jus archiv

jus archiv

Vágyak, szeretet, szerelem

2010. február 18. - jus blogja

Érzekek, szex, erotika és a kérdések


 

Egy csoportba tartozónak vett szavak, néha teljesen összekapcsolódnak, máskor egymás közelében sincsenek.

Testi vágy, szeretet, szerelem, erotika, szeretkezés, szex, és itt elméletileg nincs vége.

A nemiség már magában hordja a testi vágyakat, az igényt annak kielégítésére. Önmagában azonban nem old meg semmit, nem hozza meg azt, amit érzelmi töltéssel nyújtani tud, a boldogságot.


Így, én azt gondolom, a szex önmagában egy felületi, látszólag és átmenetileg megnyugtató dolog, ami után több hiány marad, mint volt előtte, legyen bár fizikai értelemben tökéletes. Egy szexuális aktus, talán ez a legjobb szó rá, önmagában hordozza azt az igényt, még-még, mert nem nyújtotta mindazt, amit nyújtani képes lenne, ha tartalommal lenne megtöltve. A szex szóra nekem mindig a koffein jut eszembe, pillanatnyilag, mesterségesen felpörget, erőt ad, de nagyon hamar múlik a hatása és ellentétbe csap át. A szexualitást tartalommal csak az érzelmek képesek megtölteni.


Az érzelmek is sokfélék, és még az is bonyolítja, ezt a játékot ketten játsszák, azaz az érzelmeknek éppen úgy össze kell fonódni, mint az érzékeknek, hogy túl lehessen lépni azon, szex.


A szeretet is többes jelentésű, önmagában a szeretet egy nagyon jó érzés, de még nem, már nem, vagy egyáltalán nem szerelem. A szeretet egy érzelmi kapcsolódási pont, ami más-más tartalmakat hordozhat. Mégis összetartó érzelmi erő, talán itt a felelősség szó, ami minden esetben bejön, akit szeretünk, azzal szemben felelősséget is érzünk.

A szeretet testisége a szeretkezés is, hiszen akit szeretünk, mindenestől szeretjük, szeretnénk ha testi vágyaink is összekapcsolódnának, ha együtt éreznénk a boldogságot, ami akkor és ott igazi boldogság.


A szerelem egy megfoghatatlan érzés és érzék együttese. Sem logikája, sem magyarázata nincs, én soha nem tudtam definiálni. Kiszámíthatatlan, irányíthatatlan, ami ennek ellenére, vagy ezért éppen képes irányítani, és kiszámíthatatlanná tenni cselekedeteinket. A szerelem testi érzéke szerintem az erotika.

Ha a görög eroszból indulunk ki, akkor mindenképpen, hiszen Erosz lett belőle.

Az erotika a tudat alattit is, így az egész embert igénybe veszi, a boldogság az egész emberre hat, idő és tér korlátok nélkül, tehát az erotika ami a tökéletes boldogság.


Ami bonyolulttá teszi az egészet, hogy a két fél érzései nem biztos, hogy egyeznek, van, amikor tudható, hogy nem, van amikor sejthető csak és olyan is akad, amikor utólag, az érzékek összeolvadási képtelenségénél derül csak ki, a mozi ugyanaz, de más a film.


És akkor még szó nem volt a fantázia birodalmáról, ahol minden és mindenki behelyettesíthető, ahol „minden a fejben dől el”, ahol ezért mindig biztosított a győzelem, a boldogság, csak éppen illúzió, ámde van egy hatalmas nagy előnye, kezelhető, nem okoz csalódást, nem okoz fájdalmat senkinek, nem változik át, és az elmúlása sem jár gyötrelemmel.

Ha már a fantáziánál tartunk, egy kérdés bennem is felmerül, lehet-e fantáziát, álmokat szőni a szex, a szeretkezés köré, avagy valóban csak erotikus fantáziák és álmok léteznek?

Mert, ha erre a kérdésre a válasz az erotiku fantázia, akkor be kell látnunk, valójában a szerelmet, a teljes szerelmet keressük mindig, az összes többi menekülés.


A számlálhatatlanul sok kérdés akkor merülhet fel, ha nincs meg az összhang, ha a két résztvevő fél más érzelmi töltéssel és másra irányuló vágyakkal próbál összeolvadni, hiszen abból nem lesz összeolvadás, az ember maga viszont kíváncsi a miértekre.

