jus archiv

jus archiv

Orbán mellett? Feltételekkel

2010. április 13. - jus blogja

Soha nem kedveltem, de várom a beszédét.

 

 

Furcsa nép a magyar, nem szeret gondolkodni, nem szeret dönteni, nem szeret felelősséget vállalni, neki az kell, legyen egy jóságos vezetője, aki mint bölcs apa, majd mindent elrendez, mindent megmond, mindent megold és akkor visszatarthatatlanul jön a boldog jólét.

Orbán szavazóinak nagy része ezekből áll, tőle remélik a csodát, egyetlen elvárással, nekik ne fájjon a csoda megteremtése. Túl mély a szakadék és túl keskeny az átjáró felette, a feladat végrehajthatatlan anélkül, sokan, túl sokan ne zuhanjanak a mélybe.

Orbánnak nem csak ezzel kell megküzdenie, le kell csillapítania katonái éhségét, elmagyarázni, itt most munka jön, nem osztogatás. A magyar politikus egyedisége, csak akkor hajlandó az ország érdekében cselekedni, ha már minden más lehetősége megszűnt. A lehetőségek megszűntét kérdéses mennyire fogják tolerálni, mellette a katonáknak tudomásul kell venni, csak vezetőjük puszta két szép szeméért áldoztak annyit a győzelemért, bele kell törődjenek, nem ők győztek, hanem csak Orbán, siker esetén ők nem fognak bekerülni a történelemkönyvekbe, még ez az elégtétel sem adatik meg számukra.

A szavazóik csodavárásának lázát az első intézkedések le fogják hűteni, ezekkel az intézkedésekkel nem lehet várni, el kell venni, innen-onnan, hogy egyáltalán működőképes maradjon az ország. Az osztogatást mindig csak fosztogatással lehet ellentételezni, de fosztogatni való már nem maradt, ha esetleg mégis egy kicsinyke, az pont a jellemzően Fidesz szavazók körében található. A sok felé osztott és egymás irányába acsarkodásra szocializált nép árgus szemekkel fogja lesni, kitől vesznek még el, mindent el fog tűrni széles mosollyal, bosszúra éhesen, csak tőle ne. Abban a pillanatban, hogy egy-egy csoportot elér a megszorítás, felszított gyűlölete kiélésében máris megtalálja a Fideszt, és indulatának új tárgyává teszi. Hiszen tudható, a gyűlölet egy szenvedély és a gyűlölet tárgya bármikor változtatható.

A mély szakadék, keskeny palló ennyiben leírható és ez már önmagában is kétségessé teszi a sikert,  ha arra gondolt Orbán, amikor beállt szakadékot ásni, és nem kevés lapáttal mélyítette azt, majd legfeljebb betemeti, saját maga is a csodákban bízott. Ezt a szakadékot teljes gőzerővel a Jobbik ásta, és nála még a lapát. Ahány jéggel hűtött csalódott, annyival több lapát a Jobbik kezében.

Ott lesznek ők a Fidesz nyakában és taszigálásban, lökdösődésben, balhéban nem lesz hiány, hiszen már most nyilatkozták, a parlamentbe gárda egyenruhába vonulnak be, a csendőrséghez ragaszkodnak. Miért ne mennének ki az utcára, a Fidesz sokkal nagyobb mandátum arányban volt ellenzék, mégis az utcára vitte embereit. A példa azt mutatja, győzött, tehát sikerrel.

Bízhatna persze abban Orbán, a szavazóbázisa olyan eltökélt, olyan hű, olyan fan, ami megbonthatatlan és örök, de pont most kapta az élő példát arra, hogyan lesz egy nyolc éve kormányzó óriás gyűjtőpártból pillanatok alatt önmaga árnyéka.

Az MSZP megmaradt szavazóinak jelentős része sem azért tartott ki, mert elvei erre buzdították, hanem a kétharmadtól való félelme, viszolygása a gyűlöletre építő radikális párttól. Maradhatna természetesen a várhatólag harmincvalahány képviselői mandátummal a legnagyobb törpe ellenzék, ha a felállás nem változott volna.

Volt és elfordult híveiből sokan megették a Jobbik mérgezett katyvaszát, de most az is kiderült, közel sem annyian, mint amire számítani lehetett, vagy kínkeservvel mégis szavaztak a szocialistákra, vagy otthon maradtak, de a legnagyobb meglepetésre, máris mellé álltak egy olyan formációnak, akinél kétséges volt egyáltalán, hogy nem elvesztegetett -e a voks, amit melléjük tesznek.

Az LMP szinte semmit nem mondott, felmutatott egy egész jól kidolgozott programot, de nem valószínű ez volt a döntő a szavazatoknál, sokkal inkább az, hogy van, lehet máshogy is elfordulni a csalódást okozóktól, mérsékelten, humánusan, indulatoktól mentesen, embernek maradva.

Az LMP még nem bizonyította, de már ízelítőt adott abból, lehet más a politika, a régiekben kételkedők, akik nem kérnek a radikalizmus embertelenségéből most tapasztalták meg, lehet más a szavazói elfordulás is, és az elfordulásuk nem lett elvesztegetett, lehet más alternatíva erre is.

