jus archiv

jus archiv

Fény és árnyék

2010. május 21. - jus blogja

utak...emlékezem

 

 

Hatodikosok voltunk, mikor Irén az osztályunkba került, apját, aki nem túl magas rangú katonatiszt volt, egy vidéki kisvárosból helyezték fel a fővárosba, a szolgálati lakást kapta budai  iskolánk körzetében, így lett osztálytársunk a lány.

Irén visszahúzódó, csendes, enyhén táj jelleggel beszélő, számunkra furcsa ruházatú, hajviseletű és szokású lénye csak enyhe csodálkozást váltott ki belőlünk, igazából nem sok vizet zavart. Gitta, aki régi előkelő, gazdag család sarjaként ezt a rangot erősítette is magában, hamar akcióba lépett, így egyik délután felfedező útra indította csapatunkat, nézzük meg a Karos család lakását. A szolgálati lakás a katonai telepen volt, úgy osontunk fel vagy hatan a másodikra, ajtajuk elé. Gitta gúnyos mosollyal legyezgetni kezdte orra előtt a levegőt, ezek büdösek, fúj, menjünk innen, mondta.

Egyikünk sem érzett semmi mást, mint a bérház ódon levegőjének jellegzetes szagát, de Gitta volt az irányító, hát ráhagytuk.

Irénnel senki nem barátkozott jó ideig, de gúnyolódás tárgya volt, hogy ő a tanítás után családi kötelességét teljesítve, minden nap ment a Retek utcába, a pékségbe, friss kétkilós kenyérért, képtelenek voltunk felfogni, hogy lehet naponta két kiló kenyeret megenni egy családnak, miért kell azért annyit utazni, hogy lehet az ablakban uborkát kovászolni, és tejet kitenni aludni, kegyetlenek voltunk, de engem mégis vonzott ez a számunkra idegen világ. Nyári szünetben aztán kezdtünk haverkodni és őszre már elég gyakori látogatói lettünk egymásnak, összebarátkoztunk.

A következő két évben már a csapathoz tartozott ő is, bár kezdeti gyanakvó félénksége soha nem szűnt meg. Ez nem is volt minden alap nélküli, hiszen a hangadó Gitta inkább csak megtűrte, kénytelen volt, mert mi többiek, mind ragaszkodtunk hozzá. Az is igaz, új nevet adott neki, mert az Irén számára elfogadhatatlanul maradi, vidéki név volt. A középiskola kezdetével egyre kevesebbet találkoztunk, ő egy nem túl nagy hírű gimnáziumba ment, majd tehetsége révén egy év múlva újra kezdte, de már a Képzőművészeti rajz szakán, ahol, ha nem is azon a szakon, de tanult Gitta is, csak már másod évesen.

Irénnel két évig tartott barátságunk, majd teljesen elhalt, tán tizenöt éve próbáltam felkutatni, anyukáját találtam meg, beszélgettünk. Mesélte, Irén hamar férjhez ment, ahogy egy tisztességes lányhoz illik, két fiút szült és kirakatrendező egy vidéki szövetkezetnél.

Pár éve sikerült felfedezzem egy közösségi portálon, X.Y-né, és a település általános iskolájában rajzot tanít.

Gittával hét éven keresztül a legjobb barátnők voltunk, igazából egy fiú miatt veszítette el kapcsolatunk a mélységét, amit már soha nem tudtunk helyreállítani. Tizenhét éves korunkra teljesen kihűlt köztünk minden. Néha megnézem a Google-n éppen mit alkot, mikor milyen magasztaló kritikák jelennek meg róla, nívó és év legjobbja díjak, cikkek, siker, pompa itthon és külhonban. Nagyon örülök, ilyen kimagasló karriert ért el.

Mégis Irén az, akinek sokkal jobban kíváncsi vagyok az életére, a mindennapjaira, örömére, bánatára, kedvtelésből készített alkotásaira. Magára Irénre, az emberre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jusarchiv.blog.hu/api/trackback/id/tr208336632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ditta 2010.05.22. 00:08:10

Na, írd ki magad innen jus!

16338 2010.05.22. 03:38:48

Kedves Ditta! Miért is? Tudom, macerásabb konkrét kritikát írni, mégis csak azzal tudok mit kezdeni. Én kiírtam magamból egy gyerekkori történetet, ami még most is fáj, hiszen én is benne voltam egy kegyetlen kiközösítéses játékban, ami utólag is lelki gondot okoz. Lehet, nem jól...meglehet. Próbáltam a felismerhetetlenségig elnagyolni, a neveket átírni - ezen most utólag még szigorítottam - senkit ne bántsak vele. Hogy gyengére sikeredett? Kívülállónak nem az jön le belőle, amit szándékoztam? Túl banális, túl egyszerű, túl...? Van úgy, nem olyanra sikerül valami, mint kéne. Mégis arra kérlek, konkrétat írj, mi az, ami miatt nekem távoznom kéne innen szerinted? Ha te nem is, remélem más lesz olyan kemény, de konkrét véleménnyel, amin el tudok gondolkodni. üdv, jus

139820 2010.05.22. 05:30:50

..és vajon melyikük lehet a boldogabb?...aki fényben fürdik, és sikert sikerre halmoz, vagy aki a hétköznapok apró rezzenéseinek is hálát tud adni?...ez csak költői kérdés volt:)

16338 2010.05.22. 07:49:48

Nem tudom Lami, amelyikük jobban el tudja fogadni a saját maga útját, szerintem. Gyakori, hogy a túl nagy fényben, sikerben élők nem találják meg a harmóniát, de vannak szerencsések, akiknek sikerül az is.

13709 2010.05.22. 10:34:21

érdekes volt amit irtál, bár én kiváncsi lennék arra a másik lányra is...az emberre.:) Viszont tökéletesen érzem irásodból a szimpátiádat Irén felé, valószínüleg most is tudnátok egy csomó dologról beszélgetni :)))

13003 2010.05.22. 12:32:23

1-re. Ditta, hej te bunkócska te drága!::))))

16338 2010.05.22. 15:17:28

Azt hiszem Valéria, attól jobban eltávolodtunk, semmint beszélgetni tudnánk. Pedig nagyon kíváncsi lennék.

16338 2010.05.22. 15:19:49

Emilke! Ugyan, hagyd őt! Van akinek ez kell a komfortérzetéhez.

16338 2010.05.22. 19:39:37

a .... köszönöm, hogy olvastál

16338 2010.05.22. 19:39:57

Köszönöm Atlasz!

162694 2010.05.24. 00:01:23

Csicskákat mentettek Újkígyóson Hét csicskát mentettek ki a rendõrök november elején Újkígyóson, közülük négyen nem tértek vissza tartóikhoz, az önkormányzat segített elhelyezni õket. Hét csicskaként tartott embert mentettek ki a rendõrök egy akció keretében november 5-én Újígyóson, írja a BEOL. A Békés Megyei Hírlap szerint meghallgatásuk után négyen úgy döntöttek, hogy nem térnek vissza csicskáztatóikhoz. Az önkormányzat az egyik nagy civil szervezet segítségével megoldotta elhelyezésüket. A csicskáknak a vallomások szerint ellátásukért dolgozniuk kellett. A rendõrség büntetõeljárást indított, de bûncselekmény megalapozott gyanúja nem áll fenn, mondta szerdán a békéscsabai rendõrfõkapitány. Dr. Hajdú Antal szerint szabályszegésrõl lehet szó az olyan foglalkoztatással kapcsolatos kérdésekben, mint a társadalombiztosítás, az egészségbiztosítás valamint az adózás. Hozzátette, hogy visszatérnek majd Újkígyósra, és további ellenõrzések lesznek. Forrás: http://index.hu/belfold/2009/11/12/csicskakat_mentettek_ujkigyoson/ Internetes Röplap, add tovább!
süti beállítások módosítása