jus archiv

jus archiv

Duett 2#

2010. október 22. - jus blogja

hirtelen nagyon hasonlítottak egymásra

 

Nádja egy volt a sok lány között az egyetemen, hazájában szlávos arcvonásai, huncutul csillogó szeme, sejtelmes mosolya nem számított különlegesnek. Nem is értette, hogy Pistiben, a magyar fiúban miért pont ő ébresztett szerelemet, miért ő lett az a szerencsés annyi sok gyönyörű lány helyett. Márpedig a szerelem kölcsönös volt és házasság lett a vége, az egyetemet már Budapesten fejezte be, itt született eközben első gyerekük is. A második egyetem végzésének évei alatt, már mint fiatal anya döbbent rá, otthoni szürkesége, átlagos arca és oroszos tulajdonságai, szokásai itt gyönyörűnek, egzotikusnak, vágyottnak számítanak, ebben az új hazában. Eleinte zavarta, hogy rajzanak körötte a fiúk, férfiak, később, kacérkodott, flörtölt, fürdette benne hiúságát egészen a második lánya születéséig. Anyává, feleséggé érett és falakat húzott maga köré, hogy a választott szerepét tökéletesen tudja betölteni. Kollégái, hódolói közeledését észre sem vette, nem érte már el senki nőiségét. Évekkel később ez mentette meg az összeomlástól is, mikor Pisti bejelentette, új szerelmével akar élni, és már beadta a válókeresetet. Nádja hónapokig csak mint egy bábú létezett, aztán megrázta magát, újra kivirult. Egy tél végi napon beült a közeli presszóba, pezsgőt rendelt. Szerencséje volt, a pincérnővel sok mindenről tudott beszélgetni, politikáról, társadalomról, filmekről, könyvekről, de főként az élet nyavalyáiról. Hamar összebarátkoztak, és együtt jártak mindenfelé, így természetes volt, hogy esténként bejárt hozzá, és fogyasztotta üvegszám a pezsgőket.

A kis presszó életét felkavarta Nádja betoppanása, a férfiak megváltoztak, udvariasak, előzékenyek, kedvesebbek lettek, frissen borotválkozva jöttek, ügyeltek öltözködésükre, változatosságukra, hódítani akartak. Lajos változott legtöbbet, aki addig csak munka után, fáradtan, morcosan tért be egy sörre, és soha nem maradt fél óránál többet, most hamarabb fejezte be napi dolgát, hazament, zuhanyozva, átöltözve, soha nem volt illatfelhőbe burkolva jött, és igyekezett addig helyezkedni, míg a nő mellé nem kerül, vidáman rendelte a pezsgőket és órákig maradt. Kitartó próbálkozása eredményeként szép lassan kölcsönös érzelmek, abból pedig kapcsolat szövődött. A férfi vendégek sóvár vágyakozással néztek esténként utánuk, mikor eltűntek Nádja lakása felé vezető úton.

Lajos felesége Ivona is sóvárgott, de ő azért, hogy megtudja végre, mi történt az ő Lajosával, mire hazaért a munkából, a férfi már nem volt otthon, csupán ledobott szennyesei, nedves törölközője, és a szokatlan illatfelhő jelezte, járt már itthon, majd hajnaltájt a halkan nyíló ajtó, és a mellé befekvő de félrehúzódó test, melyből addigra már valami édeskés illat és a pezsgőszag emlékeztette, van életének párja, de nagyon messze jár. Reggelre üres ágyban ébredt, férje ügyelt rá, hamarabb menjen, semmint az asszonya felébred.

Ivona ki akarta deríteni az okot és miután lefektette a gyerekeit, elsétált Lajos törzshelyére, a kis presszóba, ahol tudta, Lajos munka után mindig eliszogat egy sört, gondolta, a vendégek talán elárulhatnak valamit. Ebben az esti időpontban férjét már nem lelte ott, de ő is talált témát a pincérnővel, az aktuális adószabályok, illetékek hatásairól társalogtak, miközben Ivona kikotyogta azt is, ő Lajos felesége. Ha figyelte volna a pincérnő megdöbbent arcát, talán faggatta volna, de szomorúsága leplet vont szeme elé. Annyit azonban sikerült megtudnia, férje még mindig jár ide, napi vendég, úgy ahogy eddig is, így nem adta fel. Minden este kilenckor megjelent és várta, hátha okosabb lesz, vagy felbukkan ura újra, mert annyit már tudott, hamarabb távozik. Egyik hétvégére szülei elvitték a gyerekeket, így pénteken, már kora délután megérkezett. A presszóban, a sarokban fia tanítónőjét látta egy nagydarab férfivel, ahogy egymás kezét fogták. Ivona szíve megjajdult, megérintette a valaha volt szerelem emléke, és hirtelen tudatosult benne, csak a látszat, ami az ő házasságukat összetartja, de még reménykedett, Lajos csak lazít kicsit, nincs nagy baj. Elhelyezkedett a bárpultnál, mikor nyílt az ajtó és egy gyönyörű, magas, huncut mosolyú, egzotikus szépségű nő lépett be, leült mellé a másik bárszékre. A pincérnő még kinyitotta a pezsgőt, töltött a pohárba, majd zavartan elnézést kért, hogy neki közben leltároznia kell, így kettesben hagyta őket.

Nádja végignézett Ivona divatjamúlt ruházatán, háziasszonyosan lestrapált testén, arcán, és meglátta a magára hagyott nő elesettségét, saját magát látta meg benne, mikor Pisti eltűnt életéből. Ivona is felmérte Nádját, szomorún irigykedett a boldog kisugárzásán, a kacér és vonzó külsőn, a nő és a pohárból felszálló pezsgő illata keveredett, mely emlékeztette valamire, de maga sem tudta mire. Érdeklődéssel fordult egymás felé a két idegen nő, beszélgetni kezdtek, később egyik asztalhoz telepedtek, és ott folytatták a csevegést. A második üveg pezsgőhöz már két poharat kértek, Nádja rábeszélésére még egy-egy vodkát is mellé, szavaik csak úgy záporoztak, észrevétlenné téve az idő múlását.

Lajos ahogy megjelent, azonnal észrevette Nádját, pont az ajtóval szemben ült, bár észlelte, egy másik nővel társalog, az ő szemében csak Nádja ragyogott, széles mosollyal közeledett az asztalhoz, kezét ölelésre emelve, mikor hirtelen ránézett arra a másikra. Zavartan pislogott, kezei lehuppantak, óriási sóhaja tán a megkönnyebbülésnek volt jele, de hamar visszanyerte magabiztosságát, szinte harsány vidámsággal szólalt meg, húha, sziasztok lányok, hát akkor én most bemutatnálak benneteket egymásnak, Nádja, ez itt Ivona, a feleségem, Ivona, ő Nádja, a szeretőm.

Előbb néma fagy telepedett közéjük, majd a két nő egymásra nézett, mindkettő arcán egy keserű mosoly futott végig, hirtelen nagyon hasonlítottak egymásra, majd szinte egyszerre emelték szemüket Lajosra, mint egy idegenre. Aztán kissé megrázták magukat, és kortyoltak italukból, folytatták ott a beszélgetést, ahol pár perce abbamaradt.

A férfi nevetése torz vigyorra váltott, az pedig lassan hervadt el arcáról, még egy ideig zavartan topogott az asztal előtt, majd halkan, óvatosan hátrálva kilépett az ajtón. Távozása épp annyira észrevétlen maradt, mint érkezte.

A bejegyzés trackback címe:

https://jusarchiv.blog.hu/api/trackback/id/tr678336726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13003 2010.10.22. 19:28:44

Jó! A színeváltozás! DDD

70798 2010.10.22. 20:09:04

nagyon jó jus:))) ki az a büdös bunkó, aki mínuszt adott? ezek olyan gerinctelen szarok, hogy már nekem fáj:)))

13003 2010.10.22. 20:24:45

Ilyen a szellemi szinvonaluk. A teremtésbe ez is belefért. DDD

16338 2010.10.22. 20:25:10

Emilke, a tiszta ég, a tenger, az óceán, a nefelejcs, a kökény, szóval én szeretem ezt a színt. : ))

16338 2010.10.22. 20:26:36

Tosz, szerintem a Lajos olvasta ; )))

70798 2010.10.22. 20:48:05

egy lajos biztosan:)))

65469 2010.10.22. 20:48:41

Ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy egy ilyen történetben az általam nem ismert világ jelenik meg, vagy ez csak egy történet, ami az írói fantázia része. A kisgyerekes szülők járnak presszóba esténként?

16338 2010.10.22. 20:50:58

Tosz, az, vagy egy, lényegileg mindegy : )))

16338 2010.10.22. 20:59:35

Didgeridoo, ez megközelítőleg húsz éve történt meg, kis színezést kapott, de így történt, hidd el, tanúja voltam! (Három gyereket kellet eltartsak egyedül, tehát sokszor pincérkedtem is esténként, éjszakánként, ez a Duett presszó pedig ezer fantasztikus történetet nyújtott, majd még mesélek) Nem kisgyerekes szülők voltak, tíz év felettiek voltak a gyerekeik, és összetartó, egymásra figyelő közösség volt még, nem volt rizikós, más világ volt.

65469 2010.10.22. 21:22:22

9. Akkoriban még én is jártam szórakozni a haverokkal, de hetente csak egyszer. Tényleg, az emberek akkoriban még érdeklődtek egymás iránt, persze a 20 évesek ma is másként élnek. Bár ahogy hallom, ma a pénz jelenti a kasztrendszert, ami elválaszt.

65469 2010.10.22. 21:48:45

9. Jus Egyébként a vendéglátósok világa nagyon különös. Az emberek nem úgy viselkednek vendégként, mint otthon, vagy a munkahelyükön, másrészt a vendégkör sem reprezentálja a magyar átlagot.

16338 2010.10.22. 21:53:42

Didgeridoo, ugye, milyen más világ volt? Elhidegültek, bezárkóztak az emberek, nem figyelnek egymásra. Abban az időben több, ellen-oldali politikus, mérnök, munkás, sofőr, taxis, tanár, egyetemista, nyugdíjas, fodrász, kamionos, népművelő, jaj nem is sorolom, mind jártak egy helyre - ide is - és nem csak szórakozás, hanem egyfajta politizálás, közösségi élet is zajlott. Igen, hallom én is, hogy a szórakozásban a kasztrendszer az anyagi és hierarchiában elfoglalt szint alapján alakul. Így aztán nincs is párbeszéd a rétegek között, elidekenedik minden.

16338 2010.10.22. 21:54:06

Albatross, köszönöm.

16338 2010.10.22. 21:55:48

Didgeridoo, 12-re Ma már nem nagyon tudom, hogy is van, keveset járok vendéglátóhelyekre, de hogy hogy volt, azt írtam le az előbb. Sajnálom, hogy annak a világnak vége.

78126 2010.10.22. 22:16:38

Jus, ez briliáns!!! Kár, hogy csak mese... :(

16338 2010.10.22. 22:23:34

Anemone, a fütyfenét mese, valós történet!!!! Előttem zajlott, tanúja voltam! Látszik, hogy nem olvasod a kommenteket! : ))

78126 2010.10.22. 22:27:24

Most végigolvastam a kommenteket, hogy ne zavarjanak:)), látom (meg éreztem is!), hogy van valóságalapja a szépen megírt történetnek. Erről a letűnt időről már én is sóhajtoztam itt a Nolon, nekem is nagyon hiányzik! Nem lehet megszokni ezt a sokszor kíméletlen, arctalan, nyers világot, ami bezár és bezárkózik. A nőkről...majd egyszer.

16338 2010.10.22. 22:46:57

Anemone, és mi a viháncolás tárgya?? : ))))

78126 2010.10.22. 23:33:52

A 17-es hsz. amit a 18-as követ, - és hogy mennyire szeretek Veled szinkronúszni! :)

16338 2010.10.22. 23:53:51

Anemone, így már más : ))) Visszatérve a letűnt időkhöz, na igen, lassan már azt is elfelejtjük, hogy volt olyan, amikor még emberül éltünk. Nekem hiányzik, de nagyon!!!

60145 2010.10.23. 07:16:25

Az Erzsike presszó jutott eszembe, talán nem véletlenül. Lajosból nem néztem volna ki azt a megszólalást. A minuszoknak semmi jelentősége, nem változtatnak a nagyon jó atmoszférájú íráson. Ha nem volnának, ki kéne találni. Kielégülést okoznak legalább egy személynek, ne irígyeljük tőle!

16338 2010.10.23. 10:05:39

Atlasz, a presszó nevének nincs jelentősége, sok ilyen volt, ahol zajlott az élet. Melyik volt az Erzsike? Lajos reakciója a helyzetben? Érdekes volt, éles helyzetekben jön ki a valós ember igazi arca. A minuszokat értem, és nem tulajdonítok neki jelentőséget, viccesnek tartom inkább.

60145 2010.10.23. 10:39:16

Az Erzsike - ha az emlékezetem nem csal, majdnem az Uránia mellett van ma is :-)

16338 2010.10.23. 10:47:39

Tehát a Vas utca mellett : ))) Arról is tudnék írni. Látom, nem csak én!!! : )))

13003 2010.10.23. 10:56:35

Voltak "jó kis presszok" DDD

16338 2010.10.23. 11:43:38

Emilke, de voltak ám! : )) ( Ahol az írt történet játszódott, az újpesti )
süti beállítások módosítása