jus archiv

jus archiv

Cicerélték népüket

2013. augusztus 24. - jus blogja

horrorisztikus jövőkép

 

horrorisztikus jövőkép

 

 

 

Építkezünk, de ez majdhogynem csoda.

Egy régi tömésfal - hasonló, mint a vályog - házat vásároltunk, aprót, rogyadozót, híján minden komfortnak. Egy kis bővítés, víz-csatorna, villany bevezetés, tetőcsere, kidőlni készülő fal újjáépítése, válaszfalak bontása, ablakok cseréje, alapozás, szigetelés, kert rendezése a hármas funkcióra, mint virágos és pihenőkert, állatok udvara ólakkal, veteményes kerítésekkel elválasztva a terv.

A ház a falu központjában, mégis csendes, gyönyörű helyen van, patakparton, templomok közt, a reformátushoz közelebb, a két harangszó időt, eseményt is jelez, és egy biztonságot jelentő tradíciót. Nem vagyok vallásos, a hitem nem tartozik egyetlen egyházra sem, mégis örülök, hogy ennyire közelemben érezhetek kettőt is. Hiszen lassan már minden hagyományos érték elveszik, ez még mindig egy kapaszkodó.

Ha már és mivel eddig nem lett tönkretéve, próbáljuk eredetiségét megőrizni az átépítés folytán is a házikónak. Eddig csak romboltunk, azt mi magunk is meg tudtuk csinálni, a többi kissé nehézkes.

Nincs szakember, nincs kőműves, ács, burkoló, és sorolhatnám. A szakemberek a megszűnő munkahelyek miatt - na és praktikussági okokból is - előbb kisvállalkozókká váltak, majd kényszervállalkozókká ahogy csökkent a megrendelés, de már azt is fel kényszerültek adni. Többen külföldön dolgoznak, mások árufeltöltők, biztonsági őrök, szalagmunkások és hasonlók lettek egy-egy multinál a közeli városokban, jobb esetben csak napi tíz órát dolgoznak, mellette buszoznak még, ami a várakozásokkal együtt további három-négy óra minden nap. Minimálbérért, természetesen.

A szomszédos V. városból találtunk nagy nehezen egy nyugdíjas mestert, neki egyéb szakmákra is van ajánlott ismerőse. Miért tud egyáltalán létezni a szakmájában? Mert nyugdíjas. Ezért viszont kell is tovább gyakorolja a szakmáját. Ugyanakkor öngyilkos dolog hatvan közelében, főként felett az építőipar (is). Erről sajnos kevés szó esik, talán majd írok róla.

Szintén V-ből jött a nyári szünet utolsó hetére az ötödikes fiú a nagymamájához a faluba, miközben lapátoljuk a sittet, hallom már kéri is a mamáját, húslevest főzzön neki, de olyan igazit, és utána egy jó kis nasit. A mama térül fordul, szatyrot, pénzt ad a gyereknek, akkor menjen a boltba, mert bár főzött finomat, de az unoka kedvét keresi, megteszi kérését. Ismeri már. Az igazi húsleves a városi gyereknek a tasakos, a nasi pedig szintén tasakos pudingporból készül.

Idén extrém aszály volt, egyik szántón fel kellett szártépőzni a kukoricát, a másik kettőn is katasztrófával egyelő a várható termésátlag, a szőlőben nem sikerült időben lecsapni a peronoszpórára, meg is gyérítette a fürtöket. Ezzel szemben a konyhakerti, kertészeti növények csúcsot hoztak, akár a gyümölcsök. Sajnos képtelenség értékesíteni a haszonnövényi felesleget, akár a tojást, vagy a feldolgozott készítményeket. Hetente egyszer bemennek az emberek a közel húsz kilométerre lévő megyeszékhely bazimarketjeibe, és ott olcsón vásárolnak silány élelmiszer jellegű készítményeket. Olcsón csak azt kapni. Vízkultúrás, agyonvegyszerezett, sok esetben teljesen íztelen zöldségek, gyümölcsök, gmo-s szójatápon gyorspuffasztott állati termékek, agyonkezelt tejtermékek. Pedig, akik a faluban termesztenek még, szinte mindenki öko jelleggel - ki is fizetné a vegyszert meg?, aki termeszt, az állatot is tart, a trágya pedig így ingyen van, a kapálás sem kerül pénzbe, ez a hagyományos gyomirtás - azok sem adnák drágábban, mint a bazimarketek a silányt.

Sok ország van, ahol akkor is a hazait veszik, ha az drágább, vagy esetleg még ha nem is annyira jó. Csak arra tudnám a választ, nálunk miért degradálják le sokan az itthonit, csak pusztán mert magyar? Még ha jobb és olcsóbb is...???? Kinek az érdekeit nézik? Kinek akarnak kedvezni, mert az ország, benne a lakói alatt vágják a fát, de kőkeményen. Az ország fele már teljesen kilátástalan helyzetben van, de vásárlásainkkal, szemellenzősen még mindig más nemzeteket támogatunk.

A falvak így halálra vannak ítélve, pedig csak élni hagyni kéne őket. Ahol a falvak halálra vannak ítélve, ott a tömeg megindul a városok, majd a főváros felé, amelyek viszont képtelenek ilyen számú embertömeggel mit kezdeni, így azokban is ellehetetlenül az élet. Gazdag-szigetek és gettók alakulnak ki, iszonyú népsűrűséggel egy álomszép és fantasztikus adottságú országban. Horrorisztikus jövőkép.

Volt két szép kakasom, csoda gyönyörűek és rendkívül aktívak voltak, hatalmas sarkantyúkkal. Tették a dolgukat, szabályozták a rendet, néha összeverekedtek, ment a hatalmi játszma, folyvást cicerélték a népüket, de a tyúkok egyre kevésbé bírták, kezdtek kopaszodni, menekültek, egyre kevesebbet ettek, fogytak, a tojó kedvük is csappant, mígnem már hármat is el kellett különítenem, mert az alsó oldalukon mély sebet ejtettek a kakasok, egyik este egy negyedik pipi belepusztult, a három elkülönítettből is kettő nem akart gyógyulni. Egy hete levágtam a két sérült tyúkot, majd döntöttem, és a két kakast is. Pedig féltem, mi lesz majd, kitör a pánik, összeomlik a szervezettség, kakas nélkül káosz lesz úrrá és hiányuk megviselni a baromfiudvar népét. Aztán...

Most béke van az udvarban, nincs kétségbeesett rikácsolás, kezdenek pofásodni és hízni a csajszik, tojni is újra tojnak, már a tavaszi kisebbekkel is össze tudom engedni őket. Azok közt is van pár kakas, nem tudom melyiket tartsam meg? Egyáltalán, meddig tartsak meg egyet is? Tavaszig, mikor kellenek, mert kelnek a fias tojások?

Legalább több étkezésünk megoldódott, a két kakasnak a színhúsa bőrözve öt és fél kiló lett, lehet pörkölt, paprikás, leves, a felső combokat pedig lesütöm. Megszerettem a jó, tartalmas paraszti ételeket. Jellemzően zsírt használok és vajat, olajat saját olajtökből nyerek, a margarint régen száműztem, a fűszerezésnél is saját ízes terményeket alkalmazok. Ma estebédre - mi négykor, ötkor ebédelünk - mentás-tejszínes körtelevest készítettem, némi szilvával spékelve, majd sült disznó tarja jön petrezselymes krumplival, céklasalátával, a sort jégbehűtött sárgadinnye zárja. A tarját jól kivertem, hirtelen átsütöttem zsírban, majd sóztam, édes és csípős vöröshagyma karikával, sok zúzott fokhagymával, pritaminnal, alma és hegyes-erős paprikával tetéztem, mellé édes paradicsomot vagdaltam, és lefedve lassú tűzön puhára pároltam, végül zsírjára sütve pirítottam. A tarját bartereztem, a sót, a cukrot és a kukorica keményítőt vásároltam. Minden más saját az alapanyagokból.

Építkezünk, ami maga a csoda, hiszen oly kevés összeget költhet csak az ember, amiből szinte lehetetlen. Bármi történhet és eladhatatlanok az ingatlanok, még a legnyomottabb ár töredékéért is eladhatatlanok, azaz nem szabad tartalékból áldozni rá. Igaz, az építőanyag árai cseppet sem olcsóbbak, mint akkor, mikor még volt mire, miből építeni.

Úgy tűnik, befejeződött egy folyamat, nem tudom hogyan lehetne innen még kitörni, ha lehet egyáltalán.

Én minden esetre a lehetséges legnagyobb függetlenségre, és az önellátásra rendezkedtem be.

Aztán majd meglátjuk...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jusarchiv.blog.hu/api/trackback/id/tr658336814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

60145 2013.08.24. 19:49:46

Úgy örülök, hogy olvashatlak, hogy beillesztek egy Neked valót, idevalót! Fél perc! http://www.youtube.com/watch?v=kyXxmRtKVeY

301098 2013.08.24. 19:54:59

amazon udvar? :)) " jobb esetben csak napi tíz órát dolgoznak, mellette buszoznak még, ami a várakozásokkal együtt további három-négy óra minden nap. Minimálbérért, természetesen." - aki meg erre nemet mond, arra azt mondják, lusta disznó, nincs kedve dolgozni. Most úgy őszintén, ehhez kinek is lenne kedve???

178873 2013.08.24. 19:58:45

Két kakas már sok, egynél komoly a rizikó, hogy jót hagytál-e meg. Nehéz dilemma. Atlaszhoz hasonlóan örülök, hogy újra írtál Múltkor tettem be képet arról, hogy idestova harmincvalahány év után megint ettem igazi aludttejet.

16338 2013.08.24. 21:06:07

Atlasz, köszönöm...és a kakas monológot is! : ))

16338 2013.08.24. 21:13:49

Lujza, nem egészen amazon, kiskakasok vannak, de azok még csak öt hónaposak és még csak úgy csinálnak, mintha..., ráadásul a tyúkok erősebbek, még : )) Itt igazából senki nem mond nemet, akinek jut, az megy és csinálja. De ha ezt csinálja, már nem tud magának termeszteni, tenyészteni...a kis pénzecskéjén pedig csak "élelmiszer-jellegűt" kap. Eléggé zsákutca.

16338 2013.08.24. 21:17:46

Solide, sok a tyúk is, kellett a két kakas, és igen, nem tudtam eldönteni, melyik maradjon, két teljesen különböző gyönyörűség. Amikor kellett a fias tojás, akkor jónak bizonyultak, mert minden tojás az volt, piszkosul aktívak voltak. Később ez lett a baj... Olvastam az aludttejesedet : ))

44711 2013.08.24. 23:19:15

Kedves Jus ! Hasonlót látok nap, mint nap ! Üdv:CL

16338 2013.08.25. 07:15:09

Little, köszi!

16338 2013.08.25. 07:19:33

Cuba Libre, de jó látni téged!! : ) Általános jelenségekről írtam, aki lát, ezeket látja. off: Miért nem írsz???

60145 2013.08.25. 07:32:19

9. jus: Na ez az! Uff!

284075 2013.08.25. 07:44:29

...én is örülök... :) Azért a kakasokkal vigyázni kell, mert hajnalonta ők ráncigálják fel a Napot... :)

284075 2013.08.25. 07:46:04

Atlasz! A videó tetszett, bár a kokárdás baromfikról is eszembe jutott némely dolog... :)

284075 2013.08.25. 07:48:17

Cuba Libre! Jus kérdése jogos! :)

11715 2013.08.25. 09:20:50

a tömésfal ugyanaz, mint a vert fal? érdekesek azok a házak, bár nem tudom, ma használják-e még azt az építési technikát. és egy udvari tapasztott kemencén gondolodom erősen, de még nem szedtem össze hozzá a bátorságot. érdekes népség a baromfiféle, a volt anyósom minden évben egy kakast hagyott, az mindig lajos volt, és meg volt számozva, onnan is lehetett tudni, hogy hány éves házasok, hogy hányadik lajos uralta éppen az udvart. nem könnyű az életed, jus, de remélem, megtalálod benne az örömöt.

16338 2013.08.25. 09:54:15

Tollminátor/Potrien őrmester, az a nap ott van, nem ők ráncigálják fel, csak el akarják hitetni velünk!!! : )) Azért persze, vigyázni nem árt velük...

16338 2013.08.25. 09:59:32

Pettra, nagyjából ugyan az az építési mód. Használják, kezdi reneszánszát élni, de felújítani...nos, elég macerás. A kakassal - mindegy melyiket hagytam volna - az volt a baj, túl aktív volt, és ez már kikészítette a tyúkokat, a sarkantyúról nem is beszélve, az lett a gyilokja az elhunytnak... Anyósod kakasos szokását már olvastam valahol. : ) Nem nehéz ez az élet, csak más.

60145 2013.08.25. 14:40:32

13. Tollminátor : Talált! Ahogy Jus írja: sok van!

301782 2013.08.25. 20:43:41

Szia Jus, rég láttunk :) Jó, hogy tudósítottál magadról (is). Fontos és nagyon aktuális a dolog amiről többek között szóltál. Önvédelemre, önellátásra kell készülni - szerintem - már aki képes rá, mert sokan nem , ahogy írod. Amíg lehet, muszáj megpróbálni!

16338 2013.08.25. 21:09:06

Atlasz, 19-re, nem értem, mit írtam, mi van sok??????

16338 2013.08.25. 21:22:11

Vali, bár önmagunk függetlensége az életben maradáshoz, az önellátás nagyon fontos, első sorban kisközösségi szinten működne, ha hajlandóak lennénk rá. Én még mindig próbálkozom megértetni, miért is fontos.

60145 2013.08.26. 06:03:17

21. jus: Szerintem kokárdás baromfiból van sok, 2002 óta! De lehet hogy nem jól számolok, mert erre akartam korábban bólintani: "10. jus (szerkesztő) 2013. 08. 25. 7:19 Cuba Libre, de jó látni téged!! : ) ... off: Miért nem írsz??? Vagyis Cuba jelentkezésének is örülök! Vonzod a jó fejeket!

16338 2013.08.26. 10:32:02

Atlasz, értelek. Meglehet sokallod a kokárdás baromfiakat, még akár egyet is értenék, mert magyar az kokárda nélkül is, de...Mostanában a ..a...pc módra megfogalmazva: a más szexuális irányultságú gall kakasokkal vagyunk elárasztva, akik hasznunkra nincsenek, csak kárunkra, na velük szemben nem biztos, hogy árt a sok kokárdás kakas. Cuba - is - nagyon hiányzik, igazából hiányzik a sokszínűség, és a vitakultúra.
süti beállítások módosítása