozott ez gondot a szoci hívőknek, most, amikor Orbán tesz hasonlót, gondot okoz? Én választhattam - éppen még - , hogy belépek-e a magán nyugdíj rendszerbe, de például három különböző korú felnőtt gyerekemnek kötelező volt, nem választhattak mást, na most nézve az egyenlegeiket, háááát, ...de addig nem ütköztethetünk, amíg még nem élhetett senki a magánpénztári nyugdíjjal. Én azt mondanám, mind az állami, mind a magánpénztári olyan, mint a kutya vacsorája.

176436 2010.10.19. 22:56:54

4. jus (szerkesztő) Akkor fested magad.

16338 2010.10.19. 23:58:10

Ananke, hidd ezt, a hit pedig magánügy.

relatív 2010.10.20. 00:07:52

Kedves jus ! Nyilvánvalóan eltérő a véleményünk a "vélekedés" - "tények" megítéléséről. Úgy gondolom a vélekedés egyáltalán nem a tényeken, hanem a tények és a saját elképzelésem közti párhuzam, állásfoglalást fejezi ki, így a vélekedés igen IS szubjektív, és ezért bizony nem mentes a tévedéstől ! Vita alap persze lehet, hiszen a tények IS bizonyos szűrőn kerülhetnek tudomásunkra, így az IS viszonylagos lehet, mint ez sokszor igazolható IS ! Az általad említett esetekben pedig - szerintem nem összehasonlíthatók, mert nem relevánsak - nem lehet egyenlőséget említeni, mert az első esetben egy megválasztott kormány nem buktatható meg azzal, hogy néhány ember az utcán el kezd kiabálni, erre vonatkozott az ominózus kijelentés... gondolom, hiszen a kormány buktatására meg van az alkotmányos mód, ami nem állt fenn ! A másik eset pedig kivételes, mert ez a kabinet egy választás alapján úgy került hatalomra, hogy semmit nem lehetett tudni erről, a most mutatott - a demokráciát, alkotmányos jogrendszert( mert az általuk ismertetésre került alkotmány-elképzelés egy más társadalmi berendezkedés iránti törekvést jelez, mint azt a széles tömegek véleménye alapján elvárható lenne. Erre számos megnyilvánulást ismerhetünk különböző csoportok véleménye alapján ) felrúgó - törekvéseikről, csak a korábbi hatalmi irány ellen való erős ellenszegülésben jeleskedtek. Ezek, a most egyre jobban látható törekvések pedig - a népesség egészének életét érintve - csak a népesség széles tömegével egyetértésben lennének reálisan elfogadhatók, meghatározhatóak, és nem pedig a tényleges választók húszon valahány % -ának támogatásával megkapott parlamenti többségével egy országot megerőszakolva ! Ha pedig így járnának el, akkor lehetne a vezetést az egész ország egyetértésével egyértelműen támogatni.

176436 2010.10.20. 01:03:48

25. jus (szerkesztő) Jó. Mert ennyire hülye nem lehetsz.

16338 2010.10.20. 09:09:39

Relatív, a demokráciát sem és az alkotmányos jogrendszert sem rúgja fel a fidesz, ha él azzal az alkotmányos jogával, amire demokratikus választásokon feljogosították a választók. Valójában nem elegáns, hogy a parlament többi pártjával nem egyeztet egy olyan horderejű dologról, mint az új alkotmány, de ennek gondolom az oka abban keresendő, hogy esély sem lenne érdemi kompromisszumra. Valójában lehetséges, hogy olyan változások lesznek az alkotmányban, amik bebetonozzák a fideszt, de nem tartom valószínűnek, hogy felrúgná egy únión belül a demokráciát. Személy szerint egyébként nem vagyok híve a képviseleti demokráciának, hiszen pont ilyen rombolásokat enged végrehajtani, mint amit itt Ungár Orbánra akar testálni, miközben mindezeket már az elmúlt évek kormányzásai rombolták le. Az alkotmány változtatásához nyitott oldal létezik az interneten is, véleményezni, javasolni bárkinek lehet, ettől közvetlenebb, a népesség egészét közvetlenül bevonóan még egyetlen kormány sem "párbeszélt" a tömegekkel. Amennyiben ez nem csak a kirakat, hanem valójában érdemi meghallgatás, akkor ettől demokratikusabb eszközzel még egy hatalom sem élt. Ez még csak folyamat, majd kiderül a végén, mi és hogyan valósul meg belőle. Miközben cseppet sem vagyok biztos abban, Orbán lépései kedveznek-e a hangyáknak, azzal is tisztában vagyok, az előző kormány is ellenük dolgozott. Pesszimista vagyok, de nem erről írtam, hanem arról, hogy az előző kormányok hibáit, rombolásait nem kéne meg nem történté tenni, az új kormány nyakába varrni, a szerecsenmosdatás semmi jót nem eredményez. A hangyák dühösek, de nem hülyék, nem véletlenül váltották le Gyurcsányékat, a liberálisokat, a szocikat. Többek közt azért is, mert ilyen önfényezést és a másik fél mocskolását tapasztalták. Ez egyenlő a teljes hitelvesztéssel. A választási eredményre pedig azt tudom mondani, aki a választójogával nem élt, az mások kezébe tette a döntést tudatosan.

65469 2010.10.20. 12:22:24

Jus Sajnos a frissülőből kiszorult a posztod, mert a szokásos heckertámadás mindent összezavart. Futtasd le rajta megint, mert szerintem sokan nem látták!

174630 2010.10.20. 13:31:16

Min csodálkozunk. Ungár ugyanabban a posztban kiáll az mnyp-k mellett ahol egyébként több rokona milliós béreket vesz fel a mi befizetett nyugdijjárulékunkból.

45691 2010.10.20. 13:34:17

Jus, elegendő okot adsz arra, hogy vitázzak veled, mert már miért is ne lehetne akárkinek az a véleménye,hogy Orbán igenis rombolja ( nem lerombolta,de akár rombolja ) a jogállamot,demokráciát stb.stb. Ez csak egy éppen olyan vélemény, mint az, hogy a 2006os utcai események rendőrségi "kezelése" megszüntette a demokráciát. Vélemény-vélemény. Azt azonban szóvá kell tegyem, hogy a Tiéd is csak egy vélemény : " Ott, ahol a bűnelkövetőt illeti meg az ártatlanság vélelme, az elszenvedőt pedig bizonyítási kényszer, ez volt, most ez van, beszélhetünk jogbiztonságról? " . Illetve remélem, hogy csak egy vélemény, merthogy ez tételesen nem igaz. A bűnelkövető onnantól bűnelkövető, hogy a bíróság kimondta rá a jogerős ítéletet,nem ? Mielőtt kimondaná a bíróság a jogerős ítéletet, mi lehetne más szerinted,mint ártatlan ? Hogyan lehetne kiiktatni az ártatlanság vélelmét mielőtt megszületne a jogerős elmarasztaló ítélet ? Kérlek, hogy ezt fejtsd ki nekem. Továbbá, a bűncselekmény sértettje egyáltalán nem köteles bizonyítani, Jus, azt az állam képviseletében az ügyészség teszi a büntető eljárásban. Ez maga a jogbiztonság,Jus, hogyan lehetséges ezt nem érteni ? Ennek nincsen alternatívája,barátom,de egyáltalán nincsen.