Nem hiszem, hogy előre mindig és megbízhatóan lehetne tudni, sikerülhet-e összeolvadni, a vágyak gyakran hazudnak, a tisztánlátáshoz meg kell élni az érzelmek-érzékek játékát, és a kérdéseket a továbblépéshez fel kell tenni.

És szerintem ebből a szempontból egy férfi és egy nő között nincs különbség, a kérdések ugyanazok.

 

 

 

Előzmény: http://renyica.nolblog.hu/archives/2010/02/17/szex_utni_krdsek_nem_bcrendben/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jusarchiv.blog.hu/api/trackback/id/tr308336568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13005 2010.02.18. 18:25:11

Jus, gondolataiddal teljes mértékben egyetértek. Szépen megírtad.Jó volt olvasni.

16338 2010.02.18. 18:41:16

Georgia! Köszönöm, de visszaolvasva úgy látom, nagyon sok minden hiányzik még hozzá, nagyon nem teljes. Ráadásul ez csak egy női vélemény, tehát eleve "fél"oldalas. : ))

52153 2010.02.18. 18:57:56

Jus! A kérdéseket előre lehet, és szerintem kell tisztázni odabent. Ezért írtam Nyicánál, hogy ha a kérdés utólag felmerül, már nem érdemes foglalkozni vele. A többivel egyetértek, belső töltés nélkül üres a szex.

16338 2010.02.18. 19:20:36

Papus! Én pont arra kerestem a választ, mikor merülnek fel a kérdések. Az is érdekes, ha a kérdések előre felmerülnek és a lehető legőszintébb válaszokat adunk rá, akkor mi a garancia arra, nem leszenek az utólagos kérdések? Mikor sikerül tisztázni, mi a vágy és mi a valóság? Mi kényszerít sokszor a fantázia világára? Ha utólag felmerülnek a kérdések, lehet nem érdemes vele foglalkozni, de van egy örök kérdése mindenkinek, a miért? Talán ez az, amiért mégis érdemes a kérdésekkel foglalkozni, megint más, hogy a kapcsolattal magával érdemes-e?

13709 2010.02.18. 19:43:48

Jus! nehéz kérdéseket feszegetsz, hiszen ösztönéletünkről tudnánk a legkevésbé pontos válaszokat adni..Még kérdezni is inkább csak utólag.... A vágyról azt irják, hogy előbb jelenik meg, mint a vágy tárgya. Nőknél, férfiaknál egyaránt. Csak később keressük - vagy talál ránk - a vágy megfelelőnek hitt tárgya, alanya... A fantázia ezzel összefügg. Elképzelünk egy nekünk ideális helyzetet, személyt, egy boldog állapotot...szerintem nem kifejezetten szexuális töltettel, vagy azt mondanám, hogy nem karakteresen erotikusat... Aztán ha nem hozza a várt eredményt, még mindig a fantázia az, ami kiegészitheti a valót....ez egyáltalán nem baj, sőt! Jus, irásod továbbgondolásra késztet...jó hogy megirtad...:))) üdv...

16338 2010.02.18. 19:58:22

Valéria! Én Nyica belinkelt posztján gondolkodtam tovább, ebből a szempontból a fantázia birodalma csak egy töredék, de mindenképpen elgondolkodtató az is. És a nagy kérdés, hogy a testi kapcsolatokban valójában mit keresünk? Mert a kérdések, amiket Nyica feltett, csak akkor jelentkeznek, ha nem azt találjuk, amit kerestünk.

13709 2010.02.18. 20:32:20

Igen olvastam Nyicát is... na ezért irtam, hogy továbbgondolása szükséges mindannak amiről irtál...Nyicával együtt.. Mit keresünk a testi kapcsolatainkban? Teljességet. Védelmet. Bizonyítékot. Nyugalmat.

