jus archiv

jus archiv

Dögölj meg...kórkép hazánkból 2010

2010. december 30. - jus blogja

A rák és az idő, a társadalombiztosítás eltartóinak kiszolgáltatottsága

 

 

Néha már olyan siralmas az egészségügy, hogy kínjában az ember csak nevetni tud, tragikus nevetés ez. Nehéz ép ésszel felfogni.

Van, amikor egy páciens fiatalnak, van amikor idősnek tekintendő, daganatos megbetegedéseknél az ötven körüli kor fiatal beteget jelöl. Tán azért, mert aktív dolgozó, járulék és adófizető, és az optimális feltételezés szerint a pozitív mérlegre a társadalom még tízen évig biztosan számíthat. Természetesen ez a számítás felborul, ha valami nagyobb gond van. És nagyobb gond néha van, nem azért, mert az ember, aki maga rendszereltartó gondot akar, jön az magától. Neki hiányzik legkevésbé.

Ez a fiatal páciens egy panaszával – mi sem természetesebb – meglátogatja a háziorvosát, aki nézi-nézegeti, majd megvonja a vállát, és azt mondja, szerintem megemelted magad, ez egy izomcsomó majd elmúlik, nem kell törődni vele. Aztán telnek a hónapok, az izomcsomó marad, sőt, növekszik, fájni nem fáj, elvan az ott, igaz, az ember fogyni kezd, de ez mással is előfordul, mint az is, fáradékonyabb, levertebb, fázósabb lesz, télen ez fel sem tűnik.

Akkor szerencsére előjön egy másik probléma, ami sebészeti beavatkozást igényel. Szerencsére?? Igen, mert a sebésznek feltűnik az a csomó, és elküldi a pácienst ultrahangra, így kis tanakodás után úgy dönt, azt onnan el kell távolítani, mert nem normális, hogy gyulladás nélkül ekkora legyen tartósan egy nyirokmirigy. Az eltávolítás ambulánsan történik, ez olyan egynapos sebészeti beavatkozás, nem nagy ügy, annál nagyobb a sebész meglepetése, amikor egy szürkésfehér kisebb tojás méretű, láthatólag is átalakult nyirokcsomóval találkozik. Azonnal szövettanra küldi az anyagot, egy emelettel lejjebb lévő pathológiára. A szövettani labor három nap múlva megvizsgál, majd a leletet további egy hét múlva megküldi a sebésznek.

A páciens próbál minderre nem gondolni, ha ilyen ráérős, nagy baj nem lehet, gondolja, de a karácsonyát mégis beárnyékolja az elnyomott félsz.

Végül karácsony után hozzájut a szövettanához, mely szerint NHL DLBCL a feltételezett diagnózis, de az anyagot konzílium és további vizsgálat céljából továbbküldték a Pathológiai és Rákkutató Intézet felé.

A páciens már nem tudja elnyomni a frászt, pár napot vár türelemmel, de miután a szövettani vizsgálattól már eltelt tíz nap, csak nem bír magával és telefonál az Intézetnek, mikor lesz eredmény? A huszadik telefon végre célba ér, és egy valóban figyelmes, szakszerű illetékessel tud beszélni, csakhogy, az anyag még nem érkezett meg. Hogy-hogy?? Nem érti ő sem, hiszen a legvidékebbről is nagyon ritka, egy hét alatt érkezzen be, tíz nap, az kizárt. A már teljesen padlón lévő beteg pedig újra ráfekszik a telefonra, hívja a küldő pathalógiát, a sokadik telefon után egy irodistával tud beszélni, hiszen, mindenki szabadságon van a két ünnep időszakában, ezt ugye megértheti. Meg, igen, ő mindent megért, de azt nem, hogy lehet az, hogy az anyagot több, mint egy hétig fektették még, és csak három napja postázták, viszont, már akkor is meg kellett volna érkezzen. Érdeklődjön a postán. Érdeklődik. Feladóvény száma kell. Újra telefonál, addig nincs feladóvény szám, míg a postáról vissza nem érkezik a tértivevény. Passz. Itt bezáródik a kör.

Azért azt még megkérdezi, normális, hogy ilyen esetben egy hetet is fektetik az anyagot? Megint csak azt próbálja sulykolni az irodista, legyen már megértő, ünnepek környékén fontosabb dolga is van az egészségügyi személyzetnek.

A páciens visszatér a műtő sebészhez, aki széttárja őszinte aggodalommal a kezét, ez a továbbiakban nem sebészeti ügy, vissza a sebészeti szakrendelésre, aki kissé agresszíven közli, a varratok ki lettek szedve, munkaképes, erről ad egy betegállományt lezáró papírt, és küldi a búsba emberünket. A munkahely pedig közli, jó lenne, ha minél hamarabb leadná a papírt, mert csak akkor tudnak felmondani. Felmondani?? Természetesen, hiszen ezzel most hónapokig, fél évig, évig is betegállományban lesz, és amíg státuszban van, új embert nem tudnak felvenni, márpedig a munkája pótolhatatlan.

A háziorvos éppen nem rendel, az asszisztense felháborodik, mit kell itt ügyet csinálnod ebből, szép is lenne, ha minden lymphómást betegállományba vennének.

Végső kétségbeeséssel hívja a minisztériumot, ahol végre egy felvilágosítást is kap, nem most, már a műtétet követő nap kellett volna egy beutalót kérni a hematológiai rákcentrumba, miért nem tette?? Miért?? Az ember ugye nem szokott úgy havonta nyirokmirigy rákos lenni, és uram bocsá' fogalma sincs a protokollról. Viszont, ha lett volna fogalma róla, már a nagylabor és a CT is elkészülhetett volna, a szövet átküldését időben megsürgethette volna és a januárt már a konkrét ismeret birtokában, kezeléssel kezdhette volna - hiszen ennek a rákformának az idő függvénye az élet-halál függvénye is -, és a betegállománya is munkaviszonyban tartotta volna. Csak az a hülye páciens nem ért hozzá!!

Az emberünk pedig végre leül a gép elé és a neten próbál tájékozódni, a non hodgkin lymphoma diffúz nagy B sejtes lymphómájának részleteit kutatja, már tudja azt is, hogy agresszív vagy nagyon agresszív ráktípus, kedvező, vagy rossz gyógyulási valószínűségű csoportot, előbbiben 65-70, az utóbbiban 30%-os gyógyulási rátával, túlélési mutatója szerint akár több, mint 10 év, vagy 5 év, hacsak nem a harmadik eset, ahol a gyógyulás szinte reménytelen és a túlélés 3 év alatti. Minden esetben az idő a legnagyobb úr. Az idő, amivel olyan szépen játszanak, mert...miért is??

Hiába, ha egy 34 éve stabil járulék és adófizető biztosítottból a rendszer szolgáltatásait valószínűleg hosszú távon igénybe vevő és azt nagy mértékben megterhelő lesz, már csak egy mondatra számíthat, dögölj meg kedvesem, amúgy pedig nem marad el a figyelmes boldog új évet kívánság sem.

Köszöni, van egy hat éves kislánya.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://jusarchiv.blog.hu/api/trackback/id/tr358336480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wesz 2010.12.30. 13:22:55

Ez borzaszto. Az embertelenseg, a kiszolgaltatottsag es az eselytelenseg. Ilyen korulmenyek kozott megha lenne is eselye, elveszti. Ha velem tortenne ez, erosen meggondolnek egy jo kis amokfutast. Par hullatol talan magukhoz ternenek, raadasul a paciens is tobb figyelmet kapna.

16338 2010.12.30. 13:56:43

Wesz, meglehet egy ámokfutás segítene, hogy történjen már valami ebben a mocskosul tönkre vágott egészségügyben, meg munkaügyben meg...az ámokfutó is megúszná tizenöt évvel, a börtönkórházak egész jók és nem hálapénzre épülnek, talán még a gyógyulásra is lenne esély, sőt, még munka is jobban van, mint a "szabad" világban. Csak ne lenne ott az a hat éves gyerek.

15138 2010.12.30. 14:09:38

Jaj, Jus....jaj. Azt kapják ők is, amit megérdemelnek! (óhajtó mondat) Tavaly óta utálom az eüsöket - tisztelet a kivételnek, úgy minden tizedik lehet ilyen. Mikor elolvastam a címet, azt gondoltam, másról írsz, a mo-i általános egymáshoz viszonyulásról, a gorombaságról, idegességről, az anyázásról. Nem így volt, mégis nekem ez fáj nagyon, ez folyik a nolon is, és igenis, ugyanez van az eüben is. Hogy tojunk egymásra. Hogy két-három mondatot sajnálunk egymástól. HOgy elfelejtünk tájékoztatni másokat, hogy csak a kifogást keressük, hogy már nem akarunk segíteni, csak azt csinálni, ami a szűk minimum. Közben ezerrel sajnáljuk magunkat, és elmarjuk a hozzánk panasszal érkezőket. Mindenütt ez megy, a boltokban, a pénztárakban, az iskolákban, és a kórházakban. És még az a hülye rák is, az is attól van, hogy az ember reggeltől estig rosszul érzi magát, mert olyan nehéz kedvesnek lenni és valakihez jó szót szólni. Ellenben ki vagyunk élezve arra, hogy megvédjük magunkat és hogy visszavágjunk, még végig sem hallgatjuk, mit akarnak tőlünk, már tudjuk, hogy rosszat. Jus, remélem, nem neked van bajod...

15138 2010.12.30. 14:10:10

És akkor melyik tökéletlen szívtelen adott erre minuszt??

16338 2010.12.30. 14:20:34

Nefi, olyan jól összefoglaltad, írhatnál belőle egy posztot, tökéletes és általános helyzetkép. ( Nem, nem én, hanem a hozzám legközelebb álló választott családtagom, bár én lennék!! Csak akkor nem írtam volna most le)

16338 2010.12.30. 14:23:22

Minuszolónak üzenem, hogy ráció szerint mindannak a megtapasztalását kéne kívánnom, amit leírtam, de én ember vagyok, emellett emócióim is vannak, így őszintén és tiszta szívből csak boldog új évet kívánok, legalább neki legyen az.

13709 2010.12.30. 14:48:11

szia Jus szépen érzékeltetted ebben a szomorú naplóban, hogy pont az idő és az emberi élet milyen olcsó abban az egészségügyi közállapotban, ami ma jellemző nálunk.. Drámai a helyzet...bizony mindenre találunk magyarázatot...éppen Kerekes Zsuzsától jövök, bár a téma más...a szemléletben találok nagyon is hasonlót (hárítás, mentegetőzés stbstbstb) pénz, pénz, pénz, gond, harc...meg minden. Közben meg kiéhezve lessük hogy valahol törődjenek velünk :((( Jus....nagyon elment a kedvem...persze nem miattad :((( üdv...

wesz 2010.12.30. 14:59:28

Kedves Bloggolok, Akkor itt a nemes feladat, ahol vegre a sok duman kivul valami nemeset is lehet tenni. Miutan ugy tunik nekem, hogy nem a lumpen proletar reteg posztol es kommentel itt, ezert tessek beszallni segiteni egyik tarsunknak, vita partnerunknek (ma'rha en mondhatok ilyet). Ki orvos itt, vagy ismer valakit aki ebben a szornyu tortenetben tud segiteni? Ki az aki vissza tudna iranyitani az esemenyeket a maguk normalis medrebe? Az kuldjon Misnek egy mailt es tegyen valamit, itt most nem politikarol, filozofiarol es egyeb, maximum szorakoztato dolgokrol van szo, hanem eletrol, halalrol. Itt cselekedni kell.

wesz 2010.12.30. 15:01:20

Bocs, Jusnak termeszetesen. Mea culpa

16338 2010.12.30. 15:03:21

Vali, majd, ha túllépek az első sokkon, akkor kivetítem össztársadalmi szintre is, most csak ennyire futotta. Én is olvastam Zsuzsát, bizony, csak annyi kellene, hogy mindenki végezze a maga dolgát, tisztességesen, becsületesen. Mert mindannyian egymásra vagyunk utalva, ha én nem takarítom ki az árkot, a szomszéd is úszik, ha a szomszéd betemeti az árkot, hogy az autójával legyen hová állni, az én házam is viszi a víz. Csak tudod, néha az a baj, hogy hiába tesz meg az ember mindent, ha a többiek szarnak rá. Visszatérve, az élet nagyon olcsóvá válik, ha fizetőből igénylővé válik valaki az egészségügyben. És lehet adni az ezer minuszt, a történet így pontos, a dokumentumok itt vannak előttem, vagy nem ildomos erről beszélni??

16338 2010.12.30. 15:12:09

Wesz, nagyon kedves vagy, és itt most a nagy nyilvánosság előtt is megköszönöm azt is, amikor édesanyám ügyében segítettél nem keveset!! A helyzet az, hogy idén már semmit nem lehet tenni, de harmadikától az egészségügyben is beindul az élet, és talán történik valami. Próbáltam felvenni gyerekkori barátnőmmel a kapcsolatot, ő rákkutató brand manager Svájcban egy mamut gyógyszercégnél, még nem jött össze, gondoltam, talán van valami tippje, más ismeretségem nincs.

wesz 2010.12.30. 15:19:15

Neked nincs, de mar csak akad itt valakinek valamilyen kapcsolata? A fenyobe is. Azt mar megkerested ki a szaktekintely ebben a betegseg tipusban?

13709 2010.12.30. 15:21:49

10-re mi az hogy nem ildomos? Miért ne volna az Jus? És igen, a segítség kell és bárhonnan jön el kell fogadni...Aki volt már hasonlóan nehéz helyzetben az tudja miről beszélsz...beszélünk . Nem csodálom a sokkot...sőt. Ha nem lenne néhány szomorú tapasztalatom eü-ügyben, akkor sem tudnék mást mondani, megértelek..hát még úgy, hogy sajnos van... A minuszolót meg végképp nem értem....elolvasta szerinted EGYÁLTALÁN amit minuszolt???? ez is nagyon szomorú jelenség ám :(((

16338 2010.12.30. 15:41:04

Wesz, gyakorlatilag az Onkológiai Intézetből az írásban NHL DLBCL alá linkelt cikk szerzője egyike azoknak, de az ottani hematológián - is - mindenki nagyon jó. Ez a mai keresés eredménye.

16338 2010.12.30. 15:51:54

Vali, nem tudom elolvasta-e, és azt sem tudom, mi a szomorúbb, ha olvasás és értés után minuszol, vagy zsigerből. De ez a jelenség is az általános kórképhez tartozik. Nézd, volt itt már nem egy olyan - utoljára tán egy hónapja - hogy olvastam egy posztot, és mivel volt tapasztalatom, azonnal kerestem a jogszabályokat, linkeket, amivel segíteni tudok, és küldtem át, nem számított, hogy ideológiailag különbözünk, ez egy alap emberi dolog szerintem. Túllépve a konkrét leírtakon, azért is tettem fel, mert bárki, bármikor kerülhet ilyen helyzetbe, akkor tudja, mit kell tegyen, ha már mi nem tudtuk. Nem segítséget akartam kérni, én akartam ezzel segíteni is. Na és persze újfent felhívni a figyelmet egy anomáliára.

15138 2010.12.30. 16:41:59

Wesz, most Misről beszélsz vagy Jusról? Nemrég Mo-ról érkezett egy mél, rákellenes gyógyszert kerestek. Találtam, otthon, valami Pest környéki helyen. Tudtak beszélni a céggel, kaptak is a gyógyszerből. Az illető már nem él. Én nem tudom, hogy későn kezdte, vagy nem sokat ér, vagy az ő rákjára nem jó, részleteket nem meséltek. Ha tudok, persze, hogy segítek, Jus, csak szólj.

60145 2010.12.30. 16:53:43

Ano Mália a fél ország. A minuszolónak is fáj valami. Ezért nem írom le, hogy ki nem szarja le? De azt igen, hogy kit érdekel?! Az írás jó, pontos, remek - az általánosan ismert helyzetről, egy rendkívüli eset kapcsán! Wesznek jutott eszébe valami érdemi? Ennyivel jobb ember? Vagy itthon már úgy tudjuk, hogy a pozitív hozzáállás is reménytelen? A jó emberek defenzívában vannak? Takarásban? Jaj, csak észre ne vegyék? (Sos7 rég járt erre. Dolga van. Csinál valamit, amíg én írogatok...)

15138 2010.12.30. 17:19:48

Csinál valamit, amíg én írogatok. :) Januártól önkéntes vagyok. Majd elmesélem, van-e értelme. :) Mámeg két minusz is van. Zsuzsánál is egy, Bástya elvtársnál is. Hja.

wesz 2010.12.30. 17:32:16

Nefi, Jus, csak elirtam. Az mit jelent, hogy onkentes? A gyulekezetben, az iskolaban, a kutya menhelyen, egy korhazban (bar ezt a dolgot meg a svajciak sem ismerik, gondolom), hajlektalanoknal, oregek otthonaban, vagy Onkentes rendor :) ?

78126 2010.12.30. 17:33:01

"De magyarnak köpött ki a föld Moslék-ország a nyakamon ül Engemet Moslék-ország örökölt:" Jus, ezen a hozzáálláson bukunk el, ezer éve! A közönyön, a könyörtelenségen, a kényszeresen, szívtelenül dolgozók nemtörődömségén, az agyalágyultnál-agyalágyultabb (és embertelenebb!!) rendeleteken...nem csak a kormányok, a pártok nyakába varrható, az, ahol tartunk, hanem az ilyen történetek hétköznapi szereplőinek is! Borzasztóan föl vagyok háborodva az írásodon, pedig 5 éve mi is végigmentünk egy "vagy-vagy" történeten, ahol minden orvosról, nővérről csakis a legnagyobb elismeréssel és tisztelettel tudnék írni. Emberfeletti, amit csinálnak! Aki így csinálja!!!! A mínuszolóról annyit, hogy a legaljasabb, leghitványabb féreg, aki névtelenül ilyen posztra negatívat jelez. Kétségbeejtő a kórkép az olvasók lelki toprongy-színvonaláról is...

78126 2010.12.30. 17:37:22

19. Wesz 2011 lesz az Önkéntesség éve. Olyan munkavállalás, amit nem pénzért vállalsz, hanem "csak úgy". Majd én is írok róla.

14927 2010.12.30. 17:49:13

Jaj! Nagyon nehéz nekem most itt bármit is írni, mert elég erősen vissza kell, hogy fogjam magam. Lehet arról papolni, hogy kevés a pénz az eü-ben, meg egybek, de én azt gondolom, hogy itt nem működik a kis pénz, kis foci elmélete, vagyis ha kevés a pénz, akkor lazábban végezzük a munkát. Már rég rendbe kellett volna tenni az egészségügyet, de senki nem mer hozzányúlni, és így sajnos a betegek lesznek a vesztesek. Azért nem szabad megfeledkezni azokról a szakemberekről sem, akik lelkiismretesn végzik munkájukat.

wesz 2010.12.30. 17:53:34

21 anemone Koszi, nekem nem nagyon kell magyarazni, itt az USA-ban mindenki onkentes valamiben, valahogy bennuk van. Csak hogy a peldanal maradjunk, ha valakinek rakja volt, keresztul ment a szokasos chemokon es egyebb szornyusegeken, nagy szamban aztan visszajarnak onkenteskedni,azaz segiteni a novereknek, beszelgetni az eppen aktualis aldozatokkal, jo tanacsokat adni es egyebeket. Aztan nekem kezd kicsit sok lenni, amikor ez az onkentesseg mar mint munkavallalasi kriterium is megjelenik, mert az mar a dolog tullihegese valahol, de ez egy masik tortenet.

16338 2010.12.30. 18:07:02

Nefi, én is hét évig karitatív munkát végeztem - se fizetés, se tb hozzájárulás - ráadásul az államnak, a sikertörténettel zártam le, amit megírtam, meg hát készültünk kiköltözni...Csak azok engedhetik meg maguknak, akiknek a társuk nagyon jól keres, mert eszméletlen nagy az ilyen önkéntes munkáknak a költsége, legalábbis nálunk így van. Svájcban egyszerű elérhetőségi mail-t keresni? Ebben tudnál segíteni esetleg, a régi nem él már - 11-ben írtam Wesznek, hogy miért - innen pedig nem találok másik élőt.

16338 2010.12.30. 18:10:07

Atlasz, köszönöm. Wesz nagyon jó ember!! Már más ügyben is rengeteget segített, és nem én kértem, ő keresett meg a segítségével privátban!!!!!!! Vannak, akik csendben segítenek, amikor tudnak, de attól még vannak és nem is kevesen! Ez is hozzátartozik a témához.

16338 2010.12.30. 18:21:14

Anemone, most tört ki belőlem!! Egy hetet ülni egy ilyen esetben a szövettanon, postázás helyett!!! És akkor még el is tűnik?? Hát miért nem adják a páciens kezébe, vigye és intézze jóember????? A két ünnep közt nincs egészségügy?? De hiszen próbálná meg egy multinál dolgozó, hogy ő nem dolgozik két ünnep közt, mert szabadságot vesz ki!! Bezárnának az üzletek??? Nem sülne kenyér??Nem vágnának disznót meg csirkét?? Nem fejnének tehenet?? Azok sem keresnek százezernél többet, sőt, mégsem állnak le! És akkor kiderül - minisztérium - hogy ennek a protokollja szerint már legkésőbb két hete meg kellett volna oldódni egy egyszerű beutalóval az Onkológiai Intézetbe?? Már rég túl lehetne az első terápián! Tíz éve én is voltam rákos, de nekem az igazgatóm hatalmas csokor virággal jött gyógyulást kívánni, nem felmondással, majdnem elcseszték az életem, de nem tűnt el szövettan, minden az előírtak szerint haladt!! És ezek nem pénzdolgok, ezek csak azt mutatják, akkor még emberebbek voltunk.

16338 2010.12.30. 18:27:14

Ghost, ha arról lenne szó, nincs rá pénz, akkor arról írtam volna, de itt nem a pénz befolyásolja azt, hogy a háziorvos megvonja a vállát, ugyan csak egy kis csomó, meg tizenöt kiló fogyás, na bumm, hogy a sebész nem küld beutalóért, hogy a szövettant elfelejtik átküldeni, majd ugyan postázzák, de a postán eltűnik, hogy a munkahely egyből felmond, hosszú éves - egy nap betegállomány nélkül végzett - és addig messzemenően elismert munkaviszony után.....ez csak trehányság és embertelenség! Szerintem.

16338 2010.12.30. 18:45:39

Ghost, persze, tudom én, mennyi lelkiismeretes orvos, nővér, asszisztens stb. dolgozik az egészségügyben - is - és kevés pénzéért, a nagy többségük ilyen. De ma a társadalom kétharmada - már azok közül, akiknek még jut egyáltalán munka - piszkosul fillérekért dolgozik, lelkiismeretesen, napi tíz, tizenkét vagy több órákat, és még akkor is egy perc alatt repülnek, ha valami nem tetszik a munkáltatónak. A baj az alapokkal van. Sok pénz - több pénz - itt még hosszú évekig nem lesz, az már el lett kártyázva, csak több munka. Ez van. Attól még tisztességes embereknek kéne maradjunk. Egymásért.

15138 2010.12.30. 18:46:56

Szerintem sok minden nem múlik a pénzen. Egy mosoly, udvariasság, együttérzésről már nem is beszélek, csak elemi udvariasságról. Az ember ott reszket az intenzív előtt, nyitás után 10 perccel, tízegynéhány látogató, sehol senki, de kijönnek kávézni-cigizni, köszönés nélkül, te meg mintha láthatatlan lennél. Mindegy, leírtam már. Ne is gondoljak rá... Jus, küld el a címet, vagy nevet, persze, hogy megpróbálom megkeresni. Ha máshogy nem megy, elvileg a konzulátuson tudják, ha az ismerősöd lejelentkezett. Wesz, ez olyan amerikai fajta, a falu (jó falu :)) szervezi, oda küldenek, ahova kell. Én még a nyáron jelentkeztem, már azt hittem, nem kellek, de most szóltak. Amennyire tudom, öregekhez, betegekhez, őket szállítani, takarítani, kertet csicsázni, stb.

78126 2010.12.30. 18:52:29

26. Ez teljesen jól mérhető a bőrünkön, minden téren, hogy 5 év alatt mennyire sokat romlottunk. Mi is futottunk anno a levett vérrel, nem titkolták el, hogy ez a "leggyorsabb" módja, hogy odajusson, ahová kell, és nem is voltunk felháborodva. Összedolgoztunk. (Bel)áttuk, hogy ők is inuk szakadtáig dolgoznak, hozzátettük a magunkét. De most?! Mintha a keresztbetevésen kívül már semmi más nem létezne!

14927 2010.12.30. 18:56:42

Jus 27-re, 28-ra Tudod pontosan erre gondoltam, lehet, hogy nem fogalmaztam egyértelműen. Tudod majd 20 évet lehúztam ott is, pályaelhagyó lettem hasonló dolgok miatt, így tudom, hogy hogy kéne dolgozni. Mi a lelkiismeretes munka, amit pénzért megvenni nem lehet, és az egyébként sem pénz függvénye, hanem személyiség függő.

16338 2010.12.30. 19:24:02

Nefi, olvastam amit írtál apukádról, kegyetlen lehetett, de erre szavak sincsenek. És ezek valóban nem pénzfüggőek, csak ember-függőek, amikről te is írtál akkor. Elküldtem az adatokat, köszönöm.

12711 2010.12.30. 19:24:11

Az eset maga is borzalmas, igazán azonban az, hogy mindennapos.

16338 2010.12.30. 19:26:40

Anemone, hát ez az, akkor hagynák, hogy legalább az ember segítsen saját magán, de még azt sem. Még abban is akadályozzák. És nulla info. Egyre rosszabb, ahogy múlnak az évek és mi van, ha még itt sincs vége?? Meddig lehet süllyedni??

16338 2010.12.30. 19:27:51

Ghost, akkor egyetértünk.

16338 2010.12.30. 19:30:49

12szer, valóban így van, ha egyedi eset lenne, bármennyire is fájna, esetleg egy novellát írtam volna egyszer, majd róla...de általános és szinte már fel sem tűnik, ez a legnagyobb tragédia.

169637 2010.12.30. 21:07:25

jus itt a trukk, ha tudod a svajci kapcsolatod nevet. Marmint az aktualisat. Nezd meg a ceg honlapjat. Ha a ceg tozsdei, akkor nezd meg a befektetoi kapcsolatokat. Ott altalaban megadjak egy elo ember email cimet, vagy ugyanezt a sajto kapcsolatoknal. Abbol rogton megtudod a cegnel regnalo email szokasokat. Ezek lehetnek: kovacs.jozsef@ceg.com jkovacs@ceg.com kovacsj@@ceg.com j.kovacs@ceg.com jozsi@ceg.com kjozsi@ceg.com Ha nem tudsz rajonni, akkor beirod az osszes lehetoseget, a legtobbje visszafog jonni, de nagy az eselye, hogy az egyik nem. Na az az email cime. Ily egyszeru, csak toltsel el eleg idot a vallalati hirszerzesben (business intelligence) ;-)

169637 2010.12.30. 21:13:10

Nefi, na ez az amit borzasztoan hianyolok Magyarorszagon. Amit leirtal falu szinten, megtudna oldani egy csomo bajt, szenvedest. Mert ahelyett, hogy onkenteskednenek sokan,inkabb varjak a kozmunkast, hogy vigye ki a kajat, meg tegyen-vegyen. Ez valoban szornyu, ugyanugy mint a poszt amit a Kerekes Zsuzsa irt ma. Leforditottam a kollegaknak itt ebednel, nem ertettek. Igaz mi itt hurrikan ovezetben elunk, ugyhogy elegge osszetart mindenki, de akkor is. Egyszeruen nem ertettek, mi az hogy nem tisztitjak ki a csatornakat?

16338 2010.12.30. 22:08:45

Robertgida, köszi Wesz, próbálkozom, bár így csak a cégest találhatom meg, és hogy mikor dolgozik??? Nem tudom, Svájcban hogy működik az év végi munka, még az is lehet, az ünnepekre hazajött...mindegy, előbb-utóbb megtalálom! Köszönöm a tippet.

169637 2010.12.30. 22:23:57

Jus, ha Brand Manager, akkor ne aggodja van emailje a telefonjan. :-)

16338 2010.12.30. 22:59:40

Wesz, két éve, amikor még iwiwen tartottuk a kapcsolatot, az volt, a munkahely még mindig az, a face-en megnéztem, de azon csak regisztrált jó fél éve, azóta se semmi, ott hiába kerestem, nem használja. Ilyenkor sajnálom, hogy a blogtámadás miatt töröltem mindenhonnan magam, és a face-n sem saját néven vagyok fent. Akkor előre, egész biztos sikeres lesz! Jó hír, a nem dolgozó házidokit sikerült elérni és hétfőre kész a beutaló, sőt, még arra is talált megoldást, a franciák ne tudják felmondani a munkaviszonyt, amíg beteg. Remélem "csak" és "amíg" lesz.

15138 2010.12.31. 10:07:22

Én nem ismerem a fr. jogot, de a svájci szerint ha beteg vagy, a ledolgozott időtől függően meg van állapítva, hogy hány beteg-nap után lehet felmondani. Elvben előre sem lehet, ha csak ki nem fizetik a végéig járó pénzt előre.... Ha viszont Mo-on vannak, akkor meg a magyar törvénykkönyv szerint kellene eljárniuk. (sajna, én azt sem ismererem - az összes jogi és közgáz ismereteket itt tanultam)

16338 2010.12.31. 12:06:27

Nefi, nálunk úgy van, hogy a betegállomány alatt nem lehet felmondani, de abban a pillanatban, hogy keresőképessé nyilvánítanak, ezt megtehetik. Ez nem gond, ha egészséges vagy, de amikor beteg, és csak pár nap, hogy a sebészeti betegállományból az onkológiai betegállapotba kerülj, akkor van gond. Ugyan passzív jogon táppénzre jogosult maradhatsz - ha nem telik el, több, mint három nap - de nem ketyeg tovább a tb-d. Ha pedig mondjuk egy hét is van a kettő közt, már semmire nem leszel jogosult, csak egy hónapig él még a biztosításod, azaz az állami eü-t igénybe veheted.

15138 2010.12.31. 13:53:00

Akkor jaj.
süti beállítások módosítása