52511 2010.10.20. 13:35:58

Szóval van itt egy probléma. Vagyis az történt, hogy az emberek, a választópolgárok, egy nyílt demokratikus és törvényes választásokon elsöprő többséget szerzett! - s ezzel az szinte elkergette az előzőleg kormányzókat! No nost ezt lehet csűrni-csavarni és tekergetni, de ez akkor is tény! / Hazudtak, nem hazudtak, betartják, vagy nem tartják, akkor is! / - Gyurcsány is HAZUGSÁGGAL nyert, amit a következő évben BE IS VALLOTT! .................................... Hogy aztán ezek után mi fog történni, azt meg majd meg fogjuk látni! - még a "vak is azt mondta!" Akiknek meg LÁTOMÁSAIK VANNAK, azoknak csak legyenek látomásaik, és rémálmaik! - De nekem NE LEGYEN KÖTELEZŐ! - nekünk ne legyen kötelező, rettegő látomásokban bolyongani, mi hagy szorítkozzunk csak a tényekre, - s a puding próbája, az evés alapon - s ha kóstóltuk, majd akkor véleményezzük! A rémálmodózók meg ne oktassanak ki minket, hiszen ŐK már megmutatták az saját rémvalóságukat! Vegyék tudomásul, hogy ezek után nem az Ő akaratuk szerint lesznek a dolgok, hanem MÁSHOGY! ..., Nem úgy, hanem máshogy!

34417 2010.10.20. 13:39:03

"Ott, ahol a bűnelkövetőt illeti meg az ártatlanság vélelme, az elszenvedőt pedig bizonyítási kényszer,..." hát, jus, magyarországon a római jog van érvényben, és ez annak az alaptézise. majd, ha az angol jog kerül bevezetésre, fordíthatunk:-)

174630 2010.10.20. 13:47:20

31. Ebből van ám elege az embereknek.HOgy mindent relativizáltatok és ma is teszitek. Ez nem igy van. A dolgoknak van eredendő jósága és bűne. Ezért nem értek veled egyet abban hogy ölni szabad. Szerintem ölni tilos. És azért azt is meg kellene nézni ki mondja. Egy olyan ember mondja a rombolás szót akik 8 éven keresztül a társadalom 2/3a szerint romboltak aminek következtében megszünt a pártjuk ,összesen 44en szavaztak rájuk. Tehát azért nehogy már egy besurranó tolvaj ossza az igét azoknak akik sohe nem követtek még el bűnt. De ez is pont azt az erkölcsi különbséget muatatja ami a társadalom és ezen pár liberÁLis között van.

34417 2010.10.20. 13:48:29

miért is kell most visszafelé mutogatnod? tehát, mit is rombol le orbán? úgy általában mindent, leginkább érzelmi alapon. amiket itt bekezdésről bekezdésre előhozol, az csak szofisztika. különösen bájos a párbeszédes bekezdésed. te is pontosan jól tudod, hogy mit rombol le orbán. vagy most már letettél arról, hogy külföldre távozz, hisze orbán nem rombol, de épít, és itt lesz a kánaán. azt egy kicsit furcsának találom, hogy hirtelen olyan nagyon szakavatott elemző lettél, már szinte véded orbánt. na ja. csak tudnám, hogy arra a kis időre miért kell beállnod a sorba? persze, mindezt én is érzelmi alapon írom.

16338 2010.10.20. 13:48:37

Didgeridoo, megtettem, én nem követtem már késő este nyomon, és délelőtt nem láttam trollkodás nyomát, de ha így volt...

16338 2010.10.20. 13:50:52

jujj100, én nem ismerem Ungár családi érdekeltségét, és nem is foglalkozom vele, csak egyszerűen bosszant ez a szerecsenmosdatás, a romokat már nem lehet lerombolni.

16338 2010.10.20. 13:57:45

Kériszépen, nem azt mondta, hogy a jogállamiságot és demkráciát, hanem alkotmányosságot és jogbiztonságot. Amit a jogbiztonságról mondasz, az az, aminek kéne lenni, de gyakorlatban nem így működik. ha kívánod, tudok példákat sorolni. Jogbiztonság nincs ott, ahol már feljelentést sem tesz senki, mert értelmetlen. Mondjál három esetet, ahol az elittel szemben a hangya nyert volna ügyet! És én is mondok hármat, bár itt egy-két bloggert is megkérdezhetsz a saját ügyét illetően.

174630 2010.10.20. 13:57:50

37. Pedig ezeknél az embereknél ez játszik közre.Emlékezz csak vissza az un. Eü reformra. MIndenki tudta milyen cégek bvennék meg ,azoknak ki a tulajdonosi körük ,kik ülnek a flügyelő biozottságban és a menedzsmentben. Amikor azt látod , hogy csak 5-6 család tagjai és rokonai vannak benne meg a haveri mutyi akkor ez is számit biza. Önmagában nem szerecsenmosdatás megy pl az mnyp ügyében hanem tudatos hazudozás. Szerencsére ezzel foglalkozom és pontosan látom.De érdemben nem is nagyon érdemes reagálni ,mert olyan szintű mutaság és tudatlanság van az emberekben az mnyp-kel kapcsolatban , hogy a tények sem nyitják ki a szemüket.Én ezért is javaslom , hogy az összes cuclista szavazó hagyja csak az mnyp-kben a pénzét , és pár év múlva megérti miről is beszéltem.

16338 2010.10.20. 14:01:04

Funyi, valahol ez a képviseleti demokrácia természetessége és lényege. Magam nem vagyok híve, de elfogadom, mert ebben a társadalomban élek és itt ez van.

45691 2010.10.20. 14:11:48

34. A dolgoknak természetesen van eredendő jósága és bűne is. Ez maga a teremtés vagy az evolúció,kinek mi kedvesebb. Ezeknek a jóságoknak és bűnöknek azonban semmi köze nincsen se politikához,az államhoz aztán meg végképp. Azt hogy ölni szabad vagy nem szabad,az ember maga dönti el, szomorúan az látható,hogy az emberi történelem arról tanúskodik,hogy olykor tömegesen sem tűnődik sokat ez az élőlény ezen a kérdésen. Már csak ez is - sok más is - indokolja, hogy a jog ne is foglalkozzon ezzel az egész eredendőség kérdéssel, azt a jog meghagyja a hiteknek, nagyon helyesen. A jog nem foglalkozik azzal,hogy szabad vagy nem szabad, mindösszesen azzal foglalkozik, hogy mivel kell szembenéznie annak, aki úgy véli,hogy szabad. Büntetéssel kell szembenzénie,nagyon helyesen. És ne feledd , hogy az erkölcsi ítélettel nem igazolhatunk semmiféle szankciót, míg a büntetőbíróság ítélete nem tart igényt az erkölcsi ítélethozatalra. Az egyik történet,amit Te mondasz,a morál története, a másik történet,mait én mondok a jog története. A kettő nincsen egymással ellentétben,mert az állam szempontjából egymáshoz semmi közük. Nem állami szempontból sok közük lehet egymáshoz. Állami szempontból semmi, hála Istennek.

16338 2010.10.20. 14:14:59

Rasid, jelenleg itt élek, és itt is marad javaim többsége - még - azaz érdekelt vagyok az ország ügyeiben. Ha pár évig nem az országban fogok dolgozni, élni, akkor is ennek az országnak vagyok a polgára, szavazópolgára is. Nem áll szándékomban Orbánt védeni, ha az utolsó mondatokat is elolvastad volna, láthattad volna, őt is az elit érdekeltségi körébe tartozónak tartom, így pesszimista vagyok azt illetően, fog-e valami élhetőbb, igazságosabb világot, a hangyatársadalom érdekét is szem előtt tartó kormányzással véghezvinni. Amit én reklamálok, az az, hogy a hosszú évek alatt lerombolt - Ungár felsorolásában említett - dolgokat miért kell Orbán nyakába varrni! Húsz év kőkemény rombolásával sikerült élhetetlenné tenni a nyolcmillió hangya részére az országot, és most jön egy nagyon vesztes Ungár, aki azt mondja, ezt pár hónapja Orbán rombolja? Várom, hogy mit épít, hogy közben rombol is, természetesen, de akkor arról beszéljünk, amit ő csinál, ne azt kenjük rá, amit az elmúlt hosszú évek alatt a teljes politikai-gazdasági elit és érdekeltségi köre tett tönkre. Miért beszélsz másról, mint amiről írtam?