Amennyiben az LMP bemutatkozása őszinte volt, amennyiben a következő hónapokban következetesek lesznek és tartják magukat ígéreteikhez, nem állnak össze még egy pillanatra sem a másik három parlamentbe jutott párttal, ha valóban képviselik a szavazókat, akkor előfordulhat, hogy furcsa jelenséget tapasztalunk, őszre fog kizöldülni, az önkormányzatoknál legalábbis.

Hiszen a Fidesz szavazók kiábrándultságukban ugyanúgy megtalálhatják és meg is fogják találni a sem nem szélsőséges, sem nem múltból itt ragadt LMP-t, mint a szocialistákban csalódottak.

És ha ez bekövetkezik, akkor Orbánéknak az lesz a csoda, ha ki tudják tölteni a négy évüket, de keserves négy év lesz, ez már tudható.

A kérdés csak az, hogy Orbán most, ebben a négy évben az ország, a hazája érdekében fog-e dolgozni, áldoz-e ennyit magából azért, hogy majdan a történelemben pozitív szereplőként legyen nyilvántartva, vagy többet számít neki négy év uralkodás, kevesebb keservvel, több egyéni gyarapodással, érdektelenné válik-e számára, hogyan emlékeznek majd róla.

Akárhogy is dönt, az már látszik, nincs több négy évnél. Bár kevesebb még lehet. És ez csak rajta múlik, azon, hogy a keskeny pallón, a mély szakadék felett, lihegő ellenséggel a nyomában fog egyensúlyozni a jövő érdekében vagy ragaszkodik a népszerűséghez, a pillanat dicsőségéhez. A pillanat dicsősége, a népszerűség talán kitarthatna négy évig, de a gazdaság nem, az ország nem, a nyomort már nehéz lejebb vinni, és aligha lehet szélesíteni.

Az ország fejlődésének szempontjából is egyetlen kérdés maradt, a racionális, népszerűtlen lépéseket nyeli be négy évre, vagy a szép lassan hűlő vízben akar gyerekként tovább lubickolni a választók többsége, illetve hajlandó-e a további radikális gyűlölködés útjára lépni, mert dacos, hisztis kamasz akar maradni.

Talán húsz év alatt felnőttünk, és végre most gondolkodóvá érünk, hogy ősszel és négy év múlva felelősen  cselekedni is tudjunk, mint ahogy a következő választásra érik be mindaz, aminek húsz éve kellene  működni.

Soha nem kedveltem Gyurcsányt, nem is szavaztam rá, de az öszödi beszéde után tiszteltem és bíztam benne. Soha nem fogom elfelejteni és megbocsátani Orbánnak azt a mérhetetlen felelőtlenségét a hazájával szemben, hogy akkor nem állt ki Gyurcsány mellett és nem a kunstruktivitást választotta, hanem még mélyebbre taszította az országot, soha nem szavaztam és nem is fogok rá szavazni. Ennek ellenére amikor majd elhangzik az ő öszödi beszéde, őt is tisztelni fogom ezért és kívánom, ne ellene, hanem mellé álljanak azok akiktől függ a sorsunk. Jó lenne, ha erre a beszédre nem kéne sokat várni. Elég volt a posványból. Sikeres négy évet kívánok neki, mert ez a közös érdekünk.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jusarchiv.blog.hu/api/trackback/id/tr798336434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

130219 2010.04.13. 17:13:19

Én pont úgy látom , hogy a felelős magyar szavazók ,aki hajlandóak voltak 8 év kormányzati lehetőséget adni egy irányzatnak most tisztán racionalitásból szavaztak. Mérlegelték a 8évnyi reménytelenséget és hiteletelen és tehetségtelen polika árát és döntöttek. És ugy gondolom én is :EGY út marad támogatni amig erre lehetőség van és amig nem él vissza a bizalommal.

13118 2010.04.13. 17:23:28

hm. nagy kombinátor vagy, mire következtetsz, orbánnak hétfőn ez volt egyik nyilatkozata: "Két hét alatt fogunk rendet tenni az ország olyan pontjain, amelyek ma még reménytelennek tűnnek" - jelentette ki. Közölte: bár nem tudnak egy nap alatt felvenni háromezer rendőrt, ami egyébként szükséges volna, de már készen állnak azok az intézkedési tervek, amelyekkel az ország különböző pontjaira rendőröket fognak vezényelni. Ennek megvan a pénzügyi háttere is, és pontosan tudják, hol fogják felállítani a kormány megalakulásának második napján az új rendőrőrsöket, az új, ideiglenes rendőrállomásokat, melyek lesznek a szükséges jogszabály-változások - sorolta." tehát kormánya felállását követő második napon, aztán két héten belül rend lesz. persze ez csak akkor megy, ha meg van a 2/3-a ....

70798 2010.04.13. 17:24:15

sok lehetősége nincs, az biztos. ha nem él vele, akkor annyi, megyünk a levesbe.