relatív 2010.02.18. 20:35:09

Kedves jus ! Szerintem a felvetésed egy sziszifuszi feladat-halmaz ésszel történő megoldására keres valamiféle választ...talán, én így érzem ! Viszont, ha figyelembe vesszük azt töméntelen szépirodalmi, és más médiában bőven fellelhető anyagot, amit e tárgyban az emberiség - talán az első gondolatának megjelenése óta - felhalmozott, amihez a tudományos értekezések megszámlálhatatlan szervezése,irodalma takar, akkor bekerülünk egy olyan őserdőbe, ahonnan nincs kijárat ! A lélekhez kapcsolatos emberi - csak emberi ? - gondolkodás, érzés-világ nyilvánvalóan nem határozható meg egyértelműen, rugói szerintem épp emiatt igen hatásosak ! Sosem lehet valamely konkrét esetet akár tipikusnak, vagy utánozhatónak gondolni. De ezek az érzések mindenképpen sokat tesznek hozzá az életünk kellemes perceihez, ami talán épp a rejtelméből fakad !? Ha megoldjuk a kérdéseket, melyek felmerülhetnek ezügyben, talán sokat vesztenénk emberi mivoltunkból !....szerintem....

16338 2010.02.18. 20:41:06

Valéria! Szerintem ahhoz a négyhez, amit felsoroltál, nem feltétlen szükséges a testi kapcsolat, a szexualitás. Én sem tudom ám a választ. :))) Csak keresem.

16338 2010.02.18. 20:47:43

Relatív! Minden talányt nem kell megfejteni, mert nem is lehet veszítenénk valamit, igen a sejtelmességet talán, ami nagyon is emberi. A kérdések azonban, amik Nyicánál felmerültek, elég mindennaposak és hétköznapiak, és adott esetben fájdalmasak is. Én úgy hiszem, ebben az őserdőben járni nagyon is érdemes, a talányok, a szépségek, az izgalmai megérnek egy nagy kirándulást, még akkor is, ha megismerni soha nem fogjuk.

52153 2010.02.19. 05:51:34

Jus! Ha ezek a kérdések felmerülnek az már nem igazi kapcsolat, legalábbis nem hosszútávú. Ami a problémát jelenti itt is, az a másik tisztelete. Ha valakit beültetek a hintába, csak hogy megkaphassam, de nincs meg a töltés, akkor valószínüleg Neki fájni fog a vége, én meg hogy nézzek tükörbe? Az egy más kérdés, ha előre tisztázódnak az érzelmek, és abban nincs hazugság, akkor mi a teendő?

70798 2010.02.19. 10:42:19

jus, jó. a férfi, és a nő között valóban nincs nagy különbség,legfeljebb a férfi - általában - könnyebben lép túl rajta, és hamarabb képes belebonyolódni.

16338 2010.02.19. 12:37:38

Papus! Még mindig nincs vita köztünk. De már benned is fogalmazódott meg egy kérdés.

16338 2010.02.19. 12:40:42

Tosz! Lehet, bár ma már ez is változik, ahogy a huszonéveseket figyelem.

14479 2010.02.19. 17:44:19

Elefántcsont-torony? Mi történt?

16338 2010.02.19. 17:57:13

Régen láttalak, Pare, örülök neked!!!! : )))) Kérdéseidre a tömör válasz: en bloc túl sok minden.

78126 2010.02.19. 22:54:20

Most csak hallgatlak benneteket.

16338 2010.02.19. 23:11:46

Anemone! Remélem gyűlik a te anyagod. Érdekelne, abból a szemszögből, ahogy Nyicánál reagáltál. ( Nem felejtettelek, írok ám, csak valami konkrétat szeretnék, az meg mindig módosul.)

15741 2010.02.20. 06:52:03

Érdekes volt ezt olvasni! Szerintem leértékelted a szex brutálisan vonzó hatását. Magam azért állok értetlenül a szexualitás ilyetén megfogalmazásával szemben, mert nekem szükségem van valamilyen szintű érzelmi töltésre ehhez. Nem tudok elképzelni olyan pillanatok, hogy egy örömlányt elkapjak az útszélen. Ez bizalom, vonzodás és őszinte odaadás kérdése és ezzel a töltéssel hihetetlenül erős kapocs is! Bocsi, szerintem, ezt hozzá kell tennem! A plusz természetesen jogos Neked!

12635 2010.03.28. 21:03:03

Szex nélkül nincs szerelem... ha a szerelem szeretet is, érzelem is, érzékiség is, ha a szex erotika is, szenvedély is, vad vonzás is, őrjítő vágy is, feltétlen odaadás is, mindez pedig két ember között kölcsönösen és egyszerre azonos hőfokon működik, az a boldogság.
süti beállítások módosítása