174630 2010.10.20. 14:22:08

41. Az első mondatoddal egyetértek. A többi mondatod pedig pont az az erkölcsi nihil ahol relativizálni lehet a bűnöket. Ez volt az az irányvonal ami itt is tönkretette azt az eszmét miben hiszel és sokan hittek. Ezek a nihilista felfogások után mondják jogosan az emberek , hogy a bűnt és a devianciát véditek miközben a többséget és a nemzetet támadjátok.Ha bele gondolunk és objektiven figyelünk akkor ez is történik-. A erkölcs nem szankcionálható(Ez nem teljesen igaz ,de értem amire célzol) Csak hogy az erkölcs az a tőbbség felfogásából eredő elfogadott közös minimum.Nem tudom érted -e. Tehát te gondolhatod , hoyg ölni szabad ,de akkor értened kell , hogy ez erkölcstelen felfogás itten.Lehet , hogy valami kannibál törzsnél forditva van ,de a nyugati civilizált demokráciákban az erkölcsi alap legalább oly fontos és építő mint a jog. A bíróságra és a jogra viszont ne csak ilyen esetekben legyél tekintettel hanem ezekután akkor is amikor Orbáni ügyészségről vagy rendőrségre utalsz!!!! KÖvetkezetesen és csak az igazat kedves KSz!

174630 2010.10.20. 14:28:03

Csak egy példa: "Ha a törvényi szabályozás kellő garanciákat nyújt a gyerekek megfelelő erkölcsi fejlődéséhez való joga érvényesülésének védelmében, önmagában a közerkölcs törvényi definíciójának hiánya nem okoz alkotmányos joggal kapcsolatos visszásságot, az Alkotmány 67. § (1) bekezdésében deklarált, a gyerekek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz való jogával összefüggésben." Nem tudom kedves KSz , hogy kezd e érthetővé válni , hogy szerintem és sokak szerint miért erkölcstelen és bűnös az a felfogás amit itt páran igen hangosan követtek

16338 2010.10.20. 14:29:19

Jujj, erről írtam, a politikai és gazdasági elit összefonódásáról, a gubancos keresztbe-kasul szálakról, ezek az elmúlt egy évben mindenki számára érzékelhetőek lettek, teszem hozzá, nem csak a szoci és liberális, de a polgári párthoz kötődő családi érdekeltségek is kibuktak. A magánnyp. miért lenne kivétel? Vagy bármi? Szerecsenmosdatás abban nyilvánul meg, hogy próbálják úgy beállítani, mintha itt húsz évig a nép, a hangyák kánaánja lett volna és jött egy gonosz, aki mindent tönkretesz. Jó, mondhatjuk hazugságnak is. Már elveszett minden bizalom, sikerült olyan szintre errodálni ezt az országot, hogy hihetetlen. Az, hogy mi lesz most a fidesz kormányzás alatt, még nem tudom.

15138 2010.10.20. 15:03:03

Tekintve, hogy ismerlek, azt hiszem, hogy nekem másképp jött le a posztod, mint a többségnek. Orbán rombol. Ungár Klára meg úgy csinál, mintha ők csak építettek volna. Erre te megdühödsz, ahogy írod, és a hangsúlyt elviiszed "hátra", kérdezvén, hogy mire olyan büszke az előző társasúg ugyan, hogy ezzel a lózunggal akar most operálni. Szerintem igazad van. Emlékszem a SZKP x-. ülésére, ahol Gorbacsov "elmondta" rövid külföldi útja után, hogy mi van a Szovjetúnióban. Mindenkinek leesett az álla. Ugyebár, ami akkor volt a Szu-ban, annak jórészéről Gorbacsov is tehetett. Percekig nem szólt senki...én akkor kezdtem érteni, hogy mi az politikus. Más szemében a szálkát. Vagy egy éve, hogy nem-tom-milyen Iván írt egy hasonló cikket, amit ugyanígy értelmeztek: nem volt tiszta, hogy hol áll a szerző. :) Feltörtél. :))

15138 2010.10.20. 15:04:12

Ja, és nekem nagyon tetszett a 2 plusz nyolcmillió hangya, mint kép. Nagyon találó.

Vasgereben 2010.10.20. 15:17:00

jus, funyi, juj100, didgeridoo, igazatzok van, de felesleges a társalgás a vesztes tábor acsarkodó kopóival! Ők vagy elveszett koncukat siratják és félnek az elszámoltatástól, vagy bigott Orbán és fidesz fóbiások, vagy csak egyszerüen naiv idióták. Épeszű magyarázat nincs arra, hogy mindent másképpen lássanak mint az átlagember! Védik Gyurcsányt, védik a szemkilövő rendőröket, védik a MAl tulajdonosait a kárvallottakkal szemben, védik veszteséges mnyup-kat saját szüleik, nagyszüleik ellenében is, védik a magyar Bálinti, vagy Molnár-Horváth -féle ámokfutást, minden marhaságot, csak nehogy egyszer is igazat merjenek adni a másként gondolkodóknak! Kár szót pazarolni ezekre a gazemberekre/ megvezetett őrültekre. ha nem ezek lennének, akkor csak akadhatna olyan téma, amelyben közös véleményre, egyességre lehetne velük jutni, de hát egy jehuval és társaival? ugyan már..... Mellesleg Ungár Klárával kapcsolatban nem árt visszaemlékezni, hogy mi is volt legutóbbi állami funkciója, kinevezése?

178205 2010.10.20. 15:25:10

Az Ungár féle szadeszes és egyéb agytorzult bohócok voltak azok akik annak idején a néhányszáz magyar által legitimizált kerekasztaltársaság tagjaiként akkor a legjobban szorgalmazták az uj korszerü alkotmány megszövegezését. Na és tessék mondani hova lett???husz éve csak ugattak,de nem csináltak semmit. Most megint csak ugatnak.....ja és most sem csinálnak semmit. Ezért hegyitálibok a lelkeim...DDDDD

65469 2010.10.20. 15:31:34

31. KériSzépen is már régen vizsgázott jogból. "a jogbiztonság elve: mindenkit egyenlő elbánásban kell részesíteni, igazságos normákat kell alkotni, következetes, jól felépített jogrendszert kell kialakítani, a jogszabályoknak áttekinthetőnek és megismerhetőnek kell lenniük." Úgyhogy amit Jus ír, hogy a jogszabályok gyakori változása és az értelmezési problémák aláássák a jogbiztonságot, hogy ügyvédfüggő a jogérvényesítés az egy érthető vélemény. A büntetőjog egyik eljárási elve az ártatlanság vélelme, meg az is, hogy a vádhatóságnak kell bizonyítani a bűnösséget. A probléma itt az, hogy tömeges és kisebb súlyú bűncselekményeknél a rendőrség gyakorlatilag nem nyomoz, túl sokba kerülne és az eredmény kétséges. A vádhatóság pedig ennek hiányában nem fog tudni bizonyítani semmit. Ezért aztán nincs is eljárás. De a nagy ügyekben is az eljárások elhúzódása a jogbiztonság ellen hat.

178205 2010.10.20. 15:33:29

A nagy romboló valóban egész jól prosperál. Lássuk -mszp-szdsz a pöcsben...... -bankok és nagymultik megkocogtatva.... -gyurcsótány per előtt tiz percel a maga vadászpuskás, gumitöltényes demokráciájával,,,,, -a fél korábbi pénztári elit már a sitten rohad, a többi oda készül........ Szerintem ,ha ez rombolás, akkor jöjjön aminek jönnie kell. Pici türelmet tovarissi...DDDDDDD

16338 2010.10.20. 15:36:44

Nefi, amiket Ungár felsorolt, hogy azt most Orbán rombolja le, azon akadtam ki. Ha azok normálisan működtek volna valaha, majd azt a kis ramatyul és csikorogva bár, de mintha működnét is nem pusztítják le az utolsó évek, akkor akkor ez egy viszonylag élhető ország lenne, és én sem mennék el innen, mert valahogy bár, de utat látnék. Ebben a rombolásban én a felelősséget a teljes gazdasági és politikai elit össszefonódásában, a leszarjuk a hangyákat, mi gazdagodjunk, mindegy milyen áron stílusú uralkodásukban látom. Ha erre most Ungár azt mondja, márpedig ez egy jól működő társadalom volt, amit Orbán most gátlástalanul rombol, akkor dühös leszek. Ezek szerint csak mi itt nyolcmilliónyian voltunk vakok? Hogy a fenébe nem vettük észre, hogy itt minden tökéletes volt eddig? De ha olyan tökéletes volt, akkor Ungár a szema lapján miért ostorozta az előző kormányt? Azt, hogy Orbán mire jut, nem tudom, nem vagyok optimista, mint már mondtam.