16338 2010.04.13. 17:27:11

Verecke! Nekem a támogatáshoz kell egy nyílt és őszinte beszéd, és azonnali kőkemény munka az ország érdekében. Szavazni akkor sem fogok rá, de ebben a munkában támogatom, és szerintem is ez az egy út van, de csak a feltételek teljesülése esetén.

130219 2010.04.13. 17:27:49

2.re Mit nem értesz ezen: A Fidesznek kidolgozott programja van arra , hogy az erősen fertözött területekre rendöröket vezényeljenek ideiglenes kapitányságokat. MI a baj ?Az hogy ugy tünik valaki nem csak dumál hanem cselekszik is majd?

130219 2010.04.13. 17:29:28

4. Két hét múlva , a válsztások lezárásával kiderülnek dolgok.Lesznek majd olyan itt is hözöngő munkanélküliek akiknek foggalmuk sincs semmiről ,de én bizom benne , hogy az mszp szavzók többsége is racionális tisztalelkü magyar ember aki segiteni fog nekünk és az országnak hogy kilábalhassunk abból a mocsárból amibe az utóbbi időben kerültünk.

16338 2010.04.13. 17:29:29

Hmmmm! Ez a hét és a jövő hét még kampány, beszélhet hülyeséget, mondhat badarságot, tette ezt Gyurcsány is. De két hét múlva ilyenkor már egy rossz mondat és vége. Szerintem ezt ő is tudja. Legalábbis remélem, hogy tudja.

16338 2010.04.13. 17:32:01

tosz! Még attól is rosszabb jöhet. Mivel most nagyon pesszimista vagyok, úgy hiszem, csak akkor történik valós munka részükről, ha érzik, ebben nagy a támogatottságuk.

16338 2010.04.13. 17:34:43

Verecke! Amiben vagyunk, abban a sz@rban kőkeményen benne van Orbán is, ő is hozzátette a magáét. Most kapott egy esélyt, hogy az ország érdekeiért tegyen. Ezt várom tőle.

34417 2010.04.13. 17:39:10

verecke, két hét alatt még a vonatkozó ügyrendi utasítást sem lehet megírni, nemhogy a logisztikát megoldani:-))) persze, a pénzügyi források, azok megvannak! nocsak, nocsak, akkor mégiscsak van fogalmuk a költségvetési számokról? mert ugyanis az úgy van, hogy nem lehet csak úgy össze-vissza pénzeket mozgósítani, bezony, se a számviteli fegyelem, se a kamaralisztikus könyvelés, de leginkább a jóváhagyott keretszámok nem engedik! jogszabályi változások átfuttatása meg elég hosszú idő! az se úgy megy, hogy holnaptól nyüzügefalván kijelölnek egy szoba-konyhát, hogy na, itt lesz a rendőrőrs:-) az látszik, hogy fogalmad sincs, mi a közigazgatás. ez, mondjuk, nem csoda. de, hogy orbánnak sincs, azért az eléggé ciki. le kellene már szállnia a hordóról!

34417 2010.04.13. 17:42:01

jus, az elemzés nagyon találó. nomeg, az is biztos, hogy az érdekeltek be fogják nyújtani a számlát a biankó csekkekre, amit orbán 8 év alatt kibocsájtott. remélhetőleg arra is megvan a pénzügyi fedezet. mert, ha nem, biza, lesznek elégedetlen hangok. nagy a gyanúm, hogy lesz osztogatás.

13118 2010.04.13. 17:42:03

7. jus (szerkesztő) ez konkrétum volt részéről és számon kérhető :)))

11659 2010.04.13. 17:46:05

Re 7."két hét múlva ilyenkor már egy rossz mondat és vége." Minek lesz vége?

13118 2010.04.13. 17:49:01

a jó mondatoknak :))))

13709 2010.04.13. 17:56:21

Nem bizom OV-ban... aztán a többit meglátjuk :)

13003 2010.04.13. 17:59:07

10-re. Mié? Miről van Orbánnak fogalma?Azt hiszi Alcsút Nyüzügefalva. Ja, az Félcsut?

16338 2010.04.13. 18:00:34

Rasid! Nincs miből osztogatni, csak ha fosztogatás is lesz. Akkor vagy kitör az éhséglázadás, vagy hozzá kell nyúljon a saját bázisát kopasztani, abból is balhé lesz. Nyakába liheg a Jobbik, az utcai balhékat bejáratták. Hja, a bianko csekkek...na igen. Miből? Ezért mondtam, ha nagyon ügyes, nagyon csak dolgozik a köz érdekéért, akkor talán négy év...de nem valószínű.

16338 2010.04.13. 18:03:12

Hmmmm! Ezért kell az orbáni öszödi beszéd, ahol beismeri a hazugságokat, a semmit nem csinálást, a gáncsoskodást, az ország érdeke ellen tett lépeseit.... Hazugságokra nem lehet kormányzást építeni már, ezt ő elintézte...magának is.

