jus archiv

jus archiv

Amikor mi, guancsok...

2012. január 06. - jus blogja

 

Atlasznak...update /

Montana Roja egy kis hegy a Teide vulkán lábánál, az óceán partján. az őslakosok hite eszerint az utolsó guancs lelke bolyong rajta, az utolsó guancsé, aki még ember volt, most szellem léte segíti az élőket, hogy egyszer majd visszataláljanak oda, ahonnan valaha elindultak...hogy újra emberek lehessenek.

 

Montana Roja egy kis hegy a vulkán lábánál, az óceán partján. az őslakosok hite szerint az utolsó guancs lelke bolyong rajta, az utolsó guancsé, aki még ember volt, most szellem léte segíti az élőket, hogy egyszer majd visszataláljanak oda, ahonnan valaha elindultak...hogy újra emberek lehessenek.

Montana Roja

R.M., amiről szinte semmit nem lehet tudni. Semmi olyat, ami közelebb vinne a rejtélyének megfejtéséhez.

Az őslakosok úgy féltik a titkát, amihez már hozzáfértek, mint saját életüket, érthetően, hiszen még ők is csak töredékét érzékelik, és hosszú még az út, az idő pedig olyan kevés.

.... R.M. Az én otthonom, itt ülök több ezer éve, lóbálom a lábam, vagy sétálgatok, időm több, mint az Atlanti óceán cseppjei, végtelenbe nyúló életem keserűsége és örömei eltörpülnek, az emlékeim már mind a lávafolyam borította talajba süllyedve, hangok helyett csak a morajlás, ami mindig arra figyelmeztet, bármi megtörténhet. R.M., ami nem csak az otthonom, hanem a minden számomra, őriznem kell, mert ha elveszik, vele veszek én is. Összeolvadtam vele, hajdan volt sudár, magas termetem zömökké vált, szőke hajam átvette előbb a hegy vörösét, majd bolyongásaimban áthajlott sötétbe, mint környéken a talaj mindenhol, kék szemem az óceánt mutatta, mára a halál barnasága telepedett rá. De mikor itt nyugszik halhatatlan lelkem, újra sudárrá növök, szőke-vörössé válik hajam, s azúr szemeim csillogóak lesznek.

... ezt előre tudtuk, vége lesz az élvezkedésnek, próbáltunk minél többet megélni belőle, amíg lehetett. Vádolhatnának minket azzal, semmi nem kényszerített akkor hát a jóra, mi szolgált büntetésnek, a testi életben elkövetett bűnökért? Kezdjük ott, az élvezkedés soha nem volt bűn. A mai értelemben mi volt a büntetés? Semmi. Nem voltak törvényeink, a törvények mi magunk voltunk. Ma sem értem, mit olyan nehéz megérteni azon, jónak lenni jó, rossznak lenni meg rossz. Egyetlen törvényünk volt azért, de ez bennünk, az volt a neve lelkiismeret, remélem, nem lepődtök meg ezek után azon, ha elárulom, egy törvény, egy isten, azaz a törvényünk volt az istenünk. Próbáltunk úgy élni, ne büntessen, mert az aztán piszkosul tudott szenvedést okozni, azon nem segített gyógyszer, se semmi. Csupán egy dolog enyhítette, a legmélyebb érzékkel átélt és kimondott szó, bocsáss meg, de addig eljutni, az is felért egy ötnapos másnapossággal. Az isteneket is azért találták ki aztán az emberek, és zárták később templomokba, hogy ne kelljen ezt a kínt mindig újra érezni, mint a lélek fájdalma, bűnök elkövetése után. Szépen ki is múlt az evolúció során, aztán nézd meg mi lett belőle, a gyilkolás, meg egymás kínzása olmpiai sportággá lett szinte, talán már kitüntetés is jár érte. Ahol pedig büntetlenül lehet bűnt elkövetni, a félelem lesz úrrá, a félelem megöli a lelket, és máris ott vagytok, hogy nincs tovább.

... Amikor mi, guancsok éltünk, olyan egyszerű volt minden, az volt a fontos, hogy mindannyiunknak jó legyen, hogy együtt érezzük jól magunkat, élvezzük a testi életünket, kerestük a vidámat, a jót, a szépet, és meg kell mondjam, találtunk is bőven. Mellőztük a veszélyt, például eszünkbe nem jutott távolabb hajózni partjainktól, mint amennyire a halászat miatt feltétlen szükséges volt, mi nem háborgattunk másokat, mások sem minket. Tiszta időben láttuk Afrika partjait, de miért mentünk volna oda? Természetes kíváncsiságunkat lekötötte a természet megfigyelése, mind a földön, mind az óceánban, voltak hegyeink, völgyeink, vulkánunk, sivatagunk, egyszerre volt trópusi hőség és sarki hideg, csak egy-két napi járás kellett hozzá. Félelmeink is akadtak, a vulkán első sorban, soha nem tudhattuk, mikor tör ki, és ha kitör, merre visz a lávafolyam, édesvíz készletünk is változó volt, bár amiatt igazából nem aggódtunk, azt tározó barlangok segítségével megoldottuk. Miért kellett volna több félelem, feszültség, mint a vulkán? Megelégedtünk annyival. Ha körbenéztünk, azt láttuk, mindenünk adott a boldogsághoz, és mivel egy istenünk az egy törvény volt, örültünk, hogy jók vagyunk, mi együtt, mindannyian.
Most amikor körülnézek, az emberek azzal vannak elfoglalva, mitől lehetne félni, és minden félelem kevés nekik, ha nincs elég, képzelnek maguknak, azt keresik, hogy tudnának minél több rosszat találni, és ha nincs elég rossz, gyártanak maguknak, ha az is kevés, hát hazudnak valamit. Már csak egyben találnak vigaszt, a szerelemben, de abban is kutatják, hogy minél hamarabb és minél nagyobbat csalódjanak. Nem tudom hogy tudott így deformálódni az ember, a szenvedésben találja a földi élet értelmét, és különféle kultuszt épít arra, majd egy másik világban milyen jó lesz, ahol nem lesz szenvedés. Miért nem lenne egyszerűbb ezt nemes egyszerűséggel abban az egy valós életében megélni, ami adott számára? Talán ezek miatt vette el a természet normál evolúciós fejlődése azt a képességüket, lássák a testi lét után még nem szűnnek meg, de pokol és mennyország hiányában félni sincs mitől, a folytonosság pedig a szükséges időre biztosított? Lehet, meglehet.
Pedig a természetük és hajlamaik, vágyaik nem változtak, csak a tudatuk nyomorítja őket...


monumentális guancs szobrok


* átszerkesztett részletek



(Utólagos kiegészítés, ami inkább épül a nép legendájára, mint a történelmi hűségre, de hát tudjuk, a történelmet mindig a győztesek írják...
Elsőként a szigeten berber csoportok telepedtek le, i.e. a 3. század körül. Ők voltak a guanche-ok, a sziget őslakosai. Ezek az emberek általában magasak voltak, erős testalkattal és skandináv jegyekkel, mint a kék szem vagy a szőke haj. Elég fejletlenek voltak technológiájukban. Az újabb kor történelme a spanyol hódításokkal kezdődik.
A spanyol hódítók vereséget szenvedtek a az első csatában 1494-ben, a Guanche-okat később mégis legyőzték előbbre járó technológiájukkal, és azzal, hogy az őslakosok nem voltak immunisak azokra a betegségekre, amelyeket a spanyolok akarva akaratlanul magukkal hoztak. Az őslakosok nagy részét rabszolgává tették, sokan meghaltak járványokban is, így a következő évszázadban betelepítéseket végeztek a Spanyol királyság területéről.
A ma élő őslakók leszármazottai szent helyként tisztelik Montana Roja-t, a Vörös Hegyet, mágikus, természet feletti jelentőséget tulajdonítva neki. A szigeten mementóként még mindig állnak a guancsok monumentális szobrai.)

eredeti feltöltés: 2010.04.16.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jusarchiv.blog.hu/api/trackback/id/tr18336584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

14479 2010.04.16. 19:58:35

Aki jó, az jó. Akkor is ha ateista. És aki rossz, az rossz. Akkor is, ha keresztény/keresztyény. El tudtok képzelni nagyobb sorscsapást, mint ha az ateistának van lelkiismerete? Ki az "úristen" fogja feloldozni? Mert hogy a hívőket...

139820 2010.04.16. 20:09:04

a törvényeket mi alkottuk, a gátakat, félelmeket mi kreáltuk, de mind hiába, hisz a büntetésbe már a természet is figyelmeztetőleg keményen beleszól... nagyon tetszik ez a le/felvezetés!

16338 2010.04.16. 20:24:23

Nata! Köszi.

16338 2010.04.16. 20:27:41

Pare! A guancsok meglehetősen fejlett, de természeti kultúrával rendelkeztek, és minden jel szerint vallás ill. istenhit nélküliek voltak. Én így "fordítottam le" őket, bár ez csak egy csöppnyi részlet... Amúgy egyetértünk.

16338 2010.04.16. 20:30:19

Lami! Köszönöm. Nehéz volt úgy részleteket kivenni, érthető legyen a le/felvezetése, még átszerkesztéssel is. Ezek szerint sikerült. :))

13709 2010.04.16. 20:41:37

most mondjak közhelyeket? hogy öregszik a Föld is...degenerálódik az emberi faj is...miért csodálkoznánk? azért azon kicsit meglepődtem: ..." ezt előre tudtuk" sok-sok kérdés...ami nagyon régóta megválaszolatlan... Tetszett :)))

16338 2010.04.16. 21:30:30

Valéria! Jogos a kritika...nem jól szerkesztettem át! Előre tudták, mert a haláluk után a testi élvezkedés megszűnik, ám a lélek több fázisából az első még kapcsolatban maradt az élőkkel, tehát csak a test halt meg. Lehet, a föld sem lenne olyan öreges, ha mi nem degenerálódnánk.

70798 2010.04.17. 13:55:26

nagyon jót írtál jus:)) kár, hogy ekkora a szélcsend:)

16338 2010.04.17. 23:32:49

Te tudod Tosz, hogy én magamnak írok, és nem érdekel a szélcsend. Van, amikor megmutatok valamit a gondolataimból mert éppen úgy gondolom, de...:))))) még messze van a jótól....

13250 2010.04.18. 06:10:18

Egy másikat szerettem volna előkapni, amiben arról énekel, hogy milyen volt az Éden, mielőtt jöttek a kereskedők, de csak ezt a Nyilatkozatot találtam. Szaporodik a fordítanivaló, pedig még hátravan a múltkori befejezése is. Georges Moustaki az örökös boldogság manifesztumát mondja: http://www.youtube.com/watch?v=GSZYYC9-Ogw

13250 2010.04.18. 06:11:14

Ja, közben elmaradt, hogy mondjam: nagyszerű az írás, pont így.

16338 2010.04.18. 09:45:58

Úgy gondolom Bo, amikor az ember elveszti a természettel és embertársaival a harmóniát, önmagában sem találhatja meg többé. Nem tudom, megállítható-e ez a negatív folyamat, nem vagyok optimista. Köszönöm Moustakit, még fordítás nélkül is jó volt hallgatni.

58395 2012.01.06. 11:15:36

Pare 2,: Ateista vagyok, és engem egyedül a lelkiismeretem vezérel a jó és a rossz között... Ha a lelkiismeret ép, akkor nem kell feloldozás... Az a legkorrektebb ha az embert a saját lelkiismerete "manipulálja",mert azt nem hagyhatja figyelmen kívül, és nem kenheti a rossz döntéseket másra... Idegen akarat általi feloldozás az olyan mint a "koffeinmentes kávé", csak van és nem hat...:-))

60145 2012.01.06. 11:25:44

Köszönöm! Érvényes most is! Elgondolkoztató. Párhuzamos olvasmányélményeim vannak, amelyekre ugyanazért figyeltem fel, mint amiért ez fontos nekem. Lecsupaszított, lényegi közlés, a maga egyszerű szépségében. Nem vettem észre akkor, amikor még szerkesztették a NolBlogot, és nem koptak ki sokan azok közül, akiket szerettem olvasni.

60145 2012.01.06. 11:28:13

Köszönöm! Érvényes most is! Elgondolkoztató. Párhuzamos olvasmányélményeim vannak, amelyekre ugyanazért figyeltem fel, mint amiért ez fontos nekem. Lecsupaszított, lényegi közlés, a maga egyszerű szépségében. Nem vettem észre akkor, amikor még szerkesztették a NolBlogot, és nem koptak ki sokan azok közül, akiket szerettem olvasni. Most megdöbbentem a moderáláson!!! Meghagyom, mert nekem küldted, ám sajnálom, hogy cenzúrázottan tudom megköszönni.

210292 2012.01.06. 11:30:18

Elolvastam ... ! :))

23353 2012.01.06. 14:58:16

+. Jo poszt meg is neztem hol van a googlin....

16338 2012.01.06. 15:21:39

Elnézést mindenkitől, nem volt előmoderálás, soha nem is alkalmaztam moderálást, engem is ledöbbentett. Ráadásul rám vetít rossz fényt. Ezen felül egy ideig nem is engedett hozzáférni, de remélem, most már minden oké lesz.

16338 2012.01.06. 15:27:25

Atlasz! Neked küldtem, mert hiányolod - jogosan - a politikamentességet, a párbeszédet, a normális vitákat. Ebben az írásban is van sok politika, de nem napi és nem hazai és nem párt politika. Régen is fájt, ami ma fáj, nem változott semmi. És ezt "lecsupaszítottan", indulatok nélkül is meg lehet írni. Köszönöm, hogy olvastad! : )) (És bocsánat, nem cenzúráztam, vagy a technika ördöge, vagy nem értem...)

16338 2012.01.06. 15:29:06

Funyi : )) Little Köszönöm.

60145 2012.01.06. 16:44:09

20. jus: De jó! Nem gondoltam rá, hogy az előmoderálást is berakhatják az égi véletlenek. Pontosítok: nincs bajom a politikával, csupán az ennek örve alatt folytatott virtuális öldökléssel. Az a gyanúm, hogy kordába nem tartott indulatok keresnek kompenzációikhoz ellenfelet, sőt: megsemmisítendő ellenséget - és ez nem tetszik. Egyébként politizálok a magam szintjén és a magam módján, s tegye azt más is, egészen odáig, amíg nem akar mindenki mást eltörölni a virtuális környezetből. Ez folyamatos, de szeretném, ha fékeződne! Veled sem mindenben egyeztünk, s nem is ajnároztuk egymást, de nekem így nagyon megfelel, örülök, ha maradsz, eggyel több ok számomra is!

16338 2012.01.06. 17:50:54

Atlasz, a technika és az én hülyeségem együtt : )) Nem tudtam, hogy van olyan a blogon, hogy automatikusan moderálja a hozzászólásokat a 30 napnál régebbi posztokhoz, ez pedig majd' két éves. Így még a sajátomat is manuálisan oldottam fel : )) Nem is jó, ha egyetértenek az emberek, hiszen nem egyformák. Ha nagy az egyetértés, az már valami külső befolyás következménye. Értsenek egyet abban, hogy meghallgatják egymást és elfogadják a másik véleményét, és az a másik tegyen ugyanúgy. Ha lehet, akkor vitassák meg. Minden egyes vélemény alakít rajtunk pro vagy kontra, de ez nem baj. A baj az, ha azt gondoljuk, a másik a véleménye miatt elpusztítandó (kiirtandó, kitiltandó, megalázható) ellen. Én maradok, de csak szolidan. Kicsit jobban, azért, mint a muzsikálás. : ) Jó lenne, ha többen így döntenének. ; )

16338 2012.01.06. 19:11:56

Atlasz...............!!!!
süti beállítások módosítása