16338 2010.10.20. 15:41:12

Gereben, én nem is akarok vitatkozni vagy meggyőzni senkit, csak egyszerűen pofátlanságnak tartottam Ungár felvezetőjét. Leírtam első dühömben a véleményem. Most is ezt írnám, csak összeszedettebben. Utálom, ha hülyének néznek minket.

16338 2010.10.20. 15:46:06

Pszichopatak, én több területen is tudnék rombolandó dolgokat, de azért ne felejtsd, Orbánnak is vannak összegubancolódott érdekeltségei, azaz én pesszimista vagyok. Ha csak a felszín lesz eltakarítva, abból még nem fog normális ország épülni. Még nem tudom, mire is fog jutni.

174630 2010.10.20. 15:47:53

50. Ezt kár volt. MOst mindjárt jön a poszt arról ,hogy mi nem értünk semmit és le akarjuk rombolni a polgári nyugadi liberálsi demokrácia alapjait:)

Vasgereben 2010.10.20. 15:55:13

UK-ból alakulatának elnevezésekor kibújt a tudat alattija! -:)) Szema= szeretem magam! Az egoizmusa, amely minden szdsz-esre jellemző! A lenézés mindenki mással szemben, a düh amivel a másként gondolkodóknak neki rontanak. Szerencsére, már csak a legelvetemültebbek (Bauer, Konrád, Ungár, Hell, stb.) ágálnak tovább is, a többiek szépen eltüntek csendben. Persze a slepjük megszállta a médiát és fröcsögnek, szitkozódnak, hörögnek mindenre, de hát a kutya ugat, a karaván meg....

15138 2010.10.20. 16:19:13

Akkor jól értettelek. :) Figyu, legalább kijött a felesleges gőz.

12880 2010.10.20. 16:46:21

Kedves Jus! Hogy Orbán mit rombol le és mit nem, nos, ezzel én még fogok foglalkozni a Bibó politikai elmélete c. sorozatomban. Még nem tartok ott, az sem tudom, hogy mikor térek rá, de biztosan foglalkozom vele. Tehát, ha érdekel egy pontosabb és valósabb megközelítés, akkor olvasd el azt. Az eddigi részek itt találhatók: www.aristotle.5mp.eu Tarski.

174630 2010.10.20. 16:53:04

58. KJissé unalmas , hogy mindennap rombolod ,offolod a NolBlogot . Mindennap többször olvasni saját honlapod reklámozását unalmas is és moderációs elvekbe is ütközik. Kérlek majd lassacskán hagyd fel ezt ,mert értelmetlen itt rombolni.Vagy jelentesd meg itt ,vagy nem reklámozd saját honlapod ,föleg ha azt sem olvassa senki. köszönettel

52511 2010.10.20. 16:55:28

56. Vasgereben Igen! Valójában tényleg kár és felesleges velük anyázásba keveredni ... ! - le se kell szarni őket, hiszen végük, csak még rúgnak egyet, - az utólsót - s örökre végük! Soha többé nem kerülnek, nem kerülhetnek a hatalom közelébe! ..., csak néha felkapja az ember a vizet ezen a mérhetetlen pofátlanságon ... :)))

52511 2010.10.20. 17:15:49

60. Funyi1 ..., és szóval tényleg siralmas, hogy ez a bukott "liberálbolsevista", vagy miafene és akármi társaság elitje, és az értelmisége a KÚLTÚREMBEREI csak arra képes, hogy Orbán Viktor személyét szószerint CSESZEGESSE, és közben égbekiáltó marhaságokat és hazugságokat szajkozzon, - önmagát riogassa?! - hogy, csak ennyire tellik nekik?! Alkalmatlanok voltak a kormányzásra, alkalmatlanok az ellenzékiségre is! ..., S naponta bizonyítják a semmirekellőségüket!

44711 2010.10.20. 17:34:52

Kedves Jus ! Ebben az írásban minden benne van. Tudod, az az érthetetlen, hogy emberek egyrészt miként lehetnek oly érthetetlenek, hogy képtelenek ezt megérteni, s ha megértik és mégis úgy tesznek, ahogyan itt sok "kritikus", akkor nem értem, hogyan lehetnek ilyen szívtelen cinikusok.Tegnap is, ma is hasonló gondolatok foglalkoztatnak.Nagyon színvonalas az írásod, minden benne van. Üdv:CL........................

16338 2010.10.20. 17:36:17

Gereben, azért a jobboldal slepjének se kell arroganciáért a szomszédba mennie!! Minden oladalnak megvan a hörgő slepje, az agymosó koncon élő értelmiségi rétege, szerintem itt nincs mit egymás szemére hányni.

16338 2010.10.20. 17:37:21

Nefi, most ki. : ))

16338 2010.10.20. 17:44:42

Tarski, amint lesz egy kis időm feléd nézek, kíváncsi vagyok több véleményre, minden oldalról. Bár őszintén megmondom, kissé zavar, ha valaki egy közismert ember megnevezésében gúnyolódik, ezt méltatlannak érzem. Én mindig kizárólag a politikus nevét írom, semmilyen gúnyos jelzővel nem illettem soha, egyiket sem.

16338 2010.10.20. 17:47:22

Jujj, engem nem zavar, ha felhívja valaki a véleményem a saját blogjára. Én nem szoktam, de nem veszem zokon mástól, ha nem tolakodó. Tarski pedig itt, most cseppet sem volt az. Szerintem.

16338 2010.10.20. 17:50:47

Funyi, lehetett volna jobb is, valami nagyon kisiklott és én a nagyobb bajt abban érzem, baloldali politizálás egyáltalán nem volt jelen az elmúlt években. Sokan még ma is meg vannak győződve, itt baloldali volt a szocialista-liberális koalíció. Nem az volt. Cseppet sem az.

174630 2010.10.20. 17:53:57

66. Csak ostanában divatt lett spamelni. Nem csak érdektel irásokat feltenni 20 szor , nem csak azért , hogy mást kitoljanak a frissülöből ,de mégis. Szerinted mi értelme Bibó 8. posztot feltenni 10szer? Mi értelme jehu-nak napi 6-7 posztot feltenni NULLA hozzászólással 10 minusszal? Mi értelme van ennek azon kívül , hogy érdemi írásokat ,vitákat vágnak ki. Nagyon engem sem zavar ,csak az emberi motivációjuk érdekelne , hogy mi értelmet látnak emögött....... Pedig Tarskival nincs is olyan nagy bajom ,bár cikiztem "Az Orbán a gyilkos" cimű posztjával nem egyszer .....

16338 2010.10.20. 17:59:38

Kedves Cuba, tegnap nagyon felhúztam magam Ungáron, és időm is kevés volt, tehát sajnos cseppet sem összeszedett amit írtam, jobb lett volna várni egy napot. Nem jön le belőle, hogy én valójában az egész húsz évvel nagyon elégedetlen vagyok, és nem tudom egyik oldalt sem favorizálni. Azt viszont nem tudom, mit nem értenek meg azok, akiknek maguknak is volt gondjuk és kritikájuk az elmúlt években, évekről. Elfelejtették??