130219 2010.04.13. 18:04:00

9. Nem emlékszem , hogy az Orbán kormányzás idején lett volna ilyen helyzet pedig volt ott is szept 11 meg orosz válság.

130219 2010.04.13. 18:05:15

16 Vona mégis töle tanulta a politikát.Sőt Fideszes szürkeállomány nélkül a Jobbik pár százalékos lenne.

16338 2010.04.13. 18:05:55

Honeybadger! A választói bizalomnak, és neki ott van a Jobbik, most végképp bármikor bármi történhet. És Orbán mozgástere tizede sincs annak, ami volt az emeszpének. Köszönhetően saját maguknak.

130219 2010.04.13. 18:06:14

18. iSMERED A MAGYAR KÖZJOGI BERENDEZKEDÉST?

16338 2010.04.13. 18:07:32

Valéria! Én sem, de ha azt látom, dolgozni kezd, támogatom...feltételekkel és ideiglenesen. De szavazattal soha.

130219 2010.04.13. 18:07:36

21. aKKOR 8 ÉV oRBÁN KORMÁNY UTÁN ,miután csődbe vittek egy országot gazdaságilag erkölcsileg és szociálisan -most a nép 2/3addal megszavazza ismét Orbánt?:DDD Ne viccelödjön kérem:)

11659 2010.04.13. 18:10:55

Re. 21. Tegyük fel, hogy két hét múlva vége lesz a választói bizalomnak. És?

16338 2010.04.13. 18:12:02

Emilke! Én úgy látom, egyre több mindenről van fogalma, nem véletlen az aggódás a felhőtlen öröm helyett. De majd meglátjuk. Hidd el, nem ostoba Orbán, valószínüleg már tudja, miket rontott el.

16338 2010.04.13. 18:17:08

Verecke! A reformkezdeményezéseket elbuktatta, még népszavazás árán is ellene tett az ország érdekeinek, stb. De ha a saját kormányzása idejére gondolunk, kik kapták javarészt a Széchenyi terv pénzeket, hoztak-e már adóbevételt az akkor szétosztogatott pénzek, de de most a jövőről beszéljünk, a megoldáson kell dolgozni, nem a problémán rágódni.

16338 2010.04.13. 18:21:22

Honeybadger! Szerinted miből áll felforgatni a várost és az országot? Szerinted most nem menne a Jobbiknak? Most menne csak igazán!! És mit tehetne Orbán? Igazából csak az az egy esélye van, ha kiáll a szavazók elé, őszintén feltárja saját hibáit is, így több támogatót nyer, mint a szavazói voltak, és piszkosul a haza érdekében és csakis annak érdekében dolgozik.

16055 2010.04.13. 18:25:04

Cimbi, ez hibátlan! "Soha nem kedveltem Gyurcsányt, nem is szavaztam rá, de az öszödi beszéde után tiszteltem és bíztam benne. Soha nem fogom elfelejteni és megbocsátani Orbánnak azt a mérhetetlen felelőtlenségét a hazájával szemben, hogy akkor nem állt ki Gyurcsány mellett és nem a kunstruktivitást választotta, hanem még mélyebbre taszította az országot, soha nem szavaztam és nem is fogok rá szavazni. Ennek ellenére amikor majd elhangzik az ő öszödi beszéde, őt is tisztelni fogom ezért és kívánom, ne ellene, hanem mellé álljanak azok akiktől függ a sorsunk. Jó lenne, ha erre a beszédre nem kéne sokat várni. Elég volt a posványból. Sikeres négy évet kívánok neki, mert ez a közös érdekünk." Ölelésmegminden, ja. :))

130219 2010.04.13. 18:30:30

27re. A reformokhoz nem kell semmi elég az egyszeri többség.Az pedig ugye mgevolt. Javarészt feles törvényeket nyujtottak be azt pedig el tudják fogadtatni simán. Az EÜ-s dolog az nem reform volt hanem egy hatalmas üzlet egyes szoci és szdsz -es háttérembereknek amiből pártfinanszirozás ment volna.Ja és csak mellékesen sok száz ember halálába került volna.Tehát igazából önpofozkodás a Fideszre fogni hiszen ha valamit akartak volna megcsinálják ,de tehetségtelenek voltak. Szécsenyi tervet egy kedves komcsi barátom kapott innen 2000méterre egy szállodára.De a jövő fontosabb valóban.,

130219 2010.04.13. 18:31:15

29. Ez az LMP hivatalos álláspontja?

13003 2010.04.13. 18:34:34

20-ra. Nem hiszem, hogy Orbántól tanulta volna Vona. Sokkal többet tud. Orbán is szeretné tudni, hogy honnan. Mesterien vezette a kampányt, hibátlanul reagált minden rezdülésre, nem hagyta magát provokálni. Bokros elhajtása 100%-os profimunka volt. Ma egy kérdés, Ki az a Bokros!::DDDDDDDDDD

130219 2010.04.13. 18:36:32

32. Emilke nem lehetsz valami mélyenható Jobbikos. A teljes kampányukat volt Fideszesek vezényelték:)Vona is Fideszes volt ,de ezzel ,hogy megtámadták a Fideszt és ma is csak a Fideszt támadja teljesen el fogja lehetetleníteni.Főleg saját szavazóik miatt. Itt emiatt 40 szavazatot biztos buktak.

16338 2010.04.13. 18:52:01

Fics, Cimbi! Egyszer már végre el kell jutni oda, ne a sérelmek mentén menjünk, abból jó még sosem származott. Emberek vagyunk, hát legyünk emberek, így gondolom. Ölelés...meg minden. :))

16338 2010.04.13. 19:01:08

Verecke! Ha most folytatjuk a ki mit tett és hogy, mi lett volna ha, ki volt a hunyó, ki ártott többet, akkor pontosan a jövőnk alatt ássuk és mélyítjük tovább a szakadékot. Engem minden oldalról támadtak, mert egyik táborba sem álltam be, gondolod, majd pont most fogom megtenni???

130219 2010.04.13. 19:07:20

35.Nem én hoiztam szóba ,csak jeleztem hogy a magyar demokrácia berendezkedése olyan , hogy politikailag mindig egyértelmű felelősök vannak.Az elmúlt 8 évért a szocliberális konglomerátum.A most következő évekért pedig a Fidesz -ennyi.

14479 2010.04.13. 19:16:39

Az a "néplélek" nem biztos, hogy megállja a helyét. Én inkább arra tippelnék, hogy túl sok nálunk a vesztes.

13003 2010.04.13. 19:27:33

33-ra. Kivárni!::))) Hogy ez az Orbán mekkora GENIE! Notoszdmög!

16338 2010.04.13. 19:33:34

Verecke! Tudod mit? Leszek annyira úriember, ha nem is értek egyet, legyen a tiéd az utolsó szó, rendben?

45691 2010.04.13. 19:37:17

Azon gondolkodtam,hogy hogyan fog tudni a Fidesz egyáltalán törvénykezni ? Infravörös szavazógombok lesznek,vagy WIFI ? Leülnek kinn a téren,és ottan plenáriskodnak. Ha Gyurcsány bemegy,nekik ugyanis ki kell menni,nem ? Vagy mostmár a Gyurcsány nem is egy olyan ?

16338 2010.04.13. 19:37:56

Pare! Nálunk mindig a vesztesek voltak többen, és ahogy az olló nyílt, ehhez még több kellett. Egyszer véget kell ennek vetni. Vagy úgy, hogy ezt felméri és közös érdekért fog dolgozni Orbán, vagy úgy, hogy mindenki vesztes lesz, de nagyon-nagyon trakikusan vesztes. Én az elsőt választanám.

14479 2010.04.13. 19:43:34

36. verecke 2010. 04. 13. 19:07 Én viszont nem vagyok úriember. Szóval: hülyeséget beszélsz. Talán ha tanulmányoznád az Alkotmányt? Tudod, abban egy csomó olyan különös dolog van, mint kisebbség, meg kétharmad... És akkor még nem beszéltünk a "hideg polgárháborúról", amely fogalomba minden disznóság belefér, a nyílt, fegyveres harcon kívül.

16338 2010.04.13. 19:48:14

KériSzépen! Saját érdekünkben félre kéne tenni mindazt a sérelmet, amit a másik oldal okozott. Tudom, tisztában vagyok vele, hiszen írtam, Gyurcsány az öszödi beszéddel nyitott az ország érdekeinek megfelelő politizálás felé, amit Orbán szépen kihasznált, de ez a múlt. Vagy folytatjuk tovább a harcot, vagy megvárjuk, mit tesz, mit lép, hogy reagál, kinek érdekében lesz Orbán, és ha a haza, a köz lesz a lényege, akkor nyelünk egy nagyot, és támogatjuk EBBEN, ha nem akkor ....akkor ...erre nem akarok gondolni.

130219 2010.04.13. 19:49:51

KériSzépenke .Nem mindegy neked aki 3 hete még Fideszes két hete szdsz-es 5 napja mdf-es két napja pedig mszps volál? Nem mindegy neked aki tegnap magapsztoltad az egyetlen elfogadhatónak nevezed akire két napra rá azt irod megörült:D SZépenke Neked a jó Isten sem felene meg mert minden napra mások a vágyaid. Változásaid épp ésszel nem befogatóak gondolataid olyannyira szárnyalnak hogy sosem jutnak közös nevezőre. Szerintem neked mindegy is:D

130219 2010.04.13. 19:51:17

Vizsgáztam Alkotmányról igy olvashgattam is.De nem értem az én irásomhoz mi köze ennek.A feles törvények miatt vagy nem értelek.

14479 2010.04.13. 19:54:55

Vannak "kitörési pontok". Például: Az oktatásra/szociálpolitikára fordítani a nemzeti jövedelem valami extrém módon magas arányát... Csakis ezzel csökkenthető érdemben a kiszolgáltatottak/vesztesek száma.

45691 2010.04.13. 19:57:12

44. Kettőnk között az a különbség,hogy te még a Jóistent is elindítanád a választásokon. :))) Lévén,ő most se indul,szavaztam arra,akire gondoltam,érdemes. Bokrosra,na, rendben is vagyok ezzel a döntésemmel. Előtte meg vacilláltam, LMP,MDF,szocik, korábban néztem azt az uj Szdsz elnököt, ja így volt. Gondoltam a Fideszre minek, végül is az egész haza rászavaz, én meg ottan nem szerepelhetek 2002 óta. Bizony, ez is tetszett,az is, hol Járai, hol ez,hol az, aztán végül maradt nekem Bokros. Így megyen ez.

13118 2010.04.13. 20:03:48

18. jus (szerkesztő) 2/3 birtokában mi szüksége lenne egy orbáni "öszödi" beszédre? :))) innentől kezdve igazodik az az 1/3 is, hiszen előre megmondta, neki 3/3-ra van szüksége :)))

16338 2010.04.13. 20:06:02

Pare! Ezzel így nem értek egyet, a lényeg az ígyen van. Először el kell érni valami elosztható nem zeti jövedelmet ahhoz, hogy többet lehessen költeni a legszükségesebbnél. Inkább mondanám, átcsoportosítással lehetne enyhíteni a feszültségen, de csak úgy és olyan formában, hogy azzal kifelé vezető utuat is építsek. De én nem vagyok sem politikus, sem gazdasági szakember, elvben pedig lehetek nagyon szép, attól okos még nem leszek. Viszont van valami, amivel elképzelhető, hogy meg foglak keresni.

16338 2010.04.13. 20:10:28

Hmmmm! Egyszerű. Alkotmányt módosítani nem lehet pár héten belül. De ha lehetne is, van egy Jobbik, hála Orbánnak. Mondjam, hogy aki másnak vermet ás? És van jó másfél millió totál kilátástalanságban élő, akiknek száma napról napra progresszíven nő...nagyon keskeskeny hidat hagyott Orbán saját magának is.

13118 2010.04.13. 20:22:03

50. jus (szerkesztő) tényleg jobban el kellene mélyülnöd politikai hatalmi ismeretekben:)) tanulmányozd figyelmesebben a 2-es kommentem. mit gondolsz, hogyan lehetséges ezt két nap alatt végrehajtani?:) (mintha pintér sándor "munkaköre" már ismert lenne)

16338 2010.04.13. 20:32:00

Hmmmm! Két nap alatt semmit nem lehet csinálni, még diktatúrát sem. Annyi rendőr nincs, ahány pontjára vezényelni kellene átcsoportosítással rendőröket. Vannak dolgok, amik futótűzként terjednek. Ettől mentsen minket a sorsunk, de ezt szerintem Orbán is tudja. Ha ennek ellenére teszi, amire szerintem gondolsz, akkor őt is mentse a sorsa. Ha ez lenne, akkor természetesen nem érvényes, amit írtam, ne felejtsd, úgy kezdtem, feltételekkel....

13118 2010.04.13. 20:42:02

hm. akkor te tényleg nem ismered a politikai hatalmat ...

54807 2010.04.13. 20:48:13

Jó a post Jus, de nem látod igazán jól. Elfeledkezel Orbán eredendő aljasságáról és gátlástalanságáról. Azt hiszed, ő a csapatával nem kalkulálta be, hogy lesznek társadalmi csoportok, amelyek nagyon hamar elégedetlenek lesznek? Hát erre lesz jó az alkotmánymódosítás. Persze, hogy nem két hét. Mondjuk egy fél év. Nem lesznek plenáris ülések, ahol az ellenzék bírálhat. Viszont a média nagyon egyoldalú lesz - már ma is az. Hol mondja el valaki a panaszát a kormányra? Klasszikus egypárt rendszer lesz - két párttal. a másik a KDNP. Kétharmaddal a demokratikus intézmények teljesen fideszesre állnak össze: az alkotmánybíróság, a legfelsőbb biró, a legfőbb ügyész és a többi. Kétharmaddal egy mozdulat, és szavazati jogot kapnak a határon túliak. Ki lesz a Közt. elnök? vita nélkül? Aki majd nyolc évente ír ki választásokat. Az lesz az ország érdeke. Töredékét sem soroltam fel (olvassatok Debreczenit), mennyi minden várható, mert Orbán nem birja a kritikát! és tudja is magáról, ezért megelőzi. Hát ennyit az összefogásról, meg az egységes Magyarországról egyelőre.

16338 2010.04.13. 21:06:02

Ossian! Belekalkuláltam. azért ugye van két párt, egy teljesen europid LMP és egy radikálisan szélsőséges Jobbik. az elektronikus információ áramlás már nem megállítható. Elmehet bárki a kétharmadával a sunyiba, ha egy lepusztult, nyomorban élő országban, a gyűlölettől felfűtött néppel akar diktatúrát játszani, úgy, hogy a rendőrséget, honvédséget lényegesen túlszárnyaló mértékben kiképzett és talán még fegyverekkel is ellátott jobbik gárda is talonban van. Lehet, hogy én látom rosszul. Egy biztos, vagy nagyon rossz lesz, vagy katasztrófa. Nem vagyok optimista. Sőt.

16338 2010.04.13. 21:14:34

Hmmmm! De ők sem engem!!! :))) Viccet félretéve. Pesszimista vagyok, de szeretném, ha a pozitívabb variáció jönne be. némi esély van rá. Belátom, nem olyan sok, de talán. Ha nem, akkor ....

54807 2010.04.13. 21:18:38

Úgy tűnik - ezt sem hittem volna - itt a blogokon úgyszólván egyedül maradtam azzal a véleményemmel, hogy a kétharmadot meg kellene akadályozni. És ezt csak akkor lehetne megoldani, ha az LMP elfogadná az MSZP ajánlatát. Mert mire megy az LMP a 7%-val, ha nincs megszólalási lehetősége? Hát van háló, az igaz, de ezzel együtt a kétharmaddal piszokul vissza lehet élni, és semmi kétségem sincs, hogy Orbán vissza is él. 55%-al is megcsinálta a háromhetentei plenáris üléseket. Majd szépen megmagyarázza a számtalan üzemi lapja meg csatornája. Tényleg 20 évet akar. Én szóltam.

16338 2010.04.13. 21:27:11

Ossian! A gazdasági helyzet, az ország állapota azóta ezerrel romlott, tehát a folyó nem ugyan az. A kétharmad félelmetes, de teljesen mindegy, ha 3-4 szavazaton múlik. Mindenki megvehető, csak az ára változó. Értelek én, én is szorongok. Ha Orbán visszaél vele, ő is megy a darálóba, de még a történelemkönyvek sem említik meg. Itt bízom abban, kellőképpen hiú és talán fél is attól, amit elindít, ha visszaél vele.

54807 2010.04.13. 21:33:33

Jus, legyen igazad. Legyen egy lágyabb forgatókönyv. De én a magam részéről, ami a demokráciát illeti nem sok jóra számítok.

13118 2010.04.13. 21:34:30

56. jus (szerkesztő) pedig most ossian kezdett valamit fölvázolni a politikai hatalomról ugyanis én sem demokráciáról csevegtem itt veled, hanem politikai hatalomról. azt a marha nagy nyomort meg a sok új rendszámú gépkocsi meg nem nagyon igazolja vissza most egyetlen sötét folt van: mit akar a jobbikkal kezdeni?

14479 2010.04.13. 21:45:12

57. ossian 2010. 04. 13. 21:18 A kétharmad - a jobbikkal - már megvan. Nem életszerű, hogy a fiókpárt épp a diktatúra (pardon!: tekintélyuralom) felé induló törvényeket torpedózná meg.

16338 2010.04.13. 22:11:53

Ossian! Mondjuk úgy, hogy én sem fűzök nagy reményeket, hanem azt mondom, megelőlegezem a bizalmat. Ha ez nem jön be, és ez teljesen mindegy ma, vagy egy hónap múlva derül ki, akkor attól sokkal nagyobb gáz van, semmint valaha elképzeltük volna. Arra nem vagyok hajlandó gondolni. Ráérek akkor megijedni. Tenni ellene már úgysem tudnánk.

16338 2010.04.13. 22:17:29

Hmmmm! Lehet, hogy nem érezted, de értettem. Ha itt gond lesz, akkor égszakadás, vagy világvége. Ezt nem akarom. És bízom benne, Orbánnak sem az a vágyálma, uralkodjon jó kakas módjára egy rothadó szemétdombon. Mit akar a jobbikkal kezdeni? Kérdezheted úgy is, mit akar a Jobbik Orbánnal kezdeni? Nagyon nagy a tét, nagyon nagy a rizikó, kicsi az esély, de amíg egy ici-pici esély van, addig arról álmodom. Mert most mást úgysem tehetek.

13118 2010.04.13. 22:20:02

2/3-ad birtokában mit akar a jobbik? :))) na ezért írtam: sötét folt, mit akar kezdeni a fidesz a jobbikkal ...

54807 2010.04.13. 22:20:04

Pare, a Jobbik sokkal nagyobb ellenfele lesz a fidesznek, mint a szocialisták. Nem fogom fel, hogy nem értitek ezt. Vona azt fogja cselekedni éppen Orbánnal, amit tőle ellesett - a legjobb tanítvány ő. És ezt Orbán tudja! nem véletlen, hogy már most elkezdték a karaktergyilkolást az üzemi lapok (Bayer, stb). Ők már nem szövetségesek. Ha nem lesz parlamenti korlátozás, Vona lesz Orbán sírbaeresztő kötele. De a kétharmaddal sok mindent meg lehet akadályozni. Hmmm, szerintem a gárda végleg be lesz tiltva. ez lesz jó Orbánnak.

13118 2010.04.13. 22:24:13

ossian, vagy a rendőrök utánpótlása .... nem látni , mit akarnak a jobbikkal. más hatalom nélkül szavakat egymásra fröcskölni a 2/3 meg egyeduralom

54807 2010.04.13. 22:31:40

"A népszavazások és a népi kezdeményezéseket szabályozó passzusok is kétharmados törvények, így ezek módosítását is egymaguk keresztülvihetnék. A másik alapvető fontosságú kérdés a választási törvény szabályozása. A most még ellenzékben tevékenykedő párt kétharmaddal ugyanis felhatalmazást kaphat az egész választási rendszer megváltoztatására, tehát dönthetne a képviselők számáról, a választókerületekről, a mandátumszámítási módszerekről. A kétharmados védettség ebben az esetben azért különösen indokolt, mert ha egyetlen párt hozhatna erről törvényt, akkor nem különösebben lenne köteles figyelembe venni a többi párt érdekét is. Az alapvető emberi jogokat biztosító törvények elfogadását az Alkotmány szintén a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatához köti. Kétharmados többség birtokában a Fidesz ezeken kívül egymaga módosíthatná a médiatörvényt, a sztrájktörvényt, és az önkormányzati törvényt is. A médiatörvény esetében megváltoztathatnák a kereskedelmi rádiók és televíziók engedélyezéséről, és a tájékoztatási monopóliumok megakadályozásáról szóló törvényt is. Szabadon szabályozhatnák továbbá az egyesülési és gyülekezési jogról szóló jogszabályokat, valamint az adatvédelmi és a titoktörvényt is. Pont kerülhetne a pártok finanszírozásával kapcsolatos vitára is, hiszen kétharmaddal ez is szabályozható." És csak a töredéke, amiket a kétharmad birtokában megtehet. Egyszerűen elveszi a pénzt a többi párttól, azok megfulladnak. Egyesülési gyülekezési jog? sztrájkjog? Egy tollvonás, és nem lesz itt tüntetés meg sztrájk. És így tovább.

54807 2010.04.13. 22:36:19

"nem látni , mit akarnak a jobbikkal." Szerintem megpróbálják bedarálni. Ha nem megy, akkor megsemmisíteni. Vityka ebben nagy mester. De a másik kérdés: mit akarnak az országgal? Omnipotencia lesz itt az biztos. Orbán a pártjában egyszemélyi diktátor. az lesz az ország élén is. És akkor még fel sem teszem a kérdést, hogy készülnek-e majd jegyzőkönyvek a kormányüléseken?

13118 2010.04.13. 22:48:11

"Szerintem megpróbálják bedarálni." nyugtatod magad. most még ezt nem látni. a duma meg nem számít. politika a hatalom művészete. az lmp nyakasságával máris ebből megbukott. politikában kizárólag a tettek döntőek és csak az számít valamit.

54807 2010.04.13. 22:58:28

"az lmp nyakasságával máris ebből megbukott." Igaz. A politikában nagyon sokszor kell kompromisszumot kötni. az, aki ezt nem látja át, nem alkalmas politikai pályára. Nem ettől lesz más a politika.

16338 2010.04.14. 00:07:14

Pont azért LMP, mert lehet más a politika, nem igaz, hogy elvtelen alkukkal kell hiteltelenné tenni. A kompromisszum nem jelenthet alkut. Még a politikában sem.

15524 2010.04.14. 13:55:44

Ha egy párt, vagy pártnak látszó képződmény (LMP) nem ismeri fel, vagy nem képviseli a saját érekeit, miért higgyem el neki, hogy az enyémet majd képviseli?

14479 2010.04.14. 19:41:27

49. jus (szerkesztő) 2010. 04. 13. 20:06 Hová tegyem az e-mail-címemet? Más: miért nem tudom olvasni az Ellen(s)zékbent? Ne akarj lebeszélni róla, én mazochista vagyok.

14479 2010.04.14. 19:52:34

Mellesleg kezdtek/ünk unalmasak lenni. Egyre kevesebb olyan bejegyzést találok, amit érdemes elolvasni. "Az előadás érdeklődés hiányában elmarad..." Mondhatod, hogy írjak... De ez az ami nekem nem megy. Még az is lehet, hogy hülyébb vagyok a leghülyébb bloggernél is... És nem akarok technikai dolgokkal foglalkozni.

16338 2010.04.14. 23:10:19

Marja! Ha az LMP hosszú távra tervez, akkor az az érdeke, önálló legyen és egy jó ideig ne kösssön alkut senkivel, majd minden egyes kérdésben külön-külön döntve, a saját arculata szerint támogasson, vagy utasítson el. Őszre - az önkormányzati választásokig - kiderül, milyen, mit képvisel, kinek érdekében. Akkor fog eldölni sorsa.

16338 2010.04.14. 23:17:33

Pare! Te mazochista! :)) Nem tudom, én ráklikkelek és azonnal megjelenik. Az én mail címem nyilvános, ha arra elküldenéd a tiédet...de: jus.nolblog@gmail.com. Pedig én már mióta kérem, hogy írjál! Írni tudsz, technikailag pedig nem nehéz, de ha csak ez tart vissza, segíthetek.
süti beállítások módosítása