70798 2010.10.20. 18:05:40

gratulálok jus a mínuszokhoz:))) jó, ha az embert felvilágosult, demokrata értelmiség olvassa:))) az alapalkotmányunk a sztálini alkotmányon alapszik. az alkotmánybíróság a politikai elit játszótere volt, van és lesz. Ungár szadeszos, nemde? Ők a pártjukat is lerombolták, és a szocikkal együtt rombolták a nemlétező alkotmányt. A hangyáknak sok alkotmányossága nem volt, van és lesz. Kiszorultak a húsosfazék mellől, és sír a szájuk. Van hatvan év távlatom, amelyből negyvenötöt fel is tudok fogni, értelmezni. Sok különbséget eddig nem láttam.

Vasgereben 2010.10.20. 18:23:59

63. iagazd van jus, csak a jelenség nem arányos! a jobboldal az elmúlt 20 évben 12 alatt "élvezte" a koala pofátlanságait, ne is beszéljünk az előző 45 évről! Mig szegény mostani elnyomottak, már azt a 8,5-et is sokalják, amit eddig el kellett szenvedniük a gaz jobboldaltól! Majd 50 év múlva kvittek leszünk!

16338 2010.10.20. 18:26:19

Jujj, nem tudom, mi a motiváció, tényleg nem tudom. Azt különösen nem értem, ha valaki egy nap három-négy vagy több írást is feltesz, és érdemben semmit nem mond, csak gyűlölködik. Minuszból pedig van nekem is : )))

16338 2010.10.20. 18:37:45

Tosz, az rendben, hogy most nincs már húsosfazék, de azért ekkora hülyeséget leírni, hogy itt eddig jogbiztonság volt és piacgazdaság meg arányos teherviselés és...áááá. Ungár régen fideszes volt, aztán eszdéeszes, de egyike volt a leghamarabb kilépőknek. Tetszik a sok kékség??? : )) Lehet irigykedni!

16338 2010.10.20. 18:43:49

Gereben, itt akkora a gazdaság és politika összefonódása, hogy azt már meg nem mondja senki, ki honnan jött, mi is volt, bár szerintem mindegyik mai politikus a múlt rendszer politikai mellén táplálkozott. Vélényem szerint a függönyök mögött jól megértik egymást a gazdasági életben, egy neked, egy nekem elven működnek, a színjáték csak nekünk van. Cirkusz a népnek, a kenyér meg nekik. Ezért nem vagyok én optimista.

44711 2010.10.20. 18:44:27

69 kedves Jus ! Ezek nem felejtenek el semmit. de nem is érdekli őket. Kiégett, érzelmek nélküli cinikus emberek. A maguk módján robotok.Én már nem idegeskedek rajtuk. Ugyanolyan hidegen kell nekik odakenni, amit nem szívesen látnak. Üdv:CL.................

174630 2010.10.20. 18:57:26

72. MOst látom csak , hogy nem birják elviselni , hogy van egy blog ami érdekes és érdemi:)Ahol nem arról szól a fáma , hogy az egyik magyar náci a másik meg rasszista. Nem baj , igazunk van bőven ,no meg időnk és tehetségünk:)

16338 2010.10.20. 19:32:14

Kedves Cuba, én nem szeretnék senkinek "odatenni", csak elmondom a véleményem. Nem vagyok állandó, ahogy változik a világ körülöttem, engem is alakít, ezért aztán ellenségként kezelnek sokan. Azt nem értem, az miért jó valakiknek, ha ellenséget csinálnak abból, aki nem az? És én csak azért se vagyok hajlandó ellenséget látni bennük. Mert nem azok. (Na jó, egy-két keményebb esetnél már én is fagyos vagyok)

16338 2010.10.20. 19:33:53

Juj, már hozzászoktam, hogy nehezen viselik. Nem zavar. : )

Vasgereben 2010.10.20. 19:47:49

jus, én nem vagyok naiv, túl idős vagyok hozzá! DE azt ius tudom, hogy mindenkinek maga felé hajlik a keze és nem kergetek illúziókat! De ha már választani kell, azt a zsiványt választom, amelyik csak annyit vesz el tőlem amire okvetlenül szüksége van ( s meg is köszöni, ráadásul), annál, aki szinte mindet magának akar s még pofátlan is! s szerintem a kétféle zsivány nem tud együtt dolgozni, bár mindkettő zsivány! Mellesleg, az LMP-ből is egyre jobban előbújik az szdsz! Ivády Gábor kilépett a pártból, függetlenként tevékenykedik tovább, s pont azt jelentette ki ma, amit az előbb leírtam!

wesz 2010.10.20. 20:00:31

Szia Jus, Igazad van. Ez tisztan vissza is igazolodott a minuszokban es a reakciokban. Egyebkent szerintem a dologban a tragikus az, hogy mind Ungar Klara, mind a tobbi baloldali ertelmisegi szentul hiszi, hogy igaza van es valoban a lerombolt ertekek mind leteztek az utobbi 8 evben.

10940 2010.10.20. 20:01:58

Kívánom a post szerzőjének, hogy csak egy szegmensében szembesüljön majd azzal, hogy mit is rombolt le Orbán. Ne mindegyikkel, sorban, csak eggyel!

15138 2010.10.20. 20:09:51

Orbánban egy cseppet sem bízok. Így nem fogok olyan fájdalmasan csalódni, mint most csalódtam. :)

16338 2010.10.20. 20:37:02

Gereben, bár nem vagyok híve a tőke hatalmának, jelenleg ez van majd' mindenhol, tehát ebben gondolkozom. Mi itt már akkor nagyon elégedettek lennénk, ha egy olyan szintű demokrácia valósulna meg, amiben valós jogbiztonság, arányos teherviselés, stb...(mint amiket Ungár felsorolt, mondván, Orbán rombolja le) a jellemző. Persze kellenének munkahelyek, ehhez értékesíthető szellemi vagy fogyasztási javak, egy alap létbiztonság, stb. tehát nincs egyszerű dolga annak, aki ez irányba akarja kormányozni az országot. Meglátjuk. Rosszabbat, mint ami volt nehéz elképzelni, de nem vagyok optimista.

16338 2010.10.20. 20:42:52

Szia Wesz, azért írtam le, mert úgy gondolom, igazam van. : ) Nem tudom felfogni, hogy ne lássa egy politikus, ne lássa bárki, aki ebben az országban él, hogy egy romhalmazzá változtatták az egészet, sajnos még az emberi vonatkozásban is.

16338 2010.10.20. 20:44:30

Helyettem, majd beszámolok róla, amikor találkozom vele.

16338 2010.10.20. 20:46:07

Nefi, én már hosszú évek óta nem bízok, csak mindig esélyt adok. Egyszer nekem is bejöhet...: ))) Miért? Nem??? : ))

yoav blum 2010.10.20. 21:15:17

Sziasztok jus, Funyi1, Ananke, Pare, relatív, Lancelot, ?????????, Didgeridoo, Anemone, jujj100, KériSzépen, harunalrasid, Nefelejcs, Vasgereben, pszichopatak, tarski, Cuba Libre c.C., Toszmegosztis, wesz, helyettem - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Cigányország kódolt adása! - Túlélõk! Itt nincsenek Náci Sertés Parasztvírussal fertõzött Gádzsó Zombik! Kaptok élelmet- szabadságot és biztonságot! Cigányország a menedéketek. Gyertek a 46o30´ északi szélesség és a 24o30´ keleti hosszúsági pontra. Van remény ! Cigányország a Tiéd! By Balogh Artúr ------------------------------------------------------------ Vona elöb tegyen valamit értünk amig nem tesz adig igen is ö az elenség! Vona elöb tegyen valamit értünk amig nem tesz adig igen is ö az elenség!Szerintem bene van a keze a sötét alakok fel bukanásainak a roma telepek környékén már Nyirmihálydon is láták öket az egész környéken vanak már nem csak nálunk!Egy idös roma bácsi monta hogy a háboruban mikor sok volt itt a német náci is fel bukantak ezek a gonosz lelkek és szerinte ezek járo halotak kik árnyékbol vanak Én eszt nem hiszem de lehet hogy igaz és a gyülölködö Vona miat jötek ezek a gonoszok elö a föld alol Majd viszunk szentelt vizet templombol és az erdei bázist meg locsoljuk meg el lopunk egy keresztet is onan és akor éz elen is védve leszünk Álitolag ha körbe pisáltok az is véd az árto szelemek elen! De valaki irta hog lehet hogy ufok Romák a nagy ufonak ne menyetek neki álitolag fél a kék szintöl de lézert is löhet meg csápjai is vanak Olyan csiga szerü csak nagy és repül bukjatok le ha jön a bokor alá!Én aszt mondom hogy akár ember akár nem egyik kezembe égö bot másikban bárdos kard és rá vetem megam háturol és levágom a fejét ha meglátom!Es akor vége leszt! Harcialakzat Glymboo Forrás:http://nacikhaza.blogspot.com/ - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Olvassátok csak lelkes kápó NOL blog cenzorok azt a szennyet amit ír a védett faj - cigány testvéreitek - a fehér magyarokról. Most egész õszintén, érdemes nektek is résztvenni a magyar nemzet meggyilkolásába barátaitokkal karöltve egy csatasorba, Cigányiáért harcolni? Mert nem titkolják, független cigányországról ábrándoznak.

13066 2010.10.20. 22:04:36

Szia Jus :) a 74-es kommentedben rátapintottál a lényegre- mondja ezt egy szintén hangya :) "Azt nem értem, az miért jó valakiknek, ha ellenséget csinálnak abból, aki nem az?"- no szerintem ez a legegyszerűbb, hiszen szidni, okolni lehet mindenért, és közben elterelődik a figyelem az egyéni felelősségről. A politikai "elitből" mindenki hozzátette a magáét a kialakult helyzethez pártállástól függetlenül.

45691 2010.10.20. 22:12:34

38. Mondj egy konkrét pert,ahol a hangya perelte az elitet.

45691 2010.10.20. 22:14:25

44. Az Ven,hogy a 41esemből semmit se értettél, jelzi a 44asban hozott idézeted. De semmi gond,én egészen másról beszélek,mint Te. Össze se tudunk akadni, ebben legalább ez jó.

relatív 2010.10.20. 22:27:50

Kedves jus ! Látom - bocs -, nagyon naivan szemléled a politika folyását, és véleményedet egy szűk értelmezés keretében próbálod általánosítani. Szabadjon legutóbbi - nehezen férhető hozzá a bloghoz !... nem tudom az okát - válaszodban foglaltakra véleményem kifejteni, mert továbbra IS úgy érzem nem tudsz szabadulni - pedig többen próbáltak a tények alapján a helyes megoldás felé terelgetni hozzászólásaikban - az alap kiindulásodtól, hogy egy "demokrácia-rombolás"- ! nem az utolsó kormányváltás okozta. Ez igaz, de a mostani vezetés - egyrészt már volt korábban hatalmon, és ismertek az akkori tévedései, másrészt ugyanez a csoport kivette részét az utóbbi 8 évben a demokrácia különféle "rombolását megvalósító" tevékenységből - korábbi tevékenységét már erős többségi szavazataival ( a demokratikus gyakorlattal - nem csak az ellenzék pártjaival, hanem a civil társadalom széles tömegével - szemben ) mintegy anarchiában vágja el azokat a biztosítékok szálait, melyek az anarchikus megoldás gátjává válhatnának ! Válaszod első mondatára kérdezem, mire jogosították fel a választók ezt a vezetést, aminek alapján az eddig megtett, és ahogyan megtett lépéseiket igazolni vélik ? Ha erre konkrétan tudnál - de bárki válaszolni - igazán elcsodálkoznék ! És az egyeztetéseket nem prejudikálni kel, hogy annak úgy sem lenne értelme, hanem az egyeztetések során kellene vitában megvédeni az általuk helyesnek vélt, és a nemzet érdekében tenni szándékozó lépéseiket ! Sajnos az eddigi törvényeik többsége az uniós elvekkel, de a jelenlegi Alkotmányunkkal IS szöges ellentétben áll, sőt tűzoltás jellegű például a gazdaságra hozott intézkedéseik zöme, mely tüzet éppen a saját intézkedéseikkel szították ! Semmi előremenő gazdasági intézkedésük nincs, a költségvetésben lévő hiányok távlati megoldására még semmit nem léptek, csak a saját holdudvaruknak adott - hagy ne kelljen most részletezni - előnyöket próbálják gyorsan a meglévő helyekről bekebelezésekkel biztosítani. Nem arról van szó, hogy eddig minden jó volt, és azt rontják el, hanem a mai helyzethez képest kellene kedvezőbb lépéseket látni, melyek nem hogy nincsenek, hanem éppen ellenkező tendenciák látszanak a kormányzásuk következtében, ami a kifogás alá esik ! Mivel létrehozták az alkotmány előkészítő bizottságot - a kérdés mi indokolja egyáltalán az új alkotmányt,erről szakemberek IS kifejezték kétségüket többen - és ők lázasan készítik az új alkotmány szövegét, ez az internetes "beleszólás" elég cinikusnak tűnik, hiszen semmilyen visszacsatolás a véleményekről ( ki IS alkotmányozhat ? , megfelelő hozzáértés nélkül, hiszen ez nem egy "brossúra" ! , vicces a felvetés IS ) nem ismeretes ! Ismétlem a korábbi kormányokat senki nem gondolhatja hibátlannak, de az általuk okozott hibák ismétlésére, sőt meghaladására senkinek sem lehet felhatalmazása. A korábbi - baloldali kormányok - mocskolódására milyen tények alapján gondolsz, én ilyenekről nem hallottam, az önfényezés pedig megítélés kérdése, hiszen az eredmények felsorolása - voltak eredmények ezt senki sem tagadhatja ! - az ország előrehaladásának egyszerű igazolása! Erre minden kormány esetében van példa ! Elnézést a hosszú írásért, de talán nem hiábavaló .

16338 2010.10.20. 22:46:49

Szia Doremi! Magam is úgy gondolom, hogy eleve rossz volt a nyitás húsz éve, és ahelyett, ez valahogy korrigálva lett volna, a politikai és gazdasági elit szépen összeforrt, összegubancolódott, és egyre gyorsabbat és egyre többet, egyre nemtelenebb eszközökkel, gátlástalanul nyúltak le mindent, de hát ezt leírtam. Aztán az elmúlt pár évben pörgött fel ez az egész úgy, hogy romokban minden. Mi hangyák pedig, ha nem is egyformán gondolkodunk, csak hangyák maradunk, nem szabadna egymás torkának essünk.

16338 2010.10.20. 22:56:50

Kériszépen, fordítva szokott inkább lenni, de mondj egyet, ahol nem az elit nyert. Javaslom olvasd el Fics könyvét, vele mit tettek, tanulságos. Vagy, hogy bloggereknél maradjunk, Izom esete sem azt mondja, az elittel szemben lehetett volna labdába rúgni, esetleg kérdezd Bonit! És akkor még csak itt, ezen blogon vagyunk! Írtam arról, hogy úszhat meg egy gyerekgyilkosságot, majd összetört csontokkal életben maradó, de csecsemőbántalmazást valaki, amint a BM államtitkárságára kerül. Jogbiztonság! Kinek? A hangya már azért sem jelent fel senkit, ha akármilyen kár éri, ha akarmilyen bűncselekmény áldozata lesz. Ha itt élsz, ezt nagyjából te is tudod.

16338 2010.10.20. 23:10:32

Relatív, Ungár felsorolt pár dolgot, állítva, ezek húsz év eredményei voltak, és Orbán most rombolja le őket. Tételesen végig mentem ezeken a felsorolt pontokon, és megállapítottam, ezek már réges rég le lettek rombolva, illetve igazából soha nem is működtek, ill. más esetekben nem rombolja, hanem erősíti azokat Orbán. Próbáljunk meg ezekről beszélni, mert én erről írtam. Megjegyezve a végén, hogy inkább arról kéne beszélni, hogy lehetne jól, jobban csinálni, mint Orbán, nem pedig hazug vádakkal illetni. Mert ezt a rombolást nem ő hajtotta végre, még akkor sem, ha négy évig ő is volt kormányon, hanem úgy egyben az összeforrt gazdasági és politikai elit, oldaltól függetlenül. Nem ennek a posztnak a témája, hogy ki mit csinált jobban, kinek volt valami érdeme is, ki rontott el és mit, még az sem, hogy milyen eredményes is lett (????) ez az ország. Ezek mind önálló és más kategóriájú témák. Én ezekre itt nem térek ki, mert még a hozzászólás is egy önálló poszt terjedelmű lenne mindkettőnknél.

174630 2010.10.20. 23:20:55

89. Ahogy látom ,nem vagyok egyedül akik eme dolgot nem úgy látják ahogy Te! Ez nem gond ,Majd én is elgondolkodom , hogy neked lehet e igazad.....

relatív 2010.10.20. 23:25:32

Kedves jus ! Úgy látom - mi ketten - olyanok vagyunk, mint a politikusok ( ami, azt gondolom nem egy nagy dicséret ), elbeszélünk egymás mellett ! És, más-más oldalon a politikai palettán ! Sajnálom, mert érthetetlen számomra a mai politikai tér támogatásának minden formája, a látható igyekezet, és hozzá nem értés ilyen megjelenítés, mely minden szinten tapasztalható !

78126 2010.10.20. 23:27:03

Jus! Gratulálok! Mindenféle értelemben! :))

45691 2010.10.20. 23:27:45

92. Itt élek, és semmit sem látok a bíróságok működése vonatkozásában abból,amit Te. Nem tudom,hogy Te írtad-e nekem,vagy más,mindegy is, mindenesetre az a lényege,hogy én az ideálist írom,mondom, miközben nem veszek tudomást a valóságról,ugye, vagy valami ilyesmi Ilyen Jus nincsen, valójában az van,hogy Te vagy akik hasonlóan hozzád lesujtó véleménnyel vagytok a bíróságról,jogról,jogállamról,közbiztonságról stb.stb. kéritek számon - azt se lehet tudni,kin - a tökéletességet. " Hangyák versus elit ". Ennek így semmi értelme, az így a bíróságokon nincsen is. Nem értettem egyet az Ungár féle poszt hangütésével, hozzá se szóltam ( én mostanában a MAL vezér előzetesére szoktam hivatkozni,hogy van jogállam,mert egy magáról megfeledkező egész parlament tapsolt a bejelentésnek,majd két napra rá egy bíró,aztán a egy fellebviteli bíró is azt mondta, hogy a vád is zsenge,nemhogy az érv,hogy letartóztassák az illetőt. Nem semmi, van hát jogállam, bármennyire is fura neked,ha én erre azt mondom, csak önmagában ez a döntés jelzi,hogy bizony van.) mert ennyire nem drámai a helyzet, de nem tilos ilyen drámain leírni. Neked sem tilos ugyanilyen drámain leírni, de ettől se lesz drámai. Mindennek az ellentétére is lehet példát találni. Nem rosszabb, nem jobb a magyar bíróságok, ügyészek - ügyvédek munkája egyáltalán,mint bármely más országok ilyen embereinek a munkája, vannak biztosan biztosabb alapokon álló jogállamok,és vannak nálunk sokkal rosszabb helyek is. Egy biztos : a büntetügyekben a magyar bíróságok az európai összevetésben nagyon szigorú ítéletek hoznak, hiszed vagy sem, a földrajzi Európában nálunk szigorúbb büntető bíráskodás Ukrajnában és Törökországban van csak, sehol máshol, az ügyészség váderedményessége valami világcsúcstartó : 10 bíró elé állított vádlottból 9et a bíróság bűnösnek talál ( nem is tudom,hogy hol van még ilyen arány a világon ). Én is azt szoktam mondani, hogy ha esküdtbíráskodás lenne, az az arány nem ilyen lenne, hanem az ügyészekre nézvést bőven rosszabb, fura ez is igaz ? Pedig így lenne. Büntető és polgári ügyekben a bíró jogerős szava az utolsó szó. Onnan nincsen,nem lehet tovább. Persze van lényeges vita,hogy ugye inkább üljön száz ártatlan,mintsem legyen szabadon egy bűnös is - no,talán gondolhatod, hogy én úgy vélem,inkább sétáljon szabadon száz bűnös,mint hogy üljön egy ártatatlan . Persze az utóbbi verzió nagyon macerás és időigényes holmi, de mégis, megéri,még akkor is, ha mint Te is, simán mindent rossznak vélsz, miközben nem az,nagyon nem az. Aki a bíróságon "megússza" arról azt kell gondolni, hogy nem volt eléggé alapos a vád. Ennyi,ezen nincsen mit agyalni,mert különben meg lehet őrülni,amire semmi okunk. Se Ungárnak,se Neked,se másnak.

175132 2010.10.20. 23:44:11

+++++ u.i. "Nem disznónak való a gyömbér." :)

16338 2010.10.20. 23:50:17

Relatív, nem annyira elbeszélés, én inkább hárítom, amire te akarsz vinni. Ami a palettát illeti, én olyan el nem kötelezett vagyok, próbálom meglátni az esélyt, próbálok megérteni, nem elutasítani próbálkozásokat, amíg nem csalódok, amíg lehet, aztán ha látom, egy katasztrófa lett, arról már meg nem győz senki, hogy nem is olyan rossz az pedig. Igazából pedig nem hiszek a képviseleti demokráciában, mi több, a kapitalizmus sem az esetem, de ebben élünk és kíváncsian várom, mit hoz ki ebből Orbán. Szóval, így nekem könnyű.

16338 2010.10.20. 23:51:00

Anemone, köszönöm! : )

16338 2010.10.20. 23:53:30

Kériszépen, majd bővebben leírom egy posztban, hogy miért is gondolom úgy, ebben az országban nincs jogbiztonság. Mivel az nem fél óra lesz és terjedelmében is meghaladja egy hozzászólásét, most nem mennék ebbe bele.

16338 2010.10.20. 23:55:28

Albatross, köszönöm.

relatív 2010.10.21. 00:27:13

Kedves jus . Az első mondatod valamilyen félreértésen alapul, míg a "el nem kötelezettek" a legrosszabbak, mert a legkönnyebb őket egy álomvilágba vinni, és a legnagyobbat veszíthetik e tulajdonságuk miatt. És igazán mindig valamely szirén hang felé vonzódnak, csak a maguk eszmeiségének bizonytalanságát vélik "el nem kötelezettségnek". A befolyásolás nem a tények ismertetésének során történik meg, hanem éppen ellenkezően ! Mint már kértem, nagyon kíváncsi vagyok mi az amiben "reménykedsz" e vezetés realitásának ismert gyakorlata kapcsán ?

12880 2010.10.21. 07:43:12

59-re! Jujj100 ( verecke?)! Tudod, a magad fajta emberektől akarom magam távol tartani, és a blogomat megóvni. Ha nem lennének olyan balfékek a Szerkik, akkor nem kellett volna azt a megoldást csinálnom, hogy csak a saját honlapomon jelentetek meg érdemi munkát. De Ti mindent összepiszkítotok. Ugye, szeretnéd, hogy nálam is trágyadombot csináljál? Abból nem eszel, drága Barátom!!! Egyébként meg a nol.hu elég sokat nyerészkedett rajtam korábban, mert nagy volt az olvasottságom, amiért sokat szakítottak a tulajdonosok a Google hirdetések után kapott pénzből. Azt igazán megtehetik, hogy megtartsam a blogomat ilyen formában is. De meglehet, hogy egyáltalán nem fogok írni még annyit sem, amennyit eddig írtam, nekem elég annyi olvasó, amennyi ott van a saját honlapomon. Azt meg Te éppen nem tudhatod, hogy mennyi az olvasottságom a saját honlapomon, csak én. Márpedig egyre többen jönnek oda, tehát nincs okom arra nézve, hogy visszajöjjek. Tarski.

12880 2010.10.21. 07:50:53

65-re! Jus! A politikusok gúnyolása még belefér a morálisnak tekintett újságírásba, és ezért az elfogadható. De én sohasem sértettem meg egyik jobbos politikus személyiségét, míg pl. maga Orbán megtette akkor, amikor Gyurcsányt hülye idiótának nevezte. Nálam ilyent nem találsz, és ezután fogsz találni. De olvasd el a Cézárarcmás c. sorozatomat, ahol kizárólag Orbán személyiségével foglalkozom. Találsz ott olyant, amilyent Orbán mondott Gyurcsányra? De nézd meg Tökös haverod blogját, és akkor azt hasonlítsd össze az enyémmel!!! Tarski.

12880 2010.10.21. 07:51:50

66-ra! Jus! Köszönöm! Tarski.

16338 2010.10.21. 14:57:23

Relatív, félreértettél, az én alap eszmeiségem adott - igaz, az sem állandó, mert a világ sem állandó, de az alapja stabil - de mivel az nem létezik a választható, a politikai, társadalmi, gazdasági berendezkedésekből hiányzik, így a maradék érdektelen számomra, nem tudom egyik mellett sem elkötelezni magam, annyira távol áll az én eszmeiségemtől. Így aztán kívülállóként figyelem, ki mire jut. Talán ez magyarázat is arra, hogy nem reménykedem semmiben, csak nézem, az egészet, és kíváncsi vagyok, ki tud várat építeni a szarból.

16338 2010.10.21. 15:08:07

Tarski, elfogadom, hogy a mai újságírásba belefér a személyiségek gúnyolása, gúnyrajza, csak az én ízlésemmel ellenkezik. Vonatkozik ez minden személyre, legyen politikus, közéleti, vagy hétköznapi kisember. Én a tetteket kritizálom éppen ezért. Hol ezét-hol azét. Felhozod Tököst, vele több mindenben egyetértek, több mindenben nem, de pontosan azért nem is szólok hozzá - sem - mert zavar nála is a személy, személyiség megbélyegzése. Én írtam már minden politikus cselekedetéréről kritikát, Orbánról is, utoljára az egykulcsos adó tekintetében fogalmaztam meg kételyeimet, de senki nem "piszkított" bele hozzászólással, igaz, kemény viták voltak. Talán pont amiatt, mert egy dologra tettem kritikát, és nem arra, aki azt a dolgot "elkövette".

65469 2010.10.21. 15:18:47

108. Jus Nem találom az egykulcsos adóról írt posztodat. Pedig érdekelne.

16338 2010.10.21. 15:44:45

Didgeridoo, pedig több hozzászólásod is volt! : )) Azóta letisztult és sokat finomodott, most inkább más irányban látok problémás részeket, de majd elválik. Itt a link: http://jus.nolblog.hu/archives/2010/06/09/Szamitasaim_szerint/

relatív 2010.10.21. 19:40:39

Kedves jus ! Hozzászólásaimban sosem az írásokat "elkövető" személyeket - még az ismert politikusokat sem a személyükben - szoktam kritizálni, hanem az írások tartalmának "tényleges" , és általam kifogásolható értelmét, valamint a politikusok "tetteit, állásfoglalásait". Legalább IS ez a törekvésem. Ezzel kapcsolatban alakult ki a véleményem - többek esetében -, hogy nem mindig az írásban olvasható saját vélemény a jelzett író ( vagy a politikus ) igazi véleménye, hanem az írásaiból következtethető irányultsága. Előfordult - tény -, hogy az itt Író egyike, másika IS nagy garral jelzi magát pl. baloldalinak, de az írásait olvasva egyértelmű a más eszmeiségű beállítottsága, amit később ( a politikai helyzet alakulásaként ) maga IS egyértelműsített ! A "kívülállóság" pedig - szerintem - ne létezik, gondolj bele, hiszen mindenki egy politikai térben él, és ezért akarva, akaratlan kényszerül állásfoglalásra ( ha csak a saját érdekszférája IS a vezérelve !). Így érzékelem - szállj magadba - a Te állásfoglalásaidat IS melyet ha visszaolvasol, számodra IS egyértelművé válhat identitásod alapértelmezése. És ismétlem - Veled IS egyet értve e témában - a vita sosem a személy ellen, hanem a gondolkodásmód, vélekedés, állásfoglalás szembeni eltérő vélemény kifejezése lehet ! A sokak általi személy elleni mocskolódás - mint ahogy tarski fentebb már említette - nem való e keretbe !

16338 2010.10.22. 14:03:56

Relatív, az nem az én hibám, hogy az általam elfogadott eszmeiséget még közelítőleg sem képviseli egyik formáció sem, amit képviselnek, az pedig olyan távol áll tőlem...még a megalkuvás is kevés lenne hozzá, valamelyiket prioritásba helyezzem.

relatív 2010.10.22. 19:15:38

Kedves jus ! Elfogadva az általad elfoglalt eszmeiséget - ha azt legalább magadnak kellően megalapoztad - sajnos nem érthetek egyet Veled. Magam IS valamiféle egyéni elképzelés mentén, de az annak legközelebb álló csoport támogatásával próbálom elérni a körülmények által meghatározott keretben a sokak számára legkedvezőbb lehetőséget. Ha senkivel nem tudnék "zöld ágra vergődni", akkor vagy anarchista lennék, vagy minden támogatástól elzárnám magam, mely egy elfogadható kilábalást biztosítana. Az ember nem lehet - szerintem - "mindentől független", hiszen társadalomban élünk, ahol - függetlenül egyéni akaratunktól - mindenki hat a másikra és viszont IS... remélem ! Ehhez semmiféle megalkuvás nem kell, sőt, hiszen ez a megalkuvás hozta létre a ma oly kúszának látható közéletet, a 2/3-os többségi diktatúrát !

16338 2010.10.26. 09:53:21

Relatív, Nem hiszem, hogy bármelyik csoport is közelítené azt, amit én el tudnék fogadni. Közel áll hozzám Kerekes Zsuzsa igazságos elméleti gazdasági berendezkedés-képlete, de mivel nem hiszek sem diktatúrában, sem képviseleti demokráciában, alapvetően nem hiszem, hogy egy társadalom igazságos lehet, ha másért nem, azért, mert kényszerközösség, így Zsuzsa rendszerét sem tudom a gyakorlatban elképzelni, hiszen társadalomra épül. Ez az egyik fele. A másik, hogy ha el is fogadom, mert hiszen nem tehetek mást, hogy ez van, azt, hogy társadalomban kell élnünk, akkor sem látok itt nálunk olyan formációt, még akkor sem, ha azt nézem, melyik áll legkevésbé távol az én általam elképzelttől, amelyik formációt önmagam szembeköpése nélkül el tudnék fogadni. Azaz maradok magamnak. Mivel vannak mikroközösségek, ahol jól érzem magam, akikért tenni is tudok, és akiknek elviselhetőbb élete nem köthető ahhoz, melyik formáció is van hatalmon, mert egyik ebben, a másik abban illeszkedik jobban az érdekükhöz, így ezen vonalon is azt kell mondjam, maradok magamnak. Viszont te elmehetnél hittérítőnek, olyan makacs vagy. : ))) Én még jobban. : )))
süti beállítások